ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Εκβιάζουν με κατασχέσεις τα λαϊκά νοικοκυριά

Ασφυκτικό μαρκάρισμα και μαζικές αποστολές με «ειδοποιητήρια». Ετοιμάζουν την οριστική διαγραφή στα φέσια της πλουτοκρατίας

«Να φροντίσετε για την τακτοποίηση της οφειλής σας ενός 5 ημερών»
«Να φροντίσετε για την τακτοποίηση της οφειλής σας ενός 5 ημερών»
Με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων, εκβιάζει η συγκυβέρνηση τα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια που εμφανίζονται ως «ληξιπρόθεσμες οφειλές» στα κιτάπια της Εφορίας.

Ο φορο-εισπρακτικός μηχανισμός έχει στήσει «φάμπρικα», με μαζικές αποστολές από «ενημερωτικά σημειώματα» εκβιάζοντας τους παραλήπτες, τα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά, με μέτρα «αναγκαστικής είσπραξης, ποινικών και αστικών συνεπειών και άλλων προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρων». Προκειμένου να μην προχωρήσουν σε «ενέργειες» καλούν τους εμφανιζόμενους «οφειλέτες» να τακτοποιήσουν τα χρέη μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες.

Πρόκειται για χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα κυρίως στο τελευταίο διάστημα και που αφορούν στις δόσεις που τρέχουν από τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, (φόροι εισοδήματος, τέλος «αλληλεγγύης», επιτηδεύματος για τους αυτοπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες) τα χαράτσια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και κάθε είδους πρόστιμα που έχουν επιβάλει άλλοι κρατικοί φορείς και που έχουν μεταβιβαστεί προς είσπραξη στις Εφορίες. Μόνο τα τελευταίας σοδειάς χαράτσια, αυτά που απέστειλαν με τα τελευταία εκκαθαριστικά σημειώματα, έβγαλαν πρόσθετους φόρους ύψους 6,8 δισ. ευρώ, όταν στην αμέσως προηγούμενη χρονιά είχαν διαμορφωθεί σε 1,1 δισ. ευρώ, με το ρυθμό διόγκωσης της φοροληστείας να εξαπλασιάζεται!

Οι «αποκλίσεις» που διαπιστώνουν από τον επίσημο στόχο είσπραξης των «ληξιπρόθεσμων οφειλών» στην Εφορία φτάνουν στα 900 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολογίζουν να μαζέψουν από οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά. Η βαρβαρότητα του κεφαλαίου προκύπτει ανάγλυφα σε πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ» και οι οποίες στο σύνολό τους φτάνουν σε 1,1 δισ. ευρώ. Με το σημερινό νομικό πλέγμα μπορούν να ενεργοποιούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για εμφανιζόμενες οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ! Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία «ακατάσχετο» για οφειλές προς το δημόσιο είναι το τμήμα του μισθού και της σύνταξης για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ το μήνα. Στο επιπλέον ποσό έχουν τη δυνατότητα κατάσχεσης του 25% με την πρόβλεψη ότι το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα 1.000 ευρώ. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε να αποστέλλει «ειδοποιητήρια» σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων, για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας της περασμένης διετίας (2011 και 2012) εκτοξεύοντας και απειλές για κατάσχεση του οχήματος.

Στα 13 δισ. ευρώ εμφανίζονται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, αυτά που δημιουργήθηκαν μέσα στο 12μηνο του 2012. Τα παραπάνω μεγέθη καταγράφονται στα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών και αποδείχνουν τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, τις νέες τρανταχτές αποκλίσεις και αστοχίες, τις οποίες θα «μεταφράσουν» σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Στόχος, ήταν να εισπράξουν μέσα στο 2012, ποσά ύψους 2 δισ. ευρώ από τα παλαιότερα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αντ' αυτού, αυτό που κατάφεραν ήταν να φορτώσουν στο λογαριασμό ακόμη 13 δισ. ευρώ, με τη σούμα, για την ώρα, να φτάνει τα 56,7 δισ. ευρώ ! Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα παλαιότερης κοπής χρέη, αφορούν φέσια μιας μικρής δράκας μεγαλοεπιχειρηματιών, πτωχευμένων εταιρειών κ.ά., που το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ανεπίδεκτα είσπραξης». Η συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έρχεται να δώσει και συνέχεια στην πρόκληση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ετοιμάζονται να καταθέσουν στη Βουλή ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου διαγράψουν οριστικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των τρωκτικών που έχουν φεσώσει την Εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ, επαναφέροντας αντίστοιχη ρύθμιση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (με υπουργό τον Γ. Παπακωνσταντίνου) που τελικά στη συνέχεια αναγκάστηκαν να αποσύρουν.


ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Προκλητική μεθόδευση ασύδοτης εκμετάλλευσης

Ενθερμη υποστήριξη της κυβέρνησης στα σχέδια της Κομισιόν για πλήρη έλεγχο του ορυκτού πλούτου από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, με στόχο κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ

Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στα σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων για την υπερεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στις περιοχές τους, κρίνεται από την κυβέρνηση ως κύρια απειλή για την υλοποίηση της πολιτικής εκχώρησης του ορυκτού πλούτου της χώρας στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο. Το δήλωσε ευθέως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου, την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, στην «1η συνάντηση της Ομάδας Συντονισμού για την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τις Πρώτες Υλες». Η «Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας» (ΕΣΚ) είναι μια δράση της Κομισιόν με στόχο την πλήρη παράδοση του ορυκτού πλούτου στους ιδιώτες σε όλη την ΕΕ, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση εμποδίων απ' όπου κι αν προέρχονται και με την αλλαγή των όρων εκμετάλλευσης για μεγαλύτερα ακόμη κέρδη από τους επιχειρηματίες του χώρου. Για να το πετύχει, αναμένεται σύντομα να προωθήσει νέες διατάξεις για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών σε όλη την ΕΕ.

Ο Ελληνας υφυπουργός εξέφρασε την πλήρη υιοθέτηση της ΕΣΚ για τις πρώτες ύλες από την κυβέρνησή του, θύμισε ότι «έχουμε προωθήσει τα τελευταία χρόνια, μια Εθνική Μεταλλευτική Πολιτική ενώ παράλληλα εκσυγχρονίζουμε το νομικό μας πλαίσιο», αλλά πρόσθεσε ότι «η χαμηλή αποδοχή των εξορυκτικών δραστηριοτήτων από τις τοπικές κοινωνίες εξακολουθεί να παραμένει ένας τομέας ανησυχίας». Στη συνέχεια, εντελώς αυθαίρετα, έκρινε ότι «η επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και η εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών εξόρυξης διασφαλίζει ένα πλαίσιο συμφωνίας για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εξορυκτικές δραστηριότητες». Ο λόγος, βεβαίως, για μια διαρκώς εκφυλιζόμενη περιβαλλοντική νομοθεσία που όλο και περισσότερο διαμορφώνεται στη βάση των απαιτήσεων των κεφαλαιοκρατών.

Αυτές τις απαιτήσεις εξυπηρετεί και η «Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας». Στην ανακοίνωση της Κομισιόν στις 29 του Φλεβάρη του 2012, αναφερόταν: «Οι ΕΣΚ υιοθετούν νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση ολόκληρης της αλυσίδας έρευνας - ανάπτυξης - καινοτομίας, συνενώνοντας δημόσιους και ιδιωτικούς ενδιαφερόμενους φορείς από διαφορετικές χώρες και τομείς προκειμένου να επιταχυνθεί η αποδοχή της καινοτομίας». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Μπαρόζο δήλωνε: «Οι Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας θα καταργήσουν τους γυάλινους πύργους, θα εξαλείψουν τα σημεία εμπλοκής και θα εστιάσουν τις προσπάθειές μας στα αποτελέσματα που έχουν σημασία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας». Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν: «Σκοπός είναι να υπερκερασθούν οι αδυναμίες, τα σημεία εμπλοκής και τα εμπόδια στο ευρωπαϊκό σύστημα έρευνας και καινοτομίας» (...) «αυτά περιλαμβάνουν την έλλειψη επενδύσεων, τις παρωχημένες νομοθετικές ρυθμίσεις,την έλλειψη προτύπων και τον κατακερματισμό των αγορών».

Το εύρος της παρέμβασης της ΕΕ προκύπτει και από τη σημείωση ότι «οι κοινές προσπάθειες καινοτομίας θα υποστηρίξουν την εξερεύνηση, την εξόρυξη και την επεξεργασία πρώτων υλών. Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι η αξία των ανεκμετάλλευτων ευρωπαϊκών ορυκτών πόρων σε βάθος 500 - 1.000 μέτρων ανέρχεται περίπου σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν την εξόρυξη σε μεγαλύτερο βάθος, σε πιο απομακρυσμένες περιοχές και υπό δύσκολες συνθήκες». Είναι δεδομένο ότι αυτές οι στοχεύσεις δεν εγκυμονούν τίποτα θετικό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ωστόσο η σχετική ανακοίνωση το επιβεβαιώνει με την εξής αναφορά: «Η βελτίωση της πρόσβασης σε ορυκτά θα ενισχύσει την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, όπως λεπτά φωτοβολταϊκά φύλλα, ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προηγμένα επιβατικά αεροσκάφη, υπέρυθρες οπτικές ίνες και ίνες υάλου». Με λίγα λόγια, θα στηρίξει καθοριστικά τους σχεδιασμούς των ενεργειακών κολοσσών, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ΕΕ, αυξάνεται αλματωδώς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο και της ενεργοποίησης της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ