ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Κόντρα στο σύστημα και την υποταγή, παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας»

Ανακοίνωση της ΚΝΕ προς τους μαθητές

Ενα πλατύ κάλεσμα στους μαθητές, να πάρουν θέση στις γραμμές των μικρών και μεγάλων αγώνων απευθύνει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, που ξεκινά μεγάλη εξόρμηση στα σχολεία όλης της χώρας. Οι νέοι κομμουνιστές ανοίγουν τη συζήτηση για ζητήματα οργάνωσης της πάλης, για όσα σήμερα δικαιούνται οι νέοι, ενάντια στην τρομοκρατία και τις αυταπάτες και απευθύνονται στους μαθητές - παιδιά των λαϊκών οικογενειών με την εξής ανακοίνωση:

«Τα όνειρα και τα "θέλω" μας από τη ζωή κατακτιούνται στην πράξη, με μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες! Οχι με παρακάλια και διαπραγμάτευση με τους εκμεταλλευτές του λαού.

Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζουν το λαό και τα παιδιά του στη φτώχεια, στην ανεργία και την αμορφωσιά. Μας χρεοκοπούν για να προσφέρουν τεράστια κέρδη στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες.

Επιβάλλουν τη βάρβαρη πολιτική τους σπέρνοντας το φόβο και την καταστολή. Επιστρατεύουν εργάτες, στέλνουν ΜΑΤ και εισαγγελείς ενάντια σε όποιον αγωνίζεται και σηκώνει κεφάλι.

Λέμε ως εδώ! Λέμε φτάνει! Αγώνας και τα λέμε...

Να θερίσουν την οργή μας, το συλλογικό μαχητικό αγώνα μας για την ανατροπή της βαρβαρότητας στην οποία μας καταδικάζουν.

Η κοινωνία στην οποία ζούμε έχει σαπίσει.

  • Την ώρα που τα ράφια των σούπερ - μάρκετ είναι γεμάτα προϊόντα, υπάρχει κόσμος που πεινάει, παιδιά που υποσιτίζονται και λιποθυμούν στα σχολεία.
  • Την ώρα που πάνω από 200.000 κατοικίες είναι άδειες, οι άστεγοι αυξάνονται.
  • Την ώρα που εξασφαλίζουν επιδοτήσεις και ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, μαθητές κάνουν ακόμα μάθημα σε κοντέινερ, σ' ετοιμόρροπα σχολεία, στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες μες στις τάξεις, με τεράστιες ελλείψεις.
  • Την ώρα που στους εφοπλιστές παρέχουν αφορολόγητα καύσιμα, τα σχολεία και τα σπίτια μας μένουν κρύα.
  • Την ώρα που οι καπιταλιστές έχουν συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια αμύθητα κέρδη (μόνο στις ελβετικές τράπεζες έχουν 600 δισ. ευρώ), στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο αμείβονται με 500 ευρώ και μάλιστα οι νέοι με ακόμα λιγότερα, κάτω από 400 ευρώ.
Οχι άλλες θυσίες για τους εκμεταλλευτές του λαού!

Στα τσακίδια τα μέτρα και τα μνημόνια τους για να σωθεί η πλουτοκρατία. Δίνουν ψίχουλα για τα σχολεία μας, βάζουν εμπόδια στη μόρφωσή μας. Φτωχαίνουν τις οικογένειές μας και θέλουν να τσακίσουν κι άλλο τους μισθούς, να καταργήσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να κάνουν ό,τι θέλουν τα αφεντικά.

Γι' αυτό ετοιμάζεται παντού γενική απεργία!

Αυτά δεν αφορούν κάποιους άλλους αλλά εμάς, τη ζωή και το μέλλον μας.

Κανείς μαθητής να μην πάρει "απουσία" από τον αγώνα γιατί θα πάρει "απουσία" απ' τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή!

Η κυβέρνηση, οι άνθρωποί της στα σχολεία και άλλοι θα προσπαθήσουν να μας φοβίσουν, να μας απογοητεύσουν, να συμβιβαστούμε με αυτήν την άθλια κατάσταση.

Θα μας πουν ότι με τους αγώνες δεν κερδίζουμε τίποτα, ότι είναι χαμένη υπόθεση.

Ξέρουμε, αυτός ο αγώνας δεν τελειώνει σε μια μέρα. Δεν είναι τουφεκιά στον αέρα, ξεσπάσματα στο πουθενά που ξεφουσκώνουν την άλλη μέρα, φέρνοντας ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση...

Κάθε αγώνας, μικρότερος ή μεγαλύτερος είναι για εμάς ένα βήμα στην πάλη για τη ζωή που μας αξίζει και έχουμε ανάγκη.

Ο δικός μας αγώνας πάει μακριά... για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρά μας.

Αυτό το σύστημα, ο καπιταλισμός δε φτιάχνεται, δε μακιγιάρεται, δεν εξανθρωπίζεται. Μόνο ανατρέπεται! Αυτό δε γίνεται με μία μάχη αλλά με πολλές . Γι' αυτό θέλει οργάνωση, σχέδιο, πείσμα, αντοχή. Ολοι για έναν και ένας για όλους!

Μαθητή, μαθήτρια

Απευθυνόμαστε σε σένα που δεν είσαι παιδί βιομηχάνου, εφοπλιστή ή τραπεζίτη, που δεν έχεις εξασφαλισμένη ζωή. Που πρέπει εσύ ο ίδιος να την αρπάξεις με τα δικά σου χέρια, κανείς δε θα σου τη χαρίσει.

Για να συναντήσει το εκμεταλλευτικό σύστημα την οργανωμένη αντίσταση, την ανυπακοή και το συλλογικό αγώνα.

Για να οργανωθούν μέσα σε κάθε σχολείο όλοι οι μαθητές που δεν έχουν κανένα συμφέρον από το να συνεχίζει να επικρατεί αυτή η άθλια κατάσταση. Μέσα από τα 5μελή και τα 15μελή, τις Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε σχολείο και τμήμα. Δίπλα και μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φοιτητές, όλο το λαό.

Οταν πουν ό,τι είχαν οι κυρίαρχοι να πούνε

Θα μιλήσουν οι κυριαρχούμενοι.

Ποιος φταίει, σαν η καταπίεση παραμένει; Εμείς.

Ποιος θα φταίει, σαν η καταπίεση συντριβεί; Εμείς πάλι.

Οποιος γονατισμένος είναι, όρθιος να σηκωθεί!

Οποιος χαμένος είναι, να παλέψει!

Οποιος την κατάστασή του έχει αναγνωρίσει, πώς να εμποδιστεί;

Γιατί οι νικημένοι του σήμερα είναι οι νικητές του αύριο

Επιλέγουμε το δρόμο της ανατροπής

Ελα να παλέψουμε για μία ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους και ναρκωτικά, για μια ζωή χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση, χωρίς ανεργία και ανασφάλεια. Με προβάδισμα στην ολόπλευρη μόρφωση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα. Στον αγώνα της εργατικής τάξης για τη δική της εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, μπορούν να βρουν διέξοδο τα όνειρα και οι ανάγκες κάθε νέου. Σε καλούμε να έρθεις μαζί μας σ' αυτόν τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την κοινωνία της λαϊκής ευημερίας, για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.

Ελα μαζί μας! Οργανώσου στην ΚΝΕ!»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά»

Kάλεσμα στους σπουδαστές και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στους πανεπιστημιακούς δασκάλους να δώσουν μάχη για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους, κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος να μην απολυθεί, απευθύνει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λάρισα η Μαρία Γαβαλά και ο Γ. Καΐκης, μέλη της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής και μέλος της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος, σημείωσαν ότι «το έδαφος για το σχέδιο "Αθηνά" έχει στρωθεί με μάνατζερ τις νέου τύπου διοικήσεις, με τα ιδρύματα να είναι και επίσημα μέρος μιας αγοράς με φθηνούς εργαζόμενους - ανέργους - απασχολήσιμους. Αυτός ο στόχος δεν είναι πρόσκαιρος, δεν αφορά μόνο την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά κυρίως το μέλλον».

Και σχολίασαν συγκεκριμένα: «Κάλπικα η κυβερνητική προπαγάνδα επικαλείται έναν "εξορθολογισμό", που καμιά σχέση δεν έχει με τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Σχέση έχει με τις "αξιολογήσεις" και τη "βιωσιμότητα" του κάθε τμήματος σε σχέση με τη σύνδεσή του με την "αγορά". Από δω απορρέουν και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, που φυσικά δε γίνονται με βάση το επιστημονικό αντικείμενο, αλλά με βάση αυτές τις απαιτήσεις. Από δω προκύπτει και το επιφανειακά παράλογο, τα ίδια κόμματα που πριν την κρίση έσπερναν κυριολεκτικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, μέσω τότε των ΕΠΕΑΕΚ, σήμερα να θέλουν να "συμμαζέψουν" αυτά τα τμήματα.

Υπάρχουν και σήμερα φωνές ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά" και στην περιοχή μας, βουλευτών, πολιτευτών, εκλεγμένων στην Τοπική Διοίκηση, που περιορίζονται στο να μην κλείσει το τμήμα της περιοχής από την οποία εκλέχτηκαν. Και πριν και τώρα επικαλούνται τις λεγόμενες ανάγκες της "τοπικής κοινωνίας" όπου βρίσκονται οι σχολές που προορίζονται για κλείσιμο, καλλιεργώντας ακόμη περισσότερο τη λογική "να μην καεί το δικό μου σπίτι, κι ας έχει πιάσει φωτιά το διπλανό". Από κοντά και τμήμα καθηγητών με ζεστές θεσούλες αναπτύσσει αντίστοιχη επιχειρηματολογία, πάντα, επίσης, για το δικό του τμήμα, που είναι σίγουρα το καλύτερο σε σχέση με το τμήμα της άλλης σχολής ή με το τμήμα της άλλης πόλης».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη

Σύσκεψη Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα για την οργάνωση της πάλης των φοιτητών και σπουδαστών ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» οργάνωσε, χτες, η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στην Αθήνα και, με αποφάσεις ΓΣ ή ΔΣ, οι Σύλλογοι Τουρκικών Σπουδών, ΣΓΚΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ του Πειραιά, Σλαβικών Σπουδών.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια, ενάντια στο σχέδιο, το οποίο, ως συνέχεια του νόμου - πλαισίου, δημιουργεί ένα νέο χάρτη για την Ανώτατη Εκπαίδευση ώστε τα ιδρύματα να παίζουν πιο αποτελεσματικά το ρόλο τους στη διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις. Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο και τους φοιτητές και σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά.

Στη σύσκεψη, επίσης, συζητήθηκε η απεργία στις 20 Φλεβάρη, στην οποία, όπως αναφέρθηκε, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, ως αυριανοί εργαζόμενοι, πρέπει να δώσουν δυναμικό «παρών». Σημειώθηκε η ιδιαίτερη σημασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφού είναι η τελευταία γραμμή άμυνας για τους εργαζόμενους και αποφασίστηκε να γίνει κάλεσμα στους φοιτητές και τους σπουδαστές για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ