ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Ετοιμοι οι επιχειρηματίες για τις εκχωρήσεις

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ με επιστολή του προς το «Ρ» επιχειρεί να αμβλύνει τα σχέδια για την εκχώρηση των φιλέτων του ΕΚΑΒ

Με μια πολυσέλιδη επιστολή (14.2.2013) ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Βαχιοβόλος επιχειρεί να διαψεύσει το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» της 13.2.2013 για την προαλειφόμενη επιβολή «ταξίμετρου» -δηλαδή την καταβολή κομίστρων απ' τους αρρώστους ή τα ασφαλιστικά ταμεία τους- για τις μεταφορές τους απ' το ΕΚΑΒ.

Το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» έγινε με αφορμή την εισαγόμενη πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ την ερχόμενη Δευτέρα για την έγκριση μελέτης «διαχωρισμού χρόνιων και επειγόντων περιστατικών». Ο «Ρ» σημείωνε πως ο διαχωρισμός «είναι μια επιλογή που είχε σχεδιαστεί απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ανακοινώθηκε (30.6.2010) απ' τον τότε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκο Πολύζο στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ και προέβλεπε ταξίμετρο -δηλαδή τα κόμιστρα για τη μεταφορά τους- θα τα καταβάλλουν άρρωστοι ή τα ασφαλιστικά ταμεία και θα ισχύσει για την περίπτωση των χρόνιων περιστατικών. Μ' άλλα λόγια, τα ραντεβού εκείνα που είναι προγραμματισμένα για τα δημόσια νοσοκομεία (όπως π.χ. κάποιος που κάνει αιμοκάθαρση) θα μεταφέρονται πια με πρόσθετη αμοιβή απ' τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ... Ηδη στο χορό της επείγουσας ιατρικής μπήκαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες με αρωγό την Τοπική Διοίκηση, που απ' την 1.1.2013 έχει δυνατότητες παροχής υπηρεσιών πρόνοιας με βάση τη νομοθεσία για τον "Καλλικράτη". Ηδη ο Δήμος Τήνου έχει υπογράψει ετήσιο συμβόλαιο 40.000 ευρώ με την "Interamerican" για τις αεροδιακομιδές ασθενών του νησιού σε περίπτωση που αδυνατεί το ΕΚΑΒ».

Τα αμείλικτα ερωτήματα

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ -που λειτουργεί ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας- αναφέρεται στο έργο με τίτλο: «Μελέτη ωρίμανσης και εφαρμογής για τον διαχωρισμό μεταξύ χρόνιων και επειγόντων περιστατικών» και ισχυρίζεται ότι «αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στη βελτιστοποίηση της διοικητικής και επιχειρησιακής λειτουργίας του, προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη διαχείριση των χρόνιων περιστατικών και σε καμία περίπτωση στην εκχώρηση των διακομιδών αυτών σε ιδιωτικούς φορείς ή στην είσπραξη κομίστρου από τους ασθενείς ή τα ασφαλιστικά ταμεία με την τοποθέτηση ταξίμετρου, όπως αλυσιτελώς και αβασίμως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα. Κατά συνέπεια τα αντιθέτως προβαλλόμενα στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας σας τυγχάνουν απολύτως ανακριβή, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προέρχονται από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του συντάκτη του, ο οποίος όφειλε τουλάχιστον να επιδιώξει την επαλήθευσή τους από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ πριν προβεί στη δημοσίευσή του».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ «κάνει πως δεν γνωρίζει» ότι:

  • Μέσω των υπολογιστών του ΕΚΑΒ μπορεί να υπάρξει απόλυτη καταγραφή των επειγόντων και χρόνιων περιστατικών που μεταφέρονται. Μάλιστα, ήδη έχει γίνει άτυπος καταμερισμός των μεταφορών, για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου. Προς τι λοιπόν η μελέτη για το διαχωρισμό και μάλιστα με 18.450 ευρώ;
  • Μετά την ανακοίνωση (30.6.2010) του πρώην γγ του υπουργείου Υγείας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στο τεύχος Ανωνύμων (Αρ. 10.358/27.9.2012) η σύσταση εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με σκοπό την «οργάνωση, μεταφορά και συνοδεία ασθενών και τραυματιών με ασθενοφόρα οχήματα, ιδιόκτητα ή μισθωμένα, στελεχωμένα με επαγγελματίες υγείας, ιατρούς νοσηλευτές, διασώστες - πληρώματα ασθενοφόρου, από και προς οποιοδήποτε νοσηλευτικά ιδρύματα ή υγειονομικούς σχηματισμούς εν γένει εντός και εκτός της Ελλάδας».

Για την επίτευξη του σκοπού η εταιρεία μπορεί: «Να διενεργεί πάσης κάθε φύσεως πράξεις που σχετίζονται με τους ανωτέρω τομείς δράσης και υπηρεσιών και να χρησιμοποιεί κάθε σύγχρονο επιστημονικό μέσο που κρίνεται απαραίτητο για την παροχή των ως άνω υπηρεσιών και να συνάπτει συμβάσεις με οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, οιασδήποτε νομικής μορφής, του Δημοσίου ή ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, Ασφαλιστικών Οργανισμών, Ασφαλιστικών ταμείων κλπ., ή με οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο».

Δηλαδή, είναι έτοιμοι οι ιδιώτες πάροχοι επείγουσας ιατρικής φροντίδας για την υπογραφή συμβάσεων. Μάλιστα, όπως κατάγγειλε η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΕΚΑΒ (βλέπε και «Ρ» της 14.2.2013) ήδη στη Θεσσαλονίκη -και με τις πλάτες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ- το ΕΚΑΒ έχει «ξεφορτωθεί» τα χρόνια περιστατικά - που χαρατσώνονται για τη μεταφορά τους με ιδιωτικά μέσα.

  • Αλλωστε, στην ίδια την πρόταση για το διαχωρισμό των περιστατικών αναφέρεται ότι στόχος της μελέτης είναι η «εκτίμηση κόστους των επιχειρούμενων αλλαγών και προτάσεις πιθανών πηγών χρηματοδότησης». Δηλαδή, δεν κρύβονται οι άλλες -πέραν των δημόσιων- (πιθανές) πηγές που δεν μπορεί να είναι οι ίδιοι οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Φυσιολογική η περιοδική ακινησία

Στα άλλα σημεία της επιστολής του ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ αναφέρεται στην ανάπτυξη του Κέντρου, στην «περιοδική ακινησία των ασθενοφόρων» που θεωρείται φυσιολογική μετά τη διάνυση 600.000 χιλιομέτρων, τη χρονίζουσα αντικατάσταση του στόλου των ασθενοφόρων και τη δρομολόγηση της πρόσληψης 200 ατόμων, όταν εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έχει γίνει ούτε μία...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Ζητά «χαρτιά» από συγγενείς και συνοδούς ασθενών

Παρέμβαση τη Δευτέρα από την Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΜΕ του νοσοκομείου καθώς η διοίκηση ζητά τα στοιχεία όσων ατόμων παραμένουν κοντά στον ασθενή πέραν του επισκεπτηρίου.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό της προς ασθενείς και επισκέπτες, η διοίκηση του νοσοκομείου ζητά «τα άτομα που παραμένουν κοντά στον ασθενή, πέραν του επισκεπτηρίου, να έχουν μαζί τους κάποιο αποδεικτικό στοιχείο (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άδεια παραμονής) που θα επιδεικνύεται σε πιθανό έλεγχο».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή, την περασμένη βδομάδα έγινε τέτοιος έλεγχος σε συγγενείς και συνοδούς των ασθενών με ζητούμενο «την καλή λειτουργία του νοσοκομείου».

Προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα: Πού αποσκοπεί η ενέργεια της διοίκησης να συλλέξει τέτοια στοιχεία; Τι θα γίνεται σε περίπτωση που ένας συγγενής ή συνοδός ασθενή δεν τα διαθέτει;

Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ θα συναντηθεί με τη διοικήτρια τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωση με την οποία καλεί στην κινητοποίηση, η Επιτροπή Αγώνα σημειώνει πως η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια: Να συναινέσει στη συγχώνευση και κλείσιμο νοσοκομείων της περιοχής, να φέρνει τα ΜΑΤ να αντιμετωπίσουν τους εργαζόμενους που διεκδικούν να μην κλείνουν νοσοκομεία, να χαρατσώνει τους ασθενείς.

Εχει αφήσει το προσωπικό να γίνεται «λάστιχο» -πολλές φορές με 1 νοσηλεύτρια μόνο στο απογευματινό ή το νυχτερινό- και έχει το θράσος τώρα να καθορίζει στον ασθενή ποιον θα έχει δίπλα του για να τον φροντίζει. Αυτό θα έπρεπε να είναι αποκλειστική ευθύνη του νοσοκομείου εξασφαλίζοντας το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό χωρίς καμία πληρωμή. Η Επιτροπή Αγώνα απαιτεί:

  • Να ακυρωθεί εδώ και τώρα η ανακοίνωση της Διοίκησης.
  • Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης (αποκλειστικές, εργολαβικοί, επικουρικοί, ΜΚΟ), και να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.
  • Να καταργηθεί κάθε μορφής επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑμΕΑ
Συνάντησαν βαρβαρότητα και τρομοκράτηση

Πάνω στη βαρβαρότητα των δραματικών περικοπών και της τρομοκράτησης για να μη διαμαρτύρεται ο λαός «έπεσαν» για ακόμη μια φορά άτομα με αναπηρία, χρόνια πάσχοντες και γονείς και κηδεμόνες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στη Βουλή συνάντησαν παρατεταγμένα τα ΜΑΤ, ενώ οι ... αρμόδιοι τους ενημέρωναν πως κανένα από τα αιτήματά τους δε θα ικανοποιηθεί.

Τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων ζητούσαν - ανάμεσα σε άλλα: Καμία περικοπή σε αναπηρικές συντάξεις, μισθούς των ατόμων με αναπηρία, δωρεάν φάρμακα και θεραπεία, να καταβάλλονται στην ώρα τους τα προνοιακά επιδόματα, όπως και να καταβάλλεται κανονικά το επίδομα και η σύνταξη σε όσους βρίσκονται σε αναμονή για εξέταση, επανεξέταση ή έκδοση απόφασης από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Παράσταση για το «ταξίμετρο» τη Δευτέρα

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΕΚΑΒ για να μπλοκαριστεί η απόφαση για τη μελέτη διαχωρισμού των χρόνιων και επειγόντων περιστατικών, που αποτελεί τον προάγγελο εκχώρησης υπηρεσιών της επείγουσας ιατρικής, Δευτέρα, ώρα 12 το μεσημέρι, πραγματοποιεί η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΕΚΑΒ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ