ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανοδική πορεία για την ισχυροποίηση του ΜΑΣ

MotionTeam

Από τη Φλώρινα μέχρι την Κρήτη σπουδαστές και φοιτητές βρέθηκαν χθες μπροστά στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους. Τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. «κατέβηκαν» σε 267 από 280 συλλόγους.

Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) απηύθυναν όλο το προηγούμενο διάστημα κάλεσμα στη νεολαία σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ να αξιοποιήσει την εκλογική μάχη για να κάνει ένα βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού, που σήμερα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια στα μέτρα που πτωχεύουν τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους και γίνεται βαρίδι στη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ κάλεσαν τη σπουδάζουσα νεολαία να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. Να αποδυναμώσει τις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που εκφράζουν τη φωνή της συγκυβέρνησης και των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές. Να απομονώσει τις παρατάξεις της ΕΑΑΚ που λειτουργούν ως σπόνσορες του εκφυλισμού και της ανοργανωσιάς μέσα στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. «Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε πελάτες, αυριανοί άνεργοι και φτηνοί εργάτες»: Με κεντρικό σύνθημα το παραπάνω κάλεσαν φοιτητές και σπουδαστές να αναδείξουν αγωνιστές στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων, να ψηφίσουν για ζωντανού συλλόγους - οργανωτές της πάλης τους.

Τα πρώτα αποτελέσματα κατέγραφαν χθες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ανοδική πορεία για το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ σε μια σειρά ΤΕΙ της χώρας. Στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, πολλοί σπουδαστές των ΤΕΙ έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο. Συνέχισαν με τον τρόπο αυτό τον ίδιο δρόμο που βάδισαν το προηγούμενο διάστημα. Το δρόμο δηλαδή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οξύνονται ιδιαίτερα με το σχέδιο «Αθηνά», λόγω της αντιλαϊκής επίθεσης που πλήττει τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Μέσα από πολυάριθμες και πολύμορφες πρωτοβουλίες οι δυνάμεις του ΜΑΣ πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις αυτές, πάλεψαν για τη μαζικοποίησή τους, για τον προσανατολισμό και τη διάρκειά τους. Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στην ανάγκη να συνεχίζουν και να πολλαπλασιάσουν την αγωνιστική τους δράση στάθηκαν αρκετοί σπουδαστές και μπροστά στην κάλπη, δυναμώνοντας το μήνυμα: «Ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια - Με τους εργάτες και το λαό, για δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα».

Θετικά αποτελέσματα καταγράφονταν και σε μια σειρά συλλόγους πανεπιστημίων κυρίως της Αθήνας και της Πάτρας.

Από τη μάχη των εκλογών δεν έλειψαν τα φαινόμενα ακραίου εκφυλισμού και νοθείας, όπως στην ΑΣΟΕΕ με «πρώτο βιολί» την ΠΑΣΠ και στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης με τη ΔΑΠ να κρατάει την κουτάλα για το μαγείρεμα του εκλογικού αποτελέσματος. Τα φαινόμενα και οι πρακτικές αυτές σκιαγραφούν ακόμα πιο καθαρά την ανάγκη οι φοιτητές και οι σπουδαστές να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος.

Πρωτιές και σημαντική άνοδος

* Στους πίνακες, η σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2012 γίνεται στους ίδιους ακριβώς συλλόγους. Στα τελικά αποτελέσματα (που αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα) το ύψος των ποσοστών των παρατάξεων θα είναι διαφορετικό, ωστόσο φαίνεται η τάση αύξησης ή μείωσης όλων των δυνάμεων σε σχέση με πέρσι.
* Στους πίνακες, η σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2012 γίνεται στους ίδιους ακριβώς συλλόγους. Στα τελικά αποτελέσματα (που αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα) το ύψος των ποσοστών των παρατάξεων θα είναι διαφορετικό, ωστόσο φαίνεται η τάση αύξησης ή μείωσης όλων των δυνάμεων σε σχέση με πέρσι.
Πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχθηκε η ΠΚΣ στο σύλλογο του ΤΕΙ της Λαμίας, ο οποίος συσπειρώνεται σταθερά στο ΜΑΣ και έχει αγωνιστικό προσανατολισμό, στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη και Σλαβικών Σπουδών Αθήνας. Αυτοδύναμη και με σημαντική άνοδο επίσης στο τμήμα Νηπιαγωγών Αθήνας με ποσοστό 70,59% (από 49,22% το 2012). Πρωτιές ακόμα σημειώθηκαν, από τα πρώτα αποτελέσματα, στη Νοσηλευτική Πανεπιστημίου Αθήνας, στο Βιολογικό Ηρακλείου με 28,45% (από 18,49% το 2012), στη ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, στο ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η ΠΚΣ στην Κτηνιατρική Καρδίτσας με ποσοστό 28,57% και στους Νηπιαγωγούς Ρεθύμνου με 22,15% (από 13,26 το 2012).

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πονηρή προσπάθεια παρέμβασης για εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Προσπάθεια παρέμβασης στα του φοιτητικού κινήματος... από την πίσω πόρτα έγινε από τη διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αφορμή τις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, οι Γραμματείες των σχολών παρέδωσαν στις εφορευτικές επιτροπές των συλλόγων ένα έγγραφο που έλεγε: «Σας ενημερώνουμε πως η εκπροσώπηση σε συλλογικά όργανα του ιδρύματος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 49 παρ. 2β του νόμου 4009», δηλαδή του νέου νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο άρθρο, όπως εξάλλου και το σύντομο κείμενο από τις γραμματείες μιλάει ξεκάθαρα για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Τμημάτων, των σχολών κ.ο.κ. που σύμφωνα με το νέο νόμο γίνεται με ενιαία ψηφοδέλτια και όχι για τις εκλογές των φοιτητικών συλλόγων. Ωστόσο, φοιτητές καταγγέλλουν ότι υπήρξαν προϊστάμενοι γραμματειών που αρνούνταν να παραδώσουν στις εφορευτικές τους εκλογικούς καταλόγους αν δεν έπαιρναν δέσμευση ότι οι εκλογές θα γίνουν με ενιαία ψηφοδέλτια!

Οι εκπρόσωποι των εφορευτικών επιτροπών στην πλειοψηφία τους έσχισαν το σχετικό έγγραφο, απαίτησαν και πήραν κανονικά τους εκλογικούς καταλόγους και πραγματοποίησαν κανονικά τις εκλογές με ψηφοδέλτια των παρατάξεων. Εξάλλου, οι εκλογές των φοιτητικών συλλόγων γίνονται σύμφωνα με το άρθρο 49 παρ. 2α του νόμου (κι όχι την παρ. 2β που αφορά τα όργανα διοίκησης). Και αν η πρυτανεία του ΑΠΘ ήθελε να ενημερώσει για τις αλλαγές στην εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης με βάση το νέο νόμο, θα μπορούσε να το κάνει με πιο ξεκάθαρο τρόπο χωρίς παρέμβαση στις εκλογές των φοιτητικών συλλόγων. Εξάλλου, οι φοιτητικοί σύλλογοι γνωρίζουν πολύ καλά τι προβλέπει ο νόμος για τη συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης και το έχουν απορρίψει. Στην πλειοψηφία τους, οι σύλλογοι είχαν πάρει αποφάσεις να μη συμμετέχουν στις εκλογές για εκπρόσωπο φοιτητών στο Συμβούλιο Διοίκησης, για τις οποίες εκλογές εξάλλου δεν βρέθηκαν καν πρόθυμοι φοιτητές να θέσουν υποψηφιότητα.

Μεθοδεύτηκε νοθεία στην ΑΣΟΕΕ

Στη μάχη για να αποτελέσουν οι εκλογές απάντηση των φοιτητών και σπουδαστών στην επίθεση που δέχονται, σε όσους με διάφορους τρόπους υπονομεύουν τις διαδικασίες οργάνωσης του αγώνα, βρίσκονταν και χτες οι δυνάμεις του ΜΑΣ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Για μια ακόμα φορά, παρατάξεις έπαιξαν το παιχνίδι του εκφυλισμού και της απαξίωσης. «Ανίερη» συμμαχία νοθείας από τις παρατάξεις ΠΑΣΠ - ΔΑΠ - ΕΑΑΚ στην ΑΣΟΕΕ καταγγέλλουν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με ανακοίνωσή τους. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

«Με ένα απίστευτο μεταμεσονύχτιο αλισβερίσι πίσω από τις πλάτες των φοιτητών, οι γνωστοί 30χρονοι φοιτητο-πατέρες, αποφάσισαν εκλογές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα τους.

  • Το σκηνικό είχε στηθεί από νωρίς, όταν το στέλεχος της ΠΑΣΠ Δημήτρης Νικολόπουλος φυγάδευσε τα λευκά ψηφοδέλτια στο γραφείο της παράταξής του !!!
  • Ο εκφυλισμός κορυφώθηκε όταν λίγο πριν τις 9 το πρωί έγινε Διοικητικό Συμβούλιο για τα πρακτικά ζητήματα των εκλογών. Οι παρατάξεις των ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΕΑΑΚ προεξάρχοντος του στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μάνθου Λυκάκη (30 ετών !!!), συμφώνησαν να σφραγίζονται οι φάκελοι της ψηφοφορίας από τα ΕΑΑΚ κατά 1.000άδες, με προφανές επακόλουθο να μην μπορεί να ελεγχθεί ο αριθμός των σφραγισμένων έγκυρων φακέλων που παίρνουν οι ψηφοφόροι.
  • Το αποκορύφωμα φυσικά ήταν η έναρξη των εκλογών να γίνει μετά τις 10 το πρωί.

Με αυτόν τον τρόπο μεθοδεύεται νοθεία!

Αυτές είναι οι δυνάμεις των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ, που χρόνια τώρα κάθονται στο σβέρκο των φοιτητών, πρωτοστατώντας στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων.

Αποδεικνύεται μέχρι πού μπορεί να φτάσει η παράταξη των ΕΑΑΚ για να πάρει περισσότερες ψήφους!

Οι φοιτητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Να κάνουν δική τους υπόθεση τη λειτουργία των συλλόγων, να αλλάξουν τους συσχετισμούς!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ

Τόπος συνάντησης των μαθητών που δίνουν καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες, που προβληματίζονται και διεκδικούν, που δημιουργούν, είναι τα μαθητικά φεστιβάλ που ετοιμάζουν αυτό το διάστημα οι οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα. Το σύνθημα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη», το οποίο επέλεξαν η Επιτροπή Φεστιβάλ και η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ που συμβάλλουν στη διοργάνωση των μαθητικών φεστιβάλ, αποτυπώνει το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΝΕ στους μαθητές, να μπουν στην πάλη για την ανατροπή.

Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Απρίλη φεστιβάλ γίνονται στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, στην Κατερίνη, στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Χαλκίδα.

Στο Ηράκλειο, οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο με τουρνουά ποδοσφαίρου 5 επί 5, αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ξεκινά στις 2 το μεσημέρι. Την Κυριακή, προγραμματίζονται συναυλίες με μαθητικά συγκροτήματα, γκράφιτι, βιντεοπροβολές, παιχνίδια ερωτήσεων και έκθεση φωτογραφίας που θα φιλοξενηθούν στο πάρκο Γεωργιάδη.

Τα περισσότερα μαθητικά φεστιβάλ θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 27-28 Απρίλη. Η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ έχει προγραμματίσει για τότε εκδηλώσεις σε: Πειραιά, Περιστέρι, Καισαριανή, Σεπόλια, Μενίδι, Λαύριο, Νέα Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία, Καλλιθέα, Μπραχάμι, Κοκκινιά, Γκράβα, Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Πετρούπολη, Πέραμα, Ελευσίνα, Γέρακα. Στο διάστημα 25-29 Απρίλη έχουν προγραμματιστεί σε άλλες 40 περίπου περιοχές σε όλη τη χώρα.

ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Εξω οι φασίστες από τις σχολές»

Στο ΤΕΙ Αθήνας προσήλθε χτες το πρωί να ψηφίσει μια σπουδάστρια μέλος της «Χρυσής Αυγής» που θέλοντας να προκαλέσει φορούσε μάλιστα και μπλουζάκι με τα διακριτικά της φασιστικής οργάνωσης, ξεσηκώνοντας την έντονη αντίδραση των σπουδαστών. Μάλιστα, η χρυσαυγίτισσα επιτέθηκε στον εκπρόσωπο της Πανσπουδαστικής. Το θέμα συζητήθηκε στην Εφορευτική Επιτροπή όπου ο εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής τόνισε ότι εκπρόσωποι τέτοιων φασιστικών ομάδων δεν έχουν χώρο μέσα στις σχολές και πρέπει να απομονωθούν από τους σπουδαστές ενώ ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ έβαζε εμπόδια στην καταδίκη του γεγονότος. Η έγκαιρη αντίδραση και η επιμονή των σπουδαστών είχε ως αποτέλεσμα η σπουδάστρια να μην ψηφίσει. Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ που δίνει πάτημα σε τέτοιες φασιστικές ομάδες και μέσα στις σχολές αναδεικνύοντας την ανάγκη οι σπουδαστές να απομονώσουν και τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής αλλά και τους εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στις σχολές ΠΑΣΠ - ΔΑΠ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ
Αγωνιστικά και συλλογικά στην πάλη

Με τη συμμετοχή 119 σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 16 Απρίλη οι εκλογές στον αγωνιστικό Σύλλογο Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας. Η Πανσπουδαστική ΚΣ έλαβε 116 ψήφους, ενώ υπήρξαν 2 λευκά και 1 άκυρο. Το 2012 είχαν ψηφίσει 118 σπουδαστές, η Πανσπουδαστική είχε λάβει 114 ψήφους, ενώ υπήρχαν 3 λευκά και 1 άκυρο.

Είχε προηγηθεί η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του συλλόγου, όπου έγινε απολογισμός δράσης, εκλέχτηκε εφορευτική επιτροπή και αποφασίστηκε να γίνουν οι εκλογές στις 16 Απρίλη στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας, ώστε να μπορέσουν να πάρουν μέρος σε αυτές όλοι οι σπουδαστές του ΤΕΙ που το επιθυμούν.

Ολο το προηγούμενο διάστημα η αγωνιστική στάση του Συλλόγου, η λειτουργία του μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις εξόργισε την κυβερνητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και άλλους που εχθρεύονται τη συλλογική και ταξικά προσανατολισμένη πάλη. Μάλιστα, η ΔΑΠ κυκλοφόρησε σε τοπικά μέσα μια ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στο Σύλλογο, επειδή αποφάσισε εκλογές στις 16 και όχι στις 17 Απρίλη, ενώ επιχείρησε να ταυτίσει το σύλλογο με την ΚΝΕ, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΑΠ υπέγραψε την ανακοίνωσή της ως «Σύλλογος ΣΤΕΦ/ΣΕΥΠ», δηλαδή με τη σφραγίδα ενός συλλόγου που δε λειτουργεί και όπου η ίδια η ΔΑΠ κάνει ό,τι θέλει. Γι' αυτό και το απερχόμενο ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας σχετικά με τις συκοφαντίες της ΔΑΠ σχολίαζε χαρακτηριστικά «δεν "δικαιούνται διά να ομιλούν" για συνδικαλιστική δεοντολογία αυτοί που δεν καλούν ποτέ ΔΣ ούτε Γενικές Συνελεύσεις».

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Οι γνωστοί μηχανισμοί...

Από τη χτεσινή μέρα δεν έλειψε και η εμφάνιση των γνωστών μηχανισμών, που είδαν τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές ως ιδανικό φόντο για να επιδοθούν στο γνωστό κυνηγητό και το προσφιλές τους παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι». Ετσι, ομάδα ατόμων που εμφανίστηκε χτες το μεσημέρι στο κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, κατέστρεψε αφίσες και υλικά παρατάξεων ενώ επιτέθηκε και σε φοιτητές που βρίσκονταν στο χώρο. Στόχος τους, προφανώς, να συμβάλουν στην καλλιέργεια κλίματος φόβου και να βάλουν και αυτοί το λιθαράκι τους στην προσπάθεια εκφυλισμού του φοιτητικού κινήματος και των διαδικασιών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ