ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στον γκρεμό ο λαός με όποιο μείγμα διαχείρισης

Στις ΗΠΑ του «μοντέλου Ομπάμα» που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ασφαλιστικά Ταμεία βουλιάζουν και το ΔΝΤ συστήνει μέτρα

Αμερικανοί διαδηλώνουν με το σύνθημα: «Σύνταξη στα 67; Θάνατος στα 69! Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα λύθηκε»
Αμερικανοί διαδηλώνουν με το σύνθημα: «Σύνταξη στα 67; Θάνατος στα 69! Το συνταξιοδοτικό πρόβλημα λύθηκε»
Μετά το ΔΝΤ, που δημοσιοποίησε προχτές με έκθεσή του τις ανησυχίες και τους κινδύνους που συνεπάγεται η κρίση στην Ευρωζώνη για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι ήρθε χτες να ομολογήσει τα ζόρια των αστών στη διαχείριση της βαθιάς κρίσης, λέγοντας ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, αλλά η προοπτική αυτή υπόκειται ακόμη σε «πτωτικούς κινδύνους».

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε να εφαρμοστεί το ταχύτερο η τραπεζική ένωση, χαρακτηρίζοντας το βήμα αυτό «ένα μάθημα - κλειδί από την κρίση στην Κύπρο». «Πρέπει να εφαρμόσουμε τον ενιαίο μηχανισμό επίβλεψης το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η αυστηρότερη επίβλεψη των τραπεζικών συστημάτων στις χώρες - μέλη (της ΕΕ) σε (κεντρικό) ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να κάνει μόνο καλό», σημείωσε.

Ο ίδιος ζήτησε περισσότερα επεκτατικά μέτρα στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης και επισήμανε την ανάγκη «να ρεύσουν ξανά πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις τράπεζες». Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ αξιοποίησε τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για να ζητήσει συνέχιση και επιτάχυνση των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων σε όλη την Ευρωζώνη. Η ανάλυση είναι «σωστή», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι «η λύση για την Ευρώπη είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της».

Η ίδια αναφέρθηκε με νόημα στη Γαλλία, χαρακτηρίζοντας τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα ως «σημαντικές για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης συνολικά». Στην προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της με χρήμα προς το κεφάλαιο, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει χαλάρωση της λιτότητας, γεγονός που θα αυξήσει για άλλον ένα χρόνο τα επίπεδα χρέους της.

«Βόμβα» το ιδιωτικό χρέος

Συμπληρωματικά στην έκθεση για την οικονομία, το ΔΝΤ εκτίμησε χτες ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι περισσότερο σταθερό απ' ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες, ωστόσο ένας αριθμός προκλήσεων συνεχίζει να υφίσταται.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, το ιδιωτικό χρέος είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος, καθώς η μείωση των χρεών στην οποία πρέπει να προχωρήσουν ορισμένες εισηγμένες εταιρείες, αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο του συνολικού χρέους των εισηγμένων εταιρειών της περιφέρειας που αναλύεται στην έκθεση. Στην ίδια έκθεση το ΔΝΤ κάνει λόγο για νέους κινδύνους που συνδέονται με τη διευκολυντική στάση που έχουν υιοθετήσει στη νομισματική τους πολιτική οι κεντρικές τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν την κρίση με επεκτατικά μέτρα στο μείγμα της διαχείρισης.

Σημειώνει ότι οι πολιτικές αυτές είναι κρίσιμης σημασίας, ώστε να στηριχθεί η οικονομία, προειδοποιεί ωστόσο ότι η χρήση τους για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες, όπως η υπερβολική ανάληψη κινδύνου, η μεγάλη μόχλευση και ο κίνδυνος να δημιουργηθούν φούσκες στις αγορές. Τέτοιοι κίνδυνοι, λέει το ΔΝΤ, είναι ιδιαίτερα ισχυροί στις ΗΠΑ. Το Ταμείο αναφέρει επίσης ότι η χαλαρή πολιτική στις ανεπτυγμένες οικονομίες περνά και στις αναδυόμενες.

Οπως επισημαίνει, ο δανεισμός στις διεθνείς αγορές από επιχειρήσεις που προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές, αναπτύσσεται με ρυθμό ρεκόρ, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να εκτίθενται σε συναλλαγματικούς κινδύνους και στους κινδύνους από την αύξηση της μόχλευσης. Αυτό καθιστά τις αναδυόμενες αγορές πιο ευαίσθητες στις ευμετάβλητες κεφαλαιακές ροές, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Αδιέξοδο για τα Ταμεία στις ΗΠΑ

Ειδικά για την Ευρωζώνη, το Ταμείο διαπιστώνει «χρηματοπιστωτικό κατακερματισμό» και προκρίνει την τραπεζική ενοποίηση, προκειμένου «να βοηθήσει στην απελευθέρωση της ροής πίστωσης στην οικονομία και να αυξήσει την ανθεκτικότητα της νομισματικής ένωσης».

Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ κάνει ξεχωριστή αναφορά στα χρέη των συνταξιοδοτικών ταμείων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών εταιρειών στις ΗΠΑ, τα οποία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για τη βιωσιμότητά τους. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα συνταξιοδοτικά ταμεία πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες μελλοντικές ελλείψεις χωρίς καθυστέρηση, μέσω της αναδιάρθρωσης των συντάξεων, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και τη σταδιακή αύξηση των εισφορών.

Συστήνει, δηλαδή, να πάρουν μέτρα αντίστοιχα με αυτά που παίρνονται στην Ευρωζώνη. Είναι φανερό ότι, ανεξάρτητα από το μείγμα της αστικής διαχείρισης, οι συνέπειες που αυτή έχει για το λαό είναι ίδιες σε όλο τον κόσμο, παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κοροϊδέψει το λαό ότι το «μοντέλο Ομπάμα» είναι καλύτερο από αυτό που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη και πως αυτό θα σώσει το λαό.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Bundesbank, η συμμετοχή της Γερμανίας στα λεγόμενα «ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης» και η ενίσχυση των αποθεματικών των ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, διόγκωσαν το ομοσπονδιακό χρέος του 2012, το οποίο σκαρφάλωσε στα 2,17 τρισ. ευρώ, φτάνοντας το 81,9% του ΑΕΠ. Το χρέος είναι πλέον πολύ παραπάνω από το 60% που ορίζει σαν ανώτατο όριο το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας το χρέος αυξήθηκε κατά 81 δισ. ευρώ το περασμένο έτος παρά το γεγονός ότι το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης κατέγραψε πλεόνασμα 4 δισ. ευρώ το 2012.


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για μνημόνιο - δανειακή σύμβαση;

-- Πώς διαμορφώνεται διαχρονικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση;

«

Αμεση αναστολή του μνημονίου (...) Ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων». Μ' αυτή τη θέση εμφανίστηκε ο Αλ. Τσίπρας ενώπιον του «εκλεκτού» ακροατηρίου του, στο Συνέδριο του «Economist» προχτές. Οποιος παρακολουθεί την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο έχει ήδη αντιληφθεί ότι τα περί «κατάργησης του μνημονίου με ένα νόμο στη Βουλή», δεν ήταν παρά το «δόλωμα» για να βάλει στο τσεπάκι ψήφους, όπως ακριβώς έλεγε το ΚΚΕ πριν από τις εκλογές του Μάη. Το πλασάρισμά του σε αναβαθμισμένη θέση στο αστικό πολιτικό σκηνικό και η πρεμούρα του να διαχειριστεί από κυβερνητικό πόστο τις υποθέσεις των αστών, τον οδηγεί να εγκαταλείπει ακόμα και τα δημαγωγικά συνθήματα με τα οποία ψηφοθηρούσε στις περασμένες εκλογές. Μια αναδρομή είναι αποκαλυπτική:

Τον Ιούνη του 2011, πριν φανούν εκλογές στον ορίζοντα και ενώ κυοφορούνταν η αντικατάσταση του δικομματισμού από το νέο δίπολο, ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε για ένα «συνασπισμό εξουσίας» με αποστολή να «επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο». Μπροστά στις εκλογές του Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε στην αντιμνημονιακή ρητορεία και έλεγε ότι η «κυβέρνηση της αριστεράς» θα καταργούσε το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, πάντα με παραμονή της χώρας στην ΕΕ και τα μονοπώλια ακλόνητα στην οικονομία. Ελεγε χαρακτηριστικά: «Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου» και «η πρώτη πράξη του νέου συνασπισμού εξουσίας με πυρήνα το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η καταγγελία του μνημονίου». Στις 29/4/2012 ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο αφού: «Εχει υπογραφεί ερήμην της λαϊκής βούλησης. Η Ελλάδα πρέπει να καταγγείλει άμεσα το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση»...

Αμέσως μετά και ενόψει των εκλογών του Ιούνη, άρχισε να τα «στρίβει» στα σαλόνια των αστών, αν και δεν εγκατέλειψε την αντιμνημονιακή ρητορεία από τα μπαλκόνια. Με τον Γ. Δραγασάκη να δηλώνει «δε μιλάμε για μονομερείς ενέργειες (...) αλλά για επαναδιαπραγμάτευση». Και με τον Αλ. Τσίπρα στην περιβόητη επιστολή του προς τους αξιωματούχους της ΕΕ να μιλάει για «επανεξέταση της στρατηγικής» του μνημονίου, ενώ σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ δήλωνε: «Ο ελληνικός λαός θα χρειαστεί να κάνει θυσίες, αλλά τουλάχιστον οι θυσίες αυτές θα έχουν ένα αντίκρισμα». Κάπως έτσι, από την καταγγελία και την ακύρωση, έφτασε σήμερα να μιλάει για αναστολή και επαναδιαπραγμάτευση, προσθέτοντας με νόημα και την αντικατάσταση του μνημονίου με ένα νέο που ονομάζει «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». Με τι όρους όμως σκοπεύει να κάνει ακόμα και αυτή την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου; Είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Βεβαίως έχουμε δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις δεσμεύσεις αυτές δε θα τις απεμπολήσουμε (...) ότι το εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι (...) φυσικά μέσα στα πλαίσια της υλοποίησης των γενικότερων δεσμεύσεων που προκύπτουν από τις συνθήκες (...) Θα έχει στόχο τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση και εξισορρόπηση, ένα σχέδιο που θα έχει στόχο διαρθρωτικές αλλαγές». Αρα, διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με δεδομένα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ και τις γενικές κατευθύνσεις της στρατηγικής της, που είναι πέρα για πέρα αντιλαϊκές, επειδή στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Μια ακόμα πλευρά: Η δανειακή σύμβαση, που ψηφίστηκε στις 12 Φλεβάρη 2012 στη Βουλή και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι σέβεται απολύτως, προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά: «Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο και την κατανομή των εσόδων αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης, του Μνημονίου και της Σύμβασης Συγχρηματοδότησης» (σελίδα 59, παράγραφος 8 της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου). Αρα, δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα και το αυτό. Και επιπλέον, το μνημόνιο δε φτιάχθηκε μόνο για να συμμαζευτούν τα δημοσιονομικά, αλλά για να αποτελέσει το όχημα της υλοποίησης προαποφασισμένων αντεργατικών - αντιλαϊκών ανατροπών, που συντείνουν στο να γίνει φτηνότερη η εργατική δύναμη. Τα ίδια μέτρα παίρνονται σε όλη την ΕΕ/Ευρωζώνη, με ή χωρίς μνημόνιο.

Η ΕΕ, απέναντι στην οποία λεονταρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει καμιά ανησυχία από το ενδεχόμενο να κυβερνήσει. Απόδειξη γι' αυτό είναι τα λόγια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε, στο πλαίσιο συνέντευξής του στα «ΝΕΑ», για τη συνάντησή του στις αρχές του χρόνου στο Βερολίνο με τον Αλ. Τσίπρα. Είπε: «Ηταν μια καλή συζήτηση. Ενθάρρυνα τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει τη γραμμή μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Σαμαρά και διατύπωσα την πεποίθησή μου ότι αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος που διασφαλίζει την επιστροφή της Ελλάδας στην ευημερία για όλους. Δεν έμεινα με την εντύπωση ότι βλέπει την κατάσταση εντελώς διαφορετικά. Το μήνυμά του ήταν ότι βλέπει την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις σε βάθος, αλλά ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν δίκαια, κάτι που κατανοώ απολύτως»...



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ