ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Να ανεβάσουμε τους ρυθμούς της οργάνωσης χωρίς καμιά αναμονή

Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις

Με αιχμή την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την υπεράσπιση των ανέργων, την αντίσταση στα χαράτσια και τους φόρους που εξοντώνουν το λαό, αλλά και την απάντηση στην ένταση της καταστολής, τα κλαδικά συνδικάτα εντείνουν τις προετοιμασίες για την επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 20 Φλεβάρη.

Καθημερινά πληθαίνουν οι κλάδοι όπου αποφασίζεται η συμμετοχή στην απεργία. Μεταξύ άλλων, απόφαση πήραν οι εργαζόμενοι στη ΜΕΒΓΑΛ μέσα από Γενική Συνέλευση. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο και τα Συναφή Επαγγέλματα Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, ο Σύλλογος εκτάκτων εκπαιδευτικών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες μέρες συσκέψεις οργανώνουν:

-- Τη Δευτέρα 11 Φλεβάρη, το συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων Ποτών Αττικής καλεί σε σύσκεψη στις 6 μ. μ. στα γραφεία του ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνη).

-- Την Τετάρτη 13 Φλεβάρη, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής οργανώνει σύσκεψη με τους εργαζόμενους από τα Μεσόγεια στις 5 μ. μ. στο εργατικό στέκι στο Κορωπί (Βασιλέως Κωνσταντίνου 300).

Ακόμα, σύσκεψη οργανώνει τη Δευτέρα 11/2 στις 6μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας διοργανώνει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ και καλεί σε αυτήν την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, τις Λαϊκές Επιτροπές και τα συνδικάτα του νομού για να συζητήσουν την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης.

Γενικές συνελεύσεις οργανώνουν:

  • Αύριο Κυριακή, 10 Φλεβάρη

-- Το ΣΕΤΗΠ, στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β.).

-- Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

-- Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, στις 11 π.μ., στο ΕΚ Ξάνθης.

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Αγωνιστική προετοιμασία

Στην πορεία προς την πανελλαδική απεργία ξεδιπλώνεται πολύμορφη δράση.

Την Τρίτη 12 Φλεβάρη:

-- Η Γραμματεία Αγρινίου του ΠΑΜΕ διοργανώνει στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην Εφορία της πόλης ενάντια στην αντιλαϊκή φορολογία και τα «χαράτσια».

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Καβάλας διοργανώνει συλλαλητήριο ενάντια στη φοροεπιδρομή και τα χαράτσια, για μέτρα προστασίας των ανέργων, για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, στις 6.30 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία.

Προετοιμασίες και από την ΟΓΕ

Αιχμή της δράσης της για το επόμενο διάστημα η οργάνωση της απεργίας

Τη δράση για την επιτυχία της απεργίας στις 20 Φλεβάρη έθεσαν στο επίκεντρο της συζήτησης οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική, στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης. Οπως υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, η απόκρουση της πολιτικής των μονοπωλίων απαιτεί κίνημα καλά οργανωμένο και έτοιμο για σκληρές ταξικές αναμετρήσεις, επομένως οι δυνάμεις της ΟΓΕ πρέπει να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που αυτό συνεπάγεται.

Εκτός από τη συμμετοχή τους στις πικετοφορίες και τις συσκέψεις που διοργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες, οι δυνάμεις της ΟΓΕ αναπτύσσουν και αυτοτελή δράση.

Με όπλο την πρόταση του ΠΑΜΕ

Με όπλο την πρόταση του ΠΑΜΕ για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, αναδεικνύουν στις εργαζόμενες την ιδιαίτερη σημασία που έχει τόσο η Εθνική όσο και οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις για τις γυναίκες, με την έννοια ότι προβλέπουν ρυθμίσεις, άδειες και μειωμένα ωράρια που αφορούν τις εγκύους και τις μητέρες. Αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια του συλλόγου Πατησίων - Ριζούπολης να απευθυνθεί στις σπουδάστριες στις σχολές κατάρτισης και μαθητείας με εξορμήσεις στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Η παρέμβαση αυτή έχει μεγάλη σημασία, γιατί οι σπουδάστριες, λόγω της μικρής τους ηλικίας αλλά και λόγω των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύουν, δε γνωρίζουν ούτε τι σημαίνει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Παράλληλα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες πραγματοποιούν εκδηλώσεις και συσκέψεις με θέμα την ταξική - λαϊκή αλληλεγγύη, οργανώνουν κινητοποιήσεις στις τοπικές εφορίες και τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ ενάντια στη νέα φοροκαταιγίδα. Με αφορμή τις απόκριες σχεδιάζουν εκδηλώσεις για τα παιδιά, με δεδομένο ότι η πείρα από τις χριστουγεννιάτικες γιορτές που οργάνωσαν είναι θετική και οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν μια μορφή αλληλεγγύης προς τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.

Τόσο η εισήγηση από την πρόεδρο της ΟΓΕ όσο και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην άγρια καταστολή με την οποία η κυβέρνηση αντιμετώπισε την παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, στην επιστράτευση των ναυτεργατών, στο χτύπημα των αγροτών. Στον απόηχο της συμμετοχής τους στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους ναυτεργάτες, οι δυνάμεις της ΟΓΕ θα επισκεφτούν αύριο Κυριακή τα μπλόκα της φτωχής αγροτιάς, με λεωφορείο που θα αναχωρήσει από την Πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 το πρωί. Τέλος, με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 12 Φλεβάρη, στις 8.30 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως, ενόψει της δίκης των 35 συνδικαλιστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και 5 γυναίκες συνδικαλίστριες, θα δώσουν απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού και ποινικοποίησης των αγώνων του.

ΠΑΣΕΒΕ
Κατεβαίνουν τα ρολά στις 20 του Φλεβάρη

Σε «βηματισμό μάχης» βρίσκονται οι δυνάμεις της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), μετά το κάλεσμά της για κλείσιμο των μαγαζιών στις 20 του Φλεβάρη και το συντονισμό των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών, με τα αγωνιστικά βήματα των εργαζομένων και την πανελλαδική απεργία. Στο «στόχαστρο» των αγωνιστικών δυνάμεων, ομοσπονδιών, σωματείων, ενώσεων, επιτροπών και κάθε ΕΒΕ που υιοθετεί το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ, μπαίνει πρώτα απ' όλα η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

Η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, ότι «ο νέος φορολογικός νόμος καταργεί τελείως το αφορολόγητο, μας φορολογεί από το πρώτο ευρώ με 26% και αυξάνει το τέλος επιτηδεύματος στα 650 ευρώ (1.000 ευρώ για τις εταιρείες), από 500 του προηγούμενου νόμου. Την ίδια στιγμή μειώνουν τους φόρους στα μονοπώλια, τις ΑΕ, κατά 10-15%.

Με το νέο φορολογικό, το μικρομάγαζο που είχε κέρδος 20.000 ευρώ, μετά την πληρωμή των φόρων, το τέλος επιτηδεύματος και τις εισφορές του ΟΑΕΕ, θα του μείνουν για να ζήσει την οικογένειά του 9.000 ευρώ περίπου, χωρίς να υπολογίσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ».

Αυτές τις μέρες οι αγωνιστικές δυνάμεις δίνουν τα πάντα για να διαδοθεί το μήνυμα και το πλαίσιο της κινητοποίησης, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι προηγούμενες επιδόσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη μαζικοποίηση του αγώνα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συγκέντρωση στις 14 Φλεβάρη

Στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Με νέα συγκέντρωση την Πέμπτη, 14 Φλεβάρη, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι συνταξιούχοι ενάντια στην εξοντωτική πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Την κινητοποίηση που έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ και ΤΑΕ.

Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας καθώς οι συνταξιούχοι απαιτούν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, για να του εκθέσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την κλιμακούμενη επίθεση στα εισοδήματά τους, με τις απανωτές μειώσεις στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις και στην περίθαλψη (φάρμακα, ΕΟΠΠΥ, κ.λπ.). Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις έχουν ζητήσει αρκετές φορές συνάντηση με τον υπουργό «δεν μας έχει απαντήσει σε καμία».

«Η λεηλάτηση των συντάξεών μας - καταγγέλλουν - το φόρτωμα με χαράτσια, οι κατασχέσεις από τις τράπεζες των σπιτιών μας, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, το κόψιμο των δώρων, η εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων, η άγρια φορολόγηση κ.ο.κ. και ταυτόχρονα οι περικοπές από την "Επιχείρηση Ολικών Περικοπών Υγείας", όπως πρέπει να ονομάζουμε τον ΕΟΠΥΥ, οι απλησίαστες τιμές του πετρελαίου, δεν έχουν τελειωμό αλλά συνεχώς ανανεώνονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ