ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Οι μαθητές «συνομιλούν» με τον Μπρεχτ

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία με τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της περιοχής των Γιαννιτσών

Μία σημαντική εκπαιδευτική και πολιτιστική δουλειά με επίκεντρο το έργο του Μπρεχτ υλοποίησαν ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών και των γυμνασίων τους τελευταίους 3 μήνες. Ο σύλλογος κάλεσε τα σχολεία της περιοχής να συνεργαστούν με θέμα «Δημιουργώντας εμπνευσμένοι από το έργο του Μπρεχτ», αφού, όπως σημειώνει, «ο Μπρεχτ ποτέ δεν έπαψε να είναι στο προσκήνιο». «Στις μέρες μας, όμως, περισσότερο από ποτέ τα λόγια του εμπεριέχουν τη γεύση που πλέον έχει αποκτήσει η ζωή μας».

Αρκετά σχολεία της περιοχής ανταποκρίθηκαν θετικά (Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών, Δημοτικό Σχολείο Πενταπλατάνου, 1ο και 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, 1ο και 2ο ΓΕΛ Γιαννιτσών) και σήμερα (10 π.μ.), πραγματοποιούν εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, όπου οι μαθητές παρουσιάζουν τα έργα τους. Στη σημερινή εκδήλωση θα λειτουργήσει ολοήμερη έκθεση των έργων των μαθητών στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών. Στο βήμα θα ανεβούν οι μαθητές διαβάζοντας αποσπάσματα από τα κείμενά τους. Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών θα ντύσει με ηχοχρώματα την εκδήλωση παρουσιάζοντας, συνοδεία πιάνου, φλάουτου, βιολιού και κρουστών με διπλή χορωδία, έναν κύκλο 9 ποιημάτων του Μπρεχτ. Επίσης, στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, και η Δέσποινα Δάσιου, εκπαιδευτικός και μέλος του ΚΕΜΕΤΕ.

Θα ακολουθήσει έκθεσή τους και στην Αθήνα σε εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν με αφορμή την προβολή ταινιών του Μπρεχτ από τη «NEW STAR».

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, το πλαίσιο εργασιών βασίστηκε σε αναγνώσεις και σχολιασμούς κειμένων του Μπρεχτ και σε άμεση σύνδεση της αλληγορίας των κειμένων που επιλέχθηκαν με τη σύγχρονη κοινωνία μας. Επιβεβαιώθηκε η διαχρονικότητα του έργου του Μπρεχτ και καταρρίφθηκε ο μύθος πως ο Μπρεχτ είναι «δύσκολος» για τα παιδιά. Τα παιδιά μετά τις ελεύθερες συζητήσεις που ακολούθησαν αφέθηκαν να δημιουργήσουν αποτυπώνοντας τον εσωτερικό τους προβληματισμό σε ζωγραφιές, κείμενα ή φωτογραφίες που τράβηξαν τονίζοντας την έντονη παρουσία της «οικονομικής κρίσης» στην πόλη μας.

«Η εμπειρία της συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών πάνω στο έργο του Μπρεχτ ήταν απρόσμενα γόνιμη», λένε οι διοργανωτές, και συμπληρώνουν: «Καταγράφηκαν ουσιώδεις απόψεις μαθητών για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε και προτάθηκαν λύσεις από την αυθεντική ματιά των παιδιών. Το μόνο που μένει είναι οι ενήλικοι Ελληνες, που είναι οι Κηδεμόνες της Νεολαίας, να σκεφτούν ξανά τις ευθύνες τους και να μελετήσουν κι αυτοί τον Μπρεχτ». «Ψυχή» και συντονίστρια της όλης πρωτοβουλίας είναι η καθηγήτρια Κάκια Παυλίδου.

Ο Λένον ονειρεύεται

Το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ ανεβάζει (19/4, στη «Μονή Λαζαριστών») την παράσταση «Ιmagine - O John Lennon ονειρεύεται», σε χορογραφία - σκηνοθεσία του συγκροτήματος «sinequanon». Πρόκειται για «συνάντηση» του σύγχρονου χορού με τα εικαστικά και τη μουσική, με τη φιγούρα του Τζον Λένον να είναι τόσο ορατή όσο ο καθένας τον θυμάται.

Η παράσταση τοποθετείται χωροχρονικά σ' ένα άχρονο, σχεδόν «μπεκετικό» περιβάλλον, όπου τα «σκαθάρια» ξεφεύγουν από τις φιγούρες των «Beatles» για να γίνουν ο «Jo», η «Le» και οι «Non», ήρωες σημερινοί που μοιάζουν βγαλμένοι από το θέατρο του παραλόγου. Μια χοροθεατρική παράσταση με «πυρήνα» το ντουέτο, καθώς η βασική ιδέα πάνω στην οποία αναπτύσσεται η χορογραφία είναι η δυαδική σχέση. Η ρευστότητα της κίνησης αναδεικνύει το διάλογο των σωμάτων, το φαντασιακό έρχεται σε αντιδιαστολή με το σάρκινο και το όνειρο με την πραγματικότητα.

Η ιστορία «ντύνεται» σκηνικά με δύο παράλληλες προβολές, σε επιμέλεια Μαρίας Αθανασοπούλου, μόνιμης συνεργάτριας των «sinequanon» στο εικαστικό μέρος της παράστασης, ενώ παίζουν μουσική ζωντανά επί σκηνής οι «sancho 003»: Κώστας Παντέλης (ηλεκτρική κιθάρα), Φώτης Σιώτας (βιολί). Χορεύουν: Αλέξης Τσιάμογλου (Jo), Μπέττυ Δραμισιώτη (Le), Κική Μπάκα, Δημήτρης Σωτηρίου (Non).

«Ουρανός κατακόκκινος»

Λούλα Αναγνωστάκη
Λούλα Αναγνωστάκη
Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, 18 χρόνια μετά τον «Ηχο του όπλου», επανέρχεται σε μια μεγάλη δραματουργό μας, την Λούλα Αναγνωστάκη, ανεβάζοντας το μονόλογο «Ουρανός κατακόκκινος» (19-21/4 και 26-28/4, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Ο Θοδωρής Γκόνης σκηνοθετεί ξανά την Ελένη Ουζουνίδου - σαν ηρωίδα της Αναγνωστάκη. Σκηνικά - κοστούμια: Ράνια Υφαντίδου - Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα. Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου. Βίντεο: Θοδωρής Τόλης.

«Εγώ δε βολεύομαι. Δεν είμαι μέσος όρος. Δεν είμαι απ' αυτούς που ρίχνουν νερό στο μύλο των ισχυρών και νομίζουν πως είναι κάτι, ενώ δεν είναι τίποτα! Δεν έχω καν αλυσίδες για να τις χάσω! Ποτέ δεν είχα αλυσίδες εγώ! Εγώ, κάνω τη δική μου επανάσταση!» Ανάμεσα σε παλιά γαλλικά τραγούδια και τον Υμνο της Τρίτης Διεθνούς, μια γυναίκα ανακαλύπτει, έστω αργά, το δικό της δρόμο, το δικό της «ουρανό».

«Ο άγνωστος Bάρναλης»

Την Κυριακή (21/4) στις 7 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, 2οςόροφος, τηλ. 2310.374.807-8) η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις «Εντός» θα παρουσιάσουν το βιβλίο του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» - συγγραφέα Ηρακλή Κακαβάνη «Ο άγνωστος Βάρναλης (και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του)». Για τον Βάρναλη και το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιώργος Φαρσακίδης (εικαστικός - συγγραφέας), Γιώργος Χουρμουζιάδης (αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ), Περικλής Παυλίδης (καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ), Σοφία Τεμεκενίδου (φιλόλογος), Γιώργος Σαρρής (τραγουδοποιός), Γιάννης Καλατζόπουλος (ηθοποιός). Συντονιστής ο Απόστολος Λυκεσάς (δημοσιογράφος - ποιητής).

Μελοποιημένα τραγούδια του Βάρναλη θα ερμηνεύσει ο Μάκης Σεβίλογλου με το συγκρότημά του. Ομάδα ηθοποιών της Θεσσαλονίκης θα αποδώσει με μορφή θεατρικού αναλογίου την κατάθεση του Κώστα Βάρναλη στη δίκη Λουντέμη, το 1956 και θα προβληθεί οπτικό υλικό από την πάνδημη κηδεία του.

ΑΝΑΡΠΑΣΤΑ έγιναν τα εισιτήρια για τη συναυλία της ΚΟΑ, με τίτλο «Ενας μουσικός ζωολογικός κήπος», την Κυριακή (21/4, 11.30 π.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Γι' αυτό η συναυλία, με το ιδανικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους («Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σαιν-Σανς και «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ), επαναλαμβάνεται την ίδια ημέρα στις 3 μ.μ.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ «Ο Ερμής» θα πραγματοποιήσει παζάρι (30/4-1/5, 10πμ-10μμ) στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι). Οι επισκέπτες θα βρουν αντίκες, χρηστικά αντικείμενα, πίνακες, βιβλία, δίσκους βινυλίου και πολλά ακόμη είδη, σε τιμές... παζαριού. Είσοδος ελεύθερη. Στάση μετρό: «Κεραμεικός», Τρόλεϊ No. 21 (από Ομόνοια), στάση «Φωταέριο», λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, στάση «Φωταέριο»

ΔΥΟ ΝΕΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ απέκτησε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (Γκάζι). Πρόκειται για δύο σφραγίδες γραφείου, μετά από δωρεά συλλέκτη. Η πρώτη σφραγίδα (19ος αιώνας) ανήκει στην εταιρεία που ίδρυσε το 1887 ο Ιωάννης Βαπτιστής Σερπιέρι («Εταιρεία Αεριόφωτος Αθηνών και Αλλων Πόλεων». Η δεύτερη, που είναι και εσώγλυφη για χρήση με βουλοκέρι (πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα) αναφέρεται στην «Ελληνική Εταιρεία Φωταερίου Αθηνών». Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ευχαριστεί όλους τους δωρητές που με την αφιλοκερδή προσφορά υλικού ή αντικειμένων «συμβάλλουν στη διάσωση, διατήρηση και προβολή της κληρονομιάς του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ θα είναι σήμερα η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας λόγω της Παγκόσμιας Μέρας των Μνημείων (κάθε 18 Απριλίου), όπως ορίσθηκε από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). Θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Η πολιτιστική κληρονομιά της εκπαίδευσης». Μεταξύ των εκδηλώσεων ξεχωρίζει αυτή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (20/4, 7 μ.μ.), όπου το Μουσικό Σχολείο Ιλίου παρουσιάζει το «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Ξεναγήσεις, εικαστικές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις διοργανώνουν οι τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ