Εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας κάτω από τις σημαίες των ταξικών συνδικάτων την πρώτη μέρα της απεργίας |
Διήμερη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν χτες οι εργαζόμενοι στην Ινδία διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχόμενη αύξηση τιμών και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που προωθεί την ανάπτυξη για το κεφάλαιο και καταδικάζει το λαό σε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια, χωρίς καμία εξασφάλιση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Χτες εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στην πρώτη μέρα της απεργίας που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα, ενώ δεν έλειψε η κρατική καταστολή. Στην επαρχία Πουντζάμπ ένας συνδικαλιστής έχασε τη ζωή του μετά από επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε από άγνωστο ενώ προσπαθούσε να σταματήσει απεργοσπαστικές δυνάμεις από το να λειτουργήσουν τα λεωφορεία.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν το ΚΚ Ινδίας (Μ), το ΚΚ Ινδίας και άλλες πολιτικές δυνάμεις, μαζί με τα συνδικάτα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί, μεταξύ των οποίων είναι και η απελευθέρωση των επενδύσεων ξένων κεφαλαίων στο λιανεμπόριο - που σύμφωνα με τα συνδικάτα θα καταστρέψει εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους, καθώς δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές - και σειρά ακόμα τομέων, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες μεθοδεύσεις βλάπτουν στο έπακρο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στις απαιτήσεις των απεργών είναι επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους, με παράλληλο έλεγχο των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων καθώς και κοινωνική ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο ΓΓ του Κέντρου Ινδικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων (CITU), Ταπάν Σεν, «η κυβέρνηση με τις αντεργατικές της πολιτικές, αγνοεί πλήρως τους εργαζόμενους».
Την αλληλεγγύη της στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ινδία στις 20 και 21 Φλεβάρη εξέφρασε με ανακοίνωση της η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία σημειώνοντας ότι: «χαιρετίζει τον αγώνα των ταξικά προσανατολισμένων συνδικάτων που συσπειρώνουν πάνω από 30 εκατομμύρια εργαζόμενους. Στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους ενάντια στη συνεχή αύξηση των τιμών, τα αντιλαϊκά μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις, για την εξασφάλιση δουλειάς για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς, κοινωνική ασφάλιση. Η ΠΣΟ ενώνει τη φωνή της με τους εργάτες της Ινδίας για τη λύση των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων».
Μήνυμα αλληλεγγύης στην ινδική εργατική τάξη και τα ταξικά συνδικάτα της απέστειλε και το ΠΑΜΕ.
Ερώτηση για την κρατική καταστολή ενάντια στους εργάτες της «Arcelor Mittal» και γενικότερα τον αυταρχισμό
Την κρατική καταστολή ενάντια στους εργαζόμενους στο μονοπωλιακό όμιλο παραγωγής και επεξεργασίας χάλυβα «Arcelor Mittal», αλλά και γενικότερα στα κράτη - μέλη της ΕΕ καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της απεργίας και η οργάνωση του ταξικού εργατικού κινήματος, η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μεταξύ των άλλων επισημαίνει τα εξής:
«Ο μονοπωλιακός όμιλος παραγωγής και επεξεργασίας χάλυβα "Arcelor Mittal" ανακοίνωσε το Γενάρη του 2013 την απόλυση 1.300 εργατών στο εργοστάσιό του στη Λιέγη του Βελγίου, που προστίθενται στη λίστα των 2.000 εργατών που έχουν ήδη απολυθεί από το 2011, ενώ προαναγγέλλει μαζικές απολύσεις εργατών στις εργοστασιακές μονάδες του στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο.
Το μονοπώλιο της "Arcelor Mittal" είχε λάβει ενίσχυση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου και άλλων 20 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση της περιοχής της Βαλονίας, ενώ απολαμβάνει καθεστώς προκλητικών φοροαπαλλαγών. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός τα προηγούμενα χρόνια, στο όνομα της "διατήρησης των θέσεων εργασίας", δέχτηκε όλες τις αντεργατικές απαιτήσεις της επιχείρησης, υπογράφοντας την ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μειώσεις μισθών, την πολυειδικότητα και την αντικατάσταση εργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα από φτηνότερο εργατικό δυναμικό μέσω εργολαβικών - δουλεμπορικών συνεργείων.
Η φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ένα στόχο έχουν: Να μειώσουν στο χαμηλότερο όριο την τιμή της εργατικής δύναμης, προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων. Η αντιλαϊκή επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων επιβάλλεται ενιαία σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή το ύψος του δημόσιου χρέους τους. Στα 26 εκατομμύρια έφτασαν οι άνεργοι στην ΕΕ, ενώ δραματικά είναι τα ποσοστά ανεργίας στη νεολαία.
Ο μόνος τρόπος για να επιβάλουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεις είναι να επιστρατεύουν τον αυταρχισμό, τις απαγορεύσεις των απεργιών, των λαϊκών κινητοποιήσεων, την ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, των κρατικών και ευρωενωσιακών κατασταλτικών μηχανισμών.
Για να εμποδίσει και να διαλύσει τη διαδήλωση των εργατών της "Arcelor Mittal" έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η γαλλική Αστυνομία επιτέθηκε και χτύπησε τους εργάτες με χημικά, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής εργάτης να χάσει το μάτι του και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επιβάλλει το απαράδεκτο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών ναυτεργατών, των εργαζομένων του μετρό της Αθήνας, προχωράει σε συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και στην προσαγωγή τους σε δίκη με χαλκευμένες κατηγορίες, επιτίθεται με χημικά και ΜΑΤ στα μπλόκα των αγροτών που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ.
Η ταξική πάλη αποτελεί κινητήρια δύναμη της Ιστορίας, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, προϋπόθεση για την εργατική εξουσία, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Πιστεύει η Επιτροπή ότι με το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, την έξαρση του αυταρχισμού, της βίας και της καταστολής, που επιστρατεύουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ενάντια στο εργατικό κίνημα μπορούν να καταστείλουν τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική;».
ΣΟΦΙΑ.--
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπόρισοφ ανακοίνωσε χτες την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του έχοντας βαλτώσει στα αδιέξοδα της πολιτικής λιτότητας και δραματικής φτωχοποίησης του βουλγαρικού λαού που ο ίδιος, με τη στήριξη της αστικής τάξης και τις ευλογίες της ΕΕ, επέβαλε.
Αφορμή για την παραίτησή του στάθηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε δεκάδες πόλεις της χώρας για περίπου δύο βδομάδες εξαιτίας της αγανάκτησης που προκαλούν υπέρογκοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και η απελπιστική φτώχεια. Ο ίδιος εντούτοις χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τις προχτεσινοβραδινές αιματηρές συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών και αστυνομικών στη Σόφια κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 πολίτες και συνελήφθησαν άλλοι 25. Ισχυρίστηκε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει «σε μία κυβέρνηση επί των ημερών της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία και οι απειλές για διαδηλώσεις αντικαθιστούν την πολιτική συζήτηση».
Νωρίτερα αποδέχτηκε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Συμεών Ντιάνοφ. Την Τρίτη, ο Μπόρισοφ δήλωσε ότι θα ανακληθεί η άδεια της τσέχικης εταιρείας διανομής ρεύματος CEZ και ότι «ήδη επιβλήθηκαν» πρόστιμα και σε αυτήν και στις άλλες δύο (την επίσης τσέχικη «Energo-Pro» και την αυστριακή EVN) που όλες τους ελέγχουν πλήρως το σύστημα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλγαρία.
Η παραίτηση Μπόρισοφ χαρακτηρίστηκε αναμενόμενη από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη δε φαίνεται να κατευνάζει την οργή του βουλγαρικού λαού που ασφυκτιά από τις πολιτικές φτωχοποίησης. Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσα Σόφια και άλλες πόλεις είπαν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τουλάχιστον ως την Κυριακή διεκδικώντας όχι μόνο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα (που επί σοσιαλιστικών κυβερνήσεων ήταν αγαθό και όχι εμπόρευμα και προϊόν κερδοσκοπίας των μονοπωλίων) αλλά γενικότερη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Οι εξελίξεις θεωρείται βέβαιο πως θα επιταχύνουν τη διεξαγωγή εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 7 Ιούλη.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
Συνάντηση με τον Ινδό ομόλογο του, Μανμόχαν Σινγκχ είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Ινδία, με στόχο να διπλασιάσει τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και να πιέσει για άνοιγμα της ινδικής οικονομίας του 1,2 δισεκατομμυρίου πληθυσμού στα βρετανικά κεφάλαια. Παράλληλα, ο Ντ. Κάμερον επιχείρησε να δώσει εγγυήσεις στην Ινδία, σχετικά με συμβόλαιο των 750 εκατομμυρίων δολαρίων, στον τομέα της Αμυνας, που αφορά τη βρετανο-ιταλική εταιρία, κατασκευής μαχητικών ελικοπτέρων, «Agusta Westland». Η συμφωνία κινδυνεύει μετά τη σύλληψη του Τζιουζέπε Ορσι, προέδρου της μητρικής εταιρείας «Finmeccanica» και τις αποκαλύψεις για δωροδοκία, Ινδών πολιτικών, προκειμένου να κλείσει η επίμαχη συμφωνία.
Ο Κάμερον που συνοδεύεται από 100 εκπροσώπους εταιρειών εστίασε στις «επενδύσεις» στο λιανικό εμπόριο, κάτι στο οποίο αντιδρούν έντονα οι Ινδοί εργαζόμενοι, που υπογραμμίζουν ότι η είσοδος των πολυεθνικών στην αγορά θα σημάνει την καταστροφή εκατομμυρίων αυτοαπασχολούμενων. Στο πλαίσιο της «επικοινωνιακής πολιτικής» ο Ντ. Κάμερον δε δίστασε να επισκεφθεί χθες το μνημείο της σφαγής εκατοντάδων Ινδών από βρετανικές δυνάμεις το 1919, στην πόλη Αμριτσάρ και να κάνει λόγο ότι πρόκειται για ένα ντροπιαστικό γεγονός στη βρετανική ιστορία.