ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εντείνει τη δραστηριότητα για το πανθριασιακό συλλαλητήριο

Η ΠΑΣΚΕ σιωπά για τις αιτίες της άγριας αντεργατικής επίθεσης και αναλώνεται σε αντι-ΠΑΜΕ επίθεση

Το συλλαλητήριο στις 14 Φλεβάρη μπορεί να γίνει σημαντικό βήμα πανεργατικού συντονισμού σε μια τεράστια βιομηχανική περιοχή (φωτ. από συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας)
Το συλλαλητήριο στις 14 Φλεβάρη μπορεί να γίνει σημαντικό βήμα πανεργατικού συντονισμού σε μια τεράστια βιομηχανική περιοχή (φωτ. από συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας)
Εντείνονται οι προετοιμασίες των ταξικών δυνάμεων για την επιτυχία του πανθριασιακού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 14 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας, που διοργανώνει η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ.

Με αιχμή την αλληλεγγύη στους απεργούς των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και στους εργαζόμενους όλων των εργοστασίων της περιοχής, που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχωρούν καθημερινά σε πλατιές εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς. Ταυτόχρονα, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη, καθώς, εκτός από την αλληλεγγύη, το συλλαλητήριο παίρνει και χαρακτηριστικά πλατιάς εξόρμησης μπροστά στην απεργία.

Στον αντίποδα κινούνται οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Με μπροστάρη την ΠΑΣΚΕ, η χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας εξελίχθηκε σε όργιο αποπροσανατολισμού και αντι-ΠΑΜΕ επίθεσης.

Αν και κεντρικό θέμα υποτίθεται ότι ήταν η απεργία στις 20 Φλεβάρη, δεν υπήρξε καμιά συζήτηση πάνω στα ζητήματα οργάνωσης των εργαζομένων. Καμιά συζήτηση στην απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι στην εντεινόμενη εργοδοτική επίθεση. Κι αυτό την ώρα που στα ναυπηγεία είναι απλήρωτοι, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα απαξιώνονται, στο τσιμεντάδικο ΧΑΛΥΨ έχει ανακοινωθεί εκ περιτροπής εργασία (3ήμερο) και, κύρια, η «Χαλυβουργική» προχωρά σε 170 απολύσεις και ταυτόχρονη 20% μείωση μισθού.

Η ΠΑΣΚΕ, αντιθέτως, αναλώθηκε σε προβοκάτσιες κατά του ΠΑΜΕ φτάνοντας στο σημείο, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ισχυριστεί πως στη «Χαλυβουργική» το ΠΑΜΕ επιτίθεται κατά του Σωματείου γιατί τα... έχει βρει με τον Αγγελόπουλο! Κι αυτό όταν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη δεχθούν καμιά απόλυση, να μην υποχωρήσουν στα σχέδια της εργοδοσίας και, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους που δέχονται τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής, να οργανώσουν την πάλη τους. Απ' την άλλη, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ στη «Χαλυβουργική» λένε ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν όσους εργαζόμενους θέλουν να φύγουν με ...οικειοθελή αποχώρηση!

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία (ΠΑΣΚΕ) του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας έχει σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία», σύνθημα τουλάχιστον αόριστο, σίγουρα μακριά από την ανάγκη τα ναυπηγεία να πάψουν να λειτουργούν υπό τον έλεγχο του κεφαλαίου τσακίζοντας έτσι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σήμερα, που τα ναυπηγεία έχουν ιδιωτικοποιηθεί και ανήκουν στον Ταβουλάρη και που δεν παράγουν προς όφελος του λαού και των εργαζομένων, αλλά για τα κέρδη του ιδιοκτήτη, ένα τέτοιο σύνθημα δε λέει τίποτα. Διότι αυτό που συμφέρει τους εργάτες των ναυπηγείων δεν είναι απλά να συνεχίσουν τα ναυπηγεία να λειτουργούν - γιατί και τώρα λειτουργούν αλλά με εξαθλιωμένους και απλήρωτους εργαζόμενους. Εκείνο που τους συμφέρει είναι να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, να παράγουν, να μπορούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να ζουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, με πλήρη δουλειά και αξιοπρεπείς μισθούς. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο τα ναυπηγεία είναι ιδιωτικά, όσο εξυπηρετούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στις 19 Φλεβάρη στο Θριάσιο θα γίνει 4ωρη στάση εργασίας με επίκεντρο την προστασία των ανέργων.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Τρίβουν τα χέρια τους για το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Χαρακτηρίζουν «όραμα» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα αυξήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα

Το δίκαιο του χαρακτήρα του αγώνα των ναυτεργατών και η ανάγκη αυτός να κλιμακωθεί επιβεβαιώθηκαν στην προχτεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ, που αντιπροσωπεύει το «σκληρό πυρήνα» του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τους ποντοπόρους εφοπλιστές, χαρακτήρισε «όραμα» το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και άλλες διατάξεις». Επισήμανε ότι «η ρύθμιση που περιλαμβάνει το υπό εξέταση πολυνομοσχέδιο για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία και στον κλάδο των σκαφών αναψυχής (....), η ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων θα είναι πλέον πρακτικά εφικτή με δεδομένες τις συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού που επικρατούν σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλία. Η ανταγωνιστικότητα είναι η καθοριστική παράμετρος για να επιβιώσει το ελληνικό πλοίο στο διεθνή στίβο της θάλασσας, και επομένως να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό πυλώνα και μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Και προσθέτει για το νομοσχέδιο: «Θα είναι πράγματι απογοητευτικό εάν μία τόσο ελπιδοφόρος προοπτική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη δίνη της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, ανατραπεί στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, στερώντας από άνεργους συμπολίτες μας το δικαίωμα για εργασία και δημιουργία».

Οι φράσεις του εφοπλιστή «συμπυκνώνουν» όλη την επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και δείχνουν για λογαριασμό ποιων συντάχθηκε το νομοσχέδιο το οποίο και άναψε τη φωτιά.

Πρώτοι διεθνώς και στην ΕΕ

Την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές αξιώνουν οι ναυτεργάτες να δουλεύουν σε καθεστώς σύγχρονης δουλείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε ο Θ. Βενιάμης στη συνέλευση της ΕΕΕ: «Η ελληνόκτητη ναυτιλία παραμένει στην πρώτη θέση τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με 3.428 πλοία (άνω των 1.000 gt), χωρητικότητας περίπου 245 εκατομμυρίων dwt, (....), ο ελληνόκτητος στόλος εκπροσωπεί το 15,56% του παγκόσμιου στόλου, ελέγχοντας παράλληλα το 23,55% και το 17,20% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων και φορτηγών χύδην φορτίων αντιστοίχως. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν ένα πρόγραμμα συνεχούς ανανέωσης του στόλου τους, είτε μέσω των προγραμμάτων ναυπηγήσεων που σταδιακά ολοκληρώνονται, είτε μέσω αγορών μεταχειρισμένων αλλά ποιοτικών πλοίων νέας ηλικίας». Αυτοί είναι οι... καημένοι (όπως λίγο - πολύ τους παρουσίαζε η αστική κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ) οι επιχειρηματίες για τους οποίους έσκουζαν επτά μέρες και η κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ, αποδίδοντας την απλήρωτη εργασία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν...

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Γενική συνέλευση στις 13 Φλεβάρη

Η εργοδοσία ζητά να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία

Σε νέα γενική συνέλευση στις 13 Φλεβάρη καλεί το Σωματείο εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, μετά την ανακοίνωση των νέων σχεδίων της εργοδοσίας που ζητά να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία.

Χτες, η εργοδοσία κάλεσε το σωματείο εργαζομένων σε νέα διαβούλευση στις 14 του Φλεβάρη με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας από τις 15 Φλεβάρη μέχρι τις 15 Απρίλη όπου οι χαλυβουργοί θα εργάζονται και φυσικά θα πληρώνονται και θα ασφαλίζονται για τις μισές μέρες του μήνα. Δηλαδή 12 με 13 μεροκάματα και ένσημα το μήνα.

Ο Μάνεσης επιμένει να προκαλεί αξιώνοντας από τους χαλυβουργούς να φορτωθούν αυτοί το πρόβλημα της «ανταγωνιστικότητα» που υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει η επιχείρηση λόγω της καπιταλιστικής κρίσης. Ετσι, καλεί τους χαλυβουργούς μετά τον περήφανο απεργιακό αγώνα που έδωσαν για 9 μήνες, υπερασπιζόμενοι αξιοπρεπή εργασία και αφού τέθηκαν αμέσως μετά σε τρίμηνη διαθεσιμότητα να δεχτούν τώρα και εκ περιτροπής εργασία για να αποφευχθούν όπως υποστηρίζει απολύσεις. Υπενθυμίζουμε, ότι ήδη έχουν απολυθεί 125 εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της 9μηνης απεργίας.

Η χτεσινή διαβούλευση ματαιώθηκε μετά την αποχώρηση του σωματείου, όταν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την αρχική «πρόταση» για επέκταση της τρίμηνης διαθεσιμότητας που λήγει στις 12 Φλεβάρη. Οπότε, οι χαλυβουργοί θα επιστρέψουν κανονικά στο εργοστάσιο εκείνη τη ημέρα και την αμέσως επόμενη το Σωματείο θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην εργοδοσία.

Πάντως, το ΔΣ του Σωματείου έχει καταθέσει στην εργοδοσία ξεκάθαρη θέση για: Καμία διαθεσιμότητα, καμία εκ περιτροπής απασχόληση, επαναπρόσληψη απολυμένων και επαναλειτουργία του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Επίσης, οι χαλυβουργοί έχουν αποφασίσει μέσα από την πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση και στα πλαίσια συντονισμού του αγώνα τους και με την υπόλοιπη εργατική τάξη της περιοχής να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο συμπαράστασης στον απεργιακό αγώνα των εργατών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στην πλατεία Ελευσίνας, που διοργανώνεται με απόφαση συνδικάτων και φορέων της περιοχής σε σύσκεψη της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ