ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συγκέντρωση και στην Αθήνα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»
  • Στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια το αγωνιστικό ραντεβού
  • Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις στη Λάρισα
Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις στη Λάρισα
Σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές, στην Αθήνα, 6 ώρα το απόγευμα στην Ομόνοια, διαδηλώνουν ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και συνολικά κατά των αναδιαρθρώσεων που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε επιχείρηση και τους φοιτητές σε πελάτες. Με αποφάσεις Συλλόγων και Συνελεύσεις οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα στείλουν μήνυμα πως δε θα περάσει ο «χάρτης» του πανεπιστημίου ΑΕ.

Αποφάσεις για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση έχουν πάρει οι Σύλλογοι της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Οικοτρόφων της ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως επίσης και οι Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας και Επισκεπτών Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας, του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά. Επίσης, συμμετοχή στο συλλαλητήριο αποφάσισαν και οι φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων της Φιλοσοφικής, τα οποία συγχωνεύονται. Κάλεσμα για το συλλαλητήριο απευθύνουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών σε όλες τις σχολές της Αθήνας.

Σε άλλες πόλεις

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» συνεχίζονται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», παρά τις προσπάθειες της διοίκησης, της ΔΑΠ αλλά και άλλων πρόθυμων, να αποπροσανατολίσουν τους φοιτητές και να οδηγήσουν σε απομαζικοποίηση των αντιδράσεων, μέσα από τα παζάρια και τις διαβουλεύσεις με το υπουργείο για το πόσα και ποια τμήματα θα μείνουν ή θα φύγουν.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στα διόδια των Μαλγάρων και στο πλαίσιο της διαδήλωσης θα ανοίξουν συμβολικά τις μπάρες των διοδίων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζουν και την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους, από όπου θα ξεκινήσει μεγάλη πανεξόρμηση με ενημερωτικό υλικό.

Τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζουν καθιστική διαμαρτυρία στην οδό Τσιμισκή στο ύψος της Αριστοτέλους και στη συνέχεια συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, πορεία και συναυλία.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Καστοριάς, με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Στο μεταξύ ήδη από τη Δευτέρα οι σπουδαστές έχουν προχωρήσει και σε κατάληψη του ΤΕΙ.

Και στην Κομοτηνή, πραγματοποιήθηκε πορεία ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», την Τρίτη, μετά από πρόταση της επιτροπής αγώνα του ΜΑΣ στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας. Χθες, οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν και πάλι στη σχολή για να καθορίσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα με αιχμή και την απεργία στις 20 του μήνα.

Χτες, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας, κινητοποιήθηκαν ξανά ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» που, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει και μεταφορά της σχολής πληροφορικής στο ΤΕΙ της Λαμίας. Οι σπουδαστές απέκλεισαν, συμβολικά, την περιφερειακή οδό Τρικάλων, στο ύψος του ΤΕΙ, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα. Κινητοποίηση πραγματοποίησαν, χτες και οι σπουδαστές του Τμήματος Δασοπονίας, στην Καρδίτσα, αντιδρώντας στη μεταφορά της σχολής τους στο Καρπενήσι.

Συνέντευξη Τύπου διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Αθηνά» έδωσαν, χτες, οι Σύλλογοι ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πάτρας και Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο ίδρυμα.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετά τις συγχωνεύσεις η κατάταξη ιδρυμάτων

Αποφασισμένη να προχωρήσει τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εφαρμόζοντας πλήρως το νόμο - πλαίσιο και υλοποιώντας το σχέδιο «Αθηνά», που αποτελεί το «χάρτη» του πανεπιστημίου που σχεδιάζεται, εμφανίζεται η κυβέρνηση. Το υπουργείο Παιδείας δεν κρύβει τις προθέσεις του και, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα, μετά το σχέδιο «Αθηνά» είναι η «βαριά αξιολόγηση» και η κατάταξη των ιδρυμάτων. Χωρίς κανένα πρόβλημα, το υπουργείο σχεδιάζει πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα οποία θα καλούνται να βρίσκουν χρηματοδότες και χορηγούς, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν.

Στο μεταξύ, το υπουργείο συνεχίζει τις συναντήσεις με πανεπιστημιακούς, δημάρχους και άλλους, στο πλαίσιο της «διαβούλευσης», για το σχέδιο «Αθηνά». Το υπουργείο Παιδείας έχει επιλέξει την τακτική της κριτικής στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την πολιτική «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ», για πελατειακούς λόγους, λες και στην κυβέρνηση δε συμμετέχει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έκανε πράξη αυτήν την πολιτική.

Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πολλές αλλαγές στους βασικούς άξονες του σχεδίου «Αθηνά». Αναμένει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ υποδέχτηκε τις ανακοινώσεις της ΔΗΜΑΡ ως «ενδιαφέρουσες». Στις επιμέρους αλλαγές που μπορεί να γίνουν είναι η επανεξέταση της μεταφοράς του τμήματος Οχημάτων απ' τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες. Επίσης, προβλέπεται στα τμήματα που καταργείται το αντικείμενό τους ν' αναγράφεται αυτό ως κατεύθυνση στο πτυχίο (για παράδειγμα οι τουριστικές σπουδές να είναι κατεύθυνση των τμημάτων διοίκησης επιχειρήσεων). Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά», το υπουργείο Παιδείας εμμένει στην ολοκλήρωσή του στις αρχές του άλλου μήνα, ώστε οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με το νέο «χάρτη».

Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία. Σήμερα, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για τα πρότυπα σχολεία και σύμφωνα με πληροφορίες οι εξετάσεις θα μεταφερθούν από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Επίσης, την επόμενη βδομάδα υπολογίζεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του ΠΔ για την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, ενώ μέσα στο Μάρτη θα ανακοινωθούν οι αλλαγές για το Λύκειο και θα ακολουθήσει σχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Αναζητούν «λύση» στο χρησιμοποιημένο λάδι

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο σχολείο και τις επιχειρήσεις, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής σε Περιστέρι και Σάμο ζητούν από τα σχολεία να συγκεντρώσουν τηγανέλαιο προκειμένου να εξασφαλίσουν πετρέλαιο για θέρμανση. Και στις δυο περιπτώσεις το σχέδιο προτάθηκε από εκπροσώπους του Δήμου σε διευθυντές των σχολείων και σύμφωνα με αυτό, η ανάθεση θα γίνει σε ιδιώτη και η μεταφορά και η συγκέντρωση του χρησιμοποιημένου λαδιού θα γίνεται από τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη, της πολιτικής που θέλει τα σχολεία να αναζητούν από τους ιδιώτες πόρους.

Η Γραμματεία Σάμου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει σχετική προσπάθεια της δημοτικής αρχής του νησιού και καλεί το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, την ΕΛΜΕ Σάμου, τους συλλόγους διδασκόντων όλων των σχολείων, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων καθώς και άλλους φορείς να καταδικάσουν την πρόταση και να την αρνηθούν στην πράξη. «Να σταματήσει ο δήμος να κάνει τον πλασιέ των επιχειρήσεων και των κερδοσκόπων στα σχολεία». «Με λαϊκή παρέμβαση και κινητοποίηση να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Να μην υποκύψει κανένας σε αυτό τον εκβιασμό! Καμιά διαπραγμάτευση για τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών μας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ