ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Πολυεπίπεδα παζάρια και ανταγωνισμοί

Στην Αθήνα ξανά χτες ο επικεφαλής της ρωσικής «Gazprom»

Οι βασικοί νότιοι αγωγοί του αερίου από την Κασπία και τη Ρωσία προς την ΕΕ, για την κατασκευή των οποίων φουντώνει ο ανταγωνισμός
Οι βασικοί νότιοι αγωγοί του αερίου από την Κασπία και τη Ρωσία προς την ΕΕ, για την κατασκευή των οποίων φουντώνει ο ανταγωνισμός
Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων, ενόψει της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, στο φόντο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για την Ενέργεια.

Χτες, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε (για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλ. Μίλερ, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού μονοπωλίου «Gazprom», που ενδιαφέρεται για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και βρέθηκε για τρίτη φορά στην Αθήνα, μέσα σε λίγους μήνες. Στις 29 Μάη, κατά πάσα πιθανότητα, το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε ποιον όμιλο θα εκχωρηθούν οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της «Gazprom» υπήρξε «καλό κλίμα» και συζητήθηκαν εκ νέου οι απαιτήσεις που είχε θέσει η ρωσική εταιρεία, προκειμένου να καταθέσει «δεσμευτική προσφορά» στην τελική φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ. Σε ανακοίνωσή της, μετά τη συνάντηση, η «Gazprom» αναφέρει: «Οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».

Τόσο η «Gazprom», όσο και το ρωσικό μονοπώλιο «Sintez» (ενδιαφέρεται για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, ενώ έχει καταθέσει προσφορά και για τη ΔΕΠΑ), είχαν προβάλει συγκεκριμένες απαιτήσεις στην κυβέρνηση, προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Μεταξύ άλλων, είχαν ζητήσει να υπάρξει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τα χρέη τρίτων (κυρίως ιδιωτών μεγαλοοφειλετών απέναντι στη ΔΕΠΑ), καθώς και να επιστραφεί η εγγυητική επιστολή στη ρωσική εταιρεία, σε περίπτωση που με παρέμβαση της ΕΕ ακυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αν αυτό κριθεί υπέρ της «Gazprom».

Μετά τη συνάντηση, ο Α. Μίλερ αποχώρησε από την Αθήνα, αφήνοντας πίσω υψηλόβαθμα στελέχη του ρωσικού μονοπωλίου, μεταξύ των οποίων και ο γενικός διευθυντής δημοσίων σχέσεων της «Gazprom» Πάβελ Οντέροφ, για συνεννοήσεις με στελέχη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ.

«Τρίγωνο» συμφερόντων

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου έγινε μόλις δυο μέρες μετά την επιστροφή του Αντ. Σαμαρά από το Αζερμπαϊτζάν, όπου συζήτησε με τον Πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ τόσο για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, που σχεδιάζεται να περάσει από την Ελλάδα και να μεταφέρει αζέρικο αέριο από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2» στην Κεντρική Ευρώπη, όσο και για το ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν «Socar» για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αζέρικη εταιρεία, με κεφάλαια που θα της χορηγήσουν οι εταιρείες που ελέγχουν το συγκεκριμένο κοίτασμα και κυρίως η Βρετανική ΒΡ, θα ανεβάσει το ύψος της προσφοράς της για την αγορά του ΔΕΣΦΑ. Την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν στηρίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, θέλοντας να εμποδίσουν τη Ρωσία να ελέγξει τις ελληνικές κρατικές εταιρείες και μέσω αυτών τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο της Ευρώπης.

Παρότι τα ρωσικά και το αζέρικο μονοπώλιο φαίνεται ότι λειτουργούν ανταγωνιστικά, υπάρχει συμφωνία ήδη από τον Απρίλη του 2013 ανάμεσα στην «Gazprom» και την κοινοπραξία που ελέγχει το κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν για ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας. Βάσει της συμφωνίας, που δεν έχει ενεργοποιηθεί, το ρώσικο μονοπώλιο θα απορροφήσει το σύνολο της ποσότητας του αερίου που θα εξορυχθεί από τον κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ Ι» και μέρος του αερίου από το «Σαχ Ντενίζ ΙΙ».

Σύμφωνα με άλλους σχεδιασμούς, αν επέλθει συνεργασία της «Gazprom» με την κοινοπραξία που ελέγχει το κοιτάσματα «Σαχ Ντενίζ ΙΙ», τότε μέσω της «Socar», η «Gazprom» μπορεί να μπει και στον TAP και να διοχετεύσει αέριο στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού που περνά από την Ελλάδα.

Η «Gazprom» βεβαίως θέλει να διοχετεύσει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στον αγωγό «South Stream», ο οποίος, όταν κατασκευαστεί, σε συνδυασμό με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, θα τροφοδοτεί μέσω του νότιου ευρωπαϊκού ενεργειακού διαδρόμου τις χώρες της ΕΕ. Ενδιαφέρεται όμως να συμμετέχει και σε άλλα σχήματα.

Από αυτή τη σκοπιά, τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί για το αέριο και τους αγωγούς ΤΑΡ, που φιλοδοξεί να μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, τον «Nabucco West», που δεν περνά από την Ελλάδα και τον οποίο προωθεί άλλη κοινοπραξία, επίσης με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ, αλλά και τον ρώσικο «South Stream», κάνουν την κατάσταση αρκετά πιο σύνθετη και την Ελλάδα πεδίο όξυνσης των ενεργειακών ανταγωνισμών.

Ενα κουβάρι οι ανταγωνισμοί

Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και για την τροφοδοσία του αγωγού ΤΑΡ. Στα σχέδια της κοινοπραξίας του ΤΑΡ, είναι να προχωρήσει η κατασκευή εξέδρας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καβάλας.

Με δεδομένη την ένταση των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι με τη συμμετοχή της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν «Socar» στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, μπορεί να δοθεί μια «λύση ισορροπίας», αφού δεν θα καταλήξει το σύνολο των κρατικών εταιρειών αερίου στα χέρια των ρωσικών μονοπωλίων, αν αυτά βάλουν στο χέρι τη ΔΕΠΑ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πώληση των ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Gazprom» είχε υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος «Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη» προσφέρει περίπου 550 εκατ. ευρώ. Για τη ΔΕΣΦΑ -πληροφορίες μιλούν για παράταση του διαγωνισμού μέχρι τα μέσα Ιούνη- πέραν της ρωσικής «Sintez» και της αζέρικης «Socar», στο διαγωνισμό συμμετέχει και η κοινοπραξία της ελληνικής «ΓΕK - ΤΕΡΝΑ» (συμφερόντων του επιχειρηματία Περιστέρη), σε κοινοπραξία με την τσέχικη PPF, που πρόσφατα εξαγόρασε τον ΟΠΑΠ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Σε Νατοϊκή συνδιάσκεψη στη Ρωσία

Τα «γεράκια» της λυκοσυμμαχίας συζητάνε για τις «προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου»

Στη Μόσχα θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει και να μιλήσει σε διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη, με τη συμμετοχή υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Θέμα της συνδιάσκεψης είναι «οι προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Μεσογείου», και πραγματοποιείται στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνεται στη ρωσική πρωτεύουσα, με θέμα «Στρατιωτικές και Πολιτικές απόψεις για την ευρωπαϊκή Ασφάλεια».

Πρόκειται για άλλη μια συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των «γερακιών» του ΝΑΤΟ στο φόντο των σχεδίων για στρατιωτικές επεμβάσεις στην περιοχή και ειδικότερα στη Συρία. Στο συνέδριο θα μιλήσουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας και της Γαλλίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Ελληνας υπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σ. Σοϊγκού, όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσουν θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Θα συζητηθούν ακόμα οι εξελίξεις στη Συρία, ενώ ο Ρώσος υπουργός θα ενημερώσει τον Ελληνα ομόλογό του και για «το νέο ρωσικό αμυντικό δόγμα στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη διάρκεια της προχτεσινής του συνάντησης με τον Καρ. Παπούλια, ο Π. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην επίσκεψη στη Ρωσία και δήλωσε: «Είναι μια ευκαιρία να αναθερμάνουμε τις σχέσεις με τη ρωσική πλευρά, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει τις παραδοσιακές επιλογές της. Είμαστε νατοϊκή χώρα, είμαστε χώρα του δυτικού κόσμου». Το επόμενο διάστημα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα επισκεφτεί και το Ισραήλ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη

  • Εκδήλωση με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος - η στάση του εργατικού και λαϊκού κινήματος - Διδάγματα και συμπεράσματα, 68 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη» οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη 22 Μάη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
  • Σύσκεψη με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει ο Τομέας ΑΕΙ-ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΚΚΕ
Κερδίζουν τα μονοπώλια, όχι ο λαός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ: «Οποιοι και αν είναι οι νικητές του διαγωνισμού, η ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ θα σημάνει νέα βάρη για τη λαϊκή οικογένεια, κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζόμενων σ' αυτές τις επιχειρήσεις, για να διασφαλισθεί η κερδοφορία τους. Με γνώμονα την κερδοφορία και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των νέων ιδιοκτητών και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και η διαχείριση του δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου. Οι ιδιωτικοποιήσεις εμπλέκουν τη χώρα ακόμα περισσότερο στο κουβάρι των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστικών κέντρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ