ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θολώνει τα νερά με σκιάχτρο τη Χρυσή Αυγή

Για να βγάλει λάδι συνολικά την αστική διαχείριση, καλεί σε κοινή δράση «για την αντιμετώπιση των φαινομένων εκφασισμού»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε βήμα για να διαφημίσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την κρατική καταστολή εναντίον των ναυτεργατών, των εργαζομένων στα ΜΜΜ, των αγροτών και συνολικά του λαϊκού κινήματος, μετέτρεψε χτες ο Ευ. Βενιζέλος τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, για να παρουσιάσει τις προτάσεις του «για την αντιμετώπιση των φαινομένων εκφασισμού, την καταπολέμηση της κοινωνικής βίας και του ρατσισμού».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε για «σκιάχτρο» τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που την εξέθρεψε και τη συντηρεί το αστικό πολιτικό σύστημα, για να καλέσει σε «συμπόρευση όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου» εναντίον της. Μ' αυτόν τον τρόπο, προσπάθησε να κρύψει ότι τα αστικά κόμματα και η Χρυσή Αυγή τέμνονται στον τρόπο που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, στοχοποιώντας για λογαριασμό του συστήματος τους λαϊκούς αγώνες και το ταξικό κίνημα.

Καθόλου τυχαία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε με βρώμικο τρόπο να τσουβαλιάσει τις εργατικές κινητοποιήσεις με «τα φαινόμενα της βίας» και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Ισχυρίστηκε προκλητικά: «Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ανήκουν στο συνταγματικό τόξο, οι οποίες δεν είναι πάντα όσο καθαρές θα θέλαμε στην απόλυτη, χωρίς καμία επιφύλαξη καταδίκη κάθε μορφής βίας».

Είναι σαφές ότι το υπονοούμενο αφορά και το ΚΚΕ, το οποίο βρίσκεται στην πρωτοπορία των λαϊκών αγώνων, που η κυβέρνηση κατατάσσει στις «μορφές βίας». Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι «φαινόμενα κοινωνικής και πολιτικής βίας υπάρχουν και πολύ πέραν της Χρυσής Αυγής».

Αναφέροντας ότι «καμιά μορφή οικονομικής κρίσης, εισοδηματικής περικοπής, δυσπραγίας, ανεργίας, αποεπένδυσης, δεν δικαιολογεί το φασισμό και τη βία», επιχείρησε να παρουσιάσει το κόμμα του και τους εταίρους της συγκυβέρνησης, που με την πολιτική τους συντρίβουν τα λαϊκά δικαιώματα, σαν δυνάμεις «αποτροπής» των φαινομένων του «ναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», με στόχο να αποπροσανατολίσει το λαό και να μείνει στο απυρόβλητο η αστική βαρβαρότητα και το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην απεργία των ναυτεργατών, υπεραμύνθηκε του αχαλίνωτου κυβερνητικού αυταρχισμού και προκλητικά χαρακτήρισε την επιστράτευση «μια συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενη διαδικασία», την οποία επέβαλε η κυβέρνηση για την «εξυπηρέτηση των νησιών»!

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι στην προχτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «δεν τέθηκε ζήτημα για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα», αλλά επιχείρησε να στιγματίσει τις εργατικές κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι «το θέμα είναι πώς αντιλαμβάνεσαι την ευθύνη σου την κοινωνική και πώς κάνεις χρήση των δικαιωμάτων σου». Οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου δεν είναι άσχετες με τη συντονισμένη επιχείρηση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε «νομοθετική ρύθμιση» για περαιτέρω περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Βρώμικη προπαγάνδα

Παράλληλα, επιδίωξε να ενεργοποιήσει το λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», λέγοντας για ναυτεργάτες και αγρότες ότι «πρέπει να αποτραπεί η ταλαιπωρία της υπόλοιπης κοινωνίας, μέσα από τέτοιες κινητοποιήσεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε συνολικά να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και συνολικά της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, για την ενίσχυση της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» και προανήγγειλε την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο νόμου προβλέπει «αυξημένη ποινική ευθύνη σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από βουλευτές και ευρωβουλευτές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα «να μην συνυπάρχουμε, να μη συλλειτουργούμε, να μην παίρνουμε κοινές πρωτοβουλίες με τη Χρυσή Αυγή στα θέματα που αφορούν το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Να μη συγκροτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία με συνυπολογισμό των ψήφων της Χρυσής Αυγής».

Βέβαια, όταν ρωτήθηκε από τον «902» πώς εξηγείται στις περιπτώσεις καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων και των πολιτικών επιστρατεύσεων, να υπάρχει συμπόρευση της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει καμία συμπόρευση» και ότι «η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται αυτό που θεωρεί κενό στην άσκηση της κρατικής εξουσίας και προσφέρει προστασία και ασφάλεια στον πολίτη»!

Αφαντος ο πρωθυπουργός στις Ερωτήσεις της Αλ. Παπαρήγα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την πάγια τακτική του πρωθυπουργού να μην εμφανίζεται στη Βουλή για να απαντήσει

«Αφαντος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης στις επανειλημμένες Ερωτήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ», καταγγέλλει με σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, και εξηγεί:

«Είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης να μην εμφανίζεται κανείς και να μένουν αναπάντητες Ερωτήσεις, που έχει καταθέσει η Αλέκα Παπαρήγα, προς τον πρωθυπουργό, για οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, για τις νέες εξοντωτικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, την άμεση κατάργηση των φορολογικών χαρατσιών, τα επείγοντα ζητήματα της ανακούφισης των εργαζομένων και ανέργων, για την πορεία της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Αυτή η κυβερνητική πρακτική αποδεικνύει ότι, εκτός από τον ωμό αυταρχισμό, την καταστολή και τη συκοφαντία σε βάρος των λαϊκών αγώνων, τη θέσπιση αντιλαϊκών μέτρων με επείγουσες διαδικασίες και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, η κυβέρνηση δεν αντέχει ούτε τον στοιχειώδη κοινοβουλευτικό έλεγχο. Την ενοχλεί ακόμη και να ακούγονται και να συζητιούνται τα λαϊκά προβλήματα μέσα στη Βουλή, όπως άλλωστε επιδιώκουν οι παρεμβάσεις και οι Ερωτήσεις του ΚΚΕ.

Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του».

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Μπρος - πίσω για τα αρχεία στον πρωτότυπο δίσκο

Οι κόντρες χωρίς ουσία, επιβεβαιώνουν την ανάγκη να είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις, όπως ζητάει το ΚΚΕ

Με διευκρινίσεις για τον τύπο του ηλεκτρονικού αρχείου της λίστας Λαγκάρντ, ολοκλήρωσε χτες την κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ο Γ. Αγγελόπουλος, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Αγγελόπουλος συνόδευσε προχτές τους οικονομικούς εισαγγελείς στο υπουργείο Οικονομικών και τους υπέδειξε τα κομπιούτερ που χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία της λίστας, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Στην πρώτη κατάθεσή του, είχε πει -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι το αρχείο που του έδωσε ο πρώην υπουργός για επεξεργασία ήταν τύπου Ecxel, ενώ ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ που παρέλαβε πριν τα Χριστούγεννα το αρχικό CD, είχε δηλώσει ότι αυτό περιείχε πέντε αρχεία, διαφορετικών τύπων. Επειδή δημιουργήθηκε σύγχυση, ο Γ. Αγγελόπουλος κλήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή και βλέποντας το περιεχόμενο του αρχικού CD φέρεται να δήλωσε ότι τελικά είναι ίδιας μορφής με αυτό που του έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο μεταξύ, χτες προέκυψε και νέα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, σχετικά με το χρόνο των ερωτήσεων. Η τελευταία κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι διέκοψε τις ερωτήσεις που έκανε σχετικά με εμπλοκή στη λίστα ενός συμβούλου του πρωθυπουργού. Αντιδρώντας, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης διάβασε στους δημοσιογράφους -χωρίς να τους το δώσει- απόσπασμα από τα «απόρρητα» κατά τα άλλα πρακτικά, από το οποίο, κατά τον ισχυρισμό του, προκύπτει ότι η Ζ. Κωνσταντοπούλου ρωτούσε για άσχετα με την υπόθεση θέματα.

Η επαναλαμβανόμενη αυτού του είδους αντιπαράθεση επιβεβαιώνει το ΚΚΕ που από την πρώτη συνεδρίαση είχε ζητήσει -αλλά απορρίφθηκε- να είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις, πρόταση που επανέλαβε και προχτές.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Ημερίδα για την Ενέργεια

Ημερίδα με θέμα «Ηλεκτρική Ενέργεια για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΚΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ, την Κυριακή 10 Φλεβάρη, στις 10.30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας.

Περιοδείες του ΚΚΕ

-- Στο «Αττικόν» Νοσοκομείο θα περιοδεύσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σήμερα, Παρασκευή, στις 10 π.μ.

-- Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα παραβρεθεί στη συγκέντρωση στο 3ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ (Καποδιστρίου 4), σήμερα, Παρασκευή, στις 10.30 π.μ.

ΝΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βραβεύει τους πρωτοπόρους της Οικονομικής Εξόρμησης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κεντρικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τη βράβευση των πρωτοπόρων Οργανώσεων στα πλαίσια της άμιλλας της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2012. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (πλ. Κάνιγγος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ