ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να προστατευτούν Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», επισκέφθηκε χτες τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία έθεσε στον υπουργό το ζήτημα των διώξεων και των εκδόσεων Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα. Ζήτησε να παύσουν άμεσα οι προσαγωγές, οι συλλήψεις και ιδίως οι διαδικασίες έκδοσης στην Τουρκία που εκκρεμούν σε βάρος τους και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Στο σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε αναφέρονται τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται οι διώξεις σε βάρος πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία που βρίσκονται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα: Πυκνώνουν οι προσαγωγές και οι έρευνες στα σπίτια τους. Συλλαμβάνονται με διάφορες κατηγορίες, που οι ίδιοι αρνούνται, για αδικήματα στην Ελλάδα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενεργοποιούνται παλιά ή εκδίδονται νέα αιτήματα έκδοσής τους στην Τουρκία για πολιτικές πράξεις που έχουν διαπράξει εκεί. Ηδη είναι γνωστές 5 τέτοιες περιπτώσεις εφαρμογής σε βάρος τους διαδικασιών έκδοσης. Χαρακτηριστική είναι αυτή δύο προσφύγων στην Πάτρα για τους οποίους ζητήθηκε η έκδοση στην Τουρκία, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα της έδρας, αλλά ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης.

Αυτή η κλιμάκωση είναι βέβαιο ότι σχετίζεται με την πρόσφατη συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Τουρκία και όπως φαίνεται υλοποιεί συμφωνία για συλλήψεις και εκδόσεις με βάση συγκεκριμένο κατάλογο πολιτικών προσφύγων. Στο συνεχώς διευρυνόμενο πλαίσιο συμφωνιών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, αναβαθμίζεται και η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική» συνεργασία. Πρόκειται για μια συνεργασία που καθορίζεται και από τις κατευθύνσεις, τα σχέδια και τις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Εξυπηρετεί, ειδικά αυτήν την περίοδο, τα σχέδια για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, που με εκβιαστικό τρόπο προωθεί ιδιαίτερα η τουρκική πλουτοκρατία, προς όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαών.

Είναι απαράδεκτο, άνθρωποι που έχουν υποστεί διώξεις, ταλαιπωρίες και βασανιστήρια από τα αντιδραστικά καθεστώτα της πατρίδας τους, που κατόρθωσαν να διαφύγουν και να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, αρκετοί από τους οποίους το απέκτησαν, να ξαναρχίζουν να διώκονται με διάφορους τρόπους και εδώ. Ακόμη πιο απαράδεκτο και ανήθικο είναι να μεθοδεύεται η παράδοσή τους στην Τουρκία.

Ζητάμε να παύσουν οι προσαγωγές, οι συλλήψεις, οι κάθε είδους διώξεις και ιδίως οι διαδικασίες έκδοσης εναντίον των Τούρκων και Κούρδων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας, στην οποία αρκετοί από αυτούς ζουν για πολλά χρόνια. Να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες πρόσφυγες».

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Καταγγελίες για την πολιτική ασύλου

Associated Press

Την ώρα που χιλιάδες Σύροι καταφεύγουν διωγμένοι στην Ελλάδα, το ελληνικό κράτος τούς αντιμετωπίζει με το δόγμα της αποτροπής. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 152 αιτήσεις για χορήγηση πολιτικού ασύλου από πολίτες της Συρίας που εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό πέρσι, οι 150 απορρίφθηκαν και μόνο σε δύο περιπτώσεις αναγνωρίσθηκε το καθεστώς πρόσφυγα ή χορηγήθηκε καθεστώς επικουρικής προστασίας.

Αυτό καταγγέλθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί κατά 400% περίπου οι συλλήψεις Σύρων προσφύγων που περνούν χωρίς έγγραφα τα ελληνικά σύνορα. Συγκεκριμένα, ενώ το 2011 σημειώθηκαν 1.522 συλλήψεις, το 2012 αυξήθηκαν στις 7.927 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν 1.273. Οπως αναφέρθηκε, οι Σύροι στα σύνορα της χώρας στερούνται ακόμα των αναγκαίων μηχανισμών υποδοχής, που να εξασφαλίζουν κάλυψη βασικών αναγκών, ασφαλή διάγνωση της ατομικής τους κατάστασης και παροχή ενημέρωσης σε γλώσσα που κατανοούν. Οπως και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται σε ακατάλληλες συνθήκες που παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλο συνωστισμό. Τις τελευταίες μέρες σε παραλία της Λέσβου βρίσκονται περιορισμένοι 60 αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, που διαβιούν βρεγμένοι και υποσιτισμένοι.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε περίπτωση Σύρου πολίτη που ζούσε στην Ελλάδα 12 χρόνια. Εδώ γεννήθηκαν τα παιδιά του, ήταν νόμιμος, αλλά κάποια στιγμή αποφάσισε να τα στείλει να επισκεφτούν τους συγγενείς του στη Συρία. Πήγε και ο ίδιος εκεί και όταν προσπάθησε να επιστρέψει η άδεια παραμονής του είχε λήξει πριν δυο μήνες. Οι αστυνομικοί στους Κήπους του Εβρου δεν του επέτρεψαν την είσοδο και του αναφέρθηκε να βρει άλλο τρόπο εισόδου. Το Μάρτη πήγε στη Σμύρνη, πλήρωσε διακινητή, αλλά το σκάφος που τον μετέφερε στην Λέσβο ναυάγησε και ο ίδιος με τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά πνίγηκαν. Εξάλλου, στη συνέντευξη καταγγέλθηκε περίπτωση εμβολισμού βάρκας με Σύρους πρόσφυγες από σκάφος του Λιμενικού. Οι επιβαίνοντες βρέθηκαν στη θάλασσα, αλλά σώθηκαν και οι 45 αφού κολύμπησαν μέχρι τις ελληνικές ακτές που ήταν κοντά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ενέκρινε μελέτη για εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η μελέτη για τη λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα φυτικής προέλευσης από τσιπς ξύλου (σ.σ. μικρά κομμάτια ξύλου) που εντάσσεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), κατά τη διάρκεια προχτεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής.

Η απόφαση πάρθηκε χωρίς να εξηγηθεί στοιχειωδώς ποιοι είναι οι λόγοι που επιβάλλουν την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας και με ποιον τρόπο θα αποφευχθεί η μόλυνση του περιβάλλοντος. Οι αιτιάσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στερούντο σοβαρής επιχειρηματολογίας, καθώς εξήγησαν την επιλογή αυτή με το σκεπτικό ότι... ο νόμος ορίζει πως επιτρέπεται να «μπαίνουν» ΑΠΕ σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως είναι η θέση Καλιφτάκι στο Δήμο Κηφισίας όπου προβλέπεται να λειτουργήσει η εν λόγω μονάδα.

Βέβαια, δεν απασχόλησε το γεγονός ότι το Καλιφτάκι βρίσκεται μεν εκτός σχεδίου, είναι όμως κατοικημένη περιοχή. Οπως δεν εξηγήθηκε το γιατί -τη σχετική πληροφορία κατέθεσε στο σώμα ο Ιπ. Κοκκινόπουλος, εκ μέρους των εκλεγμένων του ΚΚΕ- η εταιρεία «ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ» που αιτείται να λειτουργήσει τη συγκεκριμένη μονάδα, απέσυρε έτερο αίτημά της για τη λειτουργία 6 παρόμοιων εργοστασίων στο Μαρκόπουλο.

Το μείζον ζήτημα, που έχει να κάνει με την πολιτική ανάθεσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε χέρια ιδιωτών, ανέδειξε ο Ιπ. Κοκκινόπουλος. Στην τοποθέτησή του έκανε σαφή τη θέση των εκλεγμένων του ΚΚΕ, ότι η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να παραδίδεται σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, για το εργοστάσιο στη θέση Καλιφτάκι, είπε ότι η εταιρεία θα καταλάβει τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης αφού θα χρησιμοποιεί τσιπς ευκαλύπτου. Κατέληξε ότι δεν υπάρχουν τρόποι να ελεγχθεί ότι η εταιρεία δε θα μολύνει την ατμόσφαιρα ή το υπέδαφος και κατέληξε ότι είναι απαράδεκτο το Περιφερειακό Συμβούλιο να «περνά» τέτοια θέματα.

Η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Περιπτώσεων της εταιρείας εγκρίθηκε τελικά με τις ψήφους των συμβούλων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Κηδεύτηκε ο σ. Φίλιππος Νεντόπουλος

Κηδεύτηκε χτες στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης ο σ. Φίλιππος Νεντόπουλος που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 χρονών. Το τελευταίο αντίο είπαν φίλοι και σύντροφοι, συναγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Εκ μέρους του ΚΚΕ τον επικήδειο εκφώνησε ο Θ. Βαρδαλής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Ο Φίλιππος Νεντόπουλος, ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κουφαλίων μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες θέσεις. Ηταν ο πρώτος Γραμματέας της ΚΟΒ Κουφαλίων που στήθηκε με τη μεταπολίτευση. Εδωσε μάχη με τον οπορτουνισμό τόσο το '68 όσο και το '91.

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-74

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης, για την 46η επέτειο της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης, την Κυριακή 21 Απρίλη 2013 στις 11.30 π.μ. στο μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του «ΣΦΕΑ 1967-1974», Νίκος Τριανταφύλλου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή.

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ και ένας τραυματίας ήταν το αποτέλεσμα «μαφιόζικης» επίθεσης έξω από νυκτερινό κέντρο στην Πάτρα χτες τα ξημερώματα. Οπως ανακοινώθηκε, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, προσέγγισαν το κέντρο και ο συνεπιβάτης άνοιξε πυρ εναντίον των τριών θυμάτων που βρίσκονταν στην είσοδο. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν πως οι «εκτελεστές» έκαναν αναστροφή και επέστρεψαν, προκειμένου να δώσουν τη χαριστική βολή. Από το σημείο μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» δύο άτομα, ηλικίας 35 και 32 ετών με τον πρώτο να είναι ήδη νεκρός. Αντίθετα, ο δεύτερος κατέληξε νωρίς χτες το πρωί ενώ ένας 42χρονος που τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς, έφυγε από το νοσοκομείο, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ