ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Οι ισχυρισμοί περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό στρατό παρέμεινε και χτες στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη Συρία αλλά και ανεβάζοντας την ένταση στο επίπεδο των ενδοϊμπεριαλιστικών τριβών. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι και η Βρετανία, εκτός από τις ΗΠΑ, έχει «περιορισμένες αλλά διαρκώς αυξανόμενες αποδείξεις» ότι έγινε κάποιου είδους χρήση χημικών όπλων και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση και να ενταθεί η στήριξη προς τους αντικαθεστωτικούς. Ο γνωστός Γερουσιαστής ΜακΚέιν, έσπευσε να ζητήσει άμεση στρατιωτική επέμβαση. Ο Λευκός Οίκος που σιγοντάρει την ιδέα αυτή ταυτόχρονα ζητάει να διασταυρωθούν οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ζέεβ Ελκιν, προχώρησε, λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα, και υπάρχει μόνο μια λύση και αυτή είναι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για ν' ασφαλιστεί το οπλοστάσιο».
Η συριακή ηγεσία διέψευσε, εκ νέου, τη χρήση χημικών και επέμεινε ότι δεν της χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο. Μέρες νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μεκντάντ δήλωνε ότι η Δαμασκός δεν έχει πρόβλημα να γίνουν σχετικές έρευνες από τον ΟΗΕ, κάτι που ζήτησε και ο ΓΓ του Οργανισμού, αλλά και η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Την ίδια ώρα, αυξανόταν η ένταση, εκτός από τα συρο-λιβανικά και στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα μετά από την προχτεσινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εισήλθε στον εναέριο χώρο του από το Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυε τις δυνάμεις του στην περιοχή, παρότι η λιβανική «Χεζμπολάχ» αρνήθηκε ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν.
Στη λιβανική πρωτεύουσα βρίσκεται από την Πέμπτη και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Μικάτι. Ο Μπογκντάνοφ μετέφερε στον Σουλεϊμάν επιστολή του Ρώσου Προέδρου, όπου εκφράζεται η υποστήριξη της Μόσχας στις προσπάθειες της Βηρυτού για σταθερότητα και διατυπώνεται διάθεση στήριξης στην αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων που συρρέουν από τη Συρία. Επίσης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της «Χεζμπολάχ», της οποίας «την αξιοπιστία» εξήρε ως πολιτικής δύναμης και ως εκφραστή του λιβανικού λαού.
Τέλος, σκοτάδι επικρατεί ως προς την τύχη του Ελληνορθόδοξου και του Συρορθόδοξου Πατριάρχη Χαλεπίου, με τους οποίους κανείς δεν έχει επικοινωνήσει και δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη τους από την Τρίτη, οπότε και αγνοούνται. Για το ζήτημα έγινε έκτακτη σύσκεψη και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πληθαίνουν οι εκκλήσεις από πολιτικές και θρησκευτικές ηγεσίες για την απελευθέρωσή τους.
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα |
Συνέχεια των «μεταρρυθμίσεων» δίνει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, στον απόηχο του εκκωφαντικού θορύβου που προκάλεσαν τα νέα στοιχεία για τα πάνω από 6 εκατομμύρια ανέργους ή το 27,18% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Πρόκειται για ακόμη ένα πακέτο μέτρων στη λογική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου που τσακίζει λαϊκά δικαιώματα.
Το νέο πακέτο των μέτρων, που κατά τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι που αναμενόταν να το παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή, «δεν περιλαμβάνει περικοπές μόνο και μόνο για χάρη περικοπών», ωστόσο θα ξεπουλήσει μεγάλο τμήμα της δημόσιας περιουσίας, θα ιδιωτικοποιήσει δημόσιες υπηρεσίες και θα στραγγαλίσει τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, θα υλοποιηθεί έως το 2015. Κατά τον Ραχόι, πρόκειται για μία προσπάθεια ώστε δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας και τη δήθεν αναστροφή της πορείας της οικονομίας.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι οι «γνωστές»: Περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και νέα μεταρρύθμιση σχετικά με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, ώστε να επιταχυνθεί η προβλεπόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η περικοπή επιδομάτων ανεργίας, μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων και τη μονιμοποίηση των προσωρινών αυξήσεων στους φόρους, που είχαν αποφασιστεί το 2011 και το 2012.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (ΚΚΤ) απευθύνει κάλεσμα στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Καλεί την εργατική τάξη να απορρίψει τους σχεδιασμούς που οδήγησαν στη λεηλασία του πλούτου της χώρας από ξένα και εγχώρια μονοπώλια, να απορρίψει την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων, που επιβάλλουν αύξηση των ωρών εργασίας, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη συνεχή μείωση των αποδοχών, διεκδικώντας δωρεάν και ισότιμο σύστημα Υγείας για όλους, Παιδεία χωρίς διακρίσεις.
Από την αρχή το ΚΚΤ είχε αναγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, στο Καντίκιοϊ, με κεντρικό σύνθημα την απόρριψη των πολιτικών της αντίδρασης, του σκοταδισμού, της κυριαρχίας του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.
Στο μεταξύ, την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ταξίμ επαναβεβαίωσε με δηλώσεις του ο έπαρχος της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας», σε συνέχεια και των δηλώσεων του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, τις προηγούμενες μέρες. Στις δηλώσεις των τουρκικών αρχών εμφανίζονται να αντιδρούν συνδικαλιστικές ενώσεις οι οποίες δηλώνουν την πρόθεσή τους να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ.
Το ΚΚΤ σημειώνει ότι αναγνωρίζει τη σημασία της πλατείας Ταξίμ, τονίζοντας ωστόσο ότι τα προβλήματα της εργατικής τάξης είναι σημαντικότερα. Υπογραμμίζει δε ότι σημασία έχει οι συγκεντρώσεις να έχουν την απαιτούμενη πολιτική ουσία και να έρχονται κάθετα σε σύγκρουση με τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές και σημειώνει ότι δε θα πάρει μέρος στη διαμάχη για τον τόπο των εορτασμών.
Ακόμα καταγγέλλει τις διχαστικές προσπάθειες, τους σχεδιασμούς με αιχμή το Κουρδικό, που στόχο έχουν την ενίσχυση του ΑΚΡ, καθώς και τις πολιτικές και τα συμφέροντα που επιβάλλουν το βρώμικο και αιματηρό πόλεμο στη Συρία. Το ΚΚΤ καταδικάζει επίσης τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που υπηρετούν τις πολιτικές των ΗΠΑ και της ΕΕ. Καταλήγοντας καλεί το λαό να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και να δηλώσει τη δύναμη της εργατικής τάξης, υπογραμμίζοντας τη βούληση για μία Τουρκία ανεξάρτητη, ειρηνική και ενωμένη.
ΡΩΜΗ.--
Συνεχίζει τις επαφές του κυρίως με τα δύο μεγάλα κόμματα, το κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ούτως ή άλλως είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ενρικό Λέτα. Ο 48χρονος πολιτικός συναντήθηκε, χτες, και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών» Μάριο Μόντι ο οποίος φέρεται διατεθειμένος να στηρίξει ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας, ενώ ενημέρωσε για τη, μέχρι χτες, πορεία των συζητήσεών του και τον Πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο καθώς εκτός από το θέμα του πολιτικού πλαισίου της όποιας κυβερνητικής συνεργασίας, έχει αρχίσει πια και ο «πόλεμος των προσώπων» για τα διάφορα υπουργεία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι πιθανό ο Λέττα να παρουσιάσει ένα κυβερνητικό σχήμα ακόμη και σήμερα και στις αρχές της βδομάδας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Σημεία τριβών εκτός από τις καρέκλες είναι το μείγμα διαχείρισης της κρίσης με τον Μπερλουσκόνι να εμφανίζεται δήθεν ενάντια στη λιτότητα, που πρέπει να αλλάξει και σε επίπεδο ΕΕ. Κόντρες υπάρχουν και στο Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς σημαντικός αριθμός στελεχών του αντιδρά στην προοπτική συνεργασίας με τον Μπερλουσκόνι και δε λείπουν και οι προειδοποιήσεις περί μη παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από ορισμένους βουλευτές.
ΑΛΜΑΤΙ.--
Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί (πρόσφατα αποτέλεσε και αντικείμενο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ) τέθηκαν επί τάπητος στην τρίτη συνεδρίαση της Υπουργικής Διάσκεψης της Διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Αλμάτι του Καζαχστάν. Οι εκπρόσωποι των 14 χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα που ονομάζεται και «Καρδιά της Ασίας» (Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κίνα, Ινδία, Ιράν, Καζαχστάν, Κιργιστάν, Πακιστάν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τατζικιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν) αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην «επίλυση του προβλήματος του Αφγανιστάν», με γνώμονα όχι βεβαία το βασανισμένο λαό του, αλλά το πώς θα εκμεταλλευτούν οι καπιταλιστές ντόπιοι και ξένοι τον πλούτο της χώρας μετά την υποτιθέμενη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων το 2014. Οι χώρες, εξάλλου, που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη διάσκεψη, έχουν ξεκαθαρίσει ήδη από το 2011 στην Κωνσταντινούπολη ως στόχους τους για το Αφγανιστάν τη συμμετοχή στις επενδύσεις, στην Παιδεία, στις υποδομές και κατ' επέκταση την δήθεν καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ υποκριτικά προβάλλουν και το θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωκαλλιεργειών που φούντωσαν με την ιμπεριαλιστική κατοχή.
Στην σύνοδο συμμετέχουν και 11 διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και ο ΟΗΕ.
ΑΓΚΥΡΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Την αποχώρηση των ενόπλων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), από την Τουρκία, αρχής γενομένης από τις 8 Μάη ανακοίνωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής των ανταρτών του κόμματος, Μουράτ Καραγιλάν. Οι αντάρτες, όπως έγινε γνωστό, θα μετακινηθούν στο Ιράκ σε συνέχεια της έκκλησης του ηγέτη του κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν για εκεχειρία, ωστόσο σημειώνεται ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση ή πρόκληση εναντίον κουρδικών πληθυσμών, κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των ανταρτών, αυτή θα σταματήσει και θα υπάρξει άμεση απάντηση στο πλαίσιο της «αυτοάμυνας».
Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας της Τουρκίας, που συνεδρίασε την Πέμπτη, υπό την προεδρία του Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να δρα κατά της «τρομοκρατίας. Θετική ήταν η αντίδραση της Ουάσιγκτον και της ΕΕ στην αποχώρηση.