ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Από 8 έως 10 Νοέμβρη στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας

Η ημερομηνία και το θέμα καταλήχθηκαν στην Ομάδα Εργασίας που συνεδρίασε στις 11/5

Στις 8-9 και 10 Νοέμβρη 2013 θα πραγματοποιηθεί η 15η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που συνεδρίασε στις 11/5 στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας.

Το θέμα της επόμενης συνάντησης διαμορφώθηκε ως εξής: «Το βάθεμα της κρίσης του καπιταλισμού, ο ρόλος της εργατικής τάξης και τα καθήκοντα των κομμουνιστών στην πάλη για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών. Η ιμπεριαλιστική επίθεση, ανακατατάξεις δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, το εθνικό ζήτημα, η ταξική χειραφέτηση και η πάλη για το σοσιαλισμό».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Κόμματος Εργατών Βελγίου, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βραζιλίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Λαών Ισπανίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία).

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κι υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

H Ομάδα Εργασίας εξέτασε επίσης μια σειρά πρακτικά ζητήματα, για την επιτυχία της 15ης Συνάντησης, που θα συμπέσει με την κορύφωση των εκδηλώσεων που διοργανώνει φέτος το Πορτογαλικό ΚΚ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλβάρο Κουνιάλ, ιστορικού ηγέτη του ΠΚΚ.

Οι εκπρόσωποι των ΚΚ αντάλλαξαν επίσης σκέψεις και πληροφορίες για τις εξελίξεις στις χώρες τους, καθώς και για διεθνή ζητήματα. Μεταξύ άλλων, καταδίκασαν τις τελευταίες αεροπορικές ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία και συνολικότερα την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Εξέφρασαν τη σταθερή αλληλεγγύη τους με τον κουβανικό λαό και τη σοσιαλιστική του επανάσταση και τη δέσμευση να συνεχίσουν την πάλη για την πλήρη απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών από τις αμερικανικές φυλακές.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νέα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2016

Ράβουν κοστούμι στο λαό και την ίδια ώρα προσπαθούν να τον αποκοιμίσουν με προπαγάνδα για «ανάπτυξη»

Τα μέτρα θα είναι χωρίς τελειωμό, αν οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν ανατρέψουν τη μήτρα που τα γεννάει
Τα μέτρα θα είναι χωρίς τελειωμό, αν οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν ανατρέψουν τη μήτρα που τα γεννάει
Η επίθεση του εγχώριου κεφαλαίου και των διεθνών πιστωτών σε βάρος του λαού, όχι μόνο δε θα ανακοπεί, αλλά τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί περαιτέρω. Αυτό επιβεβαιώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και η οποία ρητά αναφέρει ότι τη διετία 2015 - 2016 θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ίσα με το 4% του ΑΕΠ της χώρας (1,8% το 2015 και 2,2% το 2016), προκειμένου να καλυφθεί το «δημοσιονομικό κενό» της αναφερόμενης διετίας.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει νέα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να προσδιοριστούν και να εξειδικευτούν το ερχόμενο Φθινόπωρο, και θα στραφούν κυρίως προς την πλευρά των δαπανών, εκτός των δαπανών για τόκους. Με λίγα λόγια, έρχονται νέες μεγάλες περικοπές σε μισθούς των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε επιχορηγήσεις προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

Ηδη, έχουν αρχίσει οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές, από την πλευρά της συγκυβέρνησης, για νέες μειώσεις των συντάξεων, πρώτα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία προέβλεπε μείωση των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά 35%, για να ακολουθήσει η έκθεση της Βουλής, η οποία «τεκμηριώνει» γιατί τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει νέα μείωση όλων γενικώς των συντάξεων.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014 θα υπάρξει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ ως τετελεσμένο γεγονός θεωρείται και η αύξηση της φορολογίας των πετρελαιοειδών (πετρέλαιο θέρμανσης). Δεν υπάρχει, ακόμα, η παραμικρή αναφορά στα περί μείωσης του ΦΠΑ της εστίαση -που τόσο θόρυβο έκανε η κυβερνητική προπαγάνδα- για να αποδειχθεί, ότι ο όλος κουρνιαχτός που σηκώθηκε, δεν αποσκοπούσε, παρά μόνο στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι η κυβερνητική προπαγάνδα για επικείμενη ανάπτυξης και «επανεκκίνηση» της οικονομίας, δεν είναι παρά το «παραισθησιογόνο» για την παραπλάνηση του λαού, ενόψει της νέας καταιγίδας μέτρων. Η ίδια η έκθεση, άλλωστε, διαψεύδει τα περί «ανάπτυξης» και «επανεκκίνησης» της οικονομίας, με την επισήμανση ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προσκρούει στο πολύ σκληρό δημοσιονομικό πακέτο του 2013, αλλά και στην πολύ αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη».

Συνεδρίασε το Γιούρογκρουπ

Η εκταμίευση της «διπλής δόσης» για το Α' και Β' τρίμηνο του 2013, συνολικού ύψους 7,2 ευρώ, ενέκριναν στη χτεσινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ). Η απόφαση είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου για την αποπληρωμή «ακούρευτων» κρατικών ομολόγων ύψους 5,6 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν στις 20 Μάη. Στις 31 Μάη αναμένεται η συνεδρίαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Με επιτυχία συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα για τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Τιμώντας την ηρωική επέτειο, η ΚΟΒ Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ διοργάνωσε την Κυριακή εκδήλωση στη Νέα Αλικαρνασσό, αφιερωμένη στη θυσία εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών κατά της φασιστικής - ναζιστικής θηριωδίας, που κλείστηκαν και βασανίστηκαν απάνθρωπα στις φυλακές της Αλικαρνασσού, καθώς και στον τελευταίο εκτελεσθέντα (1η Μάη 1955) πολιτικό κρατούμενο της φυλακής, τον κομμουνιστή Χρήστο Καρανταή. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Ακολούθησε πορεία με κατάληξη τις φυλακές Αλικαρνασσού, στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί τιμητική πλάκα.

Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησε και η ΚΟΒ Κεντρικής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, το πρωί της Κυριακής, στην Πλατεία Ηρώων στο Αρκαλοχώρι με πολιτικό - πολιτιστικό αφιέρωμα στον Ηρωικό Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στέλεχος του ΚΚΕ, που το 1944 ήταν μεταξύ των 200 Κομμουνιστών και αγωνιστών που εκτελέστηκαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκδήλωση προς τιμήν της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Κώστας Βογιατζής, Γραμματέας της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ.

Συνάντηση με τον ΣΥΣΜΕΔ

Σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση στις 15 Μάη

Η Τομεακή Οργάνωση Βόλου του ΚΚΕ, διοργανώνει αύριο Τετάρτη 15 Μάη, στις 8:30 μ.μ. στην παραλία του Βόλου (άγαλμα) πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με το συνδικάτο εργαζομένων στο ΙΓΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη στις 1.30 μ.μ. με αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα

Σε πολιτικές συγκεντρώσεις στη Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Κυριακή 19 Μάη.

  • Στη Φλώρινα η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Πτολεμαΐδα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ