ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιείκεια για το χρήστη είναι η οργανωμένη προσπάθεια να απαλλαγεί από την εξάρτηση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την επαναφορά στη Βουλή του νόμου για τα ναρκωτικά

Την ερχόμενη Τρίτη θα μπει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, με τίτλο «Νόμος περί ναρκωτικών και άλλες διατάξεις», που αποτελεί μια επαναφορά στο ίδιο ακριβώς πνεύμα του «Κώδικα περί ναρκωτικών», τον οποίο είχε αναγκαστεί η κυβέρνηση να αποσύρει λόγω των αντιδράσεων της κοινωνίας και των ανθρώπων που εργάζονται στους φορείς που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση. Η κυβέρνηση με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να πλασάρει τον κώδικα της ναρκω-κουλτούρας, έτσι και τώρα μιλάει για δήθεν εξορθολογισμό της ποινικής μεταχείρισης των κατηγορουμένων και ισχυρίζεται πως τάχα δίνει έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών... Στην πραγματικότητα όμως, ο βασικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου είναι η νομιμοποίηση της χρήσης, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών για προσωπική χρήση, ενώ αντί για ενίσχυση της πρόληψης και των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες να μπουν στον ευαίσθητο χώρο της πρόληψης.

Ειδικότερα, με το άρθρο 29 του προηγούμενου σχεδίου νόμου, όποιος κατέχει, προμηθεύεται ναρκωτικά ή καλλιεργούσε φυτά κάνναβης που δικαιολογούνται για ατομική χρήση, τιμωρούνταν μέχρι τριών μηνών κράτηση και πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ τώρα τιμωρείται με φυλάκιση πέντε μηνών και πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο νομοσχέδιο για τις ποινές των εμπόρων ναρκωτικών, όπου προσπαθούν να στρίψουν μερικές μοίρες τη στρόφιγγα των ποινών και του προσδιορισμού των αδικημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, χωρίς να αλλάζει σε τίποτα η ουσία του νομοθετήματος.

Στο άρθρο 60 αναφέρεται ότι στα προγράμματα πρόληψης μπορούν να δραστηριοποιηθούν ακόμη και ιδιωτικοί φορείς όπως και η Εκκλησία, οι ΟΤΑ, οι συνδικαλιστικοί φορείς.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Οχι στο νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά», λέει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του όπου τονίζεται:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επαναφορά από την κυβέρνηση, στη Βουλή, του "Νόμου περί Ναρκωτικών". Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα, εξαιτίας της αντίδρασης που συνάντησε το προηγούμενο σχέδιο νόμου από το λαό, τους μαζικούς φορείς και τη σθεναρή αντίσταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το νέο σχέδιο νόμου κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, του συμβιβασμού με το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Ο νέος υποβιβασμός των αδικημάτων της κατοχής, χρήσης, καλλιέργειας και μικροδιακίνησης (κέρασμα) ναρκωτικών, που οδηγεί στη νομιμοποίηση, η έλλειψη κάθε σοβαρού μέτρου για ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων (όλα παραπέμπονται σε προεδρικά διατάγματα), η εισβολή ιδιωτών στο χώρο και το μοίρασμα υποκατάστατων εφ' όρου ζωής για συντήρηση της εξάρτησης, είναι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου.

Αποτυπώνονται οι πολιτικές της ΕΕ, την ίδια στιγμή που οδήγησαν σε ποσοστά χρήσης μέχρι και πενταπλάσια σε όσες χώρες εφαρμόστηκαν, ενώ η Ελλάδα παραμένει, παρά την αύξηση, στην τελευταία θέση στην κατάταξη για το μέγεθος του προβλήματος.

Οι εξαγγελίες ότι ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την επιείκεια προς το χρήστη είναι προσχηματικές και θέλουν να κρύψουν την αλήθεια που είναι η έλλειψη αποφασιστικών μέτρων για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, αφού κάτι τέτοιο θα προσέκρουε στην ίδια την πολιτική που δημιουργεί και οξύνει το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, πολιτισμός της παρακμής, εγκατάλειψη του σχολείου, είναι το σταθερό υπόβαθρο που πατάει η χρήση ναρκωτικών. Μαύρο χρήμα, κοινωνικός έλεγχος, καταστολή και έλεγχος συμπεριφοράς της νεολαίας είναι το "κέρδος" για το σύστημα.

Αντί το νομοσχέδιο να δίνει λύση στην πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, με δημόσια και δωρεάν προγράμματα, υποσκάπτει και τα ήδη υπάρχοντα. Ετσι ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες να ξεζουμίσουν ταλαιπωρημένους χρήστες και τις οικογένειές τους.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά την άποψη, που την επιβεβαιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων: Ναι μεν, η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο σε μία κοινωνία, χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, όμως αυτό δεν αναιρεί τη δυνατότητα ο εξαρτημένος να λυτρωθεί, αν το θελήσει ο ίδιος και ταυτόχρονα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βοηθηθεί.

Και οι προϋποθέσεις είναι:

Επαρκείς υποδομές, δημόσιες και δωρεάν, για πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη. Εξειδικευμένοι δικαστές για τα ναρκωτικά και θέσπιση εναλλακτικών της ποινής μέτρων, που να οδηγούν στη θεραπεία και σε στεγνά προγράμματα. Επιείκεια για το χρήστη είναι η οργανωμένη προσπάθεια να απαλλαγεί από την εξάρτηση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να απαιτήσουν το δικαίωμά τους σε μια ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα μέτρα απαντάμε ταξικά - το σχέδιο «Αθηνά» να μείνει στα χαρτιά

Νέο μαχητικό συλλαλητήριο και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με ενδιάμεση στάση στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη», εκεί όπου σήμερα είναι μαθητές οι αυριανοί σπουδαστές του ΤΕΙ, πραγματοποίησαν χτες οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη, κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στο σχέδιο «ΑΘηνά».

Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν μαζικά σπουδαστές από τις επιτροπές αγώνα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έκτακτοι εκπαιδευτικοί, αντιπροσωπεία σπουδαστών του ΤΕΙ Σερρών και φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Μίλησε ο Κώστας Κοτρόγιαννος, από την επιτροπή αγώνα της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο «ΑΘηνά» πρέπει να καταργηθεί πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους σπουδαστές για να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και σε όσους θέλουν να τους υποτάξουν στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής. «Πρέπει να απομονώσουμε τις δυνάμεις που θέλουν αυτή την οργή των σπουδαστών να την ελέγξουν για να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη την κλίμακα της κοινωνίας με θύματα τους γονείς μας, αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενους. Γι' αυτό πρέπει οι φωνές μας να ενώνονται στους δρόμους και όχι μόνο στα τραπεζάκια συζητήσεων», είπε.

Χαιρετίζοντας τον αγώνα των σπουδαστών ο Λεωνίδας Στολτίδης, στέλεχος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης ΠΑΜΕ, σημείωσε: «Το σχέδιο "Αθηνά" όπως και κάθε άλλο σχέδιο της κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Αρωγοί σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι συμβιβασμένες εργοδοτικές - κυβερνητικές δυνάμεις και στο φοιτητικό κίνημα αλλά και στους χώρους εργασίας. Οι φοιτητές, οι εργάτες, όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουμε συγκροτώντας ενιαίο μέτωπο, λαϊκή συμμαχία, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη» όπου στεγάζονται ΕΠΑΛ. Οι σπουδαστές έφτασαν στον «Ευκλείδη» και ζήτησαν από το διευθυντή να ενημερώσουν τους μαθητές για τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για τα ΤΕΙ. Ο διευθυντής αρνήθηκε, και κάλεσε την αστυνομία για να απομακρύνει την πορεία των σπουδαστών. Ομως το κάλεσμα έφτασε στους μαθητές μέσα από τα συνθήματα. Τελικά οι μαθητές άφησαν το μάθημα και ενώθηκαν με τους σπουδαστές και όλοι μαζί στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Με τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δωρεάν Παιδεία», «Στα μέτρα απαντάμε ταξικά, το σχέδιο "Αθηνά" να μείνει στα χαρτιά», πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τη Δευτέρα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» με νέα μαζική συγκέντρωση στις 2 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο και παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, με ομόφωνο ψήφισμά του εκφράζει τη συμπαράστασή τους στον αγώνα φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων και απαιτεί: «Αμεση απόσυρση του σχεδίου "Αθηνά", καμία μεταφορά ή κατάργηση τμημάτων από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καμία απώλεια θέσεων εργασίας διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, να μην αποκλειστεί από την εκπαίδευση κανένας φοιτητής - σπουδαστής για οικονομικούς λόγους».

Καταλήψεις για το σχέδιο «Αθηνά» πραγματοποιούν σπουδαστές στο ΤΕΙ Καστοριάς και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

Εκδήλωση στην Κρήτη

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 1.000 φύλλων του «Οδηγητή» οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στο Ηράκλειο Κρήτης διοργανώνουν σήμερα Σάββατο, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος», στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Ομιλητής θα είναι ο Στρατής Δουνιάς, αρχισυντάκτης του «Οδηγητή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ