ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ «ECONOMIST»
Διαγκωνίζονται σε διαπιστευτήρια στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε, προχτές, μπροστά σε καραμπινάτους εκπροσώπους της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας

Παρά τις διαφορές στο μείγμα της διαχείρισης και τις προθέσεις που διακηρύσσει ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική του υπηρετεί αντικειμενικά τα μονοπώλια και αυτά θέλει να ξελασπώσει από την κρίση
Παρά τις διαφορές στο μείγμα της διαχείρισης και τις προθέσεις που διακηρύσσει ότι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική του υπηρετεί αντικειμενικά τα μονοπώλια και αυτά θέλει να ξελασπώσει από την κρίση
Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε για λογαριασμό της αστικής τάξης, προχτές, στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», όπου μίλησαν ο Αντ. Σαμαράς και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Κοινή συνισταμένη στις ομιλίες τους, μπροστά σε εκπροσώπους ξένων και ντόπιων μονοπωλίων, ήταν η δέσμευση για «μεταρρυθμίσεις» που θα φέρουν την ανάπτυξη, με μοχλό τους επιχειρηματικούς ομίλους, η έγνοια για τη συγκάλυψη της «ακραίας φτώχειας», προκειμένου να αποφευχθούν οξυμένες λαϊκές αντιδράσεις και να διασφαλιστεί η λεγόμενη «κοινωνική συνοχή», και η διακηρυγμένη πρόθεση τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει η ΕΕ το πεδίο της διαπραγμάτευσης για το μείγμα της διαχείρισης που υπερασπίζεται ο καθένας.

Στην ομιλία του, ο Αντ. Σαμαράς επικαλέστηκε την «κοινοτική αλληλεγγύη» στην περίπτωση της Ελλάδας, θέλοντας να εξωραΐσει το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα που θαμπώνει στα μάτια των εργαζομένων και του λαού. Με απειλές και «νουθεσίες», προσπάθησε ακόμα να τρομοκρατήσει το λαό που αντιπαλεύει τα μέτρα, κουνώντας προκλητικά το δάχτυλο στο οργανωμένο ταξικό κίνημα.

Είπε μεταξύ άλλων: «Δεν έχουν δίκιο κι όλοι όσοι φωνάζουν. Με φθαρμένα συνθήματα, με κραυγές μίσους, με "επαναστατική γυμναστική" καθημερινά στους δρόμους, δεν πιστεύω ότι λύνονται προβλήματα δεκαετιών». Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος συμπλήρωσε: «Κάποτε πρέπει να το καταλάβουμε, ότι δεν πολεμάμε την ύφεση με το να κλείνουμε τους δρόμους. Ούτε "υπερασπιζόμαστε" τους ανέργους όταν διώχνουμε επενδύσεις ή κλείνουμε εργοστάσια. Αυτός είναι ένας παραλογισμός που πρέπει να σταματήσει. Και, επιτέλους, τον σταματάμε!».

Στην ίδια ομιλία προσπάθησε να εφαρμόσει την τακτική του «διαίρει και βασίλευε», χωρίζοντας τους εργαζόμενους «από τη μια σε κείνους που αντιδρούν, που διαμαρτύρονται δικαίως, γιατί δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου», τους οποίους, όπως είπε ανερυθρίαστα, «πρέπει να τους στηρίξουμε και να βοηθήσουμε γιατί έχουν δίκαιο που αντιδρούν». Και από την άλλη, σε εκείνους «που αντιδρούν γιατί είχαν βολευτεί σε ένα σύστημα παρασιτικό, που ξόδευε δανεικά και κατανάλωνε χωρίς να παράγει».

Για να καλλιεργήσει κλίμα ανοχής στην εφαρμοζόμενη πολιτική, είπε ακόμα ότι «δεν ξεπεράσαμε την κρίση ακόμα, αλλά το φως αρχίζει πια να φαίνεται στην άκρη του τούνελ», και υπερασπιζόμενος το κυρίαρχο μείγμα διαχείρισης ανέφερε ότι «δεν έχουμε μόνο λιτότητα που οδηγεί σε επίμονα ελλείμματα και ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα», αλλά «έχουμε και μέτρα που εξισορροπούν τις περικοπές, που βάζουν ξανά την οικονομία να δουλέψει, που ανακουφίζουν την κοινωνία, που προκαλούν επανεκκίνηση στην παραγωγική δραστηριότητά μας».

Ο Αντ. Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του με την υπόσχεση ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς θα συνεχιστούν και δεσμεύτηκε για μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 15% για τα κέρδη των επιχειρήσεων, «μόλις σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που χρειαζόμαστε».

Η «ακύρωση» έγινε «αναστολή»...

Στη δική του ομιλία, που προηγήθηκε, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας», υποσχέθηκε «ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων» και διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι έχει «όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός».

Προκειμένου να πείσει για την ικανότητα του κόμματός του να αναλάβει «την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας», τη διαχείριση δηλαδή των υποθέσεων της αστικής τάξης, δεσμεύτηκε για «ισχυρό ηλεκτροσόκ στην οικονομία για να επανέλθει», με «αιχμή δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης που θα ενθαρρύνουν και δεν θα εκτοπίσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, θα επιφέρουν αποτέλεσμα crowding - in (σ.σ. μαζικών εισροών)» και με ανάληψη απ' το «δημόσιο τομέα του μεγάλου βάρους της ανάταξης» της καπιταλιστικής οικονομίας.

Γι' αυτό - όπως ομολόγησε - «επιμένουμε» στη διαπραγμάτευση των δανειακών υποχρεώσεων και στη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους! Επειδή «η Ελλάδα όπως και ο ευρωπαϊκός Νότος έχουν ανάγκη από ένα νέο σχέδιο δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να επανακάμψουν και μαζί να επανακάμψει και η συνοχή της Ευρωζώνης». Δεσμεύτηκε κι αυτός για σταθερό φορολογικό σύστημα, «ώστε να διευκολύνει παραγωγικές επενδύσεις», και μίλησε για την ανάγκη να εξασφαλίσει «κοινωνική συναίνεση».

Ενδεικτική του ζήλου με τον οποίο διεκδικεί τα εύσημα των αστών ήταν και η αναφορά του στην αποκατάσταση του κατώτατου μισθού «στο επίπεδο της 31ης Δεκέμβρη του 2011», συνοδευόμενη απ' την εξήγηση πως «όπως γνωρίζετε δεν ενέχει δημοσιονομικό κόστος»!

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Εντείνεται η κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας

Συγχρονισμένη με τη νέα πρόταση Νίμιτς η ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε χτες

Στη δημοσιότητα δόθηκε χτες η 13σέλιδη ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ. Η έκθεση συνέπεσε χρονικά με την κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της έναρξης διπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, όπως διακαώς επιθυμούν και οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν επίσης άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή διαπιστώνει πρόοδο «στους τομείς που καλύπτει η έκθεση» και σημειώνει ότι «οι σχέσεις με τους γείτονες παραμένουν καλές και βήματα έχουν γίνει σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα». Προσθέτει ακόμα με νόημα ότι «οι επίσημες συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας έλαβαν νέο μομέντουμ κατά την εξεταζόμενη περίοδο».

Η συγκεκριμένη αναφορά παραπέμπει στη νέα πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα ο Μ. Νίμιτς στους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία, σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, προβλέπει το όνομα «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τόσο η κυβέρνηση στην Ελλάδα, όσο και στην ΠΓΔΜ, δεν έχουν κάνει το παραμικρό σχόλιο για το προτεινόμενο όνομα, το οποίο περιέχει μεν γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητάει η ελληνική πλευρά, αυτός όμως προηγείται του πολιτειακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση δεν πληρεί και το κριτήριο του «erga omnes», να χρησιμοποιείται δηλαδή έναντι όλων, και όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις. Από την πλευρά των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι έχει δηλώσει ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός καταληχθεί με την Ελλάδα, θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ενδεικτική της κινητικότητας που υπάρχει από την πλευρά της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων, είναι και η απόφαση της Κ. Αστον, ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες της περιοχής.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την 21η Απρίλη του '67

Εκδήλωση για τα 46 χρόνια από τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απρίλη του 1967, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 22 Απρίλη, με πορεία που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τα γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη (Εγνατία 89).

ΚΚΕ
Σαμαράς - Τσίπρας ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο του «Economist»: «Η αντιπαράθεση Σαμαρά - Τσίπρα στο συνέδριο του "Economist" ρίχνει στάχτη στα μάτια για το ποιος είναι πραγματικά ένοχος για την πορεία εξαθλίωσης του λαού μας, δηλαδή η άρχουσα τάξη και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Οι απάτες της "κοινοτικής αλληλεγγύης" που προτείνει η κυβέρνηση και το "νέο σχέδιο Μάρσαλ" που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις χώρες του νότου, για "αναστολή του μνημονίου" και "διαπραγμάτευση δανειακών συμβάσεων" είναι τέκνα του ίδιου αδιέξοδου δρόμου ανάπτυξης, της καπιταλιστικής κρίσης, της ΕΕ, της ανισόμετρης ανάπτυξης κρατών - μελών, της αντιλαϊκής πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας. Ο λαός να βαδίσει προς το μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο, το δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, για να πάρει ο ίδιος στα χέρια του τον πλούτο που παράγει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ