ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μάχη από τα ξημερώματα

Motion Team

Στη Θεσσαλονίκη, η μάχη ξεκίνησε από τα ξημερώματα, με τις απεργιακές φρουρές να στήνονται: Στις πύλες των εργοστασίων της βιομηχανικής περιοχής (ΠΥΡΑΜΙΣ, ΑΜΕΡΙΝΑΚ ΣΝΑΚ, ΖΑΝΑΕ). Σε 5 μεγάλα καταστήματα της αλυσίδας «Μαρινόπουλος». Στις κλινικές «Γενική» και «Κυανός Σταυρός» του ομίλου EUROMEDICA. Στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη» όπου είχε οριστεί η προσυγκέντρωση εκπαιδευτικών και μαθητών.

Στην ΑΓΝΟ, όπου βρέθηκαν χέρι χέρι οι εργάτες της επιχείρησης μαζί με συναδέλφους τους από τη ΜΕΒΓΑΛ και κτηνοτρόφους που τσακίζονται εξίσου από τους γαλακτοβιομήχανους που ετοιμάζουν μονοπώληση του κλάδου και φέρνουν μεγαλύτερη εξαθλίωση για τους παραγωγούς, εργάτες και αγρότες. Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μετά την περιφρούρηση στο «ΦΩΚΑ» συναντήθηκαν με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που είχαν προσυγκέντρωση έξω από τη Δ' Εφορία αντιδρώντας στη φοροληστεία και όλοι μαζί πορεύτηκαν μέχρι το χώρο της συγκέντρωσης.

Στην απεργιακή συγκέντρωση βρέθηκαν μαζικά οι απεργοί της COCA COLA που νωρίτερα απέκρουσαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία μαζί με ιδιώτες διακινητές. Εκεί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παναγία» μαζί με τους υγειονομικούς από τα υπόλοιπα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, μια γροθιά, ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας. Εκεί, στο μεγάλο το μέτωπο και οι χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι από μια σειρά χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό των σωματείων τους, τα πανό των λαϊκών επιτροπών, αλλά και οι σπουδαστές του ΤΕΙ που μέρες τώρα δίνουν μάχη ενάντια στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», βάδισαν με τα πανό των επιτροπών αγώνα του ΜΑΣ από τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια.

Motion Team

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Κ. Ηλιού από τη Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ, ο Β. Βρουλίτης από τη Γραμματεία της ΠΑΣΥ, ο Γ. Παπαδόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της COCA COLA, η Ε. Μπακιρλή, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Παναγία» και ο Γ. Βαγγέλης, πρόεδρος του 15μελούς του 8ου ΕΠΑΛ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. «Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ και φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αναμετρήθηκαν με τρομοκρατία και απεργοσπάστες

Με τους απεργούς ναυτεργάτες στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης να «στραπατσάρουν» για μια ακόμα φορά στην πράξη το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, χιλιάδες εργαζόμενοι, συγκρότησαν χτες μαζική και μαχητική διαδήλωση στον Πειραιά. Μεγάλα ήταν τα μπλοκ των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των ελαιουργοσαπουνοποιών, των εργαζομένων από τα νοσοκομεία του Πειραιά, των εκπαιδευτικών, των Λαϊκών Επιτροπών. Μαζική ήταν η παρουσία μαθητών από σχολεία του Πειραιά πίσω από το πανό του Συντονιστικού Αγώνα (ΣΑΣΠ), αλλά και το μπλοκ των φοιτητών των Επιτροπών Αγώνα ΜΑΣ του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η χτεσινή διαδήλωση έδειξε τα θετικά βήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς από την οργανωμένη και συστηματική δουλειά των ταξικών δυνάμεων. Για παράδειγμα, στη φαρμακαποθήκη «ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ» στο Ρέντη αυτή η συστηματική δουλειά έχει δώσει το κουράγιο στους 140 εργαζόμενους να αρχίσουν να «σηκώνουν κεφάλι». Για πρώτη φορά σε αυτόν τον εργασιακό χώρο έγινε πριν τρεις μέρες γενική συνέλευση και εκλέχτηκε σωματειακή επιτροπή. Χτες, μπορεί η απεργία να μην είχε 100% συμμετοχή όμως η συζήτηση εργαζομένων με τους συνδικαλιστές των ταξικών δυνάμεων που βρίσκονταν νωρίς το πρωί μπροστά στην είσοδο του κτιρίου έδειξε ότι υπάρχει η διάθεση για αγώνα. «Ο φόβος της απόλυσης είναι μεγάλος. Ομως, όλοι οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι. Υπάρχει προβληματισμός. Στην επόμενη απεργία θα τα καταφέρουμε» ήταν οι φράσεις εργαζόμενου.

Στον αντίποδα αυτής της δράσης, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» όπου τους δόθηκε η ευκαιρία υπονόμευσαν την απεργιακή μάχη. Στη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, η διοίκηση του σωματείου όπου πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ αποφάσισε «όχι» στην απεργία. Στο εργοστάσιο μετάλλου ΕΛΣΑ η πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου (που εμφανίζεται ως ανεξάρτητη, όμως στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, αυτοί οι συνδικαλιστές «κατεβαίνουν» με τον συνδυασμό της ΠΑΣΚΕ), αποφάσισε να απεργήσει μόνο η διοίκηση του σωματείου. Στα Τσιμέντα Ηρακλής η ΠΑΣΚΕ που πλειοψηφεί στη διοίκηση του σωματείου, αποφάσισε κατά της απεργίας. Στη λίστα των χώρων δουλειάς που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΚΠ για τη συμμετοχή στην απεργία αναφέρεται γι' αυτόν τον εργασιακό χώρο: «Δεν απεργούν γιατί αύριο (σήμερα) τους κάλεσε η εταιρεία για ΣΣΕ».

Στη συγκέντρωση, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλίας Πατίδης μέλος της διοίκησης της ΟΛΜΕ και της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών ΠΑΜΕ. Χαιρέτισαν ο Θοδωρής Νικολέτος από το ΣΑΣΠ και ο Γιώργος Παπαβασιλείου μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ. Η πορεία που ακολούθησε είχε σταθμό τα δικαστήρια Πειραιά, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή τριών σωματείων που εκλέγουν αντιπροσώπους στο συνέδριο του ΕΚΠ με νόθες διαδικασίες (βλέπε ρεπορτάζ στη σελ. 32). Η πορεία κατέληξε στο λιμάνι του Πειραιά, για να ενισχύσει την απεργιακή περιφρούρηση στα καράβια.

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Φυγαδεύουν τους ενόχους

H καλλιέργεια αυταπατών για τη δυνατότητα άσκησης ενός άλλου μείγματος πολιτικής, η οποία σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων, θα έχει τάχα φιλεργατικά και φιλολαϊκά χαρακτηριστικά, ήταν και πάλι η κεντρική στόχευση των τοποθετήσεων και του ψηφίσματος στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στο Πεδίον του Αρεως.

Στο ψήφισμα ζητάνε γενικά και αόριστα δουλειά και ανάπτυξη για όλους συγκαλύπτοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να είναι σε όφελος των κεφαλαιοκρατών μέσω της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εμφανίζουν ως αιτία της κρίσης τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που είναι «σκληρή και αδιέξοδη» και όχι τον ίδιο τον καπιταλισμό. Ακόμα ζητάνε «καθιέρωση κοινωνικού πόρου υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης» δηλαδή την επιβολή νέων εισφορών στους ασφαλισμένους.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι χαρακτηρίζουν ανάλγητη την πολιτική των απολύσεων στο Δημόσιο σαν να είναι ζήτημα ηθικής η αιτία του προβλήματος και όχι η επιδίωξη των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών του δυνάμεων να φτιάξουν μια πιο ευέλικτη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους.


Απήργησαν και στα ΜΜΕ

Με 24ωρη απεργία την περασμένη Τρίτη συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στην πανελλαδική πανεργατική απεργία. Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου όμως παρ' ότι είχε ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία, δε βρέθηκε κανείς για να συναντήσει εκπροσώπους των απεργών. Η απεργία έγινε με κεντρικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Η απεργία έσπασε για λίγες ώρες στην ΕΡΤ, με μεθοδεύσεις της κυβέρνησης αλλά και την ανοχή των ηγεσιών της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να καλυφθεί η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα.

Συγκέντρωση στο Μουσείο

Σε συγκέντρωση στο Μουσείο συμμετείχαν οι: Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, σωματεία ανέργων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ μ-λ, Κινήσεις από το λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο κ.ά. Εργαζόμενοι από την ΠΟΕ - ΟΤΑ ξεκίνησαν πορεία προς το Σύνταγμα λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και αργότερα ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των μπλοκ του αυτοαποκαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, άτομα με κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες πέταξαν βόμβες μολότοφ στη Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου. Δεκάδες διμοιρίες απέκλεισαν την Πανεπιστημίου κάνοντας παράλληλα χρήση δακρυγόνων. Η ένταση μεταφέρθηκε στα στενά των Εξαρχείων όπου στήθηκε για περίπου μία ώρα ο γνωστός κλεφτοπόλεμος. Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών στην ευρύτερη περιοχή.

  • Στη Θεσσαλονίκη, άτομα από το μπλοκ των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν σε μπλοκ των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προκαλώντας τον τραυματισμό ορισμένων, χτύπησαν έναν εικονολήπτη στο κεφάλι και έσπασαν με λοστούς αυτοκίνητο της ΕΤ3.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ