ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδικάζει την επίθεση κατά μετανάστη

Τη νέα εγκληματική ρατσιστική επίθεση σε βάρος μετανάστη στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης καταδικάζει απερίφραστα η Κομματική Οργάνωση Μεσσαράς του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 07/03 ομάδα 15-20 ατόμων (ανάμεσά τους και ανήλικοι μαθητές, όπως καταγγέλλεται) που φορούσαν κουκούλες επιτέθηκαν με τούβλα και σιδηρολοστούς στο σπίτι που διαμένει ο μετανάστης, έσπασαν τα τζάμια του σπιτιού, μπήκαν μέσα στην αυλή και προσπαθούσαν με γροθιές και κλοτσιές να γκρεμίσουν την πόρτα εισόδου, προκαλώντας το φόβο και τον πανικό σε όλα τα μέλη της οικογένειας, ιδιαίτερα στο μικρότερο παιδί τους που ακόμα και σήμερα είναι ολοφάνερα τρομοκρατημένο.

Οπως αναφέρει στην καταγγελία της, η ΚΟ Μεσσαράς του ΚΚΕ: «Τέτοιες ενέργειες είναι προϊόντα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που καλλιεργεί η τρικομματική κυβέρνηση και που ως επί το πλείστον αναπαράγει η φασιστική Χρυσή Αυγή. Αυτές συσκοτίζουν την πραγματική αιτία των προβλημάτων που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, Ελληνες και ξένοι, συνολικά ο λαός. Η ιστορία διδάσκει ότι σε περιόδους οικονομικών κρίσεων τα φαινόμενα αυτά αξιοποιούνται από το καπιταλιστικό σύστημα για να μην τολμήσει ο λαός να αμφισβητήσει τις επιλογές του κεφαλαίου, για να τσακιστεί η εργατική πρωτοπορία.

Καλούμε τα συνδικάτα, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τα 5μελή και 15μελή των μαθητικών κοινοτήτων να καταγγείλουν το γεγονός και συνολικά τη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Να αντιπαλέψουν πιο αποφασιστικά το σύστημα που γεννά το φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το ταξικό κίνημα μπορεί, έχει τη δύναμη να αποτρέψει τέτοιες ενέργειες και να απομονώσει τους εκφραστές τους».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Ωμή καταστολή σε βάρος συγκεντρωμένων

Η στιγμή της σύλληψης
Η στιγμή της σύλληψης
Το ωμό πρόσωπο της καταστολής των ΜΑΤ, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Σύνταγμα. Βίντεο και φωτογραφίες δείχνουν τη βίαιη σύλληψη 31χρονου από αστυνομικούς. Ακόμα, προπηλακίστηκαν δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να καλύψουν το συγκεκριμένο περιστατικό, ενώ προηγήθηκαν απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των συγκεντρωμένων που βρίσκονταν εκεί.

Το περιστατικό της βίαιης σύλληψης συνέβη κατά τη διάρκεια επιχείρησης «απώθησης» διαδηλωτών στις 8.15 από τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας. Ο 31χρονος εγκλωβίστηκε σε περίπτερο στη λεωφόρο Αμαλίας. Οι άνδρες της Αστυνομίας τον ακινητοποίησαν και αφού τον έριξαν στο έδαφος προσπάθησαν να τού περάσουν χειροπέδες. Στη συνέχεια, ένας αστυνομικός τον πατάει με το γόνατο στο έδαφος και βάζει τα χέρια στο στόμα του προκειμένου να δείξει το πρόσωπό του στην κάμερα. Μετά, και με τη συνδρομή ενός ακόμα άνδρα των ΜΑΤ, ο αστυνομικός βάζει το γόνατό του στην πλάτη του διαδηλωτή και ουσιαστικά πιέζει το κεφάλι του νεαρού προς το πεζοδρόμιο.

Χαρακτηριστικό της στάσης της Αστυνομίας είναι ότι στην ουσία προσπάθησε να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης έξω από τη Βουλή που ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα. Στις 7.10 διμοιρίες των ΜΑΤ και της ΥΜΕΤ απρόκλητα κινήθηκαν κατά των διαδηλωτών που ήταν μπροστά από τα κάγκελα στον «Αγνωστο Στρατιώτη». Αρχισαν να σπρώχνουν τον κόσμο. Αρκετοί αντέδρασαν και τότε άρχισαν τα χτυπήματα με γκλομπς και ασπίδες. Μετά και από χρήση χημικών, οι συγκεντρωμένοι αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν πάνω στο δρόμο. Στις 7.32 οι διμοιρίες έσπρωξαν τους συγκεντρωμένους προς τη νησίδα της λεωφόρου Αμαλίας. Γύρω στις 8 οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν άλλη μια φορά, να περιορίσουν τους διαδηλωτές στο κάτω τμήμα κυκλοφορίας της Αμαλίας. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε γύρω στις 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης συνελήφθησαν δύο άτομα.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΡΚΙΖΑΣ
Ετοιμάζουν παράδοσή της σε επιχειρηματίες

Στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για παράδοση του παραλιακού μετώπου της Αττικής στο μεγάλο κεφάλαιο εντάσσεται και η προωθούμενη «διαμόρφωση» της ελεύθερης παραλίας της Βάρκιζας από την «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ». Συγκεκριμένα, προβλέπεται, σε χώρο έκτασης 140 στρεμμάτων, η κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, όπως: Αναψυκτήρια, δύο γήπεδα μπιτς βόλεϊ, παιδότοποι, παιχνίδια για μικρούς και ενήλικες, αθλητικοί χώροι, χώροι πάρκινγκ, τεχνητά πάρκα, «λυόμενη» γλίστρα για τον εξοπλισμό θαλάσσιων σπορ, πασαρέλα που θα αποτελέσει υποδομή για τροχοπεδιλοδρομία και skating και ό,τι άλλο μπορεί να προσελκύσει τους «κατέχοντες» που θα έχουν να πληρώσουν.

Πρόκειται με λίγα λόγια, για την «προετοιμασία ενός ακόμη φιλέτου που θα προικιστεί με μια σειρά υποδομές που θα χρηματοδοτηθούν από δημόσιους πόρους, με λεφτά εργαζομένων δηλαδή, προκειμένου στη συνέχεια να παραχωρηθεί στο κεφάλαιο», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος, εκ μέρους των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη διάρκεια του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, οπότε και συζητήθηκε η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η περιφερειακή αρχή εμφανίστηκε με μία ουσιαστικά θετική εισήγηση, αποφεύγοντας, ωστόσο, να προτείνει ρητά την έγκρισή της, καθώς δεν τηρούνται μια σειρά περιβαλλοντικών προϋποθέσεων. Ως προς την ουσία, όμως, της υπόθεσης, που είναι το ξεπούλημα και αυτής της παραλίας - όπως μεθοδεύεται με την παραχώρηση σχεδόν όλης της παράκτιας έκτασης στην εταιρεία «Αττικό Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ», που θα έχει χρονική διάρκεια ζωής τα 50 έτη και θα παρέμβει σχεδόν σε 45 χιλιόμετρα ακτογραμμής, από το Φάληρο έως το Σούνιο - η περιφερειακή αρχή δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση. Οι εκπρόσωποί της καλύφθηκαν πίσω από ένα δήθεν διαχωρισμό που πρέπει να διέπει τις αποφάσεις του Σώματος, ανάμεσα σε τεχνοκρατικό καθαρά περιβαλλοντικό και πολιτικό. Επιχείρησαν, δηλαδή, να πείσουν ότι είναι άλλο πράγμα η έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άλλο η πολιτική θέση. «Αυτοί οι τεχνητοί διαχωρισμοί δε στέκονται», σχολίασε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Αλ. Μπαλού. Οπως εξήγησε, δεν μπορεί να διαχωρίζουμε το μυαλό σε τεχνοκρατικό και πολιτικό. «Για μας η αντίληψη είναι ενιαία», υπογράμμισε.

Θετικά υπέρ της μελέτης φέρεται να είναι και ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Το θέμα αναβλήθηκε.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ η απελπισία οδήγησε μια κωφάλαλη γυναίκα να σκαρφαλώσει στο γλυπτό της πλατείας Ομονοίας κρεμασμένη στο κενό. Υστερα από σχεδόν δυο ώρες διαπραγματεύσεων, η 35χρονη γυναίκα πείστηκε να τελικά να κατέβει από αυτό. Πυροσβέστες με ειδική κλίμακα ανέβηκαν στο γλυπτό και κατάφεραν να κατεβάσουν σώα τη γυναίκα, την οποία παρέδωσαν στην Αστυνομία και μεταφέρθηκε προληπτικά στο ιατρείο του «μετρό» της Ομόνοιας για τις πρώτες βοήθειες. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η μητέρα της , η κόρη της αποφάσισε να απειλήσει ξανά να πέσει από το γλυπτό στην Ομόνοια γιατί απορρίφθηκε η αίτηση που είχε καταθέσει τον περασμένο Δεκέμβρη, για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων. Ηταν η δεύτερη φορά που η 35χρονη γυναίκα σκαρφάλωσε στο γλυπτό της Ομόνοιας και απειλούσε να αυτοκτονήσει. Πρόκειται για την ίδια γυναίκα, που στις 18 Δεκέμβρη 2012, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ανεβαίνοντας και πάλι στο γλυπτό της Ομόνοιας. Η 35χρονη κωφάλαλη, χωρισμένη, έφτασε τότε ως την απόπειρα αυτοκτονίας γιατί όπως είχε γίνει γνωστό δε μπορούσε να ζήσει τα δυο της παιδιά, ηλικίας έξι και οκτώ χρόνων, καθώς της είχαν κόψει τα επιδόματα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» σε βαθμό κακουργήματος καλείται να απολογηθεί, από την ειδική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση της «Proton Bank», ο εκδότης Α. Δελατόλας. Το κατηγορητήριο συντάχθηκε μετά την αποκάλυψη εμβάσματος μισού εκατομμυρίου ευρώ από λογαριασμό στην Κύπρο που φέρεται να του έστειλε ο κατηγορούμενος Π. Κυριακίδης (συνεργάτης του Λ. Λαυρεντιάδη), την περίοδο που οι λογαριασμοί του ήταν δεσμευμένοι με βούλευμα (αρχές 2011) στην Ελλάδα, για την υπόθεση της «Proton Bank». Επιπρόσθετα, ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και κατά του γιου του Π. Κυριακίδη, ο οποίος καταζητείται. Το έμβασμα που στάλθηκε από λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο φέρει ως δικαιούχο του λογαριασμού αποστολής τον καταζητούμενο για την υπόθεση της «Proton Bank», Π. Κυριακίδη και καταλήγει στην Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε λογαριασμό του εκδότη Α. Δελλατόλα. Από την πλευρά του, ο Α. Δελλατόλας έχει αναφέρει ότι δεν έχει οποιαδήποτε ποινική εμπλοκή.

ΕΚΡΗΞΗ σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής σε υποκατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών στην οδό Ευφρονίου και Αστυδάμαντος 71 στο Παγκράτι. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στα γραφεία της εταιρείας που είναι στο ισόγειο του κτιρίου, ενώ έσπασαν τζάμια και στην απέναντι πολυκατοικία. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί.

ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ για τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σε δικαστικά κτίρια, σημειώθηκαν χτες το πρωί.

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Ψυχαγωγική εκδήλωση

Αλλη μια φορά, η «Συμπτωματική Κομπανία» των φίλων, συναγωνιστών και συντρόφων, θα προσφέρει μια χαρούμενη μουσική βραδιά στους φιλοξενούμενούς μας, τους συγγενείς και φίλους, στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35 - Αγ. Δημήτριος). Η εκδήλωση γίνεται αύριο το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μάρτη 2013. Φυσικά η συμμετοχή είναι ελεύθερη και για όλους τους φίλους που στηρίζουν το ΣΠΙΤΙ με την πολύπλευρη ηθική συμπαράσταση και οικονομική ενίσχυσή τους.

Συνέλευση

Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή, καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στην Τακτική απολογιστική συνέλευση που γίνεται, οριστικά, την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, ώρα 4.30 μμ στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Παρέμβαση για τις συνθήκες κράτησης

Παρέμβαση για τις συνθήκες κράτησης 60 μεταναστών χωρίς χαρτιά πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη Χίο, το ΠΑΜΕ, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο σύλλογος δασκάλων και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων.

Οι μετανάστες «φιλοξενούνται» σε εμπορευματοκιβώτιο όπου κοιμούνται στοιβαγμένοι πάνω σε κουρέλια με ψύλλους. Το συσσίτιό τους είναι πενιχρό, ενώ οκτώ από αυτούς είναι άρρωστοι με φυματίωση. Συγκεκριμένα, οι μετανάστες πιάστηκαν έξω από το νησάκι Παναγιά από πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Προηγουμένως ο διακινητής είχε φροντίσει να προκαλέσει ναυάγιο στο πλοιάριο το οποίο τους μετέφερε. Πρόκειται για 44 άνδρες, εννέα γυναίκες, από τις οποίες οι δύο κυοφορούν και εφτά ανήλικους, από τους οποίους οι πέντε είναι παιδιά. Υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις.

Στην παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στο δήμαρχο, στον αστυνομικό διευθυντή και στο λιμενάρχη, ζητήθηκε να να κλείσει το κοντέινερ «φιλοξενίας» που είναι στο λιμάνι της πόλης, να λειτουργήσει ο χώρος διαβίωσης στο Μερσινίδι και να μεταφερθούν σε κατάλληλο χώρο οι γυναίκες και τα παιδιά. Παράλληλα μοιράστηκαν τρόφιμα.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ