ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στο σχέδιο «Αθηνά»

Νέο συλλαλητήριο, σήμερα, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Χτες στο ΤΕΙ Αθήνας
Χτες στο ΤΕΙ Αθήνας
Νέο συλλαλητήριο οργανώνουν σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο ΑΠΘ και στο ΠΑΜΑΚ, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», μετά τη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών οι οποίοι αντιδρούν στις μετακινήσεις και συγχωνεύσεις δεκάδων τμημάτων καθώς και στην απαξίωση των πτυχίων τους, στην υποβάθμιση των σχολών τους. Το συλλαλητήριο του ΜΑΣ θα γίνει στις 12 το μεσημέρι μπροστά στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Το ΜΑΣ χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές του ΤΕΙ που, μαζί με τους φοιτητές από τα ΑΕΙ και εργαζόμενους, μπήκαν στο δρόμο του αγώνα και τους καλεί να κλιμακώσουν την πάλη ώστε να μην πεταχτεί κανένας σπουδαστής εκτός σπουδών για οικονομικούς λόγους, όλοι οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο τμήμα που εντάχθηκαν, να μη γίνει καμιά απόλυση προσωπικού αλλά προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μη γίνει καμιά διαβούλευση.

Σημειώνει ότι με τη μεγάλη διαδήλωση της Τετάρτης, δόθηκε ένα ηχηρό μήνυμα στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και σε όσους θέλουν να φορτώσουν παραπάνω βάρη στη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της που σπουδάζουν, αφού χιλιάδες αναγκάζονται να ξεσπιτωθούν.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ότι η κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φορώντας τη μάσκα του δήθεν «ανεξάρτητου» και «ακομμάτιστου», έδωσε ξανά τα διαπιστευτήριά της και στη συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης δεν τόλμησε να μιλήσει για τις διεκδικήσεις των σπουδαστών. Στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ που συγκλήθηκαν με πρωτοβουλία του ΜΑΣ για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ είτε ψήφιζαν κατά είτε λευκό, είτε απουσίαζαν συνειδητά. Στο ΤΕΙ Σερρών, η ΔΑΠ δε δέχτηκε να συζητηθεί σε Γενική Συνέλευση το σχέδιο «Αθηνά» λέγοντας πως πρέπει να γίνουν «διευκρινίσεις». «Γι' αυτό είναι όρος για την επιτυχία του αγώνα μας η απομόνωση της ΔΑΠ και η αλλαγή των συσχετισμών», σημειώνει το ΜΑΣ.

Κοινός αγώνας σπουδαστών ΤΕΙ Σερρών και Θεσσαλονίκης

Το ΜΑΣ του ΤΕΙ Σερρών με ανακοίνωση που έστειλε και μοιράστηκε μαζικά μέσα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, από τις εκεί δυνάμεις του ΜΑΣ, καλεί κάθε φοιτητή να πάρει στα χέρια του την κατάσταση και να κάνει υπόθεση δική του τον αγώνα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» εξολοκλήρου. Να μην ψάχνει για διαχειριστικές λύσεις, καθώς, όπως αναφέρει, «δεν υπάρχουν διαχειριστικές λύσεις που να μη μας αδικούν. Γι' αυτό οι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών και του ΤΕΙ Σίνδου πρέπει να συμπορευτούν σε κοινό αγώνα έτσι ώστε το σχέδιο "Αθηνά" να μείνει στα χαρτιά!».

Στο πλευρό τους τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των σπουδαστών ώστε κανένας να μην αναγκαστεί να παρατήσει τις σπουδές του, κανένας να μη δεχτεί τη μετατροπή της σχολής του σε επιχείρηση, δηλώνουν 16 εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με επιστολή που μοίρασαν μαζικά χτες μέσα στα ΤΕΙ. Τα εργατικά σωματεία σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Είμαστε στο πλευρό σας κι εμείς σαν εργαζόμενοι, σαν γονείς (...) Φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και γονείς πρέπει να σηκώσουμε κίνημα αντίστασης ενάντια στα μέτρα που έχουν περάσει και στα μέτρα που ετοιμάζουν. Μόνο έτσι ο αγώνας μας θα έχει αποτέλεσμα, αν μας βρουν ενωμένους απέναντι στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές».

Το κείμενο υπογράφουν: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Dιa, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Καπνεργατών-τριών Βόρειας Ελλάδας «Παγκαπνεργατικό», Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Δέρματος Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενότητα», Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, Κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Βόρειας Ελλάδας, Σωματείο Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων.

Η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται ο αγώνας των σπουδαστών και των εργαζομένων, χτες, η διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κατέθεσε δύο προτάσεις με τις οποίες, όπως είπαν, μπορεί να αποτρέψουν την υποβάθμιση του Ιδρύματος. Η πρώτη αφορά στην ομοσπονδοποίηση των τριών ιδρυμάτων (ΤΕΙ Σερρών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης), με αυτοτέλεια του κάθε ιδρύματος και εσωτερική αναδιάρθρωση και η δεύτερη στην πλήρη αυτοτέλεια του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Προτάσεις που σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζουν ότι δε θα πεταχτούν εκτός σπουδών οι σπουδαστές, δε θα απολυθούν οι εργαζόμενοι, δε θα υποβαθμιστούν οι σπουδές και δε θα πληρώσουν το μάρμαρο της μετακίνησης οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Στην Αττική

Καταλήψεις στα κτίρια διοίκησης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έκαναν, χτες, οι σπουδαστές των ιδρυμάτων, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) και οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο ΤΕΙ Αθήνας έκαναν συμβολική κατάληψη στη διοίκηση του ιδρύματος. Κατάληψη έκαναν και στο κτίριο διοίκησης του ΤΕΙ Πειραιά οι σπουδαστές του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων (συγχωνεύεται) μετά από απόφαση της τμηματικής τους συνέλευσης.

Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ

Πιο «προωθημένη» και απ' το υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε η Δημοκρατική Αριστερά στην παρουσίαση των προτάσεών της για το σχέδιο «Αθηνά», στη χτεσινή της συνέντευξη Τύπου. Η ΔΗΜΑΡ, μεταξύ άλλων, πρότεινε:

  • Εφαρμογή της βάσης του «10» και συγχώνευση ή και κατάργηση των τμημάτων όπου πάνω από το 50% των σπουδαστών δεν έχουν τη βάση του 10.
  • Δημιουργία κοινοπραξιών ανά περιφέρεια που περιλαμβάνουν Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα, υποστηρίζοντας ότι οι κοινοπραξίες αυτές δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 11 πανελλαδικά.
  • Εσωτερική αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων «σε μεγάλες σχολές και τμήματα», προτείνοντας η εισαγωγή να γίνεται σε σχολές και μετά σε τμήματα.
  • Αξιολόγηση «των υποδομών, των διοικητικών υπηρεσιών, του διδακτικού και ερευνητικού έργου και παρακολούθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων». Θεωρεί, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο «να ενεργοποιηθεί και να ενισχυθεί η ΑΔΙΠ», όπως λέει και το υπουργείο Παιδείας. Επίσης, πρότεινε «η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων να γίνεται με την κατάλληλα σταθμισμένη περιοδικότητα».
Με τεράστια κενά κυλά η χρονιά

Με τουλάχιστον 1.600 κενά εκπαιδευτικών λειτουργούν φέτος τα σχολεία σύμφωνα με την ΟΛΜΕ. Οπως επισημαίνει, για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο μαθητές να κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τις εξετάσεις λόγω της έλλειψης καθηγητών ακόμα και σε βασικά μαθήματα, ενώ ειδικά στα ΕΠΑΛ οι ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων δημιουργεί πρόβλημα στα παιδιά που έχουν επιλέξει να φοιτήσουν στις αντίστοιχες ειδικότητες. Από την πλευρά της η συγκυβέρνηση καλεί τα σχολεία να λειτουργήσουν όπως όπως με τους εκπαιδευτικούς που ήδη υπηρετούν, ενώ στη διάρκεια της χρονιάς προκύπτουν και νέα κενά λόγω αντικειμενικών συνθηκών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΛΜΕ σε 36 από τις 58 Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα πλήρη κενά φτάνουν τα 1.140 και οι αντίστοιχες διδακτικές ώρες ξεπερνούν τις 20.000. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις τα κενά έχουν «κουκουλωθεί» με συμπτύξεις τμημάτων, υποχρεωτικές υπερωρίες, μείωση των ωρών διδασκαλίας ακόμα και σε βασικά μαθήματα.

Η ΟΛΜΕ έδωσε τα παραπάνω στοιχεία χτες σε συνέντευξη Τύπου, όπου παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών της Γερμανίας GEW που είπαν, μεταξύ άλλων, ότι οι δαπάνες για την εκπαίδευση στη Γερμανία είναι χαμηλές και δεν καλύπτονται βασικές ανάγκες. Στα 7.5 εκατομμύρια υπολογίζονται οι Γερμανοί 14 - 64 ετών που είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, 1.5 εκατομμύρια νέοι 22 - 30 ετών δεν έχουν μορφωτικά εφόδια για επαγγελματική ένταξη, μόλις το 20% των παιδιών της εργατικής τάξης συνεχίζουν τις σπουδές στο πανεπιστήμιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα ανώτερα στρώματα είναι 80%. Επίσης, πολλοί εκπαιδευτικοί εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απέναντι σ' αυτά τα στοιχεία, όμως, πρόβαλαν μια λογική καπιταλιστικής διαχείρισης για την αντιμετώπιση της... λιτότητας στην Ευρώπη, με προτάσεις του τύπου «να φτιαχτεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα...

Κινητοποίηση στην Ανατολική Αττική

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Εκπαίδευσης Β' Ανατολικής Αττικής, για τα πάνω από 50 κενά εκπαιδευτικών στην περιοχή, έκανε χτες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β' Ανατολικής Αττικής (Μενίδι, Αυλώνα κ.ά.) «Σωκράτης». Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί έκαναν κινητοποίηση και στο δήμο Μενιδίου, διαμαρτυρόμενοι γιατί υπάρχουν σχολεία που δεν είχαν θέρμανση έως και 15 μέρες, σχολεία που δεν έχουν φωτοτυπικό ή ακόμα και χαρτί για φωτοτυπικό κ.τ.λ. Σήμερα, ο Σύλλογος θα κάνει κινητοποίηση στη Διεύθυνση Ανατολικής Αττικής.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και για την προετοιμασία της απεργίας στις 20 Φλεβάρη διοργανώνει σήμερα, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27), η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Η Γραμματεία Αττικής του ΜΑΣ καλεί φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα, εκλεγμένους συνδικαλιστές στα ΔΣ να συζητήσουν τις εξελίξεις και να προχωρήσουν σε κοινό σχέδιο ενημέρωσης και δράσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ