ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ - ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Κυβερνητικές «διαψεύσεις» στάχτη στα μάτια του λαού

Σύσκεψη στο Μαξίμου, χτες, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων

Από κινητοποίηση εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στις απολύσεις
Από κινητοποίηση εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στις απολύσεις
Τη στιγμή που είναι αποφασισμένο πως μέχρι το 2015 θα γίνουν 150.000 απολύσεις στο δημόσιο και με τους εκπροσώπους της τρόικας να θέτουν ευθέως θέμα άμεσων απολύσεων, αλλά και νέας μείωσης του κατώτατου μισθού, η συγκυβέρνηση επιδίδεται σε δηλώσεις ...διαψεύσεων, με τις οποίες επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού.

Στα πλαίσια αυτά κινήθηκαν χτες και οι δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Στουρνάρα και Α. Μανιτάκη, μετά από κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο μεν πρώτος εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος δήλωσε, ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Πάντως, σύμφωνα με το «capital.gr», ο Γ. Στουρνάρας, στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, εμφανίστηκε να δηλώνει «ότι αν με άφηναν θα απέλυα από το Δημόσιο τουλάχιστον 10.000».

Προχωρούν με τα νέα οργανογράμματα

Στο μεταξύ, στη σύσκεψη εγκρίθηκε η μείωση δομών σε ποσοστά από 32% έως 50% σε έξι υπουργεία, όπως προβλέπουν τα νέα οργανογράμματα.

Πρόκειται ασφαλώς για σκιαμαχίες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, καθώς η συγκυβέρνηση έχει συναινέσει τόσο στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, όσο και της νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, καθώς έχει βάλει την υπογραφή της στο 2ο και 3ο Μνημόνιο.

Το θέμα προέκυψε από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ τις προηγούμενες μέρες, ενόψει της νέας επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Σχεδόν την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες αυτή τη φορά, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τ. Βιζάλ, φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο (έκανε λόγο για «υπερτροφικό κράτος»), αν και μετά το διέψευσε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, θα συναντηθεί το πρωί της Κυριακής με το κλιμάκιο της τρόικας, ενώ τη Δευτέρα θα αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να πάρει μέρος στο Εκοφίν και το Γιουρογκρούπ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλούσια δράση για τη λαϊκή αλληλεγγύη

Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της λαϊκής αλληλεγγύης ανακοίνωσε η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα:

* Θα προχωρήσει στη δημιουργία τράπεζας αίματος, που καλούνται να τη στηρίξουν μέλη σωματείων, αλλά και κάθε εργαζόμενος, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος, στην οποία θα μπορεί να απευθύνεται όποιος έχει ανάγκη, ανεξάρτητα θρησκεύματος, φυλής, χρώματος, φύλλου, καθώς το αίμα δεν είναι εμπόρευμα, ούτε χωρίζεται με βάση το εισόδημα, την εθνικότητα, ούτε ακόμα με τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κομματική προέλευση.

* Θα ξεκινήσει τη λειτουργία φροντιστηριακών μαθημάτων για παιδιά ανέργων και εργαζόμενων που δυσκολεύονται με τα μαθήματά τους και δεν έχουν τη δυνατότητα για ιδιαίτερα ή φροντιστήρια. Θα γίνονται για τα μαθήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Φιλολογικά, σε τμήματα που θα συγκροτηθούν και λειτουργούν στο Εργατικό Κέντρο και σε χώρο του Πανεπιστημίου, και θα μπορεί να συμμετάσχει κάθε παιδί Γυμνασίου και Λυκείου.

Το ΠΑΜΕ κάλεσε, ταυτόχρονα, τα σωματεία να εντείνουν τη δράση πάνω στα ζητήματα της Παιδείας και της Υγείας, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του.

Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί η δράση των Λαϊκών Επιτροπών με τη διανομή τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, την άμεση παρέμβαση ενάντια στο κόψιμο του ρεύματος ή για την επανασύνδεση, για κάθε πρόβλημα που απασχολεί τις πιο φτωχές οικογένειες, καλώντας τους ταυτόχρονα να μπουν στο ποτάμι της αντεπίθεσης και της ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων.

Οχι στη «φιλανθρωπία»

Εξηγώντας γιατί το ΠΑΜΕ επιμένει η αλληλεγγύη να είναι ταξική - λαϊκή, σημείωσαν: «Το τελευταίο διάστημα, ιδίως με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έχουν πολλαπλασιαστεί διάφορες πρωτοβουλίες, δομές, που ασφαλώς προσφέρουν σε υλικά αγαθά ή με άλλους τρόπους σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κάτι το οποίο το αναγνωρίζουμε, ωστόσο, ταυτόχρονα, έχουν τη λογική της υποκατάστασης σοβαρών κενών από την κατάργηση δομών που είναι υποχρέωση του κράτους, που έχουν κατακτηθεί από το λαϊκό κίνημα.

Εχουν φιλοδοξία, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πακτωλού χρημάτων - κύρια Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις - να αντικαταστήσουν πλήρως αυτές τις δομές, με το αζημίωτο φυσικά, με μετακύλιση του κόστους στο λαό, εκμεταλλευόμενοι την καλή διάθεση, διαστρεβλώνοντας τον εθελοντισμό. Είναι πρωτοβουλίες που όχι μόνο δεν έχουν κανένα διεκδικητικό περιεχόμενο, δε λένε κουβέντα για τον πόλεμο στη ζωή του λαού, όχι μόνο κρύβουν τους υπεύθυνους, αλλά τελικά "διαπαιδαγωγούν" μεγάλα τμήματα του λαού να μαθαίνουν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό δεν είναι ούτε αλληλεγγύη, ούτε τελικά φιλανθρωπία».

Και κάνοντας αναφορά στη δράση των φασιστών της Χρυσής Αυγής, που έκανε διανομή τροφίμων, πριν από μερικές εβδομάδες και στο Βόλο, είπαν ότι «σπέρνει το δηλητήριο του μίσους, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας, στέλνει πακέτα, σα δούλους, δεκάδες εργαζόμενους να τους εκμεταλλεύονται με 15-20 ευρώ για 12ωρα, με πρόσχημα την αιμοδοσία που κάνουν αύριο χύνει τις επικίνδυνες - ναζιστικής έμπνευσης - λογικές της στο λαό».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΥΨΟΣΑΝΙΔΩΝ «RIGIPS» - ΑΙΤΩΛΙΚΟ
Κορυφώνεται η πολύχρονη επίθεση

Συνολική περικοπή των μισθών τους ίση περίπου με τις απολαβές ενός ολόκληρου χρόνου (!) έχουν υποστεί την τελευταία 4ετία οι εργαζόμενοι στην εταιρεία παραγωγής γυψοσανίδων «RIGIPS», στο Αιτωλικό. Η εργοδοσία τούς ζητούσε συνεχή παραίτηση από τα δικαιώματά τους, ισχυριζόμενη ότι έτσι θα αποφευχθούν οι απολύσεις, αλλά αυτό δεν τηρήθηκε ποτέ. Το 2009 προχώρησε σε διαθεσιμότητες και παρά την «υπόσχεσή» της ακολούθησαν και απολύσεις. Το ίδιο έγινε και το 2010 και το 2011. Το 2012 η εταιρεία, πάλι με το επιχείρημα της αποφυγής των απολύσεων, οι εργαζόμενοι δούλεψαν με εκ περιτροπής απασχόληση: πέντε μήνες με μειωμένους μισθούς και μέρες εργασίας κατά 40%, τέσσερις μήνες με μειωμένους μισθούς και μέρες εργασίας κατά 20% και τρεις μήνες δούλεψαν κανονικά.

Φέτος, έγινε το εξής: οι εργάτες δέχτηκαν να κάνουν «προσφορά» στην εταιρεία το 20% των αποδοχών τους και η εργοδοσία να δεσμευτεί ότι δε θα βάλει «λουκέτο». Εκείνη αρνήθηκε και ζήτησε να μειωθούν οι μισθοί κατά 40% για 12 μήνες. Το Φλεβάρη επέβαλε μονομερώς εκ περιτροπής απασχόληση με αποτέλεσμα οι εργάτες να δουλέψουν μόνο 8 μέρες και να πάρουν μισθό μειωμένο κατά 60%.

Στην εταιρεία έχουν απομείνει περίπου 25 άτομα, το 2009 ήταν διπλάσια. Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι δηλώνουν ενωμένοι και αποφασισμένοι σήμερα να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στις 13 Μάρτη θα εκδικαστούν στην Αθήνα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει ενάντια στη μονομερή επιβολή της εκ περιτροπής απασχόλησης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Παράταση των αρχαιρεσιών

Η αυξημένη προσέλευση των συνταξιούχων στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών «ανάγκασε» την Εφορευτική Επιτροπή να παρατείνει τις αρχαιρεσίες που κανονικά ολοκληρώνονταν χτες το απόγευμα. Ετσι οι συνταξιούχοι θα μπορούν να ψηφίσουν και τη Δευτέρα στα γραφεία του συλλόγου από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να απορρίψει συνολικά την πολιτική τους

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις απολύσεις στο δημόσιο και τα νέα μέτρα: «Οι διαβεβαιώσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν έχουν καμία αξία. Στα διλήμματα που θέτουν εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, απολύσεις ή επιβολή νέων φόρων, πληρωμή των εξοντωτικών φόρων ή νέα μείωση μισθών, ο λαός πρέπει να απαντήσει με τη συνολική απόρριψη της πολιτικής τους και του φιλομονοπωλιακού δρόμου ανάπτυξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ