ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2013
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΕΒΓΑΛ» ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Συνεχίζουν ατσαλωμένοι για 14η μέρα τον απεργιακό τους αγώνα

Αυξάνεται η αλληλεγγύη στους εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ από κλάδους εργαζομένων

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μιλά στους απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μιλά στους απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ
Στην πύλη του εργοστασίου για 14η μέρα βρίσκονται σήμερα οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων 4 μηνών. Αποφασισμένοι να μη λυγίσουν, παρά τις δυσκολίες, παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία είναι εξαφανισμένη τις τελευταίες μέρες και αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι δέχονται την ηθική συμπαράσταση των σωματείων του κλάδου και όχι μόνο.

«Τα ψέματα έχουν τελειώσει», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ στο υποκατάστημα Αθηνών, Ανδρ. Σώρης, μιλώντας στο «Ρ». «Ολα τα παιδιά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, διότι είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε αυτά που διεκδικούμε». Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της εργοδοσίας με τους εργαζόμενους, η εταιρεία ξεκαθάρισε πως πρώτα θα «καλύψει» άλλες υποχρεώσεις που έχει και στη συνέχεια θα δώσει κάποια χρήματα στους εργαζόμενους, χωρίς να υπάρχει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση. Το Σάββατο, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Χτες το πρωί στην πύλη του εργοστασίου βρέθηκε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του. «Η εργατική τάξη ενιαία πρέπει να αντιμετωπίζει την επίθεση και ενιαία πρέπει να την απαντά», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στους εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ, καλώντας, ταυτόχρονα, τους εργαζόμενους του κλάδου να δείξουν εμπράκτως την υλική και ηθική αλληλεγγύη τους στους εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ.

Αργότερα, τη συμπαράστασή του στους απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ εξέφρασε και το Κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Ν. Αχαΐας. Με ανακοίνωσή του τονίζει ανάμεσα στα άλλα: «Καλούμε τους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ να μη φοβούνται, να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους και την ομοσπονδία με ταξική αλληλεγγύη να οργανώσουμε την πάλη μας μπροστά στα δύσκολα που έρχονται, ενάντια στην προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία να αφαιρέσει τα δικαιώματά μας. Ενας για όλους και όλοι για έναν».

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απευθύνει συναδελφικό χαιρετισμό στους εργάτες της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, τονίζοντας: «Συνάδελφοι κρατάτε γερά, το δίκιο είναι με το μέρος σας και εμείς είμαστε μαζί σας!».

Τις προηγούμενες μέρες την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο της Αττικής, καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές της ευρύτερης περιοχής των Λιοσίων, όπου και βρίσκεται το εργοστάσιο.

ΠΕΡΑΜΑ
Εκδήλωση αλληλεγγύης των ανέργων

Πρωτοβουλία συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών, Επιτροπών Ανέργων και άλλων φορέων

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους άνεργους και τις οικογένειές τους διοργανώνουν ταξικά συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων του Πειραιά, την Κυριακή 12 Μάη στη 1 το μεσημέρι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά. Με σύνθημα: «Απλώνουμε το χέρι για να αγωνιστούμε. Οργανώνουμε την ταξική αλληλεγγύη», οι φορείς μέσα στο χώρο της Ζώνης εκεί που η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, θα στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι των ανέργων, με πολύ φαγητό, κρασί και χορό με λαϊκό μουσικό συγκρότημα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού. Συμμετέχουν: Γυναικείοι Σύλλογοι ΟΓΕ Πειραιά, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων από Πειραιά, Νίκαια - Ρέντη, Κορυδαλλό, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Πέραμα, Σαλαμίνα.

Στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές επισημαίνουν: «Δεν είναι οι άνεργοι υπεύθυνοι για να πληρώνουν τα σπασμένα της κρίσης αλλά τα θύματά της. Υπεύθυνη για την κρίση είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΔΝΤ, της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η χιονοστιβάδα των φόρων, τα χαράτσια, το τσεκούρι στις παροχές Υγείας και Παιδείας, είναι το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, που θα γιγαντώνεται για την υπεράσπιση και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Κάθε άνεργος να παλέψει για την ίδια του τη ζωή, οργανωμένα και συλλογικά με τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, τις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ανέργων». Και υπογραμμίζουν: «Ενας για όλους και όλοι για έναν».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «PEPSI - COLA»
Αντιδρούν στην εργοδοτική επιθετικότητα

Τρίωρη στάση εργασίας ανά βάρδια (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.) πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της «PEPSICΟ» στο εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από την πλευρά της εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία προχωρά σε απολύσεις μέσω «οικειοθελούς αποχώρησης» και στη συνέχεια επαναπροσλαμβάνει ορισμένους απ' όσους έχουν «αποχωρήσει» με εξωτερική σχέση εργασίας, δηλαδή ως εργολάβους. Σύμφωνα με καταγγελίες, πλάτη σε τέτοιες μεθοδεύσεις βάζουν στελέχη της ΠΑΣΚΕ, τα οποία παίρνουν τη διπλή αποζημίωση της «οικειοθελούς» και στη συνέχεια δουλεύουν ως εργολάβοι στο ίδιο τμήμα που εργάζονταν.

Ταυτόχρονα, η εργοδοσία προχώρησε τον προηγούμενο μήνα σε 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία, την οποία απέσυρε λόγω του όγκου της παραγωγής για το καλοκαίρι και θα την επανεξετάσει για το Σεπτέμβρη.

Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στις μειώσεις επιδομάτων που προωθεί η πολυεθνική. Ενδεικτικό της εργοδοτικής επιθετικότητας είναι ότι έστειλε εξώδικο κατά των εργαζομένων απαιτώντας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, με την αιτιολογία ότι δεν ειδοποίησαν έγκαιρα την εταιρεία για τη χτεσινή στάση εργασίας. Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

ΟΓΕ
Ελπίδα βρίσκεται εκεί όπου οι εργάτες δε σκύβουν το κεφάλι!

Τη στήριξη και τη συμπαράστασή της στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ στον Ασπρόπυργο, εκφράζει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Είμαστε στο πλευρό σας στη μάχη που δίνετε διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 4 μηνών. Οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών ξέρουμε τι σημαίνει να παλεύεις καθημερινά με την απληρωσιά, με την ανεργία, με την επίθεση στους μισθούς και τις συντάξεις. Ξέρουμε όμως ακόμα πως η ελπίδα βρίσκεται εκεί που οι εργαζόμενοι δε σκύβουν το κεφάλι. Εκεί που παλεύουν για να γίνει νόμος το δίκιο τους και όχι τα κέρδη των αφεντικών. Στη δύσκολη μάχη που δίνετε, στο πλευρό σας έχετε τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, που το επόμενο διάστημα θα πάρουν πρωτοβουλίες για να στηρίξουν τον αγώνα σας».

Εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των λαών

Εκδήλωση για το επίκαιρο μήνυμα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των λαών το 1945 σε βάρος του ναζισμού, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σήμερα Πέμπτη 9 Μάη, στις 8 μ. μ, στην αίθουσα συνελεύσεών του. Στην εκδήλωση θα γίνει ομιλία εκ μέρους του ΔΣ του ΕΚΛ και θα προβληθεί αντιφασιστική ταινία.

Εκδήλωση για τα 68 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διοργανώνει το Παράρτημα Ιλίου - Πετρούπολης - Αγ. Αναργύρων - Καματερού του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην αίθουσα του παραρτήματος (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος, Ιλιον), αύριο Παρασκευή 10 Μάη, στις 7.30 μ.μ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή ντοκιμαντέρ, με θέμα «Η νίκη στο Στάλινγκραντ». Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη σημασία της Αντιφασιστικής Νίκης και το φασισμό σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ