ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΡΙΛΗ
Η ακρίβεια δεν κρύβει τα δόντια της

Παρά το γεγονός ότι τον Απρίλη ο δείκτης έδειξε -0,6%, οι τιμές στα περισσότερα είδη πλατιάς κατανάλωσης συνέχισαν να κινούνται με ανοδικούς ρυθμούς

Είναι δυνατό το γενικό επίπεδο τιμών (εξέλιξη πληθωρισμού) να κινείται αρνητικά και παράλληλα να αυξάνει η ακρίβεια για την εργατική - λαϊκή οικογένεια; Ο τρόπος εξέλιξης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι σε συνθήκες υψηλής συσσώρευσης κεφαλαίων και έντονης συγκεντροποίησης κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

Ετσι, αν και ο Γενικός Δείκτης του επίσημου πληθωρισμού τον προηγούμενο Απρίλη, υποχώρησε, σε ετήσια βάση, κατά 0,6%, οι τιμές σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, ένδυση - υπόδηση, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα και τσιγάρα κινήθηκαν ανοδικά. Για παράδειγμα η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 25,1%, οι νωπές πατάτες ακρίβυναν 24,3% και το ηλεκτρικό ρεύμα 12,3%! Και οι ιλιγγιώδεις αυτές αυξήσεις, επιβάλλονται σε μία περίοδο κατακρήμνισης των λαϊκών εισοδημάτων στα τάρταρα των πολιτικών λιτότητας και απόλυτης πτώσης της λαϊκής κατανάλωσης.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την εξέλιξη του πληθωρισμού, τον Απρίλη του 2013, αλλά και τους προηγούμενους μήνες του ίδιου χρόνου, είναι, ότι η ευφορία την οποία επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση με τα περί επιτυχίας στη μάχη κατά του πληθωρισμού που υποχώρησε σε αρνητικά επίπεδα μετά από 40 χρόνια, δεν αφορά εκατομμύρια λαϊκούς ανθρώπους, οι οποίοι καταναλώνουν τα γλίσχρα εισοδήματά τους, στην αγορά τροφίμων, στην πληρωμή των τσουχτερών τιμολογίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ενώ το χειμώνα που πέρασε έμειναν χωρίς θέρμανση, λόγω της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Για όλους αυτούς - που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας - η ακρίβεια συνεχίζει να κατατρώει τα πενιχρά εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Απρίλη του 2013, υποχώρησε 0,6%, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011. Σε μηνιαία βάση (ο Απρίλης σε σχέση με το Μάρτη) σημειώθηκε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ σε μέσα επίπεδα προκύπτει αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 2,5% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», όπου η λαϊκή οικογένεια δαπανά το μεγαλύτερο μέρος της οικογενειακής δαπάνης, τον Απρίλη του 2013, σε σύγκριση με τον Μάρτη, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,8% έναντι αύξησης 0,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό και μόνο το στοιχείο καταδεικνύει πόσο απροστάτευτη παραμένει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, από την άγρια κερδοσκοπία του εμποροβιομηχανικού κυκλώματος, ελέω «ελεύθερης αγοράς» και συγκυβέρνησης, η οποία λειτουργεί ως προστάτης των κερδοσκόπων. Σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση 0,6%. Σύμφωνα με τα αναλυτικότερα στοιχεία, σε μηνιαία βάση τον Απρίλη, οι τιμές στα νωπά αρνιά και κατσίκια αυξήθηκαν κατά 2,3%, στα νωπά λαχανικά κατά 7,6% και στις νωπές πατάτες κατά 6,1%. Σε ετήσια βάση στην ίδια κατηγορία, οι τιμές αυξήθηκαν: στις νωπές πατάτες 24,3%, στα νωπά φρούτα 5,2%, στα νωπά ψάρια 1,8%, στα κρέατα 1%.

Οι τιμές στην ομάδα «στέγαση» - όπου το καπιταλιστικό κράτος δοκιμάζει τις αντοχές των εργαζομένων με τις υπέρογκες αυξήσεις των φόρων - αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6,9% (!) έναντι αύξησης 6% το 2012. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε 12,3% και του πετρελαίου θέρμανσης 25,1%.

Οι τιμές σε ετήσια βάση, στην ομάδα «ένδυση και υπόδηση» αυξήθηκαν κατά 2,2%, έναντι αύξησης 2% το 2012.

Οι τιμές στην ομάδα «αλκοολούχα ποτά και καπνός» σημείωσαν αύξηση 5% - έναντι αύξησης 0,4% το 2012 - λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

Αντίθετα, μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των ομάδων: Υγεία - Εκπαίδευση (-4%), Μεταφορές (-4,3%), Επικοινωνίες (-5,1%) κλπ.

ΚΛΑΔΟΣ ΓΟΥΝΑΣ
Δωδεκάωρη και ανασφάλιστη εργασία

Αθλιες συνθήκες εργασίας, για να μπορούν οι βιομήχανοι να διατηρούν τα κέρδη τους

Η ανάπτυξη του κλάδου της γούνας και τα κέρδη των βιομηχάνων γουνοποιών, που χτίζονται με τον ιδρώτα των άγρια εκμεταλλευόμενων εργατών, αναδεικνύεται και μέσα από την 38η διεθνή έκθεση γούνας που πραγματοποιείται από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή στην Καστοριά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης, μέσα στο 2012-13 η ελληνική γουνοποιία αγόραζε (και μεταποιούσε) το 7% της παγκόσμιας παραγωγής γουνοδερμάτων και διακίνησε το 10% έτοιμου ενδύματος. Οι εκτιμήσεις των ειδικών προβλέπουν ότι σε βάθος πενταετίας οι πωλήσεις της γούνας θα διπλασιαστούν, αγγίζοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Από την έκθεση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Σκορδάς ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει με νέα κίνητρα τους γουνοποιούς βιομήχανους μέσω προγραμμάτων επιδότησης της απασχόλησης και άλλες υποστηρικτικές δράσεις.

Η τρικομματική κυβέρνηση, οι τοπικοί φορείς (δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειάρχης) χέρι χέρι με τους μεγαλοβιομήχανους πανηγύριζαν για την ανάπτυξη του κλάδου, για τα υπερκέρδη που καταγράφει, για την πρότυπη καθετοποιημένη ανάπτυξη μέσα σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Μιλούν για νέες θέσεις εργασίας, εκατομμύρια ευρώ συνάλλαγμα για την περιοχή, για παγκόσμιο κέντρο γούνας.

Την ίδια ώρα, οι εργάτες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Η ανεργία στον κλάδο ξεπερνά το 60%, τα μεροκάματα κατρακύλησαν στα 20-25 ευρώ για 10-12 ώρες δουλειάς χωρίς ασφάλιση. Η ανασφάλιστη εργασία έχει γενικευτεί και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Η κατάσταση που επικρατεί στα βυρσοδεψεία και στις φάρμες θυμίζει Μανωλάδα. Οι αναθυμιάσεις του θείου στα βυρσοδεψεία, που προκαλεί αποδεδειγμένα καρκίνο και στείρωση, κάνει ανυπόφορο ακόμη και το πέρασμα έξω από αυτά, ενώ οι έννοιες «υγιεινή και ασφάλεια» των εργαζομένων είναι παντελώς άγνωστες. Εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ειδικές στολές και μάσκες ή άλλα μέσα προστασίας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Κομματικές Οργανώσεις Καστοριάς - Σιάτιστας του ΚΚΕ απευθύνονται στους εργαζόμενους στον κλάδο της γούνας, στους αγρότες, στον εργαζόμενο λαό της περιοχής και τους καλούν να σκεφτούν ποιοι κερδίζουν από αυτού του είδους την ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου χτίζουν τα κέρδη τους με τον ιδρώτα των εξαθλιωμένων εργατών και το καπιταλιστικό κράτος τούς επιβραβεύει με νέες επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις και προνόμια. Οι μεγαλοβιομήχανοι του κλάδου, ενώ έχουν ανασφάλιστους και απλήρωτους εργαζόμενους κάνουν "δωρεές και ευεργεσίες". Η χρηματοδότηση συσσιτίων για τους ανέργους και απόρους από τους μεγαλοβιομήχανους του κλάδου εντάσσεται στο σχέδιο της αποδοχής και προσαρμογής στη φτώχεια και την παρατεταμένη ανεργία. Δεν είναι καν φιλάνθρωποι, ακόμα κι απ' αυτά κερδίζουν τη συναίνεση και την υποταγή.

Εργάτη εσύ παράγεις τον πλούτο, σε σένα πρέπει να ανήκει.

Λύση υπάρχει. Είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, ο δρόμος της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Λαϊκή Εξουσία με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και στον κλάδο της γούνας, ώστε η παραγωγή και η ανάπτυξη να μην υπηρετούν τα κέρδη των λίγων αλλά τις σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας του λαού».

ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
Μειώσεις για τα νέα έργα

Eurokinissi

Τρόπους να μικρύνει την «τρύπα» του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή των ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεχίζει να αναζητά η κυβέρνηση, πέρα από το σχεδιασμό νέων μεγάλων ανατιμήσεων στο διαβόητο τέλος ΕΤΜΕΑΡ (πρώην ΑΠΕ). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η υπουργική απόφαση, με την οποία μειώνονται οι τιμές για τους νεοεισερχόμενους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Η απόφαση θα ισχύσει από τον Ιούνη και θα έχει αναδρομική ισχύ, αφού οι μεταβολές αφορούν τον Φλεβάρη του 2013, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, καθώς και τους ίδιους μήνες του 2014. Επίσης, με την ίδια απόφαση μειώνονται οι αποζημιώσεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, ανατρέποντας τα πλάνα των ανθρώπων που τα τοποθέτησαν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την απόφαση:

  • για έργα μεγαλύτερα των 100 kW οι τιμές διαμορφώνονται το Φλεβάρη του 2013 στα 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 171,90 ευρώ). Τον Αύγουστο του 2013 επίσης στα 95 ευρώ (από 164,16 ευρώ). Τον Φλεβάρη του 2014 στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 156,78 ευρώ). Τον Αύγουστο του 2014 στα 90 ευρώ (από 149,72 ευρώ).
  • για έργα μικρότερα - ίσα των 100 kW, τον Φλεβάρη του 2013 στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 214,88 ευρώ). Τον Αύγουστο του 2013 στα 120 ευρώ (από 205,21 ευρώ). Τον Φλεβάρη του 2014 στα 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 195,97 ευρώ). Τον Αύγουστο του 2014 στα 115 ευρώ (από 187,15 ευρώ).

Στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται η τιμή από Φλεβάρη και για όλο το 2013, στα 95 ευρώ από Φλεβάρη του 2014 και για όλο το έτος.

Στις στέγες, η τιμή του Φλεβάρη 2013 διαμορφώνεται στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 238,75 ευρώ. Η κλιμάκωση μέχρι τον Αύγουστο του 2018 φτάνει τα 90 ευρώ από 143,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με τη νέα απόφαση δίνονται επίσης τιμές για τον Φλεβάρη του 2019 στα 85 ευρώ και τον Αύγουστο στα 80 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ