ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
«Ανοιξαν» τα ταμεία στους ασθενείς

Τη Δευτέρα προχωρούν σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου

Με μπλοκάρισμα των ταμείων του νοσοκομείου, επιβάλλοντας τη δωρεάν εξέταση των ασθενών, ξεκίνησαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη μη πληρωμή της μισθοδοσίας τους. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με την ίδια μορφή και τη Δευτέρα, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν και επίσχεση εργασίας. Σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί, στην πύλη του νοσοκομείου, καλεί όλους τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ Υγείας.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας τους σχετίζεται με τις επιδιώξεις της διοίκησης του νοσοκομείου να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών.

Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο «Παπαγεωργίου» σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη διοίκηση του νοσοκομείου, που σταδιακά μετατρέπουν το νοσοκομείο σε επιχείρηση, παραχωρούν εργασίες που γίνονταν από μόνιμο προσωπικό σε εργολάβους, φορτώνουν τα έξοδα λειτουργίας του νοσοκομείου στους ασθενείς «κοστολογώντας» και τη σκέψη για επίσκεψή τους σ' αυτό, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν τους εργαζομένους στην εργασιακή αβεβαιότητα.

Επίσης, καταγγέλλει τις τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου απέναντι στην πολιτική εκβιασμών των εργαζομένων από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. «Δεν ενημερώνει, δεν προετοιμάζει τους εργαζόμενους για το τι συμβαίνει με τις περικοπές στους μισθούς μας και στα δικαιώματά μας, για το τι έρχεται. Αντίθετα, συνδιαλέγεται με τη διοίκηση και για μια ακόμη φορά αποπροσανατολίζει προτάσσοντας τη δικαστική οδό που δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Δεν έχουν καμιά διάθεση να μας προετοιμάσουν για τη σύγκρουση που έρχεται, δεν έχουν καμιά διάθεση να οργανώσουν τον αγώνα μας απέναντι στη σφοδρότατη επίθεση που δεχόμαστε εδώ και χρόνια», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Καλεί τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς των δυνάμεων στο σωματείο βάζοντας στην άκρη τις δυνάμεις που συμβιβάζονται και ξεπουλάνε τους αγώνες τους. Με ενότητα όλων, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, εργαζομένων και ασθενών, να δυναμώσουν τον αγώνα στην κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με την ΕΕ, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να συνεχίσουν τον αγώνα, με μπλοκάρισμα των εισπρακτικών μηχανισμών, επίσχεση εργασίας, απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας: Αμεση καταβολή του μισθού. Μετατροπή του νοσοκομείου από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΔ. Κατάργηση όλων των χαρατσιών. Διαγραφή των χρεών των αρρώστων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτως αν δουλεύουν με συμβάσεις, σε εργολάβους κ.ο.κ. Απόσυρση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας που διακηρύσσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η Υγεία του ελληνικού λαού είναι εμπόρευμα και μπορεί να πουλιέται από τα «ράφια» του νοσοκομείου. Καμία περικοπή στις παροχές. Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Συντελεί στην επιβάρυνση της ψυχικής υγείας

«Η ανεργία συνδέεται με αυξημένη γενική νοσηρότητα (από σωματικά και ψυχικά νοσήματα), αυξημένη θνησιμότητα, κατάθλιψη και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά», σημειώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής που θα γίνει στην Αθήνα 6 - 9 Μάρτη στην Αθήνα.

«Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται ότι έχει το χρέος που συνδέεται με κακή ψυχική υγεία και κατάθλιψη. Μελέτη σε 26 Ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι αύξηση της ανεργίας κατά 1% οδηγεί σε αύξηση των αυτοκτονιών και των ανθρωποκτονιών κατά 0,8%, αντίστοιχα», επισημάνθηκε.

Γενικά, όπως ανέφεραν οι ψυχίατροι η μείωση του εισοδήματος συντελεί στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών που συνήθως εμφανίζονται έξι μήνες μετά τη μείωση αυτή (σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος της μείωσης). Μέχρι το Φθινόπωρο του 2010, σύμφωνα με τους ψυχιάτρους, οι επιπτώσεις της κρίσης είχαν ως κύρια έκφραση την κατάθλιψη και τις κρίσεις πανικού. Εκτοτε όμως, άρχισε να εκφράζεται με μια «βουβή δυσφορία ότι "πια δεν μπορώ να ζήσω", η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση».

Συνοψίζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, οι ψυχίατροι ανέφεραν τα εξής: Εγιναν περικοπές των προϋπολογισμών των δημοσίων Νοσοκομείων (κατά 40% το 2011), οι εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 24% το 2010 (σε σύγκριση με το 2009) και το ποσοστό των πολιτών που ανέφεραν ότι η υγεία τους είναι κακή αυξήθηκε κατά 14% το 2009 (σε σύγκριση με το 2007).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
Διαδήλωσαν ενάντια στην υπολειτουργία του ΙΚΑ

Να σταματήσει η υπολειτουργία του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, το οποίο λειτουργεί χωρίς παιδίατρο, γυναικολόγο και ενδοκρινολόγο, χωρίς αιματολογικό εργαστήριο και ακτινολογικό μηχάνημα, ζήτησαν χτες με συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους του δήμου, κάτοικοι της περιοχής. Στη συγκέντρωση, έξω από το υποκατάστημα, έδωσαν το παρών τα παραρτήματα Οικοδόμων, Συνταξιούχων, επαγγελματοβιοτέχνες και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, νέοι και νέες, άνεργοι και εργαζόμενοι που βλέπουν τη συνειδητή και πλήρη υποβάθμιση όχι μόνο του ΙΚΑ αλλά και των νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής.

Στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης των πολιτών του δήμου για την τραγική κατάσταση που υπάρχει στο υποκατάστημα, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την υγεία τους, μίλησαν η Μαρία Λαζάρου, από το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών, και ο Μανώλης Βαρδαβάκης, από τη Γραμματεία Υγείας του ΠΑΜΕ, που ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2013. Τόνισε πως «κόβουν κατά 450 εκατομμύρια ευρώ τις παροχές Υγείας στους ασφαλισμένους, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τα ιατρεία και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ» επισημαίνοντας παράλληλα πως σύντομα δεκάδες ιατρεία του ΙΚΑ θα οδηγηθούν σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση ή και σε κλείσιμο.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΒΓΑ: Σε Γενική Συνέλευση, με θέμα την απάντηση στην απόφαση της εργοδοσίας να προσλάβει 10 νέους εργαζόμενους με 511 ευρώ μεικτά βάσει του μνημονιακού αντεργατικού νόμου, προχωρά τη Δευτέρα 4 Μάρτη (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία ΕΒΓΑ. Ταυτόχρονα, προχωρά σε δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια.

ΕΑΣ: Απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων δύο μηνών που τους οφείλει η εταιρεία, οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των οικονομικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει χρήματα για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης -η οποία είναι και η μοναδική αμυντική βιομηχανία της χώρας- ενώ την ίδια στιγμή τα χρέη της εταιρείας προς τρίτους μεγαλώνουν.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές εργασίες του Μετρό, στο πλαίσιο των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών τους, ενάντια στα σχέδια μαζικών απολύσεων. Στο μεταξύ, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση ζητώντας μέτρα για την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων με τους όρους εργασίας που ίσχυαν πριν την απόλυσή τους καθώς και για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης και για την υποχρέωση των αναδόχων να εκπληρώσουν στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει από τις συμβάσεις.

ΕΣΑΚ ΚΑΙ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Καταγγέλλουν την απόφαση της διοίκησης

Την απόφαση της διοίκησης να ορίζει μονομερώς και κατά το δοκούν Προσωπικό Ασφαλείας για τις ημέρες απεργίας ή στάσεις εργασίας καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΕΣΑΚ και η ΔΗΠΑΚ Γιατρών του «Ευαγγελισμού».

«Οπως, συνεχίζουν, βέβαια ήταν αναμενόμενο, επί της ουσίας απαγορεύει την απεργία αφού ορίζει Προσωπικό Ασφαλείας πολλαπλάσιο -σε αριθμό και ειδικότητες- από το αναγκαίο (σε ορισμένες περιπτώσεις είναι έως και υπερδιπλάσιο από αυτό που υπηρετεί καθημερινά στις βάρδιες) και μοιράζει απειλές για απόλυση εναντίον των εργαζομένων που θα τολμήσουν να συμμετέχουν! Η απαράδεκτη, μονομερής, αυθαίρετη και παράνομη αυτή ενέργεια του Διοικητή είναι μέσα στο πνεύμα των κυβερνητικών αποφάσεων για επιστράτευση των Ναυτεργατών και των εργαζομένων του Μετρό, για άγρια καταστολή και σύλληψη 35 συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ. στο υπουργείο Εργασίας, για "αντιμετώπιση" του δίκαιου αγώνα των αγροτών και άλλων κλάδων εργαζομένων με ΜΑΤ, με συκοφαντίες και αδιαλλαξία. Ερχεται ως φυσικό επακόλουθο των δηλώσεων του υπουργού "εργασίας" κ. Βρούτση για επικείμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που ουσιαστικά θα τιμωρούν εκ προοιμίου την αγωνιστική στάση, θα καταργούν το δικαίωμα της απεργίας και κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα στους χώρους εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ