ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ 5Χ5
Σοβαρά ζητήματα για τις συνθήκες στους χώρους άθλησης

Με τραγικό τρόπο επανήλθε στην επικαιρότητα το ζήτημα της ασφάλειας, για την ακεραιότητα ή/και τη ζωή των αθλουμένων και γενικά παρευρισκόμενων στους χώρους άθλησης. Προχτές ένα 8χρονο παιδί, μέλος του συλλόγου «Διάπλαση», έχασε τη ζωή του. Οταν το ποδοσφαιρικό τέρμα - σύμφωνα με τις ως τώρα μαρτυρίες - παρασύρθηκε από τον αέρα και το πλάκωσε, προκαλώντας του πολλαπλές (θανατηφόρες) κακώσεις στο κεφάλι και στο θώρακα.

Το δυστύχημα έγινε στο γήπεδο 5Χ5 που βρίσκεται στην οδό Αλιμούντος στην Ηλιούπολη. Οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο Δήμο, σύμφωνα όμως με τον δήμαρχο, Β. Βαλασόπουλο, έχουν νοικιαστεί σε τέσσερα αθλητικά σωματεία της πόλης, τα οποία είναι υπεύθυνα και για τη συντήρηση των χώρων.

Ο μόνος που (προς το παρόν) συνελήφθη είναι ο προπονητής του συλλόγου. Αναζητούνται 4 άτομα που φέρονται ως υπεύθυνοι των συλλόγων - ενοικιαστών. Ηδη από χτες έχουν αρχίσει και εμφανίζονται αναφορές κατοίκων για αντίστοιχα (χωρίς σοβαρές συνέπειες) περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλά και έντονες ενστάσεις για την τήρηση των προβλεπομένων κανόνων ασφαλείας.

Να θυμίσουμε ότι τέλος Μάρτη είχε πέσει πυλώνας φωτισμού στο γήπεδο του ΟΦΗ και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν από θετικές συγκυρίες. Προκύπτουν λοιπόν σοβαρότατα ζητήματα, αναφορικά με την ασφάλεια των χώρων άθλησης. Είτε αυτά είναι σε επαγγελματικό, είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Είτε είναι ιδιωτικά, είτε δημόσια (κρατικά, δημοτικά). Και βέβαια τίθενται σοβαρά θέματα και για το αν και κατά πόσο οι θεσμικά αρμόδιοι πράττουν όσα πρέπει, σε επίπεδο ελέγχου.

Να σημειώσουμε ότι η πιστοποίηση της καταλληλότητας αθλητικών εγκαταστάσεων, ορίζονται στο άρθρο 56Α του Ν. 2725/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 22 του νόμου 4049/2012 (ΦΕΚ τ. 35 - 23/2/2012).

Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ

Σχετικά με τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε σχόλιό του:

«Πόσα ακόμα επεισόδια πρέπει να παιχτούν για να επιβεβαιωθεί το πόσο επίκαιρη είναι η θέση του ΚΚΕ που μιλάει για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο; Είναι καιρός να βγουν συμπεράσματα από τους φίλους της ΑΕΚ, άλλα και των άλλων ομάδων, για τους επιχειρηματίες που έρχονται δήθεν σαν "Μεσσίες", εκμεταλλεύονται την αγάπη που έχει ο κόσμος για την ομάδα και στη συνέχεια τη φορτώνουν με χρέη που τα πληρώνει ο λαός.

Ολοι αυτοί επενδύουν στον αθλητισμό για δικό τους όφελος. Στόχος τους είναι το κέρδος και όταν δεν υπάρχουν εγγυήσεις αποσύρονται, είτε είναι ένας, είτε πολλοί, αδιαφορώντας για την ομάδα και την ιστορία της. Αυτή είναι η λειτουργία του αθλητισμού - επιχείρηση, του επαγγελματικού αθλητισμού».

SUPER LEAGUE
Η ώρα της κρίσης για ΑΕΚ

Σήμερα το μεσημέρι θα εξετάσει η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Super League την υπόθεση του αγώνα ΑΕΚ - Πανθρακικός που διακόπηκε λόγω επεισοδίων. Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ έχει καταθέσει (θα συνεκδικαστεί) ένσταση για αντικανονική διακοπή από το διαιτητή. Εξω από τα γραφεία του Συνεταιρισμού έχουν εξαγγείλει ότι θα συγκεντρωθούν σύνδεσμοι οπαδών της ΑΕΚ.

Στο μεταξύ, όσο μεγαλώνει ο χρόνος από όσα έλαβαν χώρα στο ΟΑΚΑ, πληθαίνουν οι απορίες και τα ερωτηματικά. Για τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, για τα κίνητρά τους. Για όσα έγιναν (και κυρίως) δεν έγιναν. Και ενισχύεται η εκτίμηση πως τα δρώμενα δεν ήταν αποτέλεσμα παρορμητισμού (στο πλαίσιο μιας στρεβλής «λογικής») αλλά οργανωμένου σχεδίου.

Πολλοί αναρωτιούνται π.χ. τι ώθησε τον έναν (περίπου στο 75') που μπήκε στο γήπεδο (στο σημείο του κόρνερ) και τους περίπου 10 που τον ακολούθησαν, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή; Η αναμέτρηση ήταν στο 0-0 και ο ΟΦΗ έχανε στον άλλο αγώνα... Αρα, μαθηματικά, σχεδόν, υποβιβασμός (εκείνη τη στιγμή) δεν υπήρχε. Γιατί οι εντεταλμένοι, αντί να τον σταματήσουν, απλά τον καθυστέρησαν για λίγο;

Την ώρα που εξελισσόταν το παραπάνω περιστατικό, υπήρξε οργανωμένη είσοδος και παραμονή (μέχρι την επίθεση) στην απέναντι γωνία του γηπέδου περίπου 50 οπαδών. Οσοι ήταν στο γήπεδο κατάλαβαν τι θα ακολουθήσει, εκτός από τους αρμοδίους; Αληθεύει ότι - για πρώτη φορά - δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη σε συγκεκριμένο (παρακείμενο) χώρο; Γιατί οι υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης από την ΠΑΕ ΑΕΚ και η αστυνομία κινητοποιήθηκαν, ουσιαστικά, όταν είχε ολοκληρωθεί η επίθεση;

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ τοποθετείται επίσημα κατά διαφόρων. Δεν αναφέρει όμως κουβέντα για την αλητεία των τραμπούκων/πλιατσικολόγων (σ.σ. κάποιοι «υπερασπιστές» έκλεψαν παπούτσια κ.ά.) και όσα (δεν) έγιναν. Τις «αρχές» του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, αποδεικνύουν τα εφαλτήρια και επιχειρήματα όσων «επισήμων» δηλώνουν αντίθετοι ή λυπημένοι με τον πιθανό υποβιβασμό της ΑΕΚ.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το φαινόμενο, όλες τις παραμέτρους και τις πραγματικές αιτίες του. Αναφέρονται στις σημαντικές οικονομικές απώλειες της ίδιας, του Συνεταιρισμού των ΠΑΕ, την υποβάθμιση του προϊόντος κλπ...

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Παράταση στην αγωνία...

Ενας αγνώριστος (σε σχέση με το δεύτερο παιχνίδι) Ολυμπιακός χτες στην Κωνσταντινούπολη έδωσε το δικαίωμα στην Εφες να τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, καθώς η τουρκική ομάδα επικράτησε εύκολα με 83-72 μείωσε σε 2-1 τις νίκες δίνοντας παράταση στην αγωνία όσον αφορά την πρόκριση στο φάιναλ φορ. Ετσι οι δυο ομάδες οδηγούνται σε τέταρτο παιχνίδι την Παρασκευή στο ίδιο γήπεδο, με την τουρκική ομάδα να επιδιώκει την ισοφάριση και τον Ολυμπιακό να έχει μια ακόμη ευκαιρία να... καθαρίσει. Πάντως σημειώνεται ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν το πλεονέκτημα έδρας σε περίπτωση που χρειαστεί 5ο παιχνίδι. Η απώλεια των ριμπάουντ και τα λάθη στην άμυνα ήταν τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν στην ήττα των Πειραιωτών σε αντίθεση με τους γηπεδούχους που φάνηκαν αισθητά βελτιωμένοι στην επίθεση (είχαν σαν κορυφαίους τους Φαρμάρ , Ερντεν, Σαβάνοβιτς) αλλά και αμυντικά που έδειξαν «διαβασμένοι» στο παιχνίδι των αντιπάλων τους.

Αθήνα - Λονδίνο σε... 40'

Ακόμα 40 λεπτά χωρίζουν τον Παναθηναϊκό από την πτήση για Λονδίνο καθώς εάν επικρατήσει και σήμερα της Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ (21.45, ΝS3) στην τέταρτη συνάντηση των δυο ομάδων για τα προημιτελικά της διοργάνωσης τότε είναι αυτός που σφραγίζει το εισιτήριο της πρόκρισης στο φάιναλ φορ. Σε διαφορετική περίπτωση η σειρά θα γυρίσει για το 5ο παιχνίδι στη Βαρκελώνη όπου εκεί θα κριθούν όλα. Με δεδομένο ότι και τα τρία παιχνίδια μεταξύ των δυο ομάδων κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, ο Αργύρης Πεδουλάκης ζήτησε από τους παίκτες του να κρατήσουν σταθερότητα στο ρυθμό και να αποφύγουν τα λάθη (όπως π.χ. στο παιχνίδι της Τρίτης, όταν και έχασαν διαφορά 15 πόντων). Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν στο «τριφύλλι» και όλοι για μια ακόμη φορά ποντάρουν και στη βοήθεια του κόσμου.

ΠΟΛΟ
«Βυθίστηκαν» οι ελπίδες

Στο βυθό βρέθηκαν τα όνειρα της Βουλιαγμένης για πρόκριση στο φετινό φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών αφού η χτεσινή ήττα από την Μπαρτσελονέτα με 8-3 στη Ν. Σμύρνη για τα προημιτελικά φαντάζει καταδικαστική για τις όποιες ελπίδες και καθιστά τη ρεβάνς στη Βαρκελώνη (1 Μάη) ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική ομάδα.

Οι «μπέμπηδες» πραγματοποίησαν κακή εμφάνιση, δίχως να καταφέρουν να μπουν ποτέ στο κλίμα του αγώνα και πλέον είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν να ανατρέψουν τη διαφορά σε βάρος τους στον επαναληπτικό της Βαρκελώνης με δεδομένο και τη δυναμική των αντιπάλων τους. Κομβική για την έκβαση του παιχνιδιού ήταν η τρίτη περίοδος όταν και οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να ανοίξουν τη διαφορά στο σκορ και να προηγηθούν με 6-2.

Τα οκτάλεπτα: 1-2, 0-1, 1-3, 1-2.

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Κομάντινα 1, Μυλωνάκης 1, Τίγκας 1.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΕΤΑ: Φερντάντεθ 1, Περόνε 2, Ντελέρα 1, Μιγκέλ 1, Βρλιτς 1, Ρόκα 1, Μαρτίν 1.

ΚΥΠΕΛΛΟ
Αγχωτικό προβάδισμα για ΠΑΟΚ

Ενα γκολ του Σαλπιγγίδη στο 89' ήταν αυτό που χάρισε χτες τη δύσκολη νίκη στον ΠΑΟΚ με 2-1 επί του Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ετσι ενόψει της ρεβάνς στην Τρίπολη, ο «Δικέφαλος» έχει πλέον το προβάδισμα στα προγνωστικά για πρόκριση στον τελικό. Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που έκλεψαν τις εντυπώσεις ιδιαίτερα στο Β' μέρος, αφού σε γενικές γραμμές ήταν καλύτεροι με αρκετές ευκαιρίες (μάλιστα είχαν δοκάρι στις καθυστερήσεις) απέναντι στους γηπεδούχους, εκτός του πρώτου 15λέπτου όταν και πήραν το προβάδισμα στο σκορ (Αθανασιάδης) δεν συνέχισαν όμως στον ίδιο ρυθμό. Ο Αστέρας κατάφερε να ισοφαρίσει στο 64' με τον Ναβάρο σε μια επεισοδιακή φάση όπου λανθασμένα ο επόπτης στην αρχή έδωσε οφσάιντ τον σκόρερ αλλά κατάλαβε άμεσα πως ο σκόρερ έγινε αποδέκτης της μπάλας από τον αμυντικό του ΠΑΟΚ Αποστολόπουλο και διόρθωσε την απόφασή του.

    Σήμερα θα διεξαχθεί ο δεύτερο ημιτελικός όπου ο Ολυμπιακός με το ρόλο του απόλυτου φαβορί και θέλοντας να σβήσει τις άσχημες εντυπώσεις από τον αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό υποδέχεται τον Πανθρακικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» (20.00 ΟΤΕ SPORTS).
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Πρόκριση για Πετρούνια

O Λευτέρης Πετρούνιας ήταν ο πρωταγωνιστής από πλευράς ελληνικής αποστολής στη χτεσινή πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στη Μόσχας, αφού με την εμφάνισή του εξασφάλισε τη συμμετοχή στον τελικό των κρίκων ως 2ος από τα τρία προκριματικά γκρουπ. Ο Ελληνας αθλητής δικαίωσε το χαρακτηρισμό του φαβορί για ένα μετάλλιο συγκεντρώνοντας 15,625 βαθμούς στον προκριματικό, εκτελώντας το πρόγραμμα με τον υψηλότερο συντελεστή δυσκολίας (7,00).

Οριακά εκτός προνομιούχου οκτάδας έμεινε στους κρίκους ο πρωτοεμφανιζόμενος Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος κατετάγη 12ος με 14,900 βαθμούς, ο Λευτέρης Κοσμίδης στις ασκήσεις εδάφους (12ος με 14,966 β) ο Δημήτρης Μαρκούσης στο ίδιο αγώνισμα (13ος με 14,950 β) όπως και στο δίζυγο ο Βασίλης Τσολακίδης (12η θέση με 14,800 β). Τη σκυτάλη παίρνουν σήμερα οι γυναίκες, με πρώτες τις νεαρές Μυρόπη Χριστοφιλάκη και Μαρία Σίμου, που θα εκτελέσουν προγράμματα και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού, συμμετέχοντας στον 1ο όμιλο του προκριματικού (09:30 - 12:00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, οι ελπίδες διάκρισης επικεντρώνονται στη Βάσω Μιλλούση, η οποία θα αγωνιστεί στον 3ο και τελευταίο όμιλο (16:15 - 19:00 ώρα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ