ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ
Επιταχύνει την εκδίωξη 15.000 υπαλλήλων

Η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ καλεί σε κοινό μέτωπο εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα

Στην υλοποίηση του μέτρου για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση, με συνέπεια στα συμφωνηθέντα με την τρόικα για 15.000 «αποχωρήσεις» δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ την προηγούμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απολύσεις θα προκύψουν από πειθαρχικές αποφάσεις που οδηγούν σε απόλυση, από ανάκληση παράνομων προσλήψεων που έχουν γίνει με πλαστά δικαιολογητικά, από την άρση των δικαστικών προσωρινών διαταγών με τις οποίες συμβασιούχοι παραμένουν στη δουλειά, από κατάργηση ΝΠΙΔ και ΑΕ που ανήκουν στο Δημόσιο και από διαθεσιμότητα. Ακόμα, ανέφερε πως θα επανέλθουν τα ερωτηματολόγια για την περιγραφή και αξιολόγηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, τα οποία αποτελούν ένα ακόμα εργαλείο για τη μείωση του προσωπικού.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε στις 20 Μάη έγγραφο στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας ζητώντας να του αποστείλουν στοιχεία που αφορούν στο προσωπικό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Συγκεκριμένα, ζητά έως αύριο να συμπληρωθούν και να σταλούν πίνακες με τα στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων και τη σχέση εργασίας. Η βιασύνη της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μαρτυρά επιτάχυνση της προεργασίας για απολύσεις, καθώς αρχικά ζητούσε τα στοιχεία να σταλούν έως τις 31 Μάη.

Σε ανακοίνωσή της για τις απολύσεις η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «σκοπεύει μέσα από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των Νομικών Προσώπων και τη μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ να γεμίσει τις δεξαμενές των απολυμένων και να πιάσει τους συμφωνημένους με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ στόχους. Γι' αυτό προωθεί άμεσα το Σχέδιο Νόμου για την "Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης"».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τα λαϊκά στρώματα πρέπει «να ορθώσουν τείχος (...) Να διαμορφώσουν κοινό πλαίσιο πάλης και να συντονίσουν τους αγώνες τους. Να απαιτήσουν:

  • Ολες οι υπηρεσίες να παρέχονται από τους ΟΤΑ. Καμιά ιδιωτικοποίηση (...) Εξω οι ΜΚΟ και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις από τους ΟΤΑ. Καμιά ΔΕΥΑ σε ιδιώτη. Φτηνό και ασφαλές νερό για το λαό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στους ΟΤΑ.
  • Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
  • Κοινωνικές υπηρεσίες και δομές χωρίς τροφεία και ανταποδοτικότητα.
  • Καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα. Οχι στην κατάργηση οργανικών θέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να καλύπτουν τις διαρκείς αυξημένες ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η μισθοδοσία των εργαζομένων να είναι υποχρέωση της κεντρικής διοίκησης με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων».
Σενάρια για μαζικές απολύσεις στην ΕΡΤ

Δημοσίευμα κάνει λόγο για «λουκέτο» και επαναλειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με το 1/3 του προσωπικού

Σε μαζικές απολύσεις τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων στην ΕΡΤ, με αναδιάρθρωση της επιχείρησης, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο («Real News»). Τη συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης στην τελευταία τους συνάντηση τον Απρίλη, προκειμένου - όπως γράφει η εφημερίδα - να πιαστεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων στο Δημόσιο μέσα στο 2013 και των 15.000 απολύσεων συνολικά μέχρι το τέλος του 2014.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ και στην επαναλειτουργία της με 1.000 εργαζόμενους, από τους 3.000 που απασχολεί σήμερα. Οπως μάλιστα γράφεται, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει και το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ για την ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούμε στα σενάρια της συγκυβέρνησης και των μεγαλοκαπιταλιστών ιδιοκτητών των ΜΜΕ για το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ ΑΕ. Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ παλεύει αταλάντευτα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση που θα υπερασπίζεται τις λαϊκές ανάγκες».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τα δημοσιεύματα σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ: «Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο της ΕΡΤ και περικοπές στο προσωπικό της. Το ΚΚΕ θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση».

ΠΑΣΟΚ
Καπαρώνει θέσεις στην κυβέρνηση

Τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην ολομέτωπη επίθεση της συγκυβέρνησης ενάντια στο λαό, αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία ο Ε. Βενιζέλος. «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση δεν γίνεται», ανέφερε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι η «επιτυχία της κυβέρνησης μπορεί να διασφαλιστεί εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ», ζητώντας να προχωρήσει άμεσα «η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας».

Ζήτησε επίσης «συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της κυβέρνησης και των προσώπων», διεκδικώντας μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενόψει του ανασχηματισμού που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τη στρατηγική ταύτιση με τη ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με τη ΝΔ, αλλά δεν ταυτίζεται μαζί της ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά». Σχολιάζοντας τη στάση της ΔΗΜΑΡ, υποστήριξε ότι «θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας αποφεύγοντας τα βάρη των δύσκολων αποφάσεων».

Στα πλαίσια των διεργασιών που πραγματοποιούνται στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας, ο Ε. Βενιζέλος επιτέθηκε και στα στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίζοντας τους Αν. Λοβέρδο και Αν. Διαμαντοπούλου. Οπως είπε, «κάποιο πρώην στέλεχος μπορεί να απαλλαγεί από τις ιστορικές ευθύνες του, ιδρύοντας κόμμα ή δεξαμενή σκέψης» και ότι «παλαιά στελέχη τροφοδοτούν σενάρια περί ευρωπαϊκού κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και αναδεικνύουν τη ΔΗΜΑΡ ως κεντρικό πόλο της κεντροαριστεράς».

ΣΥΡΙΖΑ
Λεονταρίζει στους ιδιοκτήτες των αστικών ΜΜΕ

Την προσφιλή του μέθοδο τού «άλλα στα σαλόνια, άλλα στα μπαλκόνια» εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χτεσινοβραδινή του εκδήλωση για τα ΜΜΕ. Ο υπεύθυνος του τομέα επικοινωνίας του κόμματος Β. Μουλόπουλος, είπε μεταξύ άλλων ότι «η συγκέντρωση των media στα χέρια εργολάβων, προμηθευτών του Δημοσίου, εμπόρων όπλων, επιχειρηματικών ομίλων και άλλων ευαγών ιδρυμάτων αλλοιώνει σήμερα δικαιώματα και τείνει να τα καταργήσει» και έτσι «από την ελευθερία της ενημέρωσης περνάμε μέσω ενός ολιγοπωλίου των media στην ελευθερία της ιδιοκτησίας».

Κατήγγειλε τα ΜΜΕ για «χειραγώγηση της κοινής γνώμης», ότι «στοχεύουν στο να εγκλωβίσουν τα μυαλά των πολιτών στην ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού» και ότι «αποτελούν τον ιδεολογικό βραχίονα του ενιαίου κόμματος του Μνημονίου» με αποστολή να «καταστέλλουν τις κοινωνικές συγκρούσεις, να υπονομεύουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, να ποινικοποιούν κάθε αμφισβήτηση, να διαμορφώνουν κλίμα συναίνεσης στις αδύναμες τάξεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποσιωπά ότι οι καπιταλιστές έχουν την ιδιοκτησία των ΜΜΕ και είναι επόμενο να τα λειτουργούν προς όφελος των συμφερόντων τους, όπως άλλωστε πράττουν και με τα μέσα παραγωγής που κατέχουν. Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τους μεγαλοεκδότες και μεγαλοκαναλάρχες που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει. Από τις εκατέρωθεν διαρροές, στις κεκλεισμένες των θυρών συναντήσεις, δεν προκύπτει να τους μετέφερε θέσεις όπως αυτές που ακούστηκαν στη χτεσινή εκδήλωση.

ΔΗΜΑΡ
Το χέρι στην τσέπη για τους καπιταλιστές

Τη συμπάθειά του για τις ...δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες κρίσης, εξέφρασε στους βιομηχάνους της Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας στην ετήσια γενική τους συνέλευση. Παράλληλα, τους εξέθεσε τις προσπάθειες της τρικομματικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση ενός «κλίματος σταθερότητας», ώστε να προχωρούν οι «μπίζνες» τους απρόσκοπτα, αποζητώντας τα εύσημά τους, επειδή η χώρα κρατήθηκε στο ευρώ.

Απαριθμώντας τις -κατά τη ΔΗΜΑΡ- προϋποθέσεις εξόδου απ' την καπιταλιστική κρίση, ο Φ. Κουβέλης πρόταξε την «κοινωνική σταθερότητα», την υποταγή δηλαδή του λαού στα μέτρα που τον τσακίζουν και σ' αυτό το πνεύμα πρόταξε την ανάγκη για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο». Απροκάλυπτα είπε ότι το κόμμα του φιλοδοξεί να εντοπίσει ένα «νέο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους» και ότι αυτό μπορεί να είναι προς το «συμφέρον όλης της κοινωνίας», εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων ταυτόχρονα.

Στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης ζήτησε να προσηλωθούν και οι περιφέρειες, με «δημόσιες επενδύσεις τεχνικής υποδομής και προσελκύοντας τις παραγωγικές ιδιωτικές επενδύσεις βασισμένες σε χωροταξικά σχέδια». Να φτιάξουν δηλαδή υποδομές για το κεφάλαιο και να προσαρμόσουν τα χωροταξικά τους σχέδια στις επενδύσεις των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απανωτές προκλήσεις στο Αιγαίο

Απανωτές είναι η προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο σε μια προσπάθεια να δρομολογήσει εξελίξεις προς όφελος της αστικής της τάξης, στο πεδίο των ανταγωνισμών που μαίνονται για την Ενέργεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, την Κυριακή 26 Μάη, η τούρκικη τορπιλάκατος «ATAK», προερχόμενη από το λιμάνι της Σμύρνης, εισήλθε στις 7 π.μ. σε Εθνικά Χωρικά Υδατα μεταξύ Μυκόνου και Νάξου, πέρασε μεταξύ Σίφνου και Σερίφου και στη συνέχεια μεταξύ Κέας και Κύθνου και εξήλθε από τα Εθνικά Χωρικά Υδατα μεταξύ Ευβοίας και Ανδρου (Στενό Καφηρέα) στις 14.25 μ.μ. Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, παρακολούθησαν το τούρκικο πολεμικό πλοίο καθ' όλη την διάρκεια του πλου του. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 3 Ιούνη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο η μεγάλης κλίμακας πολεμική άσκηση «Denizkurdu-13», με ρίψη πραγματικών πυρών και τη συμμετοχή 5.000 ατόμων. Σε συνδυασμό με την άσκηση, σχηματισμός 4 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, έκανε την Πέμπτη υπέρπτηση στο Αγαθονήσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ