ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Τι είναι αυτό που τους τρομάζει

Κοντή χαρά για όσους έσπευσαν να χαρούν για το θετικό κλίμα που επιχείρησε να εμφανίσει η κυβέρνηση ως προς την πορεία των δημόσιων οικονομικών. Το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατατέθηκε χτες στη βουλή προαναγγέλλει ότι: Δε θα υπάρχει πλεόνασμα. Θα αυξηθούν οι δαπάνες. Θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα. Διά ταύτα, ομολογούν από τώρα ότι από το 2015 θα χρειαστούν νέα πακέτα μέτρων. Γι' αυτό και στον αστικό Τύπο πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι είναι καλύτερα να προετοιμάζεται ο λαός για τα χειρότερα, ώστε να τα αποδεχτεί.

***

Στον τομέα της φορολόγησης των ακινήτων, χτες από τη συχνότητα του «Σκάι» διατυπώθηκε ωμά κάτι που ήταν γνωστό από παλιά: Το 80% της ιδιοκατοίκησης που καταγράφεται στην Ελλάδα πρέπει να γίνει 40% - 50%. Δηλαδή, οι μισοί να χάσουν τα σπίτια τους. Κι αφού δεν τα πουλάνε μόνοι τους για να πάνε στο νοίκι θα τους αναγκάσουν να τα χάσουν. Και μετά θα μιλάνε για αυτοδημιούργητους καπιταλιστές και ανεπρόκοπους εργάτες που δεν είχαν το μυαλό να κάνουν οικονομία για ένα κεραμίδι.

***

Η έρευνα της ένωσης των εμπόρων για τη σύγχρονη φτώχεια με την οποία προσπαθούν να εξηγήσουν, γιατί δε δουλεύουν τα μαγαζιά τους έγινε μεταξύ 10 - 20 Δεκέμβρη. Ο,τι καταγράφει έχει ήδη ξεπεραστεί από τη ζωή. Ενα μήνα μετά είναι δεδομένα: Η δραματική μείωση μισθών από τους πρόσθετους φόρους, η μείωση συνολικά του εισοδήματος από τις νέες αυξήσεις στα προϊόντα και από το κύμα απολύσεων και μετατροπών συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε μερικής απασχόλησης με κυρίαρχη την ελαστικότητα. Ακόμα χειρότερα, αυτό που δε θέλουν να δουν οι έμποροι είναι πως η πολιτική που εξαθλιώνει τους πελάτες τους είναι η ίδια που ενισχύει τα μονοπώλια. Στερούν έτσι από τον εαυτό τους τη δυνατότητα να βρουν κοινό βηματισμό με τους εργάτες ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο.

***

Το υλικό που συγκεντρώνεται παραπέμπει σε εκρηκτική κατάσταση. Την οποία η κυβέρνηση για να την αντιμετωπίσει καταφεύγει στη δοκιμασμένη μέθοδο του διαίρει και βασίλευε.

500 εργαζόμενοι του ΙΚΑ απολύθηκαν με ένα email. Η άθλια κυβερνητική προπαγάνδα έσπευσε να διαρρεύσει σε παραπολιτικές στήλες ότι δεν τρέχει και τίποτα γιατί έτσι κι αλλιώς αυτοί που απολύονται είναι άνθρωποι του Λοβέρδου. Την ίδια ώρα, χιλιάδες ασφαλισμένων του ΙΚΑ καταδικάζονται σε αναμονή μιας σύνταξης που είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί. Η κυβερνητική προπαγάνδα στοχεύει να διαλύσει πριν διαμορφωθεί μια κοινωνική συμμαχία.

***

Με μια κίνηση ο υπουργός Γεωργίας έσπρωξε μια ομάδα αγροτών (απο τις Σέρρες) να στραφεί ενάντια σε μια άλλη ομάδα αγροτών (αυτούς του μπλόκου στα «πράσινα φανάρια»). Την ίδια ώρα έμενε στο απυρόβλητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιβάλλει 1 δισ. ευρώ φόρους και χαράτσια που οδηγούν σε εξαφάνιση τους μικρούς αγρότες, για να κυριαρχήσουν οι μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες. Με τον έλεγχο του αγροτικού κινήματος από ανθρώπους των σύγχρονων μεγαλοτσιφλικάδων εμποδίζει την ενιαία έκφραση των φτωχών αγροτών. Διόλου τυχαία η θρασύτατη δήλωση του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ (να γυρίσουν στα σπίτια τους) πέρασε στα ψιλά.

***

Η κυβερνητική προπαγάνδα ωρύονταν ότι η απεργία των ναυτεργατών στερεί τα νησιά από την αναγκαία συγκοινωνία. Την ίδια ώρα, οι εφοπλιστές ευχαριστούν την κυβέρνηση γιατί με το σχετικό νομοσχέδιο τους επιτρέπει να ξεζουμίσουν τους ναυτεργάτες, αλλά και αυτό εξαφανίστηκε από την αστική ειδησεογραφία. Οπως εξαφανίστηκαν οι συγκεντρώσεις που έγιναν στα νησιά για την υπεράσπιση των ναυτεργατών.

***

Τα παραδείγματα πάμπολλα. Δεν αφορούν μόνο τα εμπόδια που ορθώνει ο έλεγχος της είδησης από τα μέσα που έχουν στην κατοχή τους οι καπιταλιστές. Δείχνουν, παράλληλα, τις δυνατότητες που υπάρχουν για το λαϊκό κίνημα να αποκτήσει άλλο βηματισμό, να συγκεντρώσει δυνάμεις ενάντια στον αντίπαλο.

Αυτό, όμως, απαιτεί αλλαγή προσανατολισμού. Αυτό απαιτεί αλλαγή συσχετισμών. Αυτό απαιτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση καθενός που ήδη έχει κάνει το πρώτο βήμα. Σ' αυτόν το δρόμο ορθώνει και τα μεγαλύτερα εμπόδια η αστική προπαγάνδα.

Δεν είναι μόνο η προβολή της είδησης ότι κάποιοι μεγαλοαγρότες πήραν επιστροφή ΦΠΑ που δε δικαιούνταν, είδηση που προβάλλεται έτσι που να συκοφαντεί συνολικά τον αγροτικό πληθυσμό. Είναι η καταφανής προσπάθεια να διαλυθούν εν τη γενέσει τους τα όποια σπάργανα κοινωνικής συμμαχίας διαμορφώνονται και τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε άλλον προσανατολισμό συνολικά το κίνημα.

Αυτό προσπαθεί να αποτρέψει η αστική τάξη, σ' αυτό πρέπει να συγκεντρωθεί η προσοχή για να αντιμετωπιστεί η πολιτική που χαράζει το μεγάλο κεφάλαιο, όχι με όρους άμυνας αλλά αντεπίθεσης.

Διόλου τυχαία η ομιλία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, προχτές το βράδυ στον Πειραιά εξαφανίστηκε σα να μην έγινε ποτέ από το σύνολο του αστικού Τύπου. Ο τίτλος με τον οποίο παρουσιάστηκε μόνο στον «Ριζοσπάστη» δείχνει τι είναι αυτό που ξορκίζουν οι αστοί: «Σήμερα δεν είναι πάλη για να μην ηττηθείς, είναι πάλη για να νικήσεις».

Παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς και κόντρα στην ητττοπάθεια, το ΚΚΕ αναλύει καθημερινά στην εργατική τάξη έναν προς έναν τους λόγους που μπορούν να την κάνουν ικανή να νικήσει, δείχνει έμπρακτα το πώς μπορεί να περπατηθεί αυτός ο δρόμος. Αυτό ακριβώς είναι που τρομάζει τους καπιταλιστές.


ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ: «Η επίδειξη αισιοδοξίας είναι μια φούσκα που θα σκάσει το καλοκαίρι και τότε θα τρέχουν όσοι χρησιμοποιούν σήμερα παραμορφωτικούς φακούς» (από τα ΝΕΑ).

ΤΑ ΠΑΖΑΡΙΑ: «Ο επιθετικός Κάμερον, η διαλλακτική Μέρκελ και οι ασυμβίβαστοι Ολάντ και Μόντι (...) Η Ελλάδα θα υποστεί το μεγάλο κούρεμα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, για να πάρει περίπου 12 δισ., αν και εκλιπαρεί για 14 δισ. ευρώ» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

Ο ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ: «Πρόκειται για το "μεγαλύτερο παζάρι" των τελευταίων ετών (...) ένας προϋπολογισμός στυγερής λιτότητας, που ενδεχομένως να επιβεβαιώσει πως το "παζάρι" της Ευρώπης άρχισε να καταρρέει... (...) προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο (...) Ουδείς πρέπει να τρέφει αυταπάτες. Τις τραπεζικές κρίσεις ακολουθούν, γενικώς, βαθιές μεταπτώσεις. Δεν υπάρχει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Τελικώς, επικρατεί η αντίληψη ότι η πολιτική των Ευρωπαίων βρίσκεται σε μια επικίνδυνη πορεία. Ακρως επικίνδυνη για όλους» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ: «Οικογένειες που μέχρι πρότινος ζούσαν άνετα σήμερα κινούνται στο όριο και βιώνουν την απειλή της απόλυτης ένδειας, κοινώς τη βγάζουν με ελάχιστους πόρους και δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει (...) Η εμφανιζόμενη πολιτική και οικονομική σταθερότητα είναι επιφανειακή ή καλύτερα ασταθής. Στο ορατό μέλλον τα πράγματα θα κριθούν από την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως από τη συνεχή ανανέωση και αναγέννηση των προσδοκιών. Αυτές εξασφαλίζουν τον απαιτούμενο χρόνο και αμβλύνουν τα αισθήματα οργής και αμφισβήτησης» (στο ΒΗΜΑ).

ΤΟ ΣΗΜΑ: «Καλό θα είναι σιγά σιγά να γυρνάμε στα σπίτια μας (...) κατεγράφη η άποψή μας» (ο Καραμίχας της ΠΑΣΕΓΕΣ/ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΦΙΛΟΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για Ναυτιλία - Λιμάνια - Ναυπηγοεπισκευή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη για τα κονδύλια σε κλίμα δυσμενές

ΕΘΝΟΣ: Σκληρή μάχη για τα ευρωπαϊκά κονδύλια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μαίνεται η «μάχη» για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

ΤΑ ΝΕΑ: «Μαύρη» σοδειά 244 εκατ. ευρώ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τελεσίγραφο 50 ημερών για «μαχαίρι» στο Δημόσιο

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Η φτώχεια που τσακίζει

6 ΜΕΡΕΣ: Οι μισοί Ελληνες με άδειες τσέπες

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ενα στα δύο νοικοκυριά στο όριο της χρεοκοπίας

Η ΑΥΓΗ: Νοικοκυριά σε απόγνωση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θύλακοι Χρυσής Αυγής στα σχολεία

Η ΕΛΛΑΔΑ: Αιχμάλωτος του Κόκκαλη ο ΟΠΑΠ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μίλησε ο Καραμανλής

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το όραμα των εφοπλιστών

«Το δίκαιο του χαρακτήρα του αγώνα των ναυτεργατών και η ανάγκη αυτός να κλιμακωθεί επιβεβαιώθηκαν στην προχτεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Ο πρόεδρος της ΕΕΕ, που αντιπροσωπεύει το "σκληρό πυρήνα" του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τους ποντοπόρους εφοπλιστές, χαρακτήρισε "όραμα" το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας "για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και άλλες διατάξεις". Επισήμανε ότι "η ρύθμιση που περιλαμβάνει το υπό εξέταση πολυνομοσχέδιο για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία και στον κλάδο των σκαφών αναψυχής (...), η ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων θα είναι πλέον πρακτικά εφικτή με δεδομένες τις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού που επικρατούν σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλία. Η ανταγωνιστικότητα είναι η καθοριστική παράμετρος για να επιβιώσει το ελληνικό πλοίο στο διεθνή στίβο της θάλασσας, και επομένως να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Για ακόμα περισσότερα κέρδη

«Οι φράσεις του εφοπλιστή "συμπυκνώνουν" όλη την επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και δείχνουν για λογαριασμό ποιων συντάχθηκε το νομοσχέδιο το οποίο και άναψε τη φωτιά. Την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές αξιώνουν οι ναυτεργάτες να δουλεύουν σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε ο Θ. Βενιάμης στη συνέλευση της ΕΕΕ: "Η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει στην πρώτη θέση τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με 3.428 πλοία (άνω των 1.000 gt), χωρητικότητας περίπου 245 εκατομμυρίων dwt, (...), ο ελληνόκτητος στόλος εκπροσωπεί το 15,56% του παγκόσμιου στόλου, ελέγχοντας παράλληλα το 23,55% και το 17,20% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων και φορτηγών χύδην φορτίων αντιστοίχως. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν ένα πρόγραμμα συνεχούς ανανέωσης του στόλου τους, είτε μέσω των προγραμμάτων ναυπηγήσεων που σταδιακά ολοκληρώνονται, είτε μέσω αγορών μεταχειρισμένων αλλά ποιοτικών πλοίων νέας ηλικίας". Αυτοί είναι οι... καημένοι (όπως λίγο - πολύ τους παρουσίαζε η αστική κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ) οι επιχειρηματίες για τους οποίους έσκουζαν επτά μέρες και η κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ, αποδίδοντας την απλήρωτη εργασία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν...» (η καταγραφή στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ