ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Την Παρασκευή η κινητοποίηση για την ειδική αγωγή

Στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας

Ενάντια στη διάλυση της ειδικής αγωγής διαδηλώνουν την Παρασκευή 19 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, εκπαιδευτικοί, γονείς και ΑμΕΑ. Στην κινητοποίηση που κάλεσε η ΔΟΕ, συμμετέχει επίσης η ΑΣΓΜΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων (με προσυγκέντρωση στις 12.30 μ.μ., στη Νερατζιώτισσα). Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά απευθύνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Διεκδικούν να καταργηθούν οι νόμοι που σφαγιάζουν τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικότερα οι Ν. 3699/2008 και Ν. 4115/2013 που έρχονται να βάλουν ταφόπλακα στη δημόσια δωρεάν ειδική αγωγή. Απαιτούν να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν τα περισσότερα ειδικά σχολεία που στερούνται βασικές υποδομές, στεγάζονται σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια, λειτουργούν χωρίς μόνιμο και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό, ειδικό, βοηθητικό και τεχνικό προσωπικό. Ζητούν να μην κλείσει κανένα ειδικό σχολείο και τμήμα ένταξης και να εξασφαλιστεί για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία, Πρόνοια και ειδική αγωγή.

«Καμία οργανική θέση χαμένη»

Μαζική συγκέντρωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έγινε χτες στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«

Καμία οργανική θέση χαμένη - καμία σύμπτυξη και συγχώνευση σχολείων και τμημάτων» απαίτησαν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας.

Διαδήλωσαν ενάντια στο νέο χτύπημα που φέρνει η εγκύκλιος για μείωση των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών η οποία οδηγεί σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εκπαιδευτικών, σε συμπτύξεις τμημάτων και συγχωνεύσεις σχολείων, στοίβαγμα των παιδιών που κάθε άλλο παρά σε παιδαγωγικές ανάγκες βασίζεται. Η εγκύκλιος έφτασε σαν συνέχεια μιας σειράς μέτρων που οικοδομούν το νέο σχολείο της αγοράς. Που προσαρτούν τη λειτουργία της εκπαίδευσης στις ανάγκες των μονοπωλίων και προσαρμόζουν τα σχολεία στα δεδομένα της καπιταλιστικής κρίσης. Με αποτέλεσμα μία εκπαίδευση κερδοφόρα για το μεγάλο κεφάλαιο, φτηνή για το κράτος και ακριβή για τη λαϊκή οικογένεια.

Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου ο οποίος απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις και εμφανίστηκε... καθησυχαστικός. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, είπε ότι η επίμαχη εγκύκλιος έχει στόχο να δώσει την πραγματική εικόνα των σχολείων, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει γιατί ήταν σκόπιμο να συμπεριληφθεί σε αυτή και πρόβλεψη για την οργανικότητα των σχολείων με μέτρο τους 25 μαθητές ανά τμήμα. Είπε ότι από το έγγραφο δεν προκύπτουν απολύσεις εκπαιδευτικών, επαναλαμβάνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με συγκεκριμένα κριτήρια. Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, απάντησε ότι τα κενά θα καλύπτονται όπου υπάρχουν πιστώσεις και ότι η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών αποτελεί λύση από μόνη της. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν επίσης απαντήσεις για τα περί αιφνιδιαστικών επισκέψεων ελεγκτών δημόσιας διοίκησης στα σχολεία. Ο υφυπουργός είπε ότι πρόκειται για μηχανισμό του κράτους και δεν πρέπει το έργο τους να επηρεάζει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και από το βήμα της συγκέντρωσης δήλωσαν ότι οι απαντήσεις του υφυπουργού δεν προκαλούν έκπληξη και κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς σε κλιμάκωση της πάλης και επαγρύπνηση, θυμίζοντας ότι είναι πάγια τακτική των κυβερνώντων να εμφανίζονται καθησυχαστικοί και να φέρνουν σκληρά μέτρα μέσα στον Αύγουστο...

Προετοιμάζονται τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με επιτυχία συνεχίζεται το μαθητικό τουρνουά της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Από τους αγώνες στο τουρνουά της Θεσσαλονίκης
Από τους αγώνες στο τουρνουά της Θεσσαλονίκης
«Αλλαξε τον κόσμο: το 'χει ανάγκη. Ελα και 'συ στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ενωσε τη φωνή σου με τους συμμαθητές σου, τους νέους και τις νέες που οι ανάγκες, τα όνειρά τους, οι ελπίδες τους δε χωράνε στο σύστημα της φτώχειας, της ανεργίας, της εκμετάλλευσης»...

Είναι το κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους μαθητές, μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ που θα γίνουν από άκρη σε άκρη στη χώρα από τις 20 Απρίλη μέχρι το τέλος του μήνα. Η ΚΝΕ, απλώνει σε κάθε σχολείο, φροντιστήριο, χώρο όπου συχνάζουν μαθητές το κάλεσμα να συμβάλλουν με τις ιδέες και τις δημιουργίες τους σε αυτό το θεσμό που αποτελεί χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης, πολιτικού προβληματισμού, γνωριμίας με την πρόταση της ΚΝΕ.

Η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απρίλη σε: Πειραιά, Περιστέρι, Καισαριανή, Σεπόλια, Μενίδι, Λαύριο, Νέα Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία, Καλλιθέα, Μπραχάμι, Κοκκινιά, Γκράβα, Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Πετρούπολη, Πέραμα, Ελευσίνα, Γέρακα. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Μαθητικό τουρνουά στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, την Κυριακή ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι αγώνες του πρώτου ομίλου του μαθητικού τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση Κεντρικής - Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ στο γηπεδάκι της Τριανδρίας. Το τουρνουά διοργανώθηκε ενόψει του μαθητικού φεστιβάλ που θα γίνει στις 26 Απρίλη στο πάρκο έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από την Ελσα Αβραμίδου, στέλεχος του ΚΚΕ, γιατρό και προπονήτρια μπάσκετ η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της άθλησης για τη νεολαία και στη διεκδίκηση από κοινού από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ουσιαστικής άθλησης ενταγμένης στο σχολικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της εξάρτησης από ναρκωτικά αλλά και από το αλκοόλ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με τα video-games, τον τζόγο τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η στάση ζωής ενός νέου που μένει μακριά από κάθε μορφής εξάρτηση είναι από μόνη της ένα χτύπημα στο ίδιο το σύστημα που σήμερα μας καταδικάζει στην εξαθλίωση».

Στους αγώνες που ακολούθησαν, συμμετείχαν 8 ομάδες από το 7ο και 8ο ΕΠΑΛ («Ευκλείδης»), το 18ο, 20ό, 24ο και 28ο ΓΕΛ, ενώ έπαιξαν και μαθητές Δημοτικού! Εντύπωση έκαναν οι μετανάστες μαθητές με τις ποδοσφαιρικές ικανότητές τους, αποδεικνύοντας και μέσα από τον αθλητισμό ότι δεν «υπάρχουν κατώτερες φυλές» και ότι μόνο ο συναγωνισμός και η συλλογικότητα ταιριάζει ανάμεσα σε παιδιά με ίδιες ανάγκες και όνειρα. Η νικήτρια ομάδα του πρώτου ομίλου θα παίξει με το νικητή του 2ου ομίλου (ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 6 ομάδες) που θα γίνει το Σάββατο 20 Απρίλη στο γηπεδάκι Τριανδρίας, ενώ οι βραβεύσεις θα γίνουν τη βραδιά του Μαθητικού Φεστιβάλ στην κεντρική εξέδρα. Την ίδια μέρα προγραμματίζεται και τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 στο 4ο - 5ο Λύκειο Καλαμαριάς.

Για την «αξιολόγηση» στα σχολεία

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», διοργανώνει σήμερα εκδήλωση με θέμα «Αξιολόγηση και νέο σχολείο», στις 6 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Ομιλητές: Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Παπλωματάς, η εκπαιδευτικός Αιμιλία Τσαγκαράτου, ο κοινωνιολόγος Κυριάκος Ιωαννίδης και ο πανεπιστημιακός Χάρης Αθανασιάδης.

Tο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου Κρήτης, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η αξιολόγηση ως εργαλείο για το νέο Σχολείο της αγοράς», το Σάββατο 20 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Ακαδημίας (53ο Δημ. Σχ. Ηρακλείου). Ομιλήτρια: Μαρία Γιαννάκη, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εκδηλώσεις για την Ιστορία και το φασισμό

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», διοργανώνει, σήμερα Τετάρτη, εκδήλωση, με θέμα «ο ιδεολογικός ρόλος της Ιστορίας στην εκπαίδευση. Η εκδήλωση γίνεται στις 7 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας. Ομιλητές: Κώστας Σκολαρίκος, κοινωνιολόγος - ιστορικός, διδάκτορας Πάντειου Πανεπιστημίου, Κώστας Παλούκης Ιστορικός, υποψήφιος διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης και Τριαντάφυλλος Δούκας, εκπαιδευτικός, διδάκτορας Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης.

Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευσης Ν. Αττικής «ο Βύρων» διοργανώνει την Κυριακή, 21 Απρίλη, εκδήλωση με θέμα: «Φασισμός, το πιο αποκρουστικό όπλο του συστήματος ενάντια στο εργατικό κίνημα. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον». Η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα 68 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ