ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΤΩΝ 35 ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης καλεί το ΠΑΜΕ στις 12 Φλεβάρη
  • Σε 4ωρη στάση εργασίας προχωρούν ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και συνδικάτα
  • Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν οργανωμένα την κυβερνητική καταστολή

Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες συνδικαλιστές που έγινε στις 31 Γενάρη
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες συνδικαλιστές που έγινε στις 31 Γενάρη
Στις 12 Φλεβάρη σέρνονται στα δικαστήρια οι 35 συνδικαλιστές, στελέχη του ταξικού κινήματος, μετά την κυβερνητική καταστολή και προβοκάτσια που στήθηκε σε βάρος τους, με αφορμή την παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Γ. Βρούτση ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει οικοδομηθεί στη βάση «πελατειακών αντιλήψεων». Το ΠΑΜΕ οργανώνει συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 8.30 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους, στους διωκόμενους συνδικαλιστές. Αναδεικνύει την ανάγκη - και μπροστά στην απεργία στις 20 Φλεβάρη - οι εργαζόμενοι οργανωμένα να απαντήσουν στην κυβερνητική καταστολή και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη σε όποιον αντιμετωπίζει τον αυταρχισμό κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Το ΠΑΜΕ έχει καταθέσει πρόταση στα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου, Μεγάρων καθώς και στα σωματεία να πάρουν αποφάσεις για στάση εργασίας την ίδια μέρα.

Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε για την ίδια μέρα 3ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) και καλεί τα σωματεία να εκδώσουν ψηφίσματα συμπαράστασης μετά από την πρόταση του ΠΑΜΕ. Την προκήρυξη παναττικής - πανεργατικής 4ωρης στάσης εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.) αποφάσισε χτες το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Επίσης 4ωρη στάση εργασίας από την αρχή της πρωινής βάρδιας στην Αττική εξήγγειλε η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και καλεί τους εργαζόμενους στις 8.30 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί όλους τους εργαζόμενους στους δήμους της Αττικής να συμμετέχουν στη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και στην κινητοποίηση.

Απόφαση για 4ωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως πήραν ομόφωνα οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην προχτεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, καθώς μεταξύ των συνδικαλιστών που δικάζονται είναι ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος και ένα μέλος του σωματείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Χαλκιδικής καταγγέλλει τις τρομοκρατικές συλλήψεις και τον ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ των εργαζομένων και απαιτεί την άμεση απόσυρση κάθε κατηγορίας για τους 35 συνδικαλιστές και την τιμωρία των αυτουργών της βάρβαρης αστυνομικής επίθεσης. Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως απευθύνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τρέχει σε «διαλόγους» με τους παράγοντες της τρόικας

Ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χ. Ράιχενμπαχ έσπευσε η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του ΕΚ Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας και τα όσα ισχυρίζεται η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, σημειώνει: «Θέλει, λέει, "το διάλογο και την εποικοδομητική συζήτηση" δήθεν για να ακουστούν οι θέσεις των εργαζόμενων και όχι μόνο των κομμάτων και της κυβέρνησης. Λες και δεν ξέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση των απολυμένων, των άνεργων, των εξαθλιωμένων και πεινασμένων.

Λες και θα πείσουν τον Ευρωπαίο επίτροπο να δείξει συμπόνοια, εκεί που δεν το κατάφεραν όλοι οι άλλοι και οι αγώνες των εργαζόμενων.

Οπως σε κάθε κοινωνικό διάλογο με τις κυβερνήσεις, έτσι και τώρα, κοροϊδεύουν άθλια τους εργαζόμενους ότι μπορεί να βρούνε λύση μαζί με αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα.

Ηταν αναμενόμενο να φτάσουν σ' αυτό το σημείο, όταν αυτοί και άλλοι μέσα στο κίνημα, υπογράφουν κατάπτυστες συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους, εφαρμόζοντας τα μνημόνια μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η άθλια πολιτική του κοινωνικού διαλόγου είναι αυτή που έχει τεράστιο μέρος ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση των εργαζόμενων και του συνδικαλιστικού κινήματος». Η Γραμματεία τονίζει μεταξύ άλλων πως:

«Οχι μόνο αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους λέγοντας ότι η πλειοψηφία του λαού συμφωνεί με έναν από τους δυνάστες του, την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά εκθέτουν τους εργαζόμενους, την αξιοπρέπειά τους, την ιστορία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, γράφουν μια από τις πιο μαύρες και ντροπιαστικές σελίδες του». Επισημαίνει ότι «τους "προνομιακούς συνομιλητές" του κάθε μεγαλοεργοδότη, κάθε κυβέρνησης, κάθε Ευρωπαίου επιτρόπου, πρέπει κάθε εργαζόμενος της πόλης, να τους γυρίσει τη πλάτη, να τους καταδικάσει σαν εχθρούς της εργατικής τάξης, ισάξιους ή και πιο επικίνδυνους από τους Ράιχενμπαχ».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Γιατί συκοφαντούν;

Η ΚΚΕδολογία είναι πάντα προσφιλής στα αστικά ΜΜΕ. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το συγκρότημα του ΔΟΛ. Εχει δώσει εξετάσεις σ' αυτήν, όπως και οι δημοσιολόγοι του και το κάνουν ιδιαίτερα κάθε φορά που η εργατική τάξη αναπτύσσει τους ταξικούς αγώνες ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι αγώνες αναδεικνύουν τον πραγματικό ταξικό αντίπαλο, δηλαδή τους καπιταλιστές, επομένως συμβάλλουν στο να γίνει ένα βήμα μπροστά στην πολιτική συνείδηση των εργατών και στην κατεύθυνση των αγώνων τους στοχεύοντας σωστά. Και η απεργία των ναυτεργατών ανέδειξε αυτό το ζήτημα, άλλωστε το βασικό περιεχόμενο του αγώνα ήταν η εναντίωση στο φιλοεφοπλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που τσακίζει τους ναυτεργάτες, και σ' αυτό πρωτοπόρο ρόλο έπαιξαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία. Ετσι, ο Δ. Μητρόπουλος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, αλλά και τους άλλους αγώνες, όπως των φτωχών αγροτών στα μπλόκα, έγραψε χτες «βαθυστόχαστη» ανάλυση για το ΚΚΕ και τους αγώνες, αναπαράγοντας τα γνωστά και χιλιοειπωμένα συκοφαντικά προβοκατόρικα σχόλια σε βάρος του Κόμματος, επειδή οι κομμουνιστές βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέχρι το τέλος στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, που εξελίχτηκε σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στους ναυτεργάτες, στηριγμένους στην τεράστια ταξική αλληλεγγύη εργαζομένων άλλων κλάδων αλλά και άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, όπως αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, και στους εφοπλιστές στο κοινό τους μέτωπο με το κράτος και την κυβέρνηση. Γράφει λοιπόν ο Δ. Μητρόπουλος: «Εν μέσω κομμένων κάβων, ΜΑΤ και ναυτεργατών, βρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για το αναγκαίο ημιεπαναστατικό χάπενινγκ». Και συνεχίζει στο ίδιο άρθρο: «Την περίοδο εκείνη (σ.σ. εννοεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) είχαν ακουστεί, ακόμη και για κανάλι επαφής Περισσού - Κατεχάκη (σ.σ. Αστυνομία), αλλά και για ασυλία του ΚΚΕ σε θέματα κινητοποιήσεων».

***

Αυτό το τελευταίο μόνο αντιΚΚΕ δημοσιολόγος μπορεί να το κάνει. Και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το ΚΚΕ, η Ιστορία του από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, είναι στην αντίπερα όχθη από τους μηχανισμούς της αστικής τάξης και του κράτους της, από την πολιτική και την ιδεολογία των αστών. Το ξέρουν αλλά όταν είναι να συμβάλουν στο τσάκισμα των ταξικών αγώνων προκειμένου να στηρίξουν τους αστούς, το πρώτο που κάνουν είναι να προβοκάρουν το ΚΚΕ. Αλλά αυτή είναι η αστική δημοσιογραφία. Οταν και επειδή στερείται επιχειρημάτων υπεράσπισης των αστών, στην προκειμένη περίπτωση των εφοπλιστών (άσε που φοβούνται την πείρα τέτοιων αγώνων και τη γενίκευσή της στο εργατικό κίνημα), προχωρά στις κατασκευές ειδήσεων, σαν αυτές που κάνουν «ΤΑ ΝΕΑ», δηλαδή τα «κανάλια επαφής Περισσού - Κατεχάκη». Ατιμη δημοσιογραφία.

Βεβαίως, δεν έγραψε δύο αράδες (έστω για το ξεκάρφωμα) για τους λόγους της απεργίας των ναυτεργατών κόντρα σε ένα νομοσχέδιο που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, μειώνει τη σύνθεση των πληρωμάτων και σε συνδυασμό με την άρση του καμποτάζ σημαίνει πληρώματα χωρίς δικαιώματα και τεράστια ανεργία, που πολλαπλασιάζει τη φορολογία στους ήδη πενιχρούς μισθούς, που δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές να βάζουν καράβια για τα νησιά όποτε θέλουν και όσο χρόνο θέλουν, άρα καταδικάζει τα νησιά στην απομόνωση, που κάνει πανάκριβα τα εισιτήρια για τους νησιώτες, ενώ παραδίδει τα λιμάνια στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Μιλά, λοιπόν, για «αγωνιστικά χάπενινγκ του ΚΚΕ», νομίζοντας πως έτσι θα συκοφαντήσει τον ίδιο τον αγώνα των ναυτεργατών, ή θα συμβάλει ώστε οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να σταματήσουν να αγωνίζονται κάτω από την όξυνση των προβλημάτων τους για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση, επειδή το ΚΚΕ αναδεικνύει τις αιτίες τους, τον πραγματικό, ταξικό αντίπαλο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τη στόχευση που πρέπει να έχουν οι αγώνες, την αναγκαιότητα του «όλοι για έναν και ένας για όλους» και πρωτοστατούν οι κομμουνιστές στα συνδικάτα για την οργάνωσή τους.

***

Οτι το ΚΚΕ δεν κάνει χάπενινγκ για λόγους εντυπωσιασμού ή ψηφοθηρίας το ξέρουν καλά. Αλλωστε γι' αυτό γράφουν έτσι, ευτελιστικά, νομίζοντας ότι ο λαός δεν έχει πείρα και γνώση. Οπως ξέρουν ότι είναι πάντα στο πλευρό των λαϊκών αγώνων ενάντια στη βάρβαρη πολιτική. Οτι τα μέλη του πρωτοστατούν σε αυτούς τους αγώνες για να αποκτήσουν δυναμική, στόχο και προοπτική. Αυτό έκαναν πάντα και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν με μεγαλύτερη ένταση, γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο. Γιατί το σύστημα της εκμετάλλευσης έχει φάει τα ψωμιά του και για να επιβιώσει, εξαθλιώνει όλο και περισσότερο τους εργαζόμενους. Γράφει επίσης ο δημοσιολόγος: «Αν όμως το ΚΚΕ καταθέτει δείγμα γραφής σε θέματα κινητοποιήσεων, δεν οδηγεί την κατάσταση στα άκρα. Κάτι που λέει πολλά». Παλιό το κόλπο των αστών. Να γράφουν με τρόπο που να αφήνουν υπονοούμενα και να καλλιεργούν συνειρμούς εγκατάλειψης των αγώνων από την εργατική τάξη, προβάλλοντας τις μορφές πάλης και όχι τη σχέση τους με το περιεχόμενο, αλλά και το γεγονός ότι δεν αποφασίζει το ΚΚΕ αλλά τα Συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες. Σου λέει, θα τσιμπήσουν κάποιοι ότι το ΚΚΕ μιλά για κινητοποιήσεις αλλά όχι τέτοιες που να οδηγούν σε συγκρούσεις, αυτό εννοεί με τα άκρα, τον τυχοδιωκτισμό και όχι την πραγματική ταξική σύγκρουση με το κεφάλαιο, άρα ποιο το όφελος; Μόνο που και το κίνημα ωριμάζει για να αποφεύγει τέτοιες παγίδες. Η εργατική τάξη πρέπει να βγάζει συμπεράσματα: Γιατί σε περιόδους όξυνσης της ταξικής πάλης επικεντρώνουν τα πυρά τους στο ΚΚΕ, αξιοποιώντας και την προβοκάτσια και τη συκοφαντία;


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ