ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Με κράχτη την καταστροφή του λαού

Στις λίστες ακόμη 300 ακίνητα - φιλέτα δημόσιας περιουσίας

Στην επέκταση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, με την ένταξη σε αυτό 300 μεγάλων και μικρότερων ακινήτων - φιλέτων δημόσιας ιδιοκτησίας, προχώρησε η συγκυβέρνηση. Με απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής «αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων» που δημοσιεύθηκε στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν στην αρμοδιότητα και τη διαχείριση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκχώρησης στους καραδοκούντες «επενδυτές».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μεγάλες δημόσιες εκτάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως περιοχές - φιλέτα στη Ρόδο και την Κέρκυρα, εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών (Αιδηψός, Καμένα Βούρλα), μεγάλες εκτάσεις στο Αιγαίο και το Ιόνιο (Ρόδος, Κέρκυρα κ.α.), κάμπινγκ, ξενοδοχεία «Ξενία», ακίνητα εντός πόλεων, ο πρώην εργοταξιακός χώρος για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου κ.ά.

Με τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση κλιμακώνεται η σταδιακή μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ της πλήρους κυριότητας πάνω από 3.100 δημόσιων ακινήτων, που παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον και που υπόσχονται κέρδη στους «επενδυτές». Ειδικότερα, μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ, το «δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους, κάθε δικαιώματος, χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης και γενικώς κάθε είδους περιουσιακής φύσης δικαιωμάτων, κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων, άυλων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων κτιρίων, εγκαταστάσεων, συστατικών, παραρτημάτων και παρακολουθημάτων του».

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση - «αξιολόγηση» της Κομισιόν, τα προβλεπόμενα «έσοδα» από τις ιδιωτικοποιήσεις της περιόδου 2013 - 2016, αυτές που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εκτρώματος που έχουν διαμορφώσει, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προβλέπονται στα 10,4 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,6 δισ. ευρώ αναμένονται για φέτος. Μαζικά στο σφυρί βγαίνουν βασικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι της παραγωγής (ενέργεια, ύδρευση κ.ά.), βασικές υποδομές (λιμάνια, περιφερειακά αεροδρόμια, οδικοί άξονες), φιλέτα δημόσιας γης και περιουσίας, το σύνολο της κρατικής περιουσίας που αποπνέει την οσμή κέρδους. Ηδη ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του κρατικού μετοχικού πακέτου στον ΟΠΑΠ με αντίτιμο μόλις στα 652 εκατ. ευρώ και της περιοχής - φιλέτο στην Κασσιόπη της Κέρκυρας με «αντίτιμο» μόλις στα 23 εκατ. ευρώ.

Στην τελική ευθεία περνά η διαδικασία εκχώρησης των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ για τις οποίες αναπτύσσονται έντονοι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και ανοιχτές παρεμβάσεις κυβερνήσεων. Οι 5 «προσφορές» που έχουν περάσει στην τελική φάση είναι από: τη Ρωσική «Gazprom» για τη ΔΕΠΑ, τη Ρωσική «Negusneft» («Sintez Group») για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, τη «M&M Gas» (σύμπραξη 50%-50% των ομίλων Βαρδινογιάννη - «Motor Oil» και Μυτιληναίου) για ΔΕΠΑ, την Τσεχική PPF με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για ΔΕΣΦΑ, και τη «Socar» (Αζερμπαϊτζάν, στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ) για ΔΕΣΦΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να βάλει ξανά στο παιχνίδι τα επιχειρηματικά σχήματα που συμμετείχαν στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού, με την προϋπόθεση ότι θα προσκληθούν και θα συμπράξουν σε κοινά επιχειρηματικά σχήματα με τους 5 που πέρασαν στην τελική φάση της ιδιωτικοποίησης. Αποδέκτες της πρόσκλησης μπορεί να είναι οι: «Mitsui» (Ιαπωνία), «Enagas» (Ισπανία), ENI (Ιταλία), «Sonatrach» (Αλγερία), «Vopak LNG» (Ολλανδία), «Israel Corporation» (Ισραήλ), «Gas Natural» (Ισπανία), «Edison» (Ιταλία).

Η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, με βάση την προβλεπόμενη σήμερα κλιμάκωση, διαμορφώνεται ως εξής:

2013: ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), ΟΠΑΠ, Ελληνικά Ταχυδρομεία, περιφερειακά αεροδρόμια, ΛΑΡΚΟ, αποθηκευτικός χώρος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», οι περιοχές - φιλέτα στην Αφάντου Ρόδου και το «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη, καθώς και πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες.

2014: ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, πώληση 17% της ΔΕΗ, «αξιοποίηση» των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ, ΟΛΘ), επίσης και περιφερειακών λιμανιών, παραχώρηση Εγνατίας Οδού, «αξιοποίηση» του παλιού αεροδρομίου Ελληνικού με πανωπροίκι τη γύρω παραλιακή ζώνη, αεροδρόμιο Σπάτων (πώληση της κρατικής συμμετοχής και χρονική επέκταση της σύμβασης με τη «Χόχτιφ»), περιφερειακά αεροδρόμια (β' φάση), «αξιοποίηση» μαρινών, πώληση δικαιωμάτων «ψηφιακού μερίσματος».

Στις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ έχουν υπαχθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η «Rosco» (σιδηροδρομικοί σταθμοί, συντήρηση τροχαίου υλικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού). Στις λίστες των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται επίσης οι ΛΑΡΚΟ, ΕΛΒΟ, Καζίνο Πάρνηθας, ΟΔΙΕ κ.ά.

ΟΤΕ
Κερδοφόρα αποτελέσματα και το 2013!

Με κέρδη ξεκίνησε και το 2013 για τον Ομιλο του ΟΤΕ, για τον οποίο ανακοινώθηκαν χτες τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Σύμφωνα με αυτά, ο ΟΤΕ εμφανίζει καθαρά κέρδη 167,5 εκατ. ευρώ έναντι 308,1 το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Μείωση κατά 11,4% εμφανίζουν τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού, που διαμορφώθηκαν στο 1,045 δισ. ευρώ έναντι 1,180 δισ. ευρώ, ενώ μειώθηκαν και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία κατά 12,5%, στα 102,8 εκατ. ευρώ έναντι 117,5 εκατ. ευρώ πέρσι.

Τα κέρδη του Οργανισμού προκύπτουν από τη νέα μείωση του αριθμού των εργαζομένων, από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και μείωση επενδυόμενων κεφαλαίων.

Στα καθαρά κέρδη που εμφανίζει ο ΟΤΕ, πρέπει να υπολογιστεί το έκτακτο μετά φόρων κεφαλαιακό κέρδος της τάξεως των 65,7 εκατ. ευρώ που προήλθε από την πώληση της «Hellas Sat» -εταιρεία διαχείρισης του δορυφόρου «HellasSat2»- στην «ArabSat», ενώ υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο ΟΤΕ είχε καταγράψει ένα μετά φόρων κεφαλαιακό κέρδος ύψους 211,3 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην «Telekom Serbia». Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 2,743 δισ. ευρώ έναντι 2,889 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012 και περίπου 4 δισ. στις 31 Μάρτη του περασμένου έτους, μείωση κατά 5% και 32,4% αντίστοιχα. Το συνολικό κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 21% εξαιτίας του προγράμματος «οικειοθελούς αποχώρησης» που εφαρμόστηκε το 2012, όπως επίσης και άλλων μέτρων μείωσης του μισθολογικού κόστους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ζητούν αναβάθμιση των οργανισμών αγροτικής έρευνας

Την αντίθεσή τους στην πρόταση ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για απομάκρυνση όλων των αγροτικών ερευνητικών ομάδων από τη Θεσσαλία και κατάργηση της δημόσιας αγροτικής εκπαίδευσης εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από κάποιους φορείς - όπως στη σύσκεψη που οργάνωσε, στη Λάρισα, το ΓΕΩΤΕΕ - δεν αφορούν στην ουσία, καθώς δεν θίγουν τη στρατηγική ανάπτυξης που προωθούν η ΕΕ και η τρικομματική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζοντας ότι στα μπλόκα της αγροτιάς, ένα από τα αιτήματα ήταν η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της έρευνας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, στην κατεύθυνση ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων για την παραγωγή ποιοτικών και φθηνών προϊόντων που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, οι Ομοσπονδίες σημειώνουν: «Η άποψή μας είναι πως η πρόταση απομάκρυνσης των αγροτικών ερευνητικών οργανισμών δεν οφείλεται απλά στη "Δήμητρα" ή στην ομάδα που συστήθηκε από το υπουργείο. Πρόκειται για τη νέα στρατηγική ανάπτυξης της ΕΕ και της τρικομματικής κυβέρνησης που μέσα από τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις, τη νέα ΚΑΠ, υπηρετούν τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Εξυπηρετεί τη μείωση των δαπανών με απόλυση προσωπικού, χαράτσωμα των αγροτών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και ξεπούλημα της περιουσίας του τέως ΕΘΙΑΓΕ με σκοπό τη "μείωση του χρέους"».

Και η ανακοίνωση τονίζει: «Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη συγκρότηση φορέων εφαρμοσμένης έρευνας. Οι φορείς αυτοί μετά από έρευνα και έλεγχο των εδαφοκλιματικών συνθηκών και των δυνατοτήτων της κάθε περιοχής θα συνιστούν την εφαρμογή των καταλληλότερων τεχνικών αύξησης της αγροτικής παραγωγής ποσοτικά και ποιοτικά». Σε ό,τι δε αφορά στην εκπαίδευση των αγροτών, επισημαίνει ότι «με την κατάργηση της δημόσιας εκπαίδευσης, δίνουν τεράστια κονδύλια σε ιδιώτες για τη δημιουργία ΙΕΚ-ΚΕΚ κ.λπ. και αν κάποιοι νομίζουν ότι θα βρουν δουλειά ως εκπαιδευτές σε τέτοιες "σχολές" ας ξεχάσουν όσα γνώριζαν από διάφορα προγράμματα στο παρελθόν, που οι ίδιοι έκαναν ότι δίδασκαν και οι διδασκόμενοι έκαναν ότι μάθαιναν».

Καταλήγοντας οι Ομοσπονδίες τονίζουν: «Η λύση βρίσκεται στη συμμαχία αγροτών - γεωτεχνικών - ερευνητών - εκπαιδευτικών γεωτεχνικών σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της ΚΑΠ. Διεκδικούμε ουσιαστική χρηματοδότηση για την αγροτική έρευνα, αναβάθμιση των οργανισμών στην κατεύθυνση ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας προς όφελος των αγροτών - κτηνοτρόφων με επάρκεια σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, στην αλιεία, που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού και της χώρας μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον κεντρικό σχεδιασμό, τον παραγωγικό συνεταιρισμό των αγροτών και κτηνοτρόφων, με το λαό να κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει και προϋποθέτει τη σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και την ΚΑΠ».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλάτες για να πουληθούν ακίνητα οφειλετών

Ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι πιέζονται ασφυκτικά να εκποιήσουν ακίνητα στις σημερινές χαμηλές τιμές για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, δημιουργεί η συγκυβέρνηση υπό την υψηλή εποπτεία της τρόικας.

Με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, οι εφορίες ή τα τελωνεία της χώρας θα μπορούν να εκδίδουν άδεια μεταβίβασης ακινήτου, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποφασίσει την πώληση ακινήτου και με τα χρήματα που θα εισπράξει να εξοφλήσει τα χρέη του προς το Δημόσιο. Η βεβαίωση οφειλής θα έχει διάρκεια ισχύος ένα μήνα από την έκδοσή της, θα χρησιμοποιείται ως δικαιολογητικό για την αγοραπωλησία του ακινήτου, θα ενέχει, δηλαδή, βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας. Η βεβαίωση οφειλής επισυνάπτεται στην πράξη μεταβίβασης του ακινήτου, αντί του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας. Οπως είναι γνωστό, φορολογική ενημερότητα δεν εκδίδεται όταν ο φορολογούμενος έχει χρέη προς το Δημόσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ