ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΑΠ και η εκτροπή του Αχελώου
  • ΚΑΠ και μεγάλα συμφέροντα πίσω από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της εκτροπής του Αχελώου
  • Κάλεσμα στους αγρότες, στους μαζικούς φορείς και το λαό της Θεσσαλίας να απαιτήσουν, με πρωτοβουλίες, την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου

Στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι εκλέγονται στη Θεσσαλία και στην Αιτωλοακαρνανία, με την οποία, για μια ακόμα αφορά, στρέφονται κατά της εκτροπής του Αχελώου, αναφέρεται, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι πίσω από τον αδυσώπητο πόλεμο που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτροπή του Αχελώου κρύβεται η αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, με την οποία συμφωνεί και την υπηρετεί με κάθε τρόπο.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Για μια ακόμη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση 6 βουλευτών του, στρέφεται κατά της εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου, έργο πνοής για το Θεσσαλικό κάμπο και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Θεσσαλίας. Είναι γνωστή η αποστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτροπή του Αχελώου.

Πίσω από τον αδυσώπητο πόλεμο που έχει κηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτροπή του Αχελώου κρύβεται η αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ, με την οποία συμφωνεί και την υπηρετεί με κάθε τρόπο. Το τεράστιο υδάτινο έλλειμμα της Θεσσαλίας αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για τη διεύρυνση και ανάπτυξη της παραγωγής, χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξουν καλλιέργειες και παραγωγές. Η εκτροπή του Ανω ρου του Αχελώου, με την προϋπόθεση της σύγκρουσης και ρήξης με την ΚΑΠ και την πολιτική της ΕΕ, μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της παραγωγικότητας, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό μας.

Κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στα τρόφιμα και, γενικότερα, στη γεωργία, που δεν θέλουν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία και στη χώρα μας, για να μη θιχτούν τα αμύθητα κέρδη τους.

Κρύβονται οι δήθεν οικολογικές ανησυχίες των διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει "ειδικές και ιδιαίτερες" σχέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το πρόσχημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχει η εκτροπή του Αχελώου, ενώ τα έργα για την εκτροπή έχει κατασκευαστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και απομένουν ελάχιστα έργα ύψους μόλις 60 εκατομμυρίων ευρώ για να ολοκληρωθεί. Δεν ξεχνάμε ότι πριν από λίγους μήνες απαίτησε να γκρεμιστούν τα έργα που έχουν ήδη γίνει για την εκτροπή του Αχελώου! Την ίδια στιγμή αποκρύπτει το γεγονός ότι αν δεν ολοκληρωθεί η εκτροπή τότε περίπου 550.000 στρέμματα αρδεύσιμης γης στο θεσσαλικό κάμπο θα σταματήσουν να αρδεύονται, θα γίνει ερημοποίηση της Θεσσαλίας με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, στις καλλιέργειες αλλά και στον κίνδυνο που υπάρχει τα αμέσως επόμενα χρόνια να λείψει και αυτό ακόμη το νερό ύδρευσης από πόλεις και χωριά της περιοχής.

Στην ερώτηση των βουλευτών του επικαλείται την κοινοτική οδηγία 2000/60 της ΕΕ με την οποία συμφωνεί. Οδηγία που στόχο έχει τη μετατροπή του νερού από φυσικό αγαθό σε εμπόρευμα και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των ιδιωτών επιχειρηματιών στη διαχείριση των υδάτων και των ΔΕΥΑ. Είναι η οδηγία βάσει της οποίας πληρώνουν χαράτσι οι αγρότες για τη δήθεν νομιμοποίηση των γεωτρήσεών τους που στόχο έχει με την τοποθέτηση υδρομετρητών στις γεωτρήσεις με συνέπεια να πληρώνουν διπλά το νερό άρδευσης. Αυξημένη τιμή των τιμολογίων της ΔΕΗ και παράλληλα την ποσότητα του νερού που καταναλώνουν μέσω των υδρομετρητών.

Η εκτροπή του Αχελώου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει απαίτηση του λαού της Θεσσαλίας τόσο για την αξιοποίηση του νερού για άρδευση όσο και για ύδρευση και εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων που είμαστε ελλειμματικοί.

Είναι υπόθεση όλων να μη γίνουν ξερικά περίπου 550.000 στρέμματα του εύφορου θεσσαλικού κάμπου που θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση του λαού μας, περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο δίνονται σήμερα για εισαγωγές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ η μη εκτροπή θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή.

Το ΚΚΕ καλεί πρώτα και κύρια τους αγρότες, τους μαζικούς φορείς και το λαό της Θεσσαλίας να απαιτήσουν με πρωτοβουλίες την άμεση συνέχιση και ολοκλήρωση της εκτροπής του Ανω ρου του Αχελώου με τη μεταφορά 600 εκατομμυρίων κυβικών νερού το χρόνο».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ»
Χειροκροτάνε την καταστροφή του λαού

Ετοιμες οι νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Εύσημα στη συγκυβέρνηση για τα «απτά αποτελέσματα» της αντιλαϊκής πολιτικής και ειδικότερα για τη μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», απέδωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα. Ο Χ. Ράιχενμπαχ, επιμένει να υποστηρίζει ότι η μείωση του «εργατικού κόστους» είναι μέσο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και αποτυπώνεται στην αύξηση των εξαγωγών το 2012. Οπως σημειώνουν, οι «νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις στα τέλη του 2011 και ειδικά το 2012 ενίσχυσαν την ευελιξία στην αγορά εργασίας σε πρωτοφανή επίπεδα για τη χώρα» και συμπεραίνουν πως η «εξέλιξη» ισοδυναμεί με «πλήρη αναστροφή της αύξησης του κόστους εργασίας τη δεκαετία που ακολούθησε την είσοδο στην ΟΝΕ». Σε διαδικασία συρρίκνωσης συνεχίζει και το λεγόμενο «μοναδιαίο κόστος εργασίας», δηλαδή ο δείκτης με τον οποίο τα επιτελεία των καπιταλιστών μετράνε το «μισθολογικό κόστος» για κάθε μονάδα παραγόμενου εμπορεύματος.

Από το βήμα του Συνεδρίου του «Εκόνομιστ» ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Σ. Σταυρίδης διαφήμισε την επιτάχυνση και κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Σήμερα Τετάρτη κατατίθενται οι προσφορές των «επενδυτών» για το 33% του ΟΠΑΠ και αμέσως στη συνέχεια θα «αξιολογηθούν», προκειμένου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να ανακοινώσουν τον «πλειοδότη». Τα «νεότερα» για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ αναμένονται για το τέλος του Απρίλη.

Ανατιμήσεις στο ρεύμα

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε και τυπικά τη νέα αύξηση που πρόκειται να γίνει στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η του Μάη, λέγοντας με τον πλέον προκλητικό τρόπο για όσους ήδη δεν μπορούν να πληρώσουν τα σχετικά τιμολόγια, ότι «δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε κάποιο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλά»... Κι όμως. Πριν από αυτήν την ανατίμηση, που είναι η ενδέκατη τα τελευταία χρόνια, δίνονται καθημερινά 1.000 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης!!!

Στην ίδια εκδήλωση διατυπώθηκε από τον Π. Κανελλόπουλο, της εταιρείας «Μ&Μ» των Βαρδινογιάννη - Μυτιληναίου, η απαίτηση μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου για τους μεγάλους καταναλωτές, ενώ ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης υποστήριξε ότι οι τιμές έχουν μειωθεί και ότι στόχος είναι να μειωθούν κι άλλο. Στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας ο εκπρόσωπος της «Edison SpA» Ιταλίας R. Poti, ζήτησε το μερίδιο της ΔΕΗ να πέσει στο 50% από 70% στην παραγωγή και είδε θετικά την είσοδο ιδιώτη επενδυτή στο σχήμα της.

Κατά τα άλλα, το μύθο της αναβάθμισης της Ελλάδας μέσω των ενεργειακών διαδρομών «εξιστόρησε» για μια ακόμη φορά, μιλώντας στο «Εκόνομιστ», ο Μ. Παπαγεωργίου, επιμένοντας να ταυτίζει τα συμφέροντα των ξένων και ντόπιων πλουτοκρατών με αυτά του τόπου και του λαού, κάτι που είναι και αυθαίρετο και αναληθές. Ετσι, εκφράζοντας αποκλειστικά τους «πόθους και τους καημούς» του ελληνικού ενεργειακού κεφαλαίου, αλλά και όσων επιχειρηματιών εκτιμούν ότι θα έχουν κέρδη από τη δική του «αναβάθμιση», ο υφυπουργός επισήμανε: «Είναι βέβαιο πως, όποια χώρα στην περιοχή μας, στο νευραλγικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μπορέσει να αναλάβει ρόλο, είτε στην ασφαλή διακίνηση των ενεργειακών πόρων, είτε στην παραγωγή ευρωπαϊκών ενεργειακών πηγών, αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο και εξασφαλίζει μεγάλα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη». Σ' αυτή τη βάση, έκανε αναφορά στις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, ειδικά στο θέμα των αγωγών και των διασυνδέσεων.

ΑΛΟΓΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ
Δεύτερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Από το 2011 εισάγονται στη χώρα μας παρτίδες αλογίσιου κρέατος, που συνολικά κατά την διετία 2011 - 2012 έχουν φτάσει τους 111 τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2011 έφτασαν στην Ελλάδα 37 τόνοι κρέατος αλόγου από τους οποίους 35 τόνοι από τη Ρουμανία και 2 τόνοι από την Ισπανία, ενώ το 2012 έφτασαν στη χώρα 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, από τους οποίους οι 24 τόνοι από την Ισπανία, 5,9 τόνοι από τη Ρουμανία και 34,3 τόνοι από τη Βουλγαρία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» στη χώρα μας εμφανίστηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρουσίας κρέατος αλόγου σε προϊόντα βοδινού κρέατος στην ΕΕ, ενώ πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων ήταν η Γαλλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ