ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάρτη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σκηνικό παιχνίδι φωτός και σκότους

Ως καλλιτεχνική φύση αναζητά το πιο μυστικό σχέδιο των πραγμάτων προσπαθώντας να βρει το νόημα της ζωής. Και βρίσκει νόημα και σημασία ακόμα και στα πιο μικρά. Κυρίως στα μικρά. Στις λεπτομέρειες... O Kωνσταντίνος Kωνσταντόπουλος, γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος σε δραματική σχολή, μας αποκαλύφθηκε και ως συγγραφέας, με ένα εξαιρετικό βιβλίο με τίτλο «Εις το όνομα της μητρός και του Υιού», επιβεβαιώνοντας ότι ανακαλύπτει στην τέχνη και στα οράματά του το νόημα της ζωής και της ελευθερίας.

Aνυπότακτος, γενναιόδωρος, πολιτικοποιημένος, οργισμένος και ταυτόχρονα τρυφερός, αναζητά σε ό,τι κάνει, να αφορά όλους μας, γιατί πιστεύει πως ό,τι δεν αφορά όλους μας, δεν αφορά κανέναν. Ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης, επιδιώκει να είναι συνεπής και με τον εαυτό του και με τον καιρό του. Μέσα από την τέχνη του αλλά και από την αγωνιστική του στάση οραματίζεται «μια δικαιοσύνη, μια ισορροπία αυθύπαρκτη που μας περιλαμβάνει στην τάξη των σπόρων και των άστρων» που λέει ο Γ. Ρίτσος και συχνά ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος σε συζητήσεις μας αναφέρεται σ' αυτή τη θέση του Ρίτσου. Πιστεύει πως όλα εξαρτώνται από τι πραγματικά θέλουμε! «Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο» -λέει- «μπορούμε να τον αλλάξουμε! Ναι, το πιστεύω... Ας συσπειρωθούμε όλοι. Ας επαναστατήσουμε, λοιπόν! Ας βγούμε στους δρόμους κι ας διεκδικήσουμε το ύστατό μας δικαίωμα: Την αξιοπρέπεια, τουλάχιστον, του θανάτου μας! Και η δημοκρατία του Θανάτου, ας μας διδάξει την δημοκρατία της Ζωής!».

Παρουσίαση βιβλίου


Την Δευτέρα, στις 8 μμ, στο «ΠΟΛΙΣ artcafe» (Πεσμαζόγλου 5, Αρσάκειο Αίθριο, Στοά Βιβλίου και Θεάτρου Τέχνης), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου (εκδόσεις «ΑΓΓΕΛΑΚΗ»). Είσοδος ελεύθερη. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο, στο οποίο ένας άνδρας, ηθοποιός και δάσκαλος νέων ηθοποιών, μετά την απώλεια των γονιών του, προσπαθεί να αποκαλύψει τα μυστικά και τα ψέματα που ρήμαξαν τις σχέσεις μέσα στην οικογένειά του, και έκαναν τα μέλη της, έρμαια ενός σκοτεινού παρελθόντος, να συγκρούονται ανελέητα μεταξύ τους. Ενα ταξίδι αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού, με αίτημα την ευτυχία και το φως. Το θέατρο αποκαλύπτει στον ήρωα του έργου και τον βοηθά να αποκωδικοποιήσει την ζωή και να ζήσει έντεχνα. Στη σκηνή του θεάτρου ο χρόνος διαστέλλεται και η ύπαρξη μάχεται τη βαρύτητα. Η ψυχή ηθοποιός ρωτά με βία τον βίο, κι ανακαλύπτει πως: «ό,τι το σκοτάδι μηχανεύεται το φως το ξέρει»!

Το χιούμορ είναι η ευγένεια της απελπισίας, και ως τέτοιο κάνει τα πάντα να αιωρούνται ανάλαφρα, και να κλείνουν πονηρά το μάτι στον αναγνώστη-θεατή κερδίζοντας έτσι την εύνοιά του και τη συμμετοχή του σ' αυτό το σκηνικό παιχνίδι του φωτός και του σκότους - ή αλλιώς, της ζωής.

Για το έργο μιλούν: Ροζίτα Σώκου, Θανάσης Νιάρχος, Ματίνα Μόσχοβη, Δημήτρης Λέντζος, Ερη Ρίτσου, Γεράσιμος Τσιαπάρας. Αποσπάσματα διαβάζουν: Μάρθα Καραγιάννη, Αλέξανδρος Σταύρου, Ορέστης Τρίκας, Γιάννης Κατσιμίχας.

Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Στο πιάνο: Σάκης Τσιλίκης, Γιάννης Ιωάννου, Χρήστος Θεοδώρου, Τάσος Σωτηράκης, Σπύρος Παπαθεοδώρου, Πέτρος Μπούρας. Βιολί, κιθάρα Περικλής Τζουγανάκης, Σπύρος Κοντάκης. Τραγούδι: Μίλτος Πασχαλίδης, Λένα Αλκαίου, Καλλιόπη Βέτα, Σία Κοσκινά, Βικτώρια Ταγκούλη, Ελένη Τζαγκαράκη, Θέλμα Καραγιάννη, Αρετή Κοκκίνου, Μυρσίνη Δόξα, Μάντυ Λάμπου, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Βαγγέλης Δούβαλης, Ελενα Μαραγκού, Γκέλυ Φλουρή, Μαρία Βασιλοπούλου, Λήδα Αγγελάκη, Πάνος Λαμπρίδης, Βασίλης Μοσχονάς, Αγγελική Σάντορα, Πηνελόπη Ζαλώνη, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Ελένη Κωνσταντίνου. Παρουσίαση: Βασίλης Χατζηιακώβου.


Σ.Αδαμίδου


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Δεν χάθηκα, τους σιχάθηκα

1. «Δεν χάθηκα, τους σιχάθηκα»: από το γράμμα ενός φοιτητή που ξενιτεύτηκε.

2. Η εποχή αυτή θα εξαφανιστεί μαζί με αυτούς που τη δημιούργησαν, κυρίως αυτούς που συνθηκολόγησαν σιωπηρά ελπίζοντας σ' έναν συναρπαστικό κόσμο και σέρνονται τώρα σαν υπόδικοι.

3. Η συνενοχή ήταν η καθημερινή άσκηση του Νεοέλληνα απέναντι στον κρατικό ολοκληρωτισμό για λόγους προσωπικής ευδαιμονίας. Αποτέλεσμα; Ενα ψυχικό ερείπιο.

4. Κάποτε πρέπει να εξετάσουμε αυστηρά τη λεγόμενη «κοινή γνώμη», που εξαιτίας της χρόνια ολόκληρα δεν προλαβαίνουμε να μετράμε ναυάγια. Από τη στιγμή που η κοινή γνώμη περιορίζει κάθε ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα, πρέπει να την απαλλάξουμε από την επιθυμία της να νουθετεί.

5. Οι καθεστωτικοί καλλιτέχνες προσπαθούν πίσω από τη θλιβερή μάσκα του Σαμαρά να διακρίνουν προτερήματα και ευαισθησίες. Φιλισταίοι της τέχνης που δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, αφού είναι ευχαριστημένοι με το κόκαλο που τους πετούν.

6. Η αυτοσυγκράτηση του πολίτη είναι το μάθημα από την έναρξη του Μνημονίου που παραδίδουν οι μετριότητες της δημοσιογραφίας. Απ' αυτό το γεγονός και μόνο κατανοούμε το μέγεθος της πτώσης μας. Ο πολίτης εκτονώνει τη μελαγχολία και τη διαρκή πίκρα του σε λάθος αποδέκτες. Περιμένει πως η υπακοή του θα τύχει ιδιαίτερης εύνοιας. Προσώρας ποδοπατείται.

7. Ποιος είναι ο αληθινός κόσμος; Με τόσες αγωνίες γύρω μας, με ανυπέρβλητες δυσκολίες που φέρνουν στην επιφάνεια ό,τι χειρότερο κρύβουμε μέσα μας και δεν μας επιτρέπει να ζήσουμε, χάσαμε εκείνο το θαυμάσιο ένστικτο στο οποίο χρωστούσαμε τη θέλησή μας για ζωή. Ακολουθώντας τους χρυσούς κανόνες του συμβιβασμού που η ξεθωριασμένη Ευρώπη μάς δίδαξε, προξενήσαμε τέτοια βλάβη στον εαυτό μας, που το μόνο που του αξίζει είναι η μόνιμη θλίψη.

8. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από τον κάθε υπουργό που με ύφος φιλάνθρωπο δηλώνει δημόσια πως κατανοεί τη δυστυχία μας αλλά πρέπει να συνεχίσει να μας «παίζει» στα ίδια. Οταν η ξετσιπωσιά εκπορεύεται σαν εκπαιδευτική ιδέα, ο νους μου πηγαίνει στους στίχους του Φρανσουά Βιγιόν: «Να σε κρεμάσω ανάποδα να δει ο λαιμός σου πόσο ζυγίζει ο κώλος σου».

9. Το γεγονός ότι είμαστε εύθραυστοι και ευαίσθητοι δεν δικαιολογεί τη συμπεριφορά μας, που μοιάζει με αυτή του πιθήκου. Είναι σκληρή η παρομοίωση; Δεν έχετε παρά να κοιτάξετε γύρω σας. Αφού τα άλλαξαν όλα σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, τα αφεντικά ανέλαβαν και τη διαπαιδαγώγησή μας στη νέα πραγματικότητα: πώς χρησιμοποιούμε το πιρούνι και το κουτάλι. Από την αρχή, παίδες Ελλήνων!

10. Κανείς δεν τρελάθηκε με τη θέλησή του. Αναίσχυντο το περιβάλλον πιέζει και εξωθεί τον καθένα μας σε καταστάσεις ολέθριες. Παλιά δοκιμασμένη συνταγή: φόρτωσε την ψυχή σου και μετά κάθισε και μέτρα τις αντοχές σου. Αντί της ανταρσίας, που λογικά θα ήταν η μόνη εξέλιξη και απάντηση στην κατάντια μας, κερδίζει η υπακοή, που γνωρίζει πώς να θαμπώνει το μάτι.

11. Το γεγονός ότι δεν ελέγχουμε την κατάσταση που μας έχει επιβληθεί, δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να ελέγξουμε και τον εαυτό μας. Ελπίζω πως δεν κατάφεραν να στήσουν ανάμεσά μας αυτό που περιέγραψε ο Ησίοδος στο «Εργα και Ημέραι»: το κεράμιον μίσος. «Ο κεραμεύς τον κεραμέα πάντα μισεί». Γελιέται όποιος πιστεύει πως ορισμένες συμπεριφορές είναι δυνατές σαν κληρονομική αρρώστια από την οποία δεν ξεφεύγει κανείς. Η πείρα έχει αποδείξει πως υπάρχουν εποχές που δεχόμαστε τα πάντα και εποχές που αηδιάζουμε για τα πάντα. Η εποχή της αηδίας άρχισε.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ