ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ «ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Σηκώνουν κουρνιαχτό για να χαθεί η ουσία

Κρύβουν όλοι ότι το νομοθέτημα είναι αντιδραστικό για το λαό και συμφωνούν στην ένταση των μέτρων που παίρνουν σε βάρος του

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης διαγκωνίζονται για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Γι' αυτές τις εικόνες, όμως, από τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, σφυρίζουν αδιάφορα, για να έχουν οι μεγαλοεργοδότες φτηνά εργατικά χέρια

Eurokinissi

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης διαγκωνίζονται για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Γι' αυτές τις εικόνες, όμως, από τα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, σφυρίζουν αδιάφορα, για να έχουν οι μεγαλοεργοδότες φτηνά εργατικά χέρια
Εναν ακόμη γύρο στην αποπροσανατολιστική συζήτηση για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, πρόσθεσαν χτες οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, σπεύδοντας όμως να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία τους στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων. Στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, δεν κατέληξαν σε «πολιτική συμφωνία» για την κατάθεση του λεγόμενου «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου» στη Βουλή.

Οι Κουβέλης και Βενιζέλος ζήτησαν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μάλιστα να αναφέρει ότι «είτε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου και μπορούν να γίνουν βελτιώσεις μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, είτε το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει άμεσα τη δική του πρόταση νόμου, αναζητώντας τη στήριξη από τους βουλευτές των κομμάτων του "συνταγματικού τόξου"».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα στην εβδομάδα -πιθανά την Πέμπτη- θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξουν τελικές αποφάσεις. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Ευαγ. Βενιζέλος επέμενε στην προσπάθεια να προσδώσει προοδευτικό περιεχόμενο στο επίμαχο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «η ψήφισή του αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τον ΟΗΕ» και ότι «πρέπει να πειστεί και η ΝΔ ότι δεν κάνουμε μια συζήτηση τεχνική και νομική, αλλά μια συζήτηση που είναι βαθιά πολιτική, αξιακή και ιστορική».

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης, επανέλαβε ότι «οι διατάξεις που εισάγει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν καλύπτονται από την υπάρχουσα νομοθεσία και είναι δημοκρατική και αξιακή υποχρέωση να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ άσκησε κριτική στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) η οποία, όπως είπε, «έσπευσε απαραδέκτως» να δώσει στη δημοσιότητα, λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη των τριών αρχηγών, τη γνωμοδότησή της, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Οι Βενιζέλος και Κουβέλης ανέφεραν ότι «δεν τίθεται θέμα» για τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Από κοινού, επίσης, υποστήριξαν ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα του συντονισμού της κυβέρνησης. Ο Ευαγ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «υπάρχει πρόβλημα, και η κυβέρνηση πρέπει να συνεννοηθεί» και απείλησε ότι «κυβέρνηση δεν υπάρχει χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ζήτησε ακόμα «οι κυβερνητικοί εταίροι να επικαιροποιήσουν το προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης» με «αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας και αξιολόγηση προσώπων».

Προσυπέγραψαν κλιμάκωση των μέτρων

Κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης σημείωναν ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία και δεν προτίθεται η κυβέρνηση να καταθέσει αυτό το νομοσχέδιο». Ωστόσο, σημείωναν ότι «δεν είναι θέμα που μπορεί να επηρεάσει το βασικό άξονα λειτουργίας της κυβέρνησης. Ολα τα υπόλοιπα προχωράνε κανονικά».

Την ίδια ώρα που επικοινωνιακά διέρρεαν τη μεταξύ τους διαφωνία για ένα νομοσχέδιο αντιδραστικό πέρα ως πέρα, οι κυβερνητικοί εταίροι προσυπέγραφαν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, μέσω και της «διεύρυνσης της φορολογικής βάση των ακινήτων». Εθεσαν ακόμα στη συζήτηση τα σχέδια για άμεσες απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων, με τις τελικές αποφάσεις να παραπέμπονται στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Στη σύσκεψη ζητήθηκε και το θέμα της ανεργίας -συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης-, με τους εταίρους της συγκυβέρνησης να επεξεργάζονται σχέδια «ανακύκλωσης της ανεργίας» και προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας».

Τη συνέχιση με αμείωτους ρυθμούς της επίθεσης στο λαό, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που επίσης μετείχε στη σύσκεψη. Οπως δήλωσε, «μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί ο νόμος στη Βουλή για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των ακινήτων». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα επιφέρει νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες των μικροϊδιοκτητών, αλλά και των αγροτών, αφού εξετάζεται να επιβληθεί φόρος ανά στρέμμα στους ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι σήμερα «θα ξεκινήσουν επαφές με τη διακομματική επιτροπή (σ.σ. συμμετέχουν στελέχη και των τριών κομμάτων) για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση». Οπως είπε, θα παρουσιάσει «μια σειρά από σενάρια», που στη συνέχεια θα συζητηθούν «στις συναντήσεις με την τρόικα».

«Επαρκής ο ισχύων νόμος» λέει η ΚΕΝΕ

Διέρρευσε χτες το πόρισμα με σημεία του νομοσχεδίου

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο (ο σχετικός νόμος του 1979, όπως συμπληρώθηκε από άλλες διατάξεις αργότερα) είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, έκρινε η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Βουλής.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε, εξετάζοντας το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο που κατάρτισε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, γνωματεύοντας μάλιστα ότι περιέχει αρκετές «αντισυνταγματικές προτάσεις και αοριστίες». Τα παραπάνω προκύπτουν από διαρροή στον Τύπο του πορίσματος της ΚΕΝΕ, λίγη ώρα πριν τη χτεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Στο σχετικό πρακτικό της ΚΕΝΕ, εμφανίζονται σημεία του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, με τον αντίστοιχο σχολιασμό από την πλευρά της Επιτροπής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, μετά τη χτεσινή συνάντηση του Ε. Βενιζέλου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Ρουπακιώτη, αναφέρει ότι «η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της κυβέρνησης». Υποστηρίζει ακόμα ότι «αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου».

Θέμα δημιουργήθηκε χτες και με την επιστολή που φέρεται να έστειλε στον ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση. Στην επιστολή φέρεται να χαρακτηρίζει «προβληματική» τη διάταξη που αναφέρεται στην ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου και καλεί τους συναδέλφους της από τον ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιήσουν πολιτικούς και δημοσιογράφους.

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει νομίζω να υπάρξει αντίδραση, πολύ περισσότερο αν κυριαρχήσει η εκδοχή που θέλει η ΝΔ που σύμφωνα με πληροφορίες που έχω αυτή τη στιγμή ενσωματώνει ως γενοκτονία ό,τι έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή ως γενοκτονία, δηλαδή και γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», αναφέρει ο συντάκτης της επιστολής, που φέρεται να είναι η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Η ίδια περιορίστηκε να δηλώσει χτες ότι «δεν έστειλε ποτέ επιστολή στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΠΑ
Αποσύρει το ενδιαφέρον της η ρωσική «Sintez»

Τη φημολογία ότι η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ μοιράστηκαν στα ρωσικά και αζέρικα μονοπώλια, αντίστοιχα, ενισχύει η ανακοίνωση της ρωσικής «Sintez» ότι τελικά δε θα υποβάλει πρόταση για την ΔΕΠΑ, αλλά ίσως το κάνει για τη ΔΕΣΦΑ. Η «Sintez» ήταν μία από τις δύο ρωσικές εταιρείες, μαζί με την «Gazprom», που είχαν δείξει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ (ο διαγωνισμός πήρε παράταση μέχρι τις 7 Ιούνη). Ωστόσο, μετά τις τελευταίες πληροφορίες που έφεραν την «Gazprom» να περιορίζει το ενδιαφέρον της στη ΔΕΠΑ, η «Sintez» δείχνει να αποσύρεται και να συμμετέχει μόνο στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, ανταγωνιστικά προς την αζέρικη «Socar». «Μια τελική απόφαση για το εάν θα υποβάλουμε μια δεσμευτική πρόταση θα γίνει στο προσεχές μέλλον ύστερα από την εξέταση της τελικής εκδοχής των συμφωνιών των μετόχων και του συμβολαίου πώλησης», αναφέρει η «Sintez» σε ανακοίνωσή της.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκή η ατζέντα της σύσκεψης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Οι όποιες διαφωνίες στη συγκυβέρνηση, γύρω από το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη συνολική αντιλαϊκή ατζέντα της σύσκεψης και τη συμφωνία των εταίρων στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και τη νέα επίθεση στο λαϊκό εισόδημα μέσω καινούργιων και εξοντωτικών φόρων. Αυτές οι ενδοκυβερνητικές ζυμώσεις υπηρετούν και τη διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και άλλους στόχους σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν το λαό και τους μαζικούς φορείς από το να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το ναζισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ