ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
28ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΑ
Πλήρης εκφυλισμός των διαδικασιών του

Πριν την αποχώρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και...
Πριν την αποχώρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και...
Ο πλήρης εκφυλισμός ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του 28ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που έγινε στις 25 και 26 Μάη. Αποκλειστικά υπεύθυνες γι' αυτό οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι οποίες μετέτρεψαν το Συνέδριο του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, σε διαδικασία παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Ματαίωσαν την ουσιαστική συζήτηση για την οργανωμένη αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης στη διαρκή επίθεση των κεφαλαιοκρατών. Αυτό και μόνο αρκεί, ώστε η εργατική τάξη να τους αφαιρέσει το δικαίωμα να μιλάνε εξ ονόματός της. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε η ριζική αντίθεση των δύο γραμμών στο εργατικό κίνημα. Επιβεβαιώθηκε η ανωτερότητα της γραμμής της ταξικής πάλης, αλλά και τα αυξημένα καθήκοντα των ταξικών δυνάμεων να συμβάλουν με τη δράση τους στην ενεργητική είσοδο των λαϊκών μαζών στο στίβο της ταξικής πάλης.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διακρίθηκαν για τη μαζική, οργανωμένη και πειθαρχημένη παρουσία τους. Βρέθηκαν στο συνέδριο με τη συνείδηση ότι βρίσκονται σε αποστολή για την οργάνωση της τάξης τους. Η στάση τους βασίζεται στην αντίληψη ότι υπάρχει η δυνατότητα και η ανάγκη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης σε όφελος του λαού, που περνά μέσα από την ταξική σύγκρουση.

Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας: Οι δύο ΠΑΣΚΕ, οι δύο ΔΑΚΕ, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ). Ελαμψαν όλοι διά της απουσίας τους. Ελειπαν περίπου 4 στους 5 αντιπροσώπους τους. Οταν τη δεύτερη μέρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν αυτήν την κατάντια και αποχώρησαν, στην αίθουσα έμειναν λιγότεροι από 90 σύνεδροι. Φάνηκε η δυσκολία της «εργατικής αριστοκρατίας» να «κινητοποιήσει» σημαντικό κομμάτι των δυνάμεών της, καθώς οι δεσμοί τους είναι προϊόν πελατειακών σχέσεων που σήμερα έχουν αδυνατίσει. Παράλληλα, η σημερινή κατάσταση είναι και αποτέλεσμα της συστηματικής καλλιέργειας κλίματος απογοήτευσης από την "εργατική αριστοκρατία", για την αδρανοποίηση των λαϊκών μαζών.

...μετά την αποχώρησή τους
...μετά την αποχώρησή τους
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Τι κίνημα χρειάζεται

Ο Χρ. Κατσώτης, επικεφαλής της ΔΑΣ, στην ομιλία του ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τις ευθύνες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ) για τη στήριξη που πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια στους κεφαλαιοκράτες. Ιδιαίτερα για την «Αυτόνομη Παρέμβαση» σημείωσε ότι σήμερα θέλει ένα συνδικαλιστικό κίνημα που μπροστά στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση να μπορεί να το χρησιμοποιεί για να περάσουν οι πολιτικές που προωθεί το κεφάλαιο όπως έκαναν μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Πιο κάτω, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στο ΕΚΑ και απαντώντας στο ερώτημα τι κίνημα χρειάζεται η εργατική τάξη είπε:

  • «Κίνημα ταξικά οργανωμένο και προσανατολισμένο, δηλαδή κίνημα απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία, το κράτος της, τους νόμους της.
  • Μαζικό καλά οργανωμένο με βάση τον τόπο δουλειάς, τον κλάδο, μέσα από σωματεία, σωματειακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα. Σωματεία που θα λειτουργούν δημοκρατικά και συλλογικά.
  • Απαλλαγμένο από τους κάθε λογής κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές.
  • Κίνημα που δε θα παλεύει μόνο για επιμέρους βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της εργατικής τάξης.
  • Διεθνιστικό που θα παλεύει για τους ίδιους στόχους σε κάθε ξεχωριστή χώρα.

Θέλουμε να καλέσουμε τους συνέδρους που εκτιμούν τη στάση του ΠΑΜΕ, την αγωνιστικότητά του, τη γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, που μπορεί χτες να διαφώνησαν μαζί του, και θέλουν να κάνουν το βήμα συμπόρευσης έχοντας τις διαφορετικές αντιλήψεις τους να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ όχι μόνο για το σήμερα, αλλά για τη συνέχεια του αγώνα, για την προοπτική.

(...) Σ' αυτή τη γραμμή, σας καλούμε να δώσουμε τη μάχη για τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας όπως την απλήρωτη δουλειά, τη μαύρη εργασία, τη μη εφαρμογή ούτε αυτών των ελάχιστων που έχουν απομείνει. Μα πάνω απ' όλα με αυτή τη γραμμή πάλης να δώσουμε τη μάχη για τα μεγάλα μέτωπα πάλης που είναι οι ΣΣΕ (...) η κοινωνική ασφάλιση (...) η πολιτική της απελευθέρωσης που οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση" τις αποδέχτηκαν (...) η κινητικότητα, οι απολύσεις στο δημόσιο και στους οργανισμούς που καταργούνται».

Καταλήγοντας υπογράμμισε; «Φαίνεται εδώ ότι οι άλλες παρατάξεις έχουν από την πολιτική τους την άποψη ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να συνδικαλιστούν, δεν πρέπει να αγωνίζονται. Εχετε βαθιά περιφρόνηση στους εργάτες, τους έχετε μόνο για ψηφοφόρους, τους θεωρείτε απειλή για αυτούς που αποφασίζουν, τους φοβάστε και τρέμετε τη δύναμή τους όπως στη "Χαλυβουργία" και αλλού. Φοβάστε και αυτούς που σας ψήφισαν στο προηγούμενο συνέδριο.

Εμείς πιστεύουν ότι οι ίδιοι οι εργάτες μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία να απαλλαγούν από εσάς. Μόνο τότε θα μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός αγώνας».

Τα γεγονότα του Συνεδρίου
  • Στο Συνέδριο θα έπρεπε να εκπροσωπούνται 115.201 εργαζόμενοι από 312 σωματεία με 1.550 αντιπροσώπους. Ομως, αυτό δεν έγινε, λόγω της απουσίας περίπου 1.000 αντιπροσώπων (!) που συσπειρώνονται στις παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
  • Στην έναρξη του Συνεδρίου, έγινε συζήτηση για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποκάλυψαν την προσπάθεια της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΡΙΖΑ) να νομιμοποιήσει τους αντιπροσώπους του Σωματείου Θυρωρών Αττικής που ήταν αποτέλεσμα διπλοψηφιών και στο οποίο βρέθηκε να έχει ψηφίσει και ένας εργαζόμενος που είχε πεθάνει πριν από τις εκλογές. Η πρόταση της ΔΑΣ για αποκλεισμό του συγκεκριμένου σωματείου από το συνέδριο εγκρίθηκε λαμβάνοντας 330 ψήφους. Η πρόταση της πλειοψηφίας (αποκλεισμός ενός αντιπροσώπου από το συγκεκριμένο Σωματείο), πήρε 170 ψήφους και η πρόταση της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (αποκλεισμός αντιπροσώπων άλλων σωματείων) 37 ψήφους.
  • Ακολούθησε η διαδικασία εκλογής της 5μελούς Εφορευτικής Επιτροπής. Ψήφισαν 539 αντιπρόσωποι, έγκυρα 538. Η ΔΑΣ πήρε 268 ψήφους και έβγαλε τρία μέλη. Η ΔΑΚΕ, 68 ψήφους και ένα μέλος, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» 59 ψήφους και ένα μέλος. Η ΠΑΣΚΕ ΕΚΑ 57 ψήφους, η ΠΑΣΚΕ Συνεργαζόμενοι 55 ψήφους, η «Αγωνιστική Ταξική Ενότητα» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) 17 ψήφους και η «Νέα Πορεία» (η δεύτερη ΔΑΚΕ) 14 ψήφους. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αρνήθηκαν να συνεχιστεί το συνέδριο, μετά τη διαδικασία νομιμοποίησης, λέγοντας ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν όταν τελειώσουν οι εκλογές για την Εφορευτική Επιτροπή! Κι όμως, το πρόγραμμα έλεγε καθαρά «Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής (Χωρίς διακοπή των εργασιών)». Προφανής ο στόχος τους: Να ελέγξουν παρασκηνιακά τους συσχετισμούς δύναμης και να αποφύγουν την ουσιαστική συζήτηση για να μην αποκαλυφθεί ο ρόλος τους.
  • Τη δεύτερα μέρα του Συνεδρίου, ο επικεφαλής της ΔΑΣ, Χρ. Κατσώτης, στο τέλος της ομιλίας του στιγμάτισε το γεγονός της μαζικής απουσίας των συνέδρων των άλλων δυνάμεων. Αφού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν συναινούν σ' αυτόν τον εκφυλισμό, αποχώρησαν από την αίθουσα.
  • Εκτός από τους επικεφαλής των παρατάξεων, ανακοινώθηκε ότι θα γίνονταν ακόμα μόνο δώδεκα ομιλίες.

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Πέμπτη

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, μεθαύριο, Πέμπτη 30 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Αιόλου 104, 6ος όροφος, γραφείο 606). Θέματα της συνέλευσης θα είναι ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός, οι διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση στα Πρακτορεία και η εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια αρχαιρεσιών.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ψήφο για κίνημα διεκδίκησης και πάλης

Ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη, οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής και νήσων, που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα. Η παράταξη της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας - Συνεργαζόμενοι» που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις διάφορες πιέσεις που ασκούνται και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιό της. Και με την ψήφος τους, να καταδικάσουν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, που παραμένει ένας από τους βασικούς στυλοβάτες της αντεργατικής πολιτικής, και να συμπαραταχθούν με τις δυνάμεις εκείνες που υπερασπίζονται τα εργατικά δικαιώματα και παλεύουν για τη διεύρυνσή τους . Να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ισχυρού μαζικού ταξικού κινήματος. «Κίνημα ικανό να αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, ικανό να συγκρούεται με την εργοδοσία και με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Μαζί με τους ασφαλισμένους να παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ταυτόχρονα, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» τους καλεί να αντιπαλέψουν τις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση και που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών των καπιταλιστών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ - ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑμεΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκλογές από 1 - 9 Ιούνη

Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ θα γίνουν από 1 - 9 Ιούνη στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Οι εκλογές θα διεξάγονται τις καθημερινές 10 π.μ. - 2.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα 10 π.μ - 3 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Οι υποψηφιότητες ή οι συνδυασμοί μπορούν να κατατίθενται μέχρι την Τετάρτη 29 Μάη ως τις 8 μ.μ. με τους εξής τρόπους: Αυτοπροσώπως στα γραφεία του συλλόγου, με φαξ στο 210.5221.411 ή στις διευθύνσεις info@goneisamea.gr και seaan@hotmail.com.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ