Πρόκειται για απόσπασμα δήλωσης που έκανε, χτες, ο Αλ. Τσίπρας. Η αποκωδικοποίησή του έχει ως εξής: Καμία δύναμη της αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να πάει μακριά αν δεν έχει το λαό, όχι απλά στη γωνία, αλλά συμμέτοχο, να βάζει πλάτες στην προσπάθεια για ξελάσπωμα των αστών απ' την κρίση και για το πέρασμα στην καπιταλιστική ανάκαμψη. Ολο το λαό ενωμένο, να σηκώνει ξένες σημαίες και μάλιστα αυτές των αντιπάλων του. Σε συμμαχία όχι για τα δικά του συμφέροντα, αλλά για τα συμφέροντα των αντιπάλων του. Αυτών που έφεραν την κρίση, αυτών που λυμαίνονται τα κέρδη της όποιας ανάπτυξης, που σήμερα για να έρθει προϋποθέτει το δικό του αλυσόδεμα.
Ο λαός πράγματι δεν έχει να περιμένει τίποτα από σωτήρες, και σαν τέτοιος του παρουσιάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχει να προσδοκά απ' τη συμμαχία του και την ανάπτυξη της πάλης του αλλά για τα δικά του δίκια, άρα με διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που του υποδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στη συνάντηση Σαμαρά - Ολάντ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης δήλωσε χτες (ρ/σ «Κόκκινο») μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά λοιπόν δεν ακούσαμε να υπάρχει η οποιαδήποτε αναφορά στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που και η Γαλλία από την πλευρά της στηρίζει, εννοώ της μνημονιακής πολιτικής (...) Θα περίμενε κανείς από έναν Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος έχει συνειδητοποιήσει τη δεινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, να θυμίσει στον κ. Ολάντ αυτά τα οποία έλεγε και αυτός πριν αναλάβει τη θέση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Θυμόσαστε ότι η τότε ρητορική του ήταν μια ρητορική η οποία έθετε αρκετά ερωτηματικά σε σχέση με την κυρίαρχη οικονομική στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ολα αυτά έχουν ξεχαστεί και από τον ίδιο».
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να απολογηθεί, να ψελλίσει έστω μια λέξη αυτοκριτικής, για το γεγονός ότι τη ρητορική Ολάντ την έκανε παντιέρα στο εσωτερικό της χώρας, κοροϊδεύοντας στην ψύχρα το λαό ότι η εκλογή του θα φέρει «νέο αέρα» στην ΕΕ και θα σηματοδοτήσει αλλαγές προς όφελός του. Είναι γνωστό όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε συνηθίζει την αυτοκριτική. Απεναντίας έχει και το θράσος να δηλώνει δικαιωμένος, παρότι οι θέσεις του για διάφορα ζητήματα έσπασαν τα μούτρα τους στην αμείλικτη πραγματικότητα που διαμορφώνει η εξουσία των μονοπωλίων, εντός της οποίας δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές προς όφελος των λαών. Αυτήν την εξουσία υπηρετούν ο Σαμαράς, ο Ολάντ και τόσοι άλλοι, την ίδια θα υπηρετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οχι γιατί είναι «κακοί άνθρωποι» που δεν τιμούν το λόγο τους - αν και η ψηφοθηρία είναι εγγενές γνώρισμα του πολιτικού προσωπικού των αστών - ή γιατί δε θέλουν να πετάξουν ένα κόκκαλο σε όσους βυθίζονται στη φτώχεια, αμβλύνοντας έτσι και τις αντιδράσεις. Αλλά γιατί δεν μπορούν να παρεκκλίνουν ούτε χιλιοστό από τη στρατηγική που έχουν ανάγκη σήμερα τα μονοπώλια για να τη σκαπουλάρουν από την κρίση με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος και να περάσουν δυναμικά στη φάση της ανάπτυξης. Αυτή τη στρατηγική από κοινού την έχουν διαμορφώσει στην ΕΕ, ενιαία την εφαρμόζουν τσακίζοντας τα δικαιώματα των λαών. Δεν μπορούν να αγνοήσουν τους σιδερένιους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας που πάνω τους σπάει κάθε υπόσχεση, ακόμα και η πιο ανώδυνη για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Απ' αυτήν την άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει το λαό όταν ισχυρίζεται ότι ο ίδιος στην κυβέρνηση θα τετραγωνίσει τον κύκλο, θα εξημερώσει τον καπιταλισμό.
Σε όποιον τα παραπάνω φαίνονται υπερβολές και σενάρια φαντασίας, δεν έχει παρά να ανατρέξει στην προσπάθεια που κάνει βήμα το βήμα η ΕΕ για να δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα ποινικοποιεί την ιδεολογία. Οπως έγραφε ο «Ριζοσπάστης» πριν από μερικές εβδομάδες, με ευθύνη της Κομισιόν λειτουργεί στην ΕΕ επιτροπή για την «πρόληψη του ριζοσπαστισμού». Η ΕΕ ταυτίζει αυθαίρετα τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες με τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία. Γι' αυτό ζητάει από τα κράτη μέλη να αυστηροποιήσουν το νομικό πλαίσιο σε βάρος όσων -κατά την άποψή της- προάγουν και υποθάλπουν την «εξτρεμιστική δράση», θεωρώντας ότι αυτή έχει για υπόβαθρο τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Αρα, ποινικοποίηση της ιδεολογίας, αφού μια πράξη που διώκεται από το αστικό Ποινικό Δίκαιο και δεν έχει καμιά σχέση με το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκινείται από ριζοσπαστικές ιδεολογίες.