ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΤΙΚΟ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Κλιμάκωση, πανελλαδικός συντονισμός των μπλόκων!

Καλεί εκπροσώπους από όλα τα μπλόκα σε σύσκεψη στον κόμβο της Νίκαιας, μεθαύριο, Κυριακή, να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα της αγροτικής κινητοποίησης

Το μπλόκο της Νίκαιας καλεί όλα τα άλλα μπλόκα, που έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, να προχωρήσουν σε πανελλαδικό, αγωνιστικό συντονισμό και κλιμάκωση της πάλης, ως απάντηση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην άρνηση της συγκυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα, που συνοδεύτηκε από μια επαίσχυντη επιχείρηση εμπαιγμού των αγωνιζόμενων αγροτών κι αποπροσανατολισμού της «κοινής γνώμης».

Οπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, «το μπλόκο της Νίκαιας απευθύνει ενωτικό κάλεσμα σε όλα τα μπλόκα της χώρας για συντονισμό της πάλης μας, στη βάση του υπομνήματος και των αιτημάτων που θέσαμε στη συνάντησή μας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ξέχωρα από τα ιδιαίτερα αιτήματα που μπορεί να έχει κάθε περιοχή».

Προς τούτο το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών καλεί αντιπροσωπείες από όλα τα μπλόκα να μεταβούν στον κόμβο της Νίκαιας, την Κυριακή, 10 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, για να συζητήσουν εκεί για τα επόμενα βήματα της αγροτικής κινητοποίησης.

Στο πλαίσιο συνέχισης του αγώνα τους, σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στη 1 μετά το μεσημέρι στα γραφεία του ΕΛΓΑ, στη Λάρισα.

«Μας κοροϊδεύει η κυβέρνηση!»

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ξεκαθάρισαν ότι οι κυβερνητικές «εξαγγελίες» δεν ικανοποιούν τους αγωνιζόμενους αγρότες γιατί ούτε στο ελάχιστο βάζουν φρένο στην καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των αγροτοπαραγωγών.

«Για ακόμα μια φορά - τόνισαν - δεν πήραμε απάντηση στα συγκεκριμένα αιτήματα που θέσαμε στο υπόμνημά μας κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».

Και συνέχισαν: «Με το πρόσχημα της κρίσης βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη μας και μας αρπάζουν πάνω από 2 δισ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που δε ζητάμε ουσιαστικά ούτε ένα ευρώ από την κυβέρνηση, τα αιτήματά μας είναι αμυντικά, με την έννοια ότι ζητάμε να μη μας πάρουν ακόμη περισσότερα από την τσέπη.

Το ζήτημα δεν είναι ότι το κράτος δεν έχει χρήματα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά ότι θέλει πάλι να τα πάρει από τους πολλούς εργαζόμενους, για να τα δώσει και πάλι στους λίγους, στους τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους κ.ά.

Επιχειρούν και πάλι, με αφορμή τα ψίχουλα που δήθεν μας δίνουν, να δημιουργήσουν "κοινωνικό αυτοματισμό", όπως εκφράστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλο, που είπε ότι για κάθε ευρώ που δίνουν στους αγρότες παίρνουν ένα ευρώ από τα άλλα κοινωνικά στρώματα. Την απάντηση την δίνουν τα λαϊκά στρώματα και οι μαζικοί φορείς που όλοι ανεξαιρέτως στέκονται στο πλευρό μας και εκφράζουν την συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά μας».

Στη συνέχεια, αναλύοντας, μία προς μία, όλες τις «εξαγγελίες» της κυβέρνησης, απέδειξαν ότι στην ουσία δεν ανταποκρίνονται σε κανένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά τους και γίνονται απλώς για να κοροϊδέψουν τους αγρότες και να ξεγελάσουν το λαό. Κάλεσαν, δε, τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας να ενισχύσουν τα αγροτικά μπλόκα και να διεκδικήσουν, ακόμα πιο αποφασιστικά, ουσιαστικές απαντήσεις και βιώσιμες λύσεις στα ζωτικά προβλήματά τους.

Τέλος, εξέφρασαν τη συμπαράσταση της αγωνιζόμενης αγροτιάς στη μαχητική σπουδάζουσα νεολαία που είναι στους δρόμους και σε όλους τους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το δίκιο τους και γνωρίζουν τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Πυκνώνουν τα μπλόκα

Στο μεταξύ, και νέες δυνάμεις προστίθενται στα αγωνιστικά μπλόκα των αγροτών. Ειδικότερα:

Στη Θεσσαλονίκη ενισχύονται τα μπλόκα στα Πράσινα Φανάρια και τη Χαλκηδόνα.

Στην Ημαθία, οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Κουλούρας και στη διασταύρωση της Νάουσας.

Στην Πέλλα, οι αγρότες έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ στο ύψος του Γυψοχωρίου, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αγρότες της Αριδαίας.

Στις Σέρρες, οι αγρότες παραμένουν στο Λευκώνα, στο Ροδολίβος και στα Κερδύλλια.

Σε Δράμα και Καβάλα ενισχύονται τα μπλόκα της Λυδίας, της Μαυρολεύκης και της διασταύρωσης Κοκκινογείων.

Σε Εβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους έξω από το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Στη Ροδόπη, έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο της Καλλίστης.

Στην Αργολίδα, παναγροτικό - παναργολικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν αγρότες και φορείς του νομού την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Η απόφαση λήφθηκε σε μαζική σύσκεψη που έγινε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο μπλόκο στο Ανυφί, στην οποία συμμετείχαν πλήθος αγρότες καθώς και αγροτικοί φορείς (Ομάδα Παραγωγών της Ενωσης, Ομάδα Παραγωγών ΚΑΣΟΑ, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Προσύμνης, Μιδέας, Ανυφίου - Αστέρας, Ηρας, Κουρτακίου, Πυργέλας, Δαλαμανάρας - Διόνυσος, Αργέα, Κτηνοτροφικός Σύλλογος, Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων και ΤΟΕΒ Πουλακίδας - Μάνεση).

Τους αγωνιζόμενους αγρότες από Αρκαδία και Λακωνία που βρίσκονται στη διασταύρωση για Καρυές Λακωνίας επισκέφτηκαν αντιπροσωπείες από την ΕΛΜΕ Λακωνίας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αρκαδίας.

Στην Ηλεία, τα δύο μπλόκα παραμένουν και ενισχύονται σε Μαραθιά και Κουρτέσι. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), σήμερα, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση μπροστά από την Εφορία στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Την ίδια στιγμή αγροτοκτηνοτρόφοι της Αχαΐας παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους: Στη διασταύρωση της Αχαγιάς, στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου καθώς και στη θέση Κουρλαμπά και Διάσελο που βρίσκονται στην παλιά Εθνική οδό Πατρών - Τρίπολης. Στη Μεσσηνία εξακολουθούν να είναι παραταγμένα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο στο Σουληνάρι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Αύριο η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου

Αποψη από τη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Αποψη από τη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, που θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την έκθεση «ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ», απευθύνουν η ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ στους αγρότες, στους εργαζόμενους, στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσαν την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή δράση και συμμαχία των αγροτών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, απέναντι στην ενιαία επίθεση που δέχονται με τα εξοντωτικά μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης και της ΕΕ. Να μπει στην ημερήσια διάταξη του αγώνα η πάλη για την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων ανακούφισης αλλά και η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ο Β. Μπούτας σημείωσε ότι οι αγρότες που μέρες τώρα βρίσκονται στα μπλόκα, διεκδικούν αιτήματα ανακούφισης. «Για πρώτη φορά δε ζητάμε χρήματα, ζητάμε να μη μας πάρουν χρήματα, γιατί με τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θέλει να μας πάρει πάνω από 2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τι θα πληρώσουμε από χαράτσια στα χωράφια και από τη φορολογία», σημείωσε.

Παρουσίασε συνοπτικά τα αιτήματα των αγροτών, που έχουν φτάσει σε σημείο να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους γιατί δεν έχουν χρήματα. Οπως είπε, διεκδικούν μείωση του κόστους παραγωγής μέσα από το αφορολόγητο πετρέλαιο, νέα άτοκα δάνεια για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, κατώτερες εγγυημένες τιμές, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τόνισε ότι δεν απαντούν στα αιτήματα των αγροτών και δεν πρόκειται να απαλύνουν την κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Είναι ολοφάνερο ότι οι εξαγγελίες αυτές επιδιώκουν να μπερδέψουν το λαό και να τον στρέψουν εναντίον μας, όμως η κυβέρνηση δε θα το πετύχει. Αλλωστε, ένα από τα ποιοτικά στοιχεία αυτής της κινητοποίησης είναι ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες είναι μαζί μας γιατί τα αιτήματά μας είναι και δικά τους. Αυτό εκδηλώνεται με την έμπρακτη συμπαράσταση που δείχνουν στα μπλόκα των αγροτών», ανέφερε. Και ξεκαθάρισε ότι μόνο με τη λαϊκή συμμαχία που χτίζεται σιγά σιγά μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη.

Αυτή η άλλη ανάπτυξη που προτείνει η ΠΑΣΥ ως προοπτική, προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ και τα κόμματα που την υλοποιούν, για να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών για τη μικρομεσαία αγροτιά, για την ικανοποίηση των διατροφικών και άλλων αναγκών του λαού μας.

Ταξική αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε: «Πρέπει να πάμε πιο βαθιά και οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, πρέπει να μιλήσουμε για συμπαράταξη και για συμμαχία. Εχουμε κοινές αιτίες προβλημάτων, κοινούς αντιπάλους, κοινά συμφέροντα, πρέπει να προχωρήσουμε στον ίδιο δρόμο. Στο δρόμο της αντεπίθεσης. Ηδη το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα του, σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν μπλόκα, έχει παρουσία και προσπαθεί να δώσει αυτή τη διάσταση της συμμαχίας. Εχουμε απέναντί μας κοινή την αδιαλλαξία της κυβέρνησης σε αιτήματα εργαζομένων και αγροτών. Αδιαλλαξία που θέλει να δείξει ότι θα φτάσει μέχρι τέλους για να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, θα τσακίσει τους πάντες για να περάσει την πολιτική της. Θα εντείνει την καταστολή γιατί έχει σκοπό να πάρει νέα μέτρα και φοβάται τις αντιδράσεις». Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία της περιοχής, σε κοινή συγκέντρωση με τους αγρότες και στην πορεία προς την έκθεση «Ζωοτεχνία». Κάλεσε και τους αγρότες που βρίσκονται στον αγώνα στα μπλόκα, να έχουν δυναμική παρουσία στην πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Αγρότες - οικοδόμοι μαζί!

Το σύνθημα «εργατιά - αγροτιά μια γροθιά» αντήχησε, χτες, για μια ακόμα φορά, στο μπλόκο της Νίκαιας. Ηταν την ώρα που οικοδόμοι από την Αθήνα πραγματοποιούσαν επίσκεψη αγωνιστικής συμπαράστασης στη μάχη επιβίωσης που με αποφασιστικότητα δίνει η μικρομεσαία αγροτιά.

Τους οικοδόμους, που έφτασαν στο μπλόκο κρατώντας τις κόκκινες σημαίες του Συνδικάτου της Αθήνας, υποδέχτηκε, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του μπλόκου ο Κ. Τζέλλας, ο οποίος και τους ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας ότι ο αγώνας της αγροτιάς είναι δίκαιος και οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται να τον αφήσουν στη μέση.

Στο χαιρετισμό του, ο Γ. Τασούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, επεσήμανε ότι η αγωνιστική δικαίωση της πάλης της φτωχής αγροτιάς δεν είναι μόνο δική της υπόθεση, αλλά και της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Εργαζόμενοι και φτωχοί αγρότες - είπε - αντιμετωπίζουμε τα ίδια βάσανα και μόνο μέσα από το δρόμο του αγώνα μπορούμε να επιβάλουμε τις λύσεις που εμείς θέλουμε».

Στην ανάγκη του κοινού αγώνα αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του και ο Β. Ντέλας, από το Σωματείο κατασκευαστικού τομέα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εμφανίζει το μαύρο - άσπρο

Ο Αθ. Τσαυτάρης έφτασε στο προκλητικό σημείο να δηλώσει χτες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι αγρότες δεν έχουν πλέον λόγο να διαμαρτύρονται...

Το μαύρο - άσπρο κάνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να εμφανίσει τα ανακοινωθέντα ψευτομέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης ως την καλύτερη δυνατή παροχή που να μπορούσε να γίνει προς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Ο Αθ. Τσαυτάρης παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να δημιουργηθούν επικοινωνιακές εντυπώσεις μέσω των τηλεοπτικών καμερών. Εφτασε στο προκλητικό σημείο να δηλώσει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι αγρότες δεν έχουν πλέον λόγο να διαμαρτύρονται, γιατί στα αιτήματα που θέτουν έχουν δρομολογηθεί λύσεις από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Κι όταν ρωτήθηκε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν ικανοποίησαν τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα απάντησε: «Δεν είναι αριστοποιημένες οι συνθήκες για να δώσουμε άριστες λύσεις».

Το θέμα είναι πως η συγκυβέρνηση ΔΝ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ εκεί που χρώσταγε στους αγροτοκτηντρόφους τους παίρνει και το βόδι... Κανένα αίτημα δεν ικανοποιείται, αντίθετα εντείνεται η βάρβαρη πολιτική φοροχαρατσώματος της αγροτιάς και της βίαιης εξώθησης στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, που επιβάλλουν τα μνημόνια και η ΕΕ. Κι όπως φάνηκε και από αυτά που δεν ομολόγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο εφαρμόζεται η πολιτική των μνημονίων και της ΚΑΠ οι μικρομεσαίοι αγρότες δε θα δουν να ικανοποιείται κανένα από τα δίκαια αιτήματά τους, δεν πρόκειται να δούνε να αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο. Μάλιστα αυτές τις μέρες στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ συζητείται να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό για την ΚΑΠ.

Οσο και αν προσπάθησε ο Αθ. Τσαυτάρης να εξειδικεύσει τα ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης, δεν φάνηκε από πουθενά ότι θα προκύψει κάποιο σημαντικό όφελος για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Δεν επιστρέφεται πίσω ούτε ένα μικρό μέρος από όσα αφαιρέθηκαν με το μνημόνιο 3. Αντίθετα, θα προστεθούν ακόμα μεγαλύτερα βάρη. Ο Αθ. Τσαυτάρης ανέφερε ότι θα δοθεί νωρίτερα η πρώτη δόση της επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου για το 2012 ύψους 80 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του Φλεβάρη. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρόκειται να δοθούν άλλα 50 εκατ. ευρώ κατά το Σεπτέμβρη και αν περισσέψουν χρήματα από το κονδύλι της επιστροφής φόρου θέρμανσης το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ ακόμα. Καλά κρασιά, δηλαδή. Το μνημόνιο 3 έκοψε 53 εκατ. ευρώ ετησίως από την επιστροφή πετρελαίου.

Στην επιστροφή του ΦΠΑ, το μνημόνιο 3 έκοψε 180 εκατ. ευρώ και ο Αθ. Τσαυτάρης επιχείρησε να εμφανίσει ότι με τα 250 εκατ. που είναι πλέον να μοιραστούν μπορεί να γίνει δικαιότερη αναδιανομή. Αυτό κι αν αποτελεί κοροϊδία. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μειώνεται ο συντελεστής του ΦΠΑ από το 11% στο 6% και ακόμα και αν καταπολεμηθούν οι όποιες παρατυπίες, δεν μπορεί να προκύψει μεγαλύτερο όφελος για τους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους. Ο Αθ. Τσαυτάρης, για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ανέφερε ότι από 292.000 δικαιούχους επιστροφής ΦΠΑ οι 37.000 εισέπρατταν υπερβολικά ποσά. Αλλά και αν ακόμα γίνονταν παρατυπίες, γιατί δεν τις αντιμετώπιζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις; Δυστυχώς τέτοια φτηνά επιχειρήματα δεν προσφέρουν άλλοθι, για τα βάρβαρα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο.

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία ότι η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα αιτήματα των αγροτών, ανέφερε τα παραδείγματα των βαμβακοπαραγωγών και των ροδακινοπαραγωγών. Για τους βαμβακοπαραγωγούς ανέφερε ότι θα δοθούν μέχρι τέλος Φλεβάρη 200 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη στρεμματική, πράγμα που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν. Δεν ανέφερε όμως ότι η συνδεδεμένη στρεμματική ενίσχυση θα είναι μειωμένη κατά 10 ευρώ το στρέμμα περίπου, λόγω του προστίμου συνυπευθυνότητας και επίσης απέφυγε να θίξει το θέμα για την άρνηση της κυβέρνηση να καταβάλει αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι. Για τους ροδακινοπαραγωγούς, είπε αφού εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση στις βιομηχανίες προκειμένου να πληρωθούν τα οφειλόμενα στους παραγωγούς, δεν υπάρχει πλέον λόγος να διαμαρτύρονται. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και δεν είναι λόγος για να φύγουν από τα μπλόκα.

Τα υποτιθέμενα 11 μέτρα, που ανακοίνωσε προχτές βράδυ η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζουν κανένα μα κανένα πρόβλημα από τα όσα αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης ολέθριας αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Μαύρη νύχτα περιμένει την αγροτιά, αν ανεχτεί αυτήν τη βάρβαρη πολιτική και νύχτα θα τη βάζουν να ποτίζει, γιατί μόνο τότε θα παρέχεται, σε νέες χαρατσωμένες, τιμές, νυχτερινό αγροτικό ρεύμα...

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης μίλησε στους συγκεντρωμένους αγρότες, εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις τους, τους ενημέρωσε για τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, που έχει καταθέσει το Κόμμα, και τους κάλεσε να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που τους οδηγεί να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και τους κλέβει τη γη.

ΧΑΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία

Σε συγκέντρωση και κατάληψη του κτιρίου της Εφορίας Χανίων προχώρησαν χτες το πρωί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων δίνοντας συνέχεια στη δράση τους, συντονίζοντας τα βήματά τους με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων συγκεντρώθηκαν έξω από την Εφορία Χανίων, όπου για πρώτη φορά αντίκρισαν δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν τοποθετηθεί μέσα στο κτίριο.

Κάτω από τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων, οι δυνάμεις της καταστολής «αποσύρθηκαν» από το κτίριο και οι αγρότες πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη συμβολική κατάληψη του κτιρίου.

Την παρουσία των δυνάμεων καταστολής κατήγγειλαν στις ομιλίες τους, εκτός από τους αντιπροσώπους των αγροτοκτηνοτρόφων, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΟΥ, που πήραν μέρος στην κινητοποίηση.

Μετά τη συμβολική κατάληψη, οι αγροτοκτηνοτρόφοι αποχώρησαν ανακοινώνοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους για σήμερα, Παρασκευή 8 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην Εφορία Χανίων και αύριο, Σάββατο 9 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στο χώρο που πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά στα Χανιά (οδός Μίνωος).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμπαιγμός σε βάρος των αγροτών

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει:

«Οταν οι φόροι βαφτίζονται παροχές!

Με τις εξαγγελίες της η τρικομματική κυβέρνηση βαφτίζει τους φόρους παροχές. Συνεχίζεται η πολιτική κοροϊδίας και αφαίμαξης των μικρών και μεσαίων αγροτών μέχρι το στραγγαλισμό τους, προκειμένου να κυριαρχήσουν οι μεγάλες καπιταλιστικές μονάδες!

Το 3ο μνημόνιο επιβάλλει ένα δισ. ευρώ για φόρους και χαράτσια που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής σε εξοντωτικά επίπεδα. Με τις εξαγγελίες κοροϊδίας η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί κανένα αίτημα των αγροτών, ενώ τα 30 εκατομμύρια ευρώ που υπόσχεται να επιστρέψει στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα τα πάρει πολλαπλάσια με την πρόσθετη φορολόγηση των αγροτών και των χωραφιών. Μάλιστα, η συζήτηση για τη μείωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά των πόρων του αγροτικού τομέα, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, θα ολοκληρώσει το μαζικό βίαιο ξεκλήρισμα όσων μικρών και μεσαίων αγροτών έχουν απομείνει.

Οι εξαγγελίες αποτελούν εμπαιγμό με στόχο να σπάσει το αγωνιστικό μέτωπο της αγροτιάς, που παλεύει για την επιβίωσή της.

Το ΚΚΕ καλεί σε ενίσχυση και αλληλεγγύη της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Ανάπτυξη της συμμαχίας της με τους εργαζόμενους της πόλης και τα λαϊκά στρώματα. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Εμπρακτη αλληλεγγύη

Στην κινητοποίηση αλληλεγγύης στους αγώνες των αγροτών, στο μπλόκο της Νίκαιας, την Κυριακή, θα συμμετάσχουν και εκπαιδευτικοί, μετά από αποφάσεις διαφόρων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ανάμεσά τους οι Σύλλογοι Ανατολικής Αττικής («Σωκράτης»), Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης («Γ. Σεφέρης»), Περιστερίου («Ε. Αλεξίου»), Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου («Ρ. Ιμβριώτη»), Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού («Θουκυδίδης»), Ηλιούπολης («Μ. Παπαμαύρος»), Σαλαμίνας, Παλαιού Φαλήρου και η ΕΛΜΕ Πειραιά. Η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει το πρωί της Κυριακής, στις 8.30, από την πλατεία Λαυρίου, στην Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ