ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιστολή διαμαρτυρίας στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος»

Αφορά στην τροποποίηση εκ των υστέρων ερώτησης που απευθυνόταν στον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή

Από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στάλθηκε την Τρίτη 7/5/2013 επιστολή διαμαρτυρίας προς την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», για την απαράδεκτη και πρωτοφανή για τη δημοσιογραφική δεοντολογία μεθόδευση στο χειρισμό της συνέντευξης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που δημοσιεύτηκε στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής», στις 4/5/2013. Σε επικοινωνία που είχε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με τον διευθυντή του «Αγγελιοφόρου», ο τελευταίος αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα με το χειρισμό της συνέντευξης και δεσμεύτηκε να επανορθώσει από τις σελίδες της εφημερίδας. Η επιστολή του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Κύριε διευθυντά,

Εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία μας για το γεγονός ότι στη συνέντευξη, που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εφημερίδα σας και τη συντάκτρια Αννίτα Στιβακτάκη και δημοσιεύτηκε το Μ. Σάββατο 4/5/2013, υπήρχε ερώτηση, η οποία είχε τροποποιηθεί εκ των υστέρων, μετά την παράδοση της συνέντευξης στην εφημερίδα και χωρίς να υπάρξει προηγούμενη ενημέρωσή μας.

Συγκεκριμένα, στις ερωτήσεις που η συντάκτριά σας απηύθυνε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συμπεριλαμβανόταν μία σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ για το ευρώ, η οποία ήταν η εξής: "Η θέση σας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Το ερώτημα όμως είναι σε ποιο ευρώ, στο ευρώ της Γερμανίας και σε μια Γερμανική Ευρώπη; Μήπως ήρθε η ώρα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να ξαναδούμε όλα τα πιθανά σενάρια;"

Η συγκεκριμένη θέση - και αυτό είναι γνωστό σε όλους - δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση θέση του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην εκτεθεί η δημοσιογράφος, που έπαιρνε τη συνέντευξη, το Γραφείο Τύπου του Κόμματος επικοινώνησε μαζί της, επισημαίνοντας ότι αυτό που περιγράφει ως θέση του ΚΚΕ δεν είναι θέση του και ότι καλό θα ήταν να επαναδιατυπώσει το ερώτημα. Η κ. Στιβακτάκη απάντησε ότι η ίδια έτσι έχει καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση και ότι αν δεν ισχύει, μπορεί ο Γενικός Γραμματέας να το διαψεύσει στην απάντηση. Αυτό και έγινε, με την απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα, που έδινε την ολοκληρωμένη θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και από την Ευρωζώνη.

Στο δημοσιευμένο κείμενο της 4/5 αντί της ερώτησης, στην οποία αντιστοιχούσε η απάντηση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, υπήρχε άλλη ερώτηση με την εξής διατύπωση: "Η προκάτοχός σας, κ. Παπαρήγα, είχε δηλώσει ότι η έξοδος από το ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι καταστροφική. Μήπως ήρθε η ώρα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να ξαναδούμε όλα τα πιθανά σενάρια;"...

Είναι προφανές ότι η αλλαγή αυτής της ερώτησης και η τελική διατύπωση ερώτησης - απάντησης στην εφημερίδα, όχι μόνο διαστρεβλώνει την πραγματική θέση του ΚΚΕ, αλλά επιπλέον εμφανίζει τον ΓΓ του Κόμματος να απαντάει σε μια ερώτηση που δεν του τέθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες σας να μην μπορούν να κατανοήσουν την ουσία της απάντησης.

Το συγκεκριμένο γεγονός συνιστά απαράδεκτη και πρωτοφανή για τη δημοσιογραφική δεοντολογία μεθόδευση και γι' αυτό το λόγο ζητάμε την επανόρθωση από την εφημερίδα σας, καθώς και τη δημοσίευση της παρούσας επιστολής, προκειμένου να βγάλουν οι αναγνώστες τα δικά τους συμπεράσματα.

Γιάννης Γκιόκας

Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ».

Για το θάνατο του συντρόφου Στέλιου Παυλίδη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του συντρόφου Στέλιου Παυλίδη, στις 2 Μάη στο Βερολίνο. Ο σ. Παυλίδης, γιος φτωχής αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε στο Θρυλόριο Κομοτηνής στις 27 Αυγούστου 1931. Το 1948 κατατάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπως και όλη η οικογένειά του, και υπηρέτησε στην 7η Μεραρχία του ΔΣΕ στη Θράκη μέχρι το τέλος του πολέμου.

Μετά το τέλος του πολέμου, το 1949, ο σ. Στέλιος Παυλίδης ακολούθησε το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, αρχικά στη Βουλγαρία και τον Ιούλη του 1950, μαζί με άλλα 1.100 παιδιά, πολιτικούς πρόσφυγες, έφτασε στο Ραντεμπόιλ της Δρέσδης στη Γερμανία. Το 1952 εντάχθηκε στο ΚΚΕ, στο πλαίσιο της στρατολογίας μελών που αποφάσισε το Πολιτικό Γραφείο, προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη.

Εγινε μηχανουργός και εργάστηκε σε εργοστάσιο στην πόλη Καρλ Μαρξ Στατ μέχρι το 1966, όπου για μεγάλο διάστημα ήταν υπεύθυνος της Οργάνωσης των πολιτικών προσφύγων. Παράλληλα ανέλαβε και έφερε σε πέρας σοβαρές κομματικές αποστολές, σε συνθήκες που σφραγίζονταν από τις διώξεις κατά του ΚΚΕ και του κινήματος στην Ελλάδα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 φοίτησε στην κομματική σχολή "Νίκος Μπελογιάννης".

Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο, όπου ανέλαβε κομματικά καθήκοντα στα οποία ανταποκρίθηκε. Ως το 1989 υπηρέτησε πιστά και αφοσιωμένα από διάφορες θέσεις το Κόμμα και ήταν στέλεχος της Οργάνωσης του ΚΚΕ στο Βερολίνο. Μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές του 1989 - 1991 συνέχισε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, ως μέλος και στέλεχός του, να αγωνίζεται ακούραστα για τα δικαιώματα των μεταναστών, για τη μεγάλη υπόθεση της εργατικής τάξης, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στη συντρόφισσά του, Βαΐτσα Πουρζιτίδου, και σε όλους τους οικείους και συντρόφους του. Η κηδεία του σ. Στέλιου Παυλίδη θα γίνει στη γενέτειρά του, στο Θρυλόριο Κομοτηνής».

Συνέχεια στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Σωρεία ενστάσεων κατατέθηκαν χτες κατά τη δεύτερη μέρα της δίκης του Α. Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού Α. Τσοχατζόπουλου υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, πάνω στο οποίο στηρίζεται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, έχει παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα, επανέφεραν το θέμα της κλήσης των μελών του ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου, καθώς αυτό ενέκρινε τις συμβάσεις για τις αγορές των TOR M1 και των υποβρυχίων. Το δικαστήριο από την πλευρά του έκρινε παραδεκτή και νόμιμη τη παράσταση του Δημοσίου ως πολιτικής αγωγής στη δίκη και αποσύρθηκε, ώστε σήμερα να αποφανθεί επί των ενστάσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για ποιον δίνουν παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή;

-- Με αφορμή τη Γαλλία, τα αστικά επιτελεία λένε πως η λιτότητα χαλαρώνει και πως η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής γίνεται για το λαό. Τι ισχύει;

Τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης διαφημίζουν τη διετή παράταση που θα δοθεί στη Γαλλία για να πιάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους μέχρι το 2015 και όχι μέχρι το τέλος του 2013, όπως προβλεπόταν. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έφτασε να πει ότι ενδεχόμενη παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας του, θα σηματοδοτήσει το «τέλος της λιτότητας». Ανάλογη παράταση δόθηκε στην Ισπανία, ενώ στην «ουρά» περιμένει η Ιταλία. Προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι η επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, που προβλέπεται από τις στρατηγικές της ΕΕ, είναι προς όφελός του και πως η αλλαγή στο μείγμα της διαχείρισης, με βραδύτερους ρυθμούς μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων, θα ωφελήσει τον ίδιο. Λένε ψέματα και πλέον ο λαός έχει την πείρα να το διαπιστώσει.

Στην Ελλάδα, οι λαϊκές οικογένειες έχουν βιώσει τι σημαίνει παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή. Το Νοέμβρη του 2012 αποφασίστηκε η επιμήκυνση της δανειακής σύμβασης κατά δύο χρόνια, από το 2014 στο 2016. Η τρόικα στην έκθεσή της εκτιμούσε τότε ότι η διετής επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό στα 32,6 δισ. ευρώ, που στο σύνολό τους μεταφράζονται σε μέτρα και περικοπές σε βάρος του λαού. Ελεγε ακόμα ότι η διετής επιμήκυνση «θα περιορίσει τον αντίκτυπο των οδυνηρών μέτρων λιτότητας, που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση». Από τότε έως σήμερα, η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο, τα μέτρα διαδέχονται το ένα το άλλο, ήδη συζητιούνται νέες ανατροπές για τον ερχόμενο Ιούνη και η εργατική - λαϊκή οικογένεια βουλιάζει βαθύτερα στη φτώχεια. Γιατί αποφασίζουν παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή; Επειδή τα όρια που βάζουν σε ελλείμματα και χρέος είναι αδύνατο να πιαστούν από οικονομίες που είναι βυθισμένες σε κρίση.

Επιπλέον, χαλαρώνουν ελαφρά τη δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να περισσέψουν κονδύλια είτε για επενδύσεις από το κράτος, που θα εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες, είτε για οικονομική ενίσχυση των επιχειρηματιών, ώστε να κάνουν επενδύσεις και να αναθερμανθεί η καπιταλιστική οικονομία. Ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τις διαχειριστικές μανούβρες των αστών. Το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι, με δηλώσεις τους για την περίπτωση της Γαλλίας. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι είπε ότι «οι στόχοι όσον αφορά τα ποσοστά είναι λιγότερο σημαντικοί από τις διαρθρωτικές προσπάθειες και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή τα αντεργατικά μέτρα που πρέπει να επιταχύνει η γαλλική κυβέρνηση. Συστάσεις στη Γαλλία να μην εγκαταλείψει το «δρόμο των μεταρρυθμίσεων» απηύθυνε και ο Β. Σόιμπλε, ενώ ο Ράινερ Μπρίντερλε, υποψήφιος για την καγκελαρία των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), έδειξε τους τομείς όπου πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, λέγοντας: «Στη Γαλλία μπορεί κανείς να δει τι μπορεί να συμβεί σε μια οικονομία που υπολογίζει στην ανακατανομή, στους υψηλότερους φόρους, στα μικρότερα ωράρια εργασίας και στη συνταξιοδότηση σε νεαρότερη ηλικία». Δηλαδή, παραπέρα αντεργατικές - αντιασφαλιστικές ανατροπές, παρά την παράταση στη δημοσιονομική προσαρμογή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ