ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» η Νίκη Τριανταφυλλίδη

Σε ηλικία 71 χρόνων, πέθανε, χτες, η σπουδαία ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη, που τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Γεννημένη στην Αθήνα το 1942, ήταν κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη. Απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου και της Σχολής του Πέλου Κατσέλη, έκανε την πρώτη της εμφάνιση, το 1963, στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα».

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη ήταν μια ταλαντούχα καλλιτέχνης και δασκάλα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Συνόλου και της Πολιτιστικής Κίνησης, ενώ τη δεκαετία του '90 ίδρυσε θέατρο με το όνομά της, στην πλατεία Βάθης, το σημερινό «Προσκήνιο». Το 1970 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο» και το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη». Ηταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Κώστα Μεσσάρη και είχε μία κόρη.

Συμμετείχε σε πολλές ταινίες: «Ουρανός», «Η Παγίδα», «Κατρακύλισμα στο βούρκο», «Αμόκ», «Πικρή μου αγάπη», «Ο κράχτης», «Βρώμικη πόλις», «Αντίο για πάντα», «Το Κανόνι και τ' Αηδόνι», «Ενα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα», «Ο Αστραπόγιαννος», «Ομορφες», «Χωρίς συνείδηση», «Ο κατάδικος» κ.ά. καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές: «Από την άλλη όχθη», «Γυναίκα από βελούδο», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Οι Φρουροί της Αχαΐας», «Το σπίτι των ξένων» κ.ά.

Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε συνεργαστεί στις παραστάσεις: «Ιφιγένεια εν Ταύροις» (Θέατρο Δάσους,1987), «Ο ηλίθιος» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1980), «Εκκλησιάζουσες» (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 1979), «Το παραμύθι χωρίς όνομα» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1979 ), «Η προξενήτρα» (Δημοτικό Θέατρο Κήπου, 1978), «Η βασίλισσα του χιονιού» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1977), «Ο κύκλος με την κιμωλία» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1977), «Ο άγιος πρίγκηψ» (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 1977), «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 1972).

Εγραψε, επίσης, τα έργα «Πάρτυ στο σπίτι της Ελισσάβετ Π.», «Ηχώ και νάρκισσος», «Τρελλή Ελένη», τα οποία παρουσιάστηκαν σε δική της σκηνοθεσία.

Δίδαξε στις δραματικές σχολές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Πέλλου Κατσέλη.

Επίσημη πρεμιέρα

Επίσημη πρεμιέρα, σήμερα, του έργου «Μίκης Θεοδωράκης: Ποιος τη ζωή μου», στο θέατρο BADMINTON. Μια παράσταση για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού, Μίκη Θεοδωράκη. Σενάριο-σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης. Σκηνικό Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια Παναγιώτα Κοκκορού. Χορογραφίες Αποστολία Παπαδαμάκη. Ενορχηστρώσεις Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αρης Λεμπεσόπουλος, Ελισάβετ Μουτάφη, Χρήστος Πλαΐνης, κ.ά. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαϊδης κ.ά. Ενα συγκλονιστικό ταξίδι στο χρόνο της νεότερης Ελλάδας... Η Ελλάδα «ταξιδεύει» από το 1922 μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τη ζωή, τη μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η ζωή του αποκαλυπτική και παρούσα, συνοδεύει και συνοδεύεται από τα σημαντικότερα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα του 20ού αιώνα.

«Μέλλον» και «αναμνήσεις» ... εικαστικά

Ενα από τα έργα της έκθεσης «Μιλώντας για το μέλλον»
Ενα από τα έργα της έκθεσης «Μιλώντας για το μέλλον»
«Μιλώντας για το μέλλον» τιτλοφορείται η ομαδική εικαστική έκθεση που οργάνωσε η «Μικρή Αρκτος» και θα παρουσιαστεί (14/5 - 5/6) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο, τηλ. 210.3452.150, στάση Μετρό: Κεραμεικός). Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10 π.μ. - 8 μ.μ., Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Η έκθεση «δεν στερείται αισιοδοξίας. Θέλουμε, αντίθετα, να συνδέσουμε την ανθρώπινη μονάδα με την προοπτική μιας δυναμικής δημιουργικής, κοινωνικής, ηθικής και αλληλέγγυας ύπαρξης (...) Αναφερόμενοι στο "Μέλλον", προτρέψαμε τους καλλιτέχνες να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν ή τους φοβίζουν αλλά και για όσα προσβλέπουν. Για τη δυσχέρεια του παρόντος, αλλά, ταυτόχρονα, για τις προοπτικές του μέλλοντος (...) σε παγκόσμια και τοπική κλίμακα. Η έκθεση επιχειρεί να κοιτάξει κατάματα την πιο ουσιαστική μονάδα μέτρησης του κόσμου: Τον άνθρωπο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές της. Επιμέλεια: Ιρις Κρητικού. Σημειώνουμε ότι η «Μικρή Αρκτος» θα κυκλοφορήσει και ομότιτλη έκδοση με τα έργα των 62, συνολικά, εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση.

  • «Χώροι μικρών, αναμνήσεις μεγάλων» τιτλοφορείται η δεύτερη ατομική έκθεση έργων του ζωγράφου Βαγγέλη Θεοδωρίδη, που θα παρουσιάσει η γκαλερί «7» (14/5 - 8/6). Πρόκειται για ανάγλυφα έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική που συνδυάζουν την εικαστική και αρχιτεκτονική τέχνη. «Είμαστε δομημένοι από ένα σύνολο βιωμάτων που καθορίζουν τις μετέπειτα αποφάσεις μας. Οι αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων μετασχηματίζονται σε εικόνες καταλαμβάνοντας τον ενήλικο χώρο (των μεγάλων). Εικόνες άρρηκτα συνυφασμένες με την παιδική μας ηλικία οι οποίες μας συντροφεύουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας», λέει ο καλλιτέχνης γι' αυτή τη δουλειά του. Ο Β. Θεοδωρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1980). Παρακολούθησε μαθήματα Τέχνης στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια σπούδασε στην ΑΣΚΤ στο εργαστήριο ζωγραφικής του Γ. Ψυχοπαίδη και του Μ. Σπηλιόπουλου. Αποφοίτησε το 2006 και έχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ομαδικές - θεματικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βαρκελώνη, Ν. Υόρκη και μια ατομική στην Αθήνα.
ΚΚΕ
Αφησε βαθύ ίχνος στην Τέχνη

Για την απώλεια της Νίκης Τριανταφυλλίδη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Η πολυβραβευμένη και ιδιαίτερα ταλαντούχα ηθοποιός Νίκη Τριανταφυλλίδη έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας βαθύ ίχνος στην ελληνική θεατρική και κινηματογραφική τέχνη. Το πλήθος των πρωταγωνιστικών ρόλων που ερμήνευσε μοναδικά στο κλασικό και σύγχρονο θέατρο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη στην Τέχνη της υποκριτικής. Παράλληλα με την πλούσια καλλιτεχνική της δραστηριότητα είχε ενεργό συμμετοχή στο κίνημα των καλλιτεχνών. Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος του ΚΚΕ και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους της. Θα παραμείνει ζωντανή στη μνήμη μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ