ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με εκδήλωση στη Φλώρινα τιμάει τον ΔΣΕ

Την Κυριακή 17 Φλεβάρη στις 11 π.μ. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση, με θέμα «Το οικονομικό βάθρο, οι αρχές και οι θεσμοί της εργατικής εξουσίας», διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τιμώντας τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 17 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στη Φλώρινα (νέο πάρκο). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της για το περιεχόμενο της εκδήλωσης, η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Στην ιστορία του κινήματος της χώρα μας, αλλά και ιδιαίτερα της περιοχή μας, υπάρχουν λαμπρά παραδείγματα λαϊκών θεσμών που ξεπήδησαν μέσα στη φωτιά της μάχης ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα όπως μέσα από τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. Θεσμοί που ανέδειξαν ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε περιόδους αγωνιστικής ανάτασης έχουν την ικανότητα να οργανώνονται αυτοτελώς, μακριά από τους αστικούς θεσμούς, να δημιουργούν τους δικούς τους θεσμούς εξουσίας, της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Στις 10 Αυγούστου του 1947 με διάταγμα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ οργανώθηκε η λαϊκή εξουσία, πάνω σε λαϊκές δημοκρατικές βάσεις, οργανώθηκε η λαϊκή δικαιοσύνη, η κατανομή της γης κ.τ.λ. Το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ είχε τις ευθύνες της κεντρικής εξουσίας μέχρι να ιδρυθεί η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση στις 23 Δεκέμβρη του 1947. Στις Πρέσπες με την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας, οι κάτοικοι όλων των χωριών βοηθούσαν και πάλευαν για το δυνάμωμα του ΔΣΕ.

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε από αυτήν την πείρα με στόχο να γίνουμε πιο ικανοί και πιο αποτελεσματικοί στην οργάνωση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Στο χτίσιμο της εργατικής - λαϊκής Εξουσίας, της μόνης πραγματικά δημοκρατικής εξουσίας. Εχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, συμβάλουμε στο να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις που αντικειμενικά περικλείουν.

Το Συνέδριο του Κόμματός μας που θα πραγματοποιηθεί στις 11 με 14 Απρίλη, αξιοποιώντας και την πολύτιμη αυτή πείρα, συμβάλλει στην προώθηση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα έχει στόχο την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος και την εγκαθίδρυση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Μια ανατροπή που είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ και είναι η μόνη που μπορεί να απαντήσει στη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη πρακτική να μην απαντιούνται οι Ερωτήσεις

Παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή, μετά την ακύρωση της συζήτησης μιας ακόμα Επίκαιρης Ερώτησης της Αλ. Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό

Την απαράδεκτη τακτική του πρωθυπουργού να μην απαντάει στις Επίκαιρες Ερωτήσεις που του έχει υποβάλει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα (η τελευταία αφορούσε στην επιστράτευση των ναυτεργατών) και την ίδια στάση υπουργών, σε Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής, τονίζοντας:

«Nα θέσουμε ένα σοβαρό θέμα ελέγχου της κυβέρνησης από τη Βουλή. Γίνονται Επίκαιρες Ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό και δεν απαντώνται. Είναι μια υποτίμηση, μια υποβάθμιση της δυνατότητας που έχουν τα κόμματα να ελέγχουν το κυβερνητικό έργο. Υπάρχουν επτά Επίκαιρες Ερωτήσεις που υπέβαλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, στον πρωθυπουργό και δεν απαντήθηκε καμία.

Υπάρχουν Επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ, πρωτίστως για εργασιακά, εργατικά θέματα που απασχολούν δεκάδες, εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενους και δεν απαντώνται. Δεν απαντώνται συνειδητά. Μήπως προοδευτικά υπάρχει αυτή η λογική, μέσα από την υποβάθμιση, την υποτίμηση, την απαξίωση αυτής της ώρας του πρωθυπουργού, να καταργηθεί; Αφού δεν απαντά σε καμία, εκεί οδηγείται το πράγμα, να μην κατατίθενται Ερωτήσεις για την ώρα του πρωθυπουργού.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτήν την πολιτική πρακτική και την καταγγέλλουμε. Την καταγγέλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι όταν συστηματικά δεν απαντώνται Ερωτήσεις που κατατίθενται, τότε αλλοιώνεται η σχέση κυβέρνησης - κοινοβουλίου. Ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης επιχείρησε να δικαιολογήσει τον πρωθυπουργό με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο και από ξένο κράτος σε ξένο κράτος, για «να υπερασπίσει τα θέματα της χώρας». Γενικά και αόριστα είπε ότι συμφωνεί στο να είναι όσο πιο διευρυμένος γίνεται ο έλεγχος που ασκείται στην κυβέρνηση από τους βουλευτές.

Ενδεικτικό της απαξίωσης είναι ότι και χτες, όπως σχεδόν κάθε μέρα, ακυρώθηκαν «λόγω κωλύματος υπουργού» οι περισσότερες Επίκαιρες Ερωτήσεις, ανάμεσά τους και του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη για τη συγχώνευση των νοσοκομείων Λήμνου και Μυτιλήνης.

Στην τηλεόραση του «902»

Δύο ενδιαφέρουσες προβολές θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή η τηλεόραση του «902». Στις 8.30 μ.μ., μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων, θα μεταδοθεί η εκδήλωση της ΝΕ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, για τη ναυτιλία, τα λιμάνια και τη ναυπηγοεπισκευή (εισηγητική τοποθέτηση και παρεμβάσεις). Αμέσως μετά, θα μεταδοθεί η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, με το έργο του συνθέτη «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ», στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ για τον μεγάλο Γερμανό ποιητή και κομμουνιστή Μπέρτολτ Μπρεχτ.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Ημερίδα για την Ενέργεια

Ημερίδα, με θέμα «Ηλεκτρική Ενέργεια για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΚΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή 10 Φλεβάρη, στις 10.30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας.

ΝΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βραβεύει τους πρωτοπόρους της Οικονομικής Εξόρμησης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κεντρικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τη βράβευση των πρωτοπόρων Οργανώσεων στα πλαίσια της άμιλλας της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2012. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλ. Κάνιγγος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ