ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αλλη μια γενικόλογη «συμφωνία» ΗΠΑ - Ρωσίας

Από την προχτεσινή συνάντηση Λαβρόφ - Κέρι στη Ρωσία
Από την προχτεσινή συνάντηση Λαβρόφ - Κέρι στη Ρωσία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μετά από πολύωρες συζητήσεις, αμερικανική και ρωσική ηγεσία επεδίωξαν να παρουσιάσουν, σε θερμό κλίμα, ως επίτευξη συμφωνίας την, επί της ουσίας, επαναδιατύπωση των γενικόλογων αρχών της συμφωνίας της Γενεύης του περασμένου Ιούνη. Με τον τρόπο αυτό, οι δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παραδεχόμενες δημόσια ότι υπάρχουν κοινά συμφέροντα τόσο στις εξελίξεις στη Συρία όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν διά της αποσιώπησής τους, στο πλαίσιο της γενικόλογης συμφωνίας τους, τις διαφωνίες και τους διαγκωνισμούς τους.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου (της οποίας είχε προηγηθεί συνάντηση και με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν) ανακοίνωσαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πιέσουν τη συριακή ηγεσία και τους αντικαθεστωτικούς προκειμένου να συναινέσουν στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. Συμφώνησαν, επίσης, να συνδιοργανώσουν μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία το συντομότερο δυνατό. Το ποιος θα συμμετάσχει στην ηγεσία που θα επιβλέψει την πολιτική μετάβαση είναι ζήτημα των Σύρων να το αποφασίσουν, δήλωσε ο Κέρι, επαναλαμβάνοντας μια φρασεολογία που χρησιμοποιεί συνήθως η ρωσική διπλωματία, κάτι που προκάλεσε δυσφορία στους κόλπους των Σύρων αντικαθεστωτικών.

Ανάμεικτες αντιδράσεις

Η δυσφορία αυτή εκφράστηκε επίσημα καθώς η αντικαθεστωτική «Εθνική Συριακή Συμμαχία» δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία διαδικασία διαλόγου ή πολιτικής μετάβασης αν δεν αποχωρήσει ο Ασαντ από την εξουσία. Στελέχη των αντικαθεστωτικών δήλωναν ανοιχτά δυσαρέσκεια εκφράζοντας την άποψη ότι στις δηλώσεις Λαβρόφ - Κέρι δεν έγινε επίτηδες καμία αναφορά στο όνομα του Ασαντ.

Αντίθετα, ικανοποιημένος δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λακχντάρ Μπραχίμι δηλώνοντας ότι μπορεί η συμφωνία αυτή να οδηγήσει σε συναίνεση όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αν και εκτίμησε ότι πρόκειται για «ένα μικρό βήμα». Ικανοποίηση εξέφρασε και η ΕΕ τονίζοντας ότι η διεθνής διάσκεψη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αρχή ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στη Μόσχα για το ζήτημα της Συρίας μεταβαίνει την Παρασκευή και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον. Παράλληλα, διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι η Βρετανία κυκλοφορεί ένα νέο σχέδιο απόφασης στην ΕΕ που θα οδηγήσει τελικά σε εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, αν και θεωρούνταν δύσκολο να γίνει δεκτή μια τέτοια εξέλιξη από όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Μάχες και σταδιακή αποκατάσταση των επικοινωνιών

Ο συριακός στρατός κατέλαβε, μετά από δίμηνες μάχες, τη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Χίρμπερτ Γκαζάλεχ επί της εθνικής οδού που συνδέει τη Συρία με την Ιορδανία, ανακτώντας ουσιαστικά και πάλι τον έλεγχο του βασικού δρόμου εφοδιασμού των αντικαθεστωτικών που υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν. Μάχες σημειώνονται και σε άλλες περιοχές, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου να εκτιμά ότι το καθεστώς Ασαντ έχει θέσει «σε εφαρμογή ένα σχέδιο Β», σχέδιο εκκαθάρισης σουνιτών το οποίο θα του διασφαλίσει απόλυτο έλεγχο σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες κατοικούν αλαουίτες, έτσι ώστε αυτές να συνδέονται εδαφικά μεταξύ τους από τα δυτικά ως τα ανατολικά.

Από την άλλη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ απέδωσε σε «βλάβη σε καλώδιο οπτικών ινών» την πλήρη κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών και των διαδικτυακών επικοινωνιών από και προς τη Συρία αλλά και εντός της χώρας την Τρίτη. Οι επικοινωνίες άρχισαν να αποκαθίστανται σταδιακά σε ορισμένες περιοχές αργά χτες.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Διήμερη περιοδεία πραγματοποιεί από χτες ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στη Βραζιλία. Μία επίσκεψη που ολοκληρώνει την περιοδεία ειδικού ενδιαφέροντος που ξεκίνησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος την περασμένη χρονιά στις χώρες της ομάδας BRICS, δηλαδή τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Μία επίσκεψη, που, σύμφωνα με τον «Τελεσούρ», εμπεριέχει και τις πιθανότητες ή τους διακαείς πόθους και των δύο πλευρών να ενταχθεί η Αίγυπτος στην ομάδα BRICS.

«Η Αίγυπτος μελετά την προσχώρησή της στην ομάδα των BRICS, ώστε να μετατραπεί σε E-BRICS και τα αποτελέσματα να είναι θετικά για όλες τις χώρες που εμπλέκονται», φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος Μόρσι λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βραζιλία, ενώ αμέσως μετά την άφιξή του έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από την Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ σε μία ειδικά σχεδιασμένη επίσημη τελετή υποδοχής.

Εκτός των ενδεχόμενων προοπτικών, η επίσκεψη Μόρσι κρίνεται σημαντική και από τις δύο πλευρές, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι ίσως η πιο σημαντική από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία περίπου ένα χρόνο πριν. Πρόκειται για τον πρώτο Αιγύπτιο Πρόεδρο που επισκέπτεται χώρα της Νοτίου Αμερικής, και ειδικά τη Βραζιλία που σήμερα είναι η έκτη οικονομία του πλανήτη και έχει μία ευμεγέθη και εξαιρετικά εύρωστη κοινότητα Βραζιλιάνων με αραβική καταγωγή. Παράλληλα, η Βραζιλία, οι μονοπωλιακοί της όμιλοι εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή. Στην ατζέντα είναι και η υπογραφή σειράς συμφωνιών για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων στην Αίγυπτο. Φυσικά, η κίνηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης αναμένεται να φανεί τι αντιδράσεις θα δημιουργήσει από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Συρίας

Την επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Συρίας καταδικάζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας και υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σχεδιάζονται:

«Το ΠΑΜΕ καταδικάζει τους πρόσφατους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε βάρος της Συρίας. Η επίθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ ενάντια στο Συριακό λαό αποτελεί μέρος του σχεδίου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για άμεση ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Συρίας και του Ιράν. Ο κύριος στόχος των ιμπεριαλιστών είναι ο έλεγχος των πρώτων υλών της περιοχής, και των οδών μεταφοράς της Ενέργειας.

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γίνονται συνεχώς πιο επικίνδυνες για έναν γενικευμένο πόλεμο. Αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι, για τον ελληνικό λαό, η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που με κάθε τρόπο στηρίζουν τις πολεμικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της Συρίας, του Λιβάνου και του Ιράν.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στους εργάτες και στο λαό της Συρίας. Ο συριακός λαός, και κανείς άλλος, έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του.

Καλούμε τα συνδικάτα να καταδικάσουν την ιμπεριαλιστική επίθεση κατά της Συρίας.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να δυναμώσει τη πάλη του για να μη συρθεί η χώρα μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζονται σε βάρος της Συρίας και του Ιράν και να απαιτήσει:

  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα!».
ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασία κλίματος για στρατιωτική επέμβαση;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διαρκώς αυξάνονται η κινητικότητα και οι σχεδιασμοί στην Ουάσιγκτον όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, και ισχυρότερη ένδειξη είναι η ξαφνική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από τη Ρώμη, επόμενο σταθμό της περιοδείας του μετά τη Ρωσία, ότι θα πραγματοποιήσει μια ακόμη επίσκεψη, την τέταρτη σε διάστημα μόλις τριών μηνών, στο Ισραήλ για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης.

«Θα ταξιδέψω πίσω στο Ισραήλ για να συναντηθώ τόσο με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου όσο και με τον Πρόεδρο Αμπάς στις 21 ή στις 22 Μαΐου», υπογράμμισε ο Κέρι, πριν να αρχίσει η συνάντησή του με την υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, η οποία διαθέτει ειδικές αρμοδιότητες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες εντός του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

Μία ακόμη ισχυρή ένδειξη είναι ένα χρονικό πλαίσιο πιθανών επιχειρήσεων που έθεσε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του αμερικανικού στρατού, Ρέι Οντιέρνο, σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε για τις επιπτώσεις των «αυτόματων περικοπών» στις Ενοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με το Foreign Policy, εμμέσως ο στρατηγός Οντιέρνο έθεσε σαφές χρονικό πλαίσιο καθώς τόνισε ότι «εάν καταστεί αναγκαίο οι αμερικανικές δυνάμεις να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία» θα είναι απολύτως προετοιμασμένες και ετοιμοπόλεμες για μία τέτοια επιχείρηση μέχρι το «τέλος του καλοκαιριού».

Ειδάλλως, κατά τον Οντιέρνο, όσο καθυστερεί μία τέτοια απόφαση εκ μέρους του Λευκού Οίκου τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης καθώς με τις «αυτόματες περικοπές» η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων «υποβαθμίζεται σημαντικά». Επίσης, ο Οντιέρνο εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι οι αντικαθεστωτικοί θα κατορθώσουν να ανατρέψουν τον Μπασάρ Αλ Ασαντ. «Θεωρώ ότι το ζήτημα δεν είναι το εάν αλλά το πότε», τόνισε ο Οντιέρνο, δίχως φυσικά να προσφέρει καμία εξήγηση ούτε άλλη πληροφορία.

ΟΓΕ
Καταδικάζει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Την επίθεση εναντίον της Συρίας καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας: «Η ΟΓΕ καταδικάζει τους τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ ενάντια στο συριακό λαό που γίνονται με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των συμμάχων τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και εγκυμονούν ανυπολόγιστους κινδύνους για όλους τους γειτονικούς λαούς.

Το σχέδιο των ιμπεριαλιστών για τη "Μεγάλη Μέση Ανατολή", προκειμένου να εξασφαλίσουν για τα μονοπώλιά τους τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής μόνο σε αιματηρές περιπέτειες μπορεί να οδηγήσει τους λαούς.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Συριακό λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της Συρίας και τις διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε αγώνα που θα διεκδικεί να αποφασίσει ο Συριακός λαός και μόνο αυτός για το μέλλον του τόπου του χωρίς εξωτερικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Καταδικάζουμε την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και την καλούμε να κλείσει άμεσα τη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας που αποτελεί ορμητήριο επιθέσεων στους γειτονικούς λαούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ