Η νέα μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές ομοσπονδίες για το 2013, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τη ΓΓΑ, αναστατώνει για μια ακόμη φορά τους κόλπους του ελληνικού αθλητισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Γραμματεία Αθλητισμού, οι περικοπές φθάνουν από 55% μέχρι 80% κάτι που οδηγεί τις περισσότερες με μαθητική ακρίβεια στον αφανισμό. Ιδιαίτερα μάλιστα αν σκεφθεί κανείς ότι οι μεγαλύτερες περικοπές (80%) αφορούν ομοσπονδίες και αθλήματα τα οποία έχουν καταταχθεί στη λεγόμενη Γ' κατηγορία, δηλαδή αυτά που δεν... πουλάνε, είναι προφανές ότι για κάποια από αυτά δεν υπάρχει καν επόμενη ημέρα. Μάλιστα μετά τα νέα δεδομένα σχεδόν το σύνολο των ομοσπονδιών δήλωσαν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Για το θέμα, αύριο Παρασκευή, το προεδρείο και η εκτελεστική επιτροπή της ΕΟΕ έχει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας - Θρησκευμάτων - Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Αρβανιτόπουλο, προκειμένου να του εκθέσουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει.
Την ίδια ώρα πάντως το κλίμα στις τάξεις όλων των ομοσπονδιών είναι κάτι παραπάνω από απαισιόδοξο. Ολοι κάνουν λόγο για ψίχουλα που τους δίνει η πολιτεία, αφού τα χρήματα δεν αρκούν ούτε για τα πάγια έξοδα και την πληρωμή των υπαλλήλων!..
Η Ομοσπονδία μπάσκετ απέστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδη σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ποσό των 1.700.000 ευρώ που της αντιστοιχεί σαν επιχορήγηση του 2013. Με δηλώσεις στην «Ελευθεροτυπία», ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, αποκάλυψε ότι το περίπου ανάλογο ποσό με αυτό του μπάσκετ (1.750.000), που θα λάβει η Ομοσπονδία του, δεν φτάνει ούτε για τα λειτουργικά έξοδα. Στα προβλήματα που δημιουργούνται για την κατάλληλη προετοιμασία των αθλητών και φυσικά στην ταφόπλακα της ανάπτυξης ενός αθλήματος εστίασε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Καρράς.
Η έλλειψη χρηματοδότησης που έχει οδηγήσει σε κλείσιμο του κολυμβητηρίου Τρικάλων το τελευταίο 20ήμερο έχει σαν αποτέλεσμα να στερεί τόσο από εκατοντάδες παιδιά μέλη των συλλόγων της περιοχής, αλλά και από άλλες κατηγορίες αθλούμενων (ηλικιωμένους, αθλητές με ειδικές ανάγκες, σπουδαστές των ΤΕΦΑΑ) τη μοναδική εστία άθλησης σε όλο το Νομό όσον αφορά τα αθλήματα του υγρού στίβου. Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσαν Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Γιάννης Γκιόκας. Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«To μοναδικό και υποβαθμισμένο (δεν είναι ολυμπιακών προδιαγραφών -25άρα πισίνα 5 διαδρομών) κολυμβητήριο της πόλης μας, αλλά και του νομού υπολειτουργεί εδώ και αρκετό διάστημα και είναι εντελώς κλειστό το τελευταίο 20ήμερο λόγω μη χρηματοδότησης του Δήμου Τρικκαίων για την προμήθεια πετρελαίου.
Η άμεση λειτουργία των κολυμβητηρίων είναι επιβεβλημένη, αφού εξυπηρετεί τις ανάγκες εκατοντάδων παιδιών των συλλόγων των ηλικιωμένων ατόμων, με ειδικές ανάγκες καθώς και των ΤΕΦΑΑ και ΣΜΥ. γ
Γι' αυτούς τους λόγους κρίνεται αναγκαία η απρόσκοπτη λειτουργία του.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση χρηματοδότηση και λειτουργία του κολυμβητηρίου καθώς και να μην υπάρξει παρόμοιο πρόβλημα στο μέλλον».
Με στόχο να διατηρηθεί εντός της πρώτης προνομιούχου τετράδας στη βαθμολογία που οδηγεί στα προημιτελικά ο Παναθηναϊκός δίνει σήμερα κρίσιμο αγώνα στη Λιθουανία με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις Κάουνας για την 8η αγωνιστική στο ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκας. Οι «πράσινοι» στην αυλαία του δεύτερου γύρου αυτής της φάσης κόντρα σε ένα βασικό αντίπαλο για μια θέση πρόκρισης θέλουν τη νίκη ώστε και με βάση την πρώτη επικράτηση στο ΟΑΚΑ (δύσκολη νίκη με 67-66) να έχουν το «πάνω χέρι» απέναντί τους. Σε διαφορετική περίπτωση, μιας δεύτερης συνεχόμενης ήττας (μετά από αυτή από την ΤΣΣΚΑ) και τέταρτης συνολικά σε αυτή τη φάση, θα μπλέξουν σε περιπέτειες λίγο πριν την τελική ευθεία των αγώνων του ομίλου. Για τον τεχνικό του Παναθηναϊκού, Αργύρη Πεδουλάκη, ο απολογισμός του πρώτου γύρου της Β' φάσης (4 νίκες, 3 ήττες) κρίνεται καλός αν και όπως είπε θα ήθελε κάτι παραπάνω. Ωστόσο επισήμανε ότι με δεδομένο πως σε πολλά παιχνίδια υπήρξαν απουσίες βασικών στελεχών (Διαμαντίδης, Σχορτσιανίτης) η συγκομιδή κρίνεται ικανοποιητική. Αγωνιστικά προβλήματα στους «πράσινους» δεν υπάρχουν.
Ο Εργοτέλης «σκόνταψε» στη Δράμα, αλλά παραμένει στην κορυφή της Football League, αφού και ο Απόλλωνας είχε απώλειες, ενώ ο Ηρακλής Ψαχνών είχε ρεπό. Μεγάλοι κερδισμένοι της 23ης αγωνιστικής, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη (27/2) με την αναμέτρηση Ηρακλής - Παναχαϊκή, ήταν Πανσερραϊκός και Λάρισα που μπήκαν για τα καλά στο «κόλπο της ανόδου». Αναλυτικά τ' αποτελέσματα: Δόξα Δράμας - Εργοτέλης 1 - 0, Πανσερραϊκός - Καλλιθέα 1-0, Αναγέννηση Επανομής - Λάρισα 0-1, Αναγέννηση Γιαννιτσών - Φωκικός 0-0, Πιερικός - Θρασύβουλος 1-0, Παναιτωλικός - Καβάλα 0-0, Καλλονή - Εθνικός Γαζώρου 0-0, Ολυμπιακός Βόλου - Βύζας Μεγάρων 3-0, Απόλλωνας - Νίκη Βόλου 1-1.
Η βαθμολογία: Εργοτέλης 41, Ηρακλής Ψαχνών 39, Απόλλωνας 38, Πανσερραϊκός 37, ΑΕΛ 36, Ολυμπιακός Βόλου, Νίκη Βόλου 35, ΑΕΛ Καλλονής 34, Ηρακλής, Καβάλα 32, Παναιτωλικός, Δόξα Δράμας 31, Εθνικός Γαζώρου, Πιερικός 28, Αναγέννηση Γιαννιτσών 25, Καλλιθέα 24, Φωκικός 21, Παναχαϊκή 19, Θρασύβουλος 17, Αναγέννηση Επανομής 12, Βύζας Μεγάρων 11.
«Ανοιξε» χτες (λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων για ΠΑΟΚ και Δούκα) η αυλαία της 15ης αγωνιστικής στην Α1 κατηγορία χάντμπολ των ανδρών. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε, στη Βέροια, τον Φίλιππο με 27-17 και ο Δούκας, στην Εδεσσα, τον Αερωπό με 27-20.
Ολυμπιακός και Παμβοχαϊκός έγιναν χτες οι δυο πρώτες ομάδες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στο φετινό φάιναλ φορ του Κυπέλλου, που θα διεξαχθεί τον άλλο μήνα στο Ρέθυμνο. Επικράτησαν στα πλαίσια των προημιτελικών του Αρη με 3-0 και της Λαμίας με 3-2, αντίστοιχα. Το τρίτο εισιτήριο θα κριθεί σήμερα στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ - Ηρακλή (18.00). Τα προημιτελικά ολοκληρώνονται στις 27 Φλεβάρη με τον αγώνα Φοίνικας Σύρου - ΑΟ Κηφισιάς.
Προβάδισμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ πήρε από χτες η Μίλαν που επικράτησε στο Μιλάνο με 2 - 0 της Μπαρτσελόνα (Μπόατεγκ 57', Μοντανάρι 87') στον πρώτο αγώνα για τους «16». Αλλα αποτελέσματα: Γαλατασεράι - Σάλκε 1-1, Αρσεναλ - Μπάγερ Μονάχου 1-3, Πόρτο - Μάλαγα 1-0.