ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «EUROMEDICA» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζουν την απεργία κόντρα στην τρομοκρατία

Στο πλευρό τους το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας

Μαζική ήταν η συμμετοχή των απεργών στη χτεσινή συγκέντρωση

MotionTeam

Μαζική ήταν η συμμετοχή των απεργών στη χτεσινή συγκέντρωση
Με μαζική συμμετοχή στην απεργία αλλά και στις συγκεντρώσεις που έγιναν έξω από τα γραφεία της EUROMEDICA στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως στις κλινικές «Γενική», «Κεντρική» και «Κυανό Σταυρό» συνέχισαν, χτες, τον απεργιακό τους αγώνα οι εργαζόμενοι του ομίλου, που διεκδικούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 5 μηνών και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, με τη στήριξη του Κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας, έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στην απεργία και στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν μαζικά, παρά την ωμή τρομοκρατία που άσκησε η εργοδοσία μέσω των διευθυντών των κλινικών, οι εργαζόμενοι από τις κλινικές «Κεντρική», «Κυανός», «Γενική», οι εργαζόμενοι της EUROMEDICA στο νοσοκομείο «Παναγία» και οι εργαζόμενοι από τις δύο κλινικές του ομίλου στην Κοζάνη.

Χτες το πρωί, παρά τη δυνατή βροχή, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία του ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια συγκροτημένα με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, όπου επιβιβάστηκαν χωρίς να πληρώσουν το εισιτήριο, κατευθύνθηκαν στη «Γενική Κλινική», όπου πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και έδωσαν δυναμική απάντηση στην τρομοκρατική προσπάθεια της διεύθυνσης να σπάσει την απεργία. Η κινητοποίηση συνεχίσθηκε και στις κλινικές «Κεντρική» και «Κυανός Σταυρός».

Σήμερα, στις 9 π.μ., στο πλαίσιο της νέας 24ωρης απεργίας, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου πρόκειται να γίνει δίκη για τα δεδουλευμένα τους, μετά από μήνυση που κατέθεσε η Επιθεώρηση Εργασίας προς την εργοδοσία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΚΑ
Απεργούν σήμερα ενάντια στις 500 απολύσεις

Συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή

Πανελλαδική απεργία έχει κηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ), ενάντια στις απολύσεις των περίπου 500 συναδέλφων τους. Στο πλαίσιο της απεργίας ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΙΚΑ Αττικής θα κάνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή. Να σημειωθεί ότι σήμερα η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του Νομού Δράμας προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνεται από τους εργαζόμενους του τοπικού καταστήματος του ΙΚΑ.

Χτες, οι υπό απόλυση εργαζόμενοι μαζί με την ΠΟΣΕ ΙΚΑ πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, αργά το μεσημέρι, έγινε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη των επιτυχόντων στο διαγωνισμό 8Κ του ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ (πρόκειται για προηγούμενο διαγωνισμό από τον 9Κ, με τον οποίο προσελήφθησαν οι 500 που τώρα απολύονται). Μόλις ολοκληρωθεί και ύστερα από ένα διάστημα θα γίνει η σταδιακή απορρόφηση και επανατοποθέτηση και του 9Κ εντός του 2013. Ομως, μια ανάλογη δέσμευση είχαν δώσει και πριν δύο μήνες χωρίς να την τηρήσουν.

Επίσης χτες, η ΠΟΣΕ ΙΚΑ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό ενώ ο όγκος εργασίας αυξάνεται. Ενδεικτικό είναι ότι στο περιφερειακό Υποκατάστημα Συντάξεων του ΙΚΑ στην Αθήνα, από τους 60 εισηγητές για απονομή συντάξεων οι 24 είναι εργαζόμενοι μέσω του διαγωνισμού 9Κ, που απολύονται και μένουν σε εκκρεμότητα 28.900 υποθέσεις. Στον Πειραιά μένουν σε εκκρεμότητα περίπου 4.000 υποθέσεις κ.ο.κ.

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε την Τρίτη, για το θέμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, απαιτώντας να μην απολυθούν οι προσληφθέντες μέσω του διαγωνισμού 9Κ/2008, και να προσληφθούν άμεσα οι επιτυχόντες του άλλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (8Κ/2008).

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΡΟΔΟΠΗ» - ΞΑΝΘΗ
Αύριο η δίκη για το εκβιαστικό στήσιμο Ενωσης Προσώπων

Σε συγκέντρωση καλεί η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Στην Ξάνθη δικάζεται αύριο Παρασκευή η υπόθεση της εκβιαστικής δημιουργίας Ενωσης Προσώπων από την εργοδοσία, στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΡΟΔΟΠΗ». Σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Ξάνθης στις 9 το πρωί, καλεί η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ και παράλληλα σαλπίζει πανεργατικό ξεσηκωμό για την απεργία στις 20 του Φλεβάρη.

Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβρη του 2011, ο όμιλος των «Αφών Σαράντη» («ΟΛΥΜΠΟΣ», «ΤΥΡΑΣ», «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ»), ξεκίνησε συντονισμένη επίθεση στήνοντας «Ενώσεις Προσώπων» για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μεγάλες μειώσεις μισθών.

Η πρώτη τέτοια «Ενωση Προσώπων» στήθηκε στη γαλακτοβιομηχανία «ΡΟΔΟΠΗ», με τα διευθυντικά στελέχη να καλούν έναν έναν τους εργαζόμενους και κάτω από την απειλή της απόλυσης, να τους βάζουν να υπογράψουν για τη δημιουργία της «Ενωσης», η οποία συστήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και αμέσως υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση που προέβλεπε μειώσεις μισθών, κατάργηση 8ωρου και χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Μετά από παρέμβαση του Κλαδικού Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Ξάνθης και της Ομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους. Συνολικά από τους 85 εργαζόμενους είχαν υπογράψει οι 70 και ανακάλεσαν τις υπογραφές τους οι 45.

Με βάση και αυτή την εξέλιξη η Επιθεώρηση Εργασίας κατέθεσε μήνυση για παράτυπη σύσταση της Ενωσης Προσώπων. Η υπόθεση θα δικαστεί αύριο με μάρτυρα κατηγορίας το τοπικό Κλαδικό Σωματείο των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ τονίζει πως «η κυβέρνηση θέλει να ξεμπερδεύει με τους λαϊκούς αγώνες, με τα εργατικά δικαιώματα, με τη δύναμη που δίνει η οργάνωση των εργατών για να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Γι' αυτό βάζουν στο στόχαστρο τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία. Εδώ και τώρα να υπογραφεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κανένας μόνος τους. Κανένας ανυπεράσπιστος».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ «AQUA MARIA»
Εξαναγκάζονται σε εργασίες επικίνδυνες για την ασφάλειά τους

Τα ακτοπλοϊκά πλοία - «στρατόπεδα» που εξασφάλισε στους εφοπλιστές η συγκυβέρνηση, επιβάλλοντας το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, για να ανακόψει τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών, όπως αποκαλύφθηκε χτες στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «AQUA MARIA» της ΝΕΛ, έχουν κάνει ακόμα πιο άγρια την εκμετάλλευση σε βάρος των πληρωμάτων, ενώ τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η ζωή τους. Το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται στο νέο Μώλο Δραπετσώνας για επισκευαστικές εργασίες.

Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τη 5μελή μεικτή Επιτροπή Ελέγχου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα επισκευαζόμενα πλοία, διαπιστώθηκε ότι οι επιστρατευμένοι ναυτεργάτες του πλοίου, τους οποίους η ΝΕΛ έχει απλήρωτους ως και πέντε μήνες, ήταν αυτοί που όχι μόνο διενεργούσαν τις επισκευαστικές εργασίες, αλλά δεν είχαν τηρηθεί από την εταιρεία και οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Τα πληρώματα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, εκτελούν αποκλειστικά και μόνο εργασίες συντήρησης.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι έκαναν εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες στην κουβέρτα, που θα έπρεπε να γίνουν από εξειδικευμένα συνεργεία της Ζώνης. Οι εργασίες γίνονταν με χρήση ηλεκτρικών εργαλείων χωρίς τους αναγκαίους μετασχηματιστές, κινδυνεύοντας έτσι οι ναυτεργάτες να καούν από ηλεκτροπληξία. Το ίδιο σκηνικό επικρατούσε και στο μηχανοστάσιο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η «τροφοδοσία» που έχει εξασφαλίσει η ΝΕΛ στους απλήρωτους ναυτεργάτες περιορίζεται σε ένα σάντουιτς για ολόκληρη την ημέρα!

ΕΘΝΙΚΗ - ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Προγράμματα μαζικής «απομάκρυνσης» εργαζομένων

Την έναρξη του προγράμματος μαζικών απομακρύνσεων εργαζομένων από την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) ανακοίνωσε η διοίκηση του επιχειρηματικού και ενόψει της συγχώνευσης με τη Γιούρομπανκ.

Σε μήνυμα που απέστειλαν στους τραπεζοϋπάλληλους επικαλούνται τις «ραγδαίες αλλαγές στην ελληνική οικονομία και το μετασχηματισμό του τραπεζικού κλάδου σε διεθνές επίπεδο» που επιτάσσουν «κινήσεις προσαρμογής» στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσαν την εφαρμογή προγράμματος «εθελούσιας εξόδου», το οποίο, κατά τις πληροφορίες, έχει στόχο την απομάκρυνση πάνω από 2.000 εργαζομένων.

Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δρομολογεί η εξελισσόμενη διαδικασία συγχώνευσης των τραπεζικών Ομίλων. Την εξέλιξη αυτή ομολογεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στο πλαίσιο της συγχώνευσης - απορρόφησης της «Γιούρομπανκ» του ομίλου Λάτση. Στο «πληροφορικό δελτίο για την προαιρετική δημόσια προσφορά» η ΕΤΕ ενημερώνει τους «επενδυτές» ότι από τα 915 καταστήματα του νέου Ομίλου «εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου 20%», και ότι θα «υπάρξει ανάλογη μείωση του προσωπικού του νέου ομίλου». Με βάση τα παραπάνω οι εργαζόμενοι που θα απομακρυνθούν από την Εθνική και τη Γιούρομπανκ θα φτάσουν στους 10.600.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ