ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέας κοπής «αντικειμενικά κριτήρια»

Υπολογίζουν τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου...

Με την ενεργοποίηση φορολογικών διατάξεων του πρόσφατου και προηγούμενων νόμων κλιμακώνεται η επίθεση της συγκυβέρνησης ενάντια στο λαϊκό εισόδημα. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και άλλων «διευκρινιστικών» εγκυκλίων σχετικά με το φετινό χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία, για τη ρύθμιση - δόκανο στα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοικοκυριών στην Εφορία κ.ά.

Ηδη δημοσιοποιήθηκε η απόφαση για τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων της Εφορίας σε υποθέσεις, αρχής γενομένης για όσες επίκειται ο χρόνος της παραγραφής, κυρίως για αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο στήνουν νέες φοροθηλιές. Ειδικότερα για κάθε φορολογούμενο (μισθωτοί, αυτοπασχολούμενοι κ.ά.) θα παίρνουν υπόψη τις δαπάνες που αφορούν στην πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου, τις δαπάνες για την εξόφληση τραπεζικών δανείων, τα έξοδα μέσω πιστωτικών καρτών κ.ά. Επικαλούνται τον ...περιορισμό της φοροδιαφυγής, λες και τα κάθε είδους σαπρόφυτα, μονοπώλια, μεγαλομέτοχοι, επιχειρηματικοί όμιλοι θα έπεφταν στο «δόκανο» μέσα από τους λογαριασμούς του ...νερού ή ακόμη και από τις τραπεζικές καταθέσεις που έτσι κι αλλιώς έχουν το ελεύθερο να διακινούνται στις τράπεζες της Ελβετίας, τους κάθε είδους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να προβαίνει, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, σε «ανάλυση κινδύνου για ανάδειξη υποθέσεων υψηλού φορολογικού ενδιαφέροντος», παίρνοντας υπόψη τη διαφορά κόστους - λιανικής τιμής για τους επιτηδευματίες, τη ρευστότητα, τη μέθοδο της καθαρής θέσης, με την οποία θα συγκρίνονται όλα τα έσοδα σε σχέση με τις δαπάνες, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων κ.ά. Σε πρώτη φάση, οι στοχευμένοι έλεγχοι για τις οποίες επίκειται ο χρόνος της παραγραφής αφορούν σε περίπου 10.000 επαγγελματίες.

Τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς την Εφορία και για το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία για το έτος 2013. Ειδικότερα, σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» έστω και μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις, η ρύθμιση διευκόλυνσης χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «ληξιπρόθεσμης οφειλής». Εξω από τη ρύθμιση για τα βεβαιωμένα χρέη (μέχρι 31 Δεκέμβρη 2012) θα πεταχτούν και τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα νέας κοπής χαράτσια του 2013, όπως αυτά που η συγκυβέρνηση θα αξιώσει να μαζέψει μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σε ό,τι αφορά στο χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δρομολογούνται ανατιμήσεις μέχρι και 100% για τα εκτός σχεδίου πόλης ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Με παρεμβάσεις όπως αυτή, διογκώνεται η μάζα των αντιλαϊκών φόρων και αυτό παρά την οριζόντια «έκπτωση» 15% σε σχέση με τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα στις άλλες περιοχές. Προς διευκρίνιση παραμένει η ρύθμιση για την «εξαίρεση» των νοικοκυριών με εισοδήματα χαμηλότερα από τα όρια της επίσημης φτώχειας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Σε αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, καλούν εργατικά σωματεία και σύλλογοι των αυτοαπασχολούμενων, στη Θεσσαλονίκη.

Με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν: «Η τρικομματική κυβέρνηση, οι μεγαλέμποροι, οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια θέλουν να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία. Η νομοθετική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο».

Προειδοποιούν ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές: «Θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς στην ανεργία, και στις μεγάλες εταιρείες θα αυξήσει την ένταση της εκμετάλλευσης στους εργαζόμενους. Ανοίγει το δρόμο για την 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους».

Καλούν σε αγώνα για:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των κλαδικών Συμβάσεων.
  • Επαναφορά της κλαδικής Σύμβασης για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής Σύμβασης.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στις Εργολαβίες Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας, Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «s/m Αρβανιτίδης», Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση ΝΟΤΟΣ Θεσσαλονίκης, Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Μαρινόπουλος - Καρφούρ, Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην praktiker hellas, Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Αγωνιστικό κάλεσμα

Κάλεσμα στους εμποροϋπαλλήλους, όλους τους ιδιωτικούς υπάλληλους να ενισχύσουν, να δυναμώσουν, να μαζικοποιήσουν το κλαδικό τους σωματείο, για να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, η συγκέντρωση δυνάμεων, απευθύνουν μια σειρά από κλαδικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών μπροστά στην προωθούμενη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων: Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου «Η ΕΝΩΣΗ», Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσπρωτίας, Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Αρτας.

Τα σωματεία στέλνουν μήνυμα σε κυβέρνηση και πολυεθνικές ότι θα δώσουν τη μάχη ενάντια σε κάθε προσπάθεια αλλαγής του ωραρίου εργασίας και κατάργηση της αργίας της Κυριακής. «Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και τη ζωή μας», υπογραμμίζεται.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συγχωνεύσεις με φόντο την «ανακεφαλαιοποίηση»

Στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας περνά η τράπεζα FBB, μετά την απόφαση των μεγαλομετόχων να μη συνεισφέρουν στην απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 168 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή από τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων στους τραπεζίτες. Η μεταβίβαση, που εκκρίθηκε από τη Τράπεζα της Ελλάδας αφορά, στο κερδοφόρο κομμάτι (καταθέσεις και ενήμερα δάνεια πελατών) ενώ η «κακή τράπεζα» πηγαίνει σε διαδικασία οριστικής εκκαθάρισης.

Μέχρι σήμερα μεγαλομέτοχοι της FBB ήταν ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ρέστης (65%) και η Τράπεζα Πειραιώς (20%), ποσοστό που απέκτησε μετά την εξαγορά του «καλού» τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Παράταση ξεπουλήματος

Παρατείνεται μέχρι τις 31 του Μάη η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Η αρχική καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί για τη 17η Μάη, όμως, όπως λέει το ΤΑΙΠΕΔ, «πρόσθετες διευκρινίσεις» που ζήτησαν οι «ενδιαφερόμενοι» για τη διαγωνιστική διαδικασία επέβαλλαν την παράτασή της.

Καταρχήν η διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση με σύμβαση μακράς διάρκειας (30 έτη + 10) αφορά στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ακτίου, Καβάλας και Χανίων, στα οποία μπορεί να προστεθούν κα τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης, Καλαμάτας, Νέας Αγχιάλου και Αράξου. Η συγκυβέρνηση αισιοδοξεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την παραχώρηση - «πακέτο» όλων των παραπάνω αεροδρομίων να συνεχίσει με τη δεύτερη ομάδα, στην οποία περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια σε Ρόδο, Κω, Σαντορίνη, Μύκονο, Μυτιλήνη, Σκιάθο και Σάμο, στα οποία επίσης μπορεί να προστεθούν και αυτά σε Λήμνο, Χίο και Κάρπαθο.

Πάντως, απ' όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει «ζωηρό» ενδιαφέρον από ιδιώτες για το σχετικό διαγωνισμό μιας και βασική επιδίωξη του όποιου «επενδυτή» είναι να αποκτήσει μόνο τα αεροδρόμια εκείνα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, αξιώνοντας επιπλέον την υπολειτουργία - αν όχι το κλείσιμο - όσων θα θεωρούσε ανταγωνιστικά για την «επένδυσή» του.

ΣΕΦ
Ζητά αλλαγή πολιτικής για τις ΑΠΕ

Τον άμεσο «ανασχεδιασμό του πλαισίου ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας γενικότερα» ζητά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αντιδρώντας στις νέες εγγυημένες ταρίφες (τιμές) απορρόφησης της ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά.

Ο ΣΕΦ καλεί το υπουργείο να πάρει υπόψη του τις θέσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της αγοράς, των επιστημόνων, των επώνυμων (Γερμανία) και ανώνυμων συμβούλων, εκτιμώντας ότι με την τελευταία απόφαση δεν το έπραξε σε καμία περίπτωση. Το αποτέλεσμα, πάντα σύμφωνα με τον ΣΕΒ, είναι οι τιμές για τα νεοεισερχόμενα έργα να οδηγούν σε απόδοση 5% - 6%, κάτω και από το επιτόκιο δανεισμού, με συνέπεια να μην είναι οικονομικά βιώσιμα τα νέα έργα.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Σε ελεύθερη πτώση το Φλεβάρη

Σε ελεύθερη, επιταχυνόμενη πτώση συνεχίζει να βρίσκεται η οικοδομική δραστηριότητα, μετά τα άκρως απογοητευτικά αποτελέσματα του προηγούμενου Φλεβάρη.

Ειδικότερα, το μήνα αυτό, στο σύνολο της χώρας, εκδόθηκαν μόλις 1.240 οικοδομικές άδειες (- 45,5% σε σχέση με το Φλεβάρη του 2012), στις οποίες αντιστοιχούν 191,5 χιλ. τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (-48%) και 761,3 χιλ. κυβικά μέτρα όγκου (-47%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ