ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
23ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο δρόμο του αγώνα με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα

Στο «τιμόνι» παραμένουν οι ταξικές δυνάμεις

Από το συνέδριο της Ομοσπονδίας
Από το συνέδριο της Ομοσπονδίας
Στο «τιμόνι» της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας παραμένουν οι ταξικές δυνάμεις μετά το 23ο Συνέδριό της, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Το συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση (βλ. αναλυτικά αποσπάσματα στον «Ρ» της 20/1/2013) και το κλείσιμο, που έθεσαν τους άξονες δράσης για την επόμενη τριετία.

Η συζήτηση που έγινε ήταν γόνιμη.

Μεταξύ άλλων, μεταφέρθηκε η πείρα από τη δράση που αναπτύσσουν τα συνδικάτα για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι, μέσα και από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του παραρτήματος του Συνδικάτου Αθήνας στο Ιλιον, όπου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, «με υλική βοήθεια θέλουμε να στηρίξουμε έναν κόσμο που θέλει να αγωνιστεί», καθώς έχουν ήδη υποστηρίξει έμπρακτα πάνω από 80 οικοδόμους.

Αναδείχτηκε η ξεχωριστή σημασία που έχει η δράση για τους ανέργους με χαρακτηριστικό - ανάμεσα σε άλλα - το παράδειγμα της Λάρισας, όπου το Συνδικάτο οργανώνει συσκέψεις ανέργων με παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ. Στα Γρεβενά, όπου η ανεργία είναι σε δραματικά επίπεδα, οι οικοδόμοι προχώρησαν σε καταλήψεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, της Εφορίας και της ΔΕΗ, θέτοντας κάθε φορά συγκεκριμένα αιτήματα υπέρ της προστασίας των ανέργων.

Το δεύτερο στοιχείο που αναδείχθηκε ήταν η κοινή δράση με τους επαγγελματοβιοτέχνες του κλάδου. Αν και έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα - όπως για παράδειγμα η ημερίδα που διοργάνωσαν για το θέμα η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο της Αθήνας - διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται «να σχεδιαστεί το πώς θα προχωρήσει αυτή η δουλειά». Γι' αυτό το λόγο επισημάνθηκε κατ' επανάληψη η ανάγκη «το συνδικάτο να φέρει κοντά του και τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Ξεχωριστή συζήτηση αναπτύχθηκε για το θέμα της νεολαίας. Σημειώθηκε η ανάγκη «το κάθε συνδικάτο να βάλει υπεύθυνος, να αποκτήσει σταθερή επαφή με τη νεολαία». Σε αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε η αναγκαιότητα «συγκεκριμένου σχεδίου πάλης», καθώς «η δουλειά στη νεολαία δένεται με τη μαζικοποίηση των συνδικάτων».

Ιδιαίτερα συστηματική δουλειά στη νεολαία αναπτύχθηκε στο Αγρίνιο: «Η προσπάθεια και ο προσανατολισμός μας ήταν μόνιμος. Σταθερά κουβεντιάζαμε με τη νεολαία, όχι μόνο για τα γενικά θέματα του κλάδου, αλλά και τα ιδιαίτερα και συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στους τόπους δουλειάς, στις σχολές, παντού», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έγινε από αρκετούς συνέδρους στη στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ). Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα σημειώθηκαν για τη στάση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ, αλλά και ορισμένων δήθεν επαναστατικών δυνάμεων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, που καλούσαν σε απεργοσπασία με το πρόσχημα ότι χρειάζεται ...απεργία διαρκείας.

Αποφάσεις

Την Κυριακή, τελευταία μέρα του Συνεδρίου, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι κύριες αποφάσεις. Σύμφωνα με αυτές, η νέα διοίκηση:

-- Χρεώνεται από το Συνέδριο, σε εύλογο χρονικό διάστημα, να διαμορφώσει πλαίσιο για τη δουλειά στη νεολαία, που θα συζητηθεί σε διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο.

-- Αναλαμβάνει την ευθύνη να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της πολυδιάσπασης των σωματείων, με τη δημιουργία συνδικάτων ανά νομό ή πόλη, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

-- Να ασχοληθεί σε ειδική συνεδρίασή της για τα ζητήματα του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, των ναρκωτικών κ.λπ. Να βοηθήσει τα σωματεία να στήσουν επιτροπές σε αυτούς τους τομείς.

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης της δράσης της φασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, καθώς και ψήφισμα για τη «Μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, που ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας, Γιάννης Πάσουλας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του, λόγω συνταξιοδότησης, με τους συνέδρους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Κινητοποίηση την Πέμπτη στην Ομόνοια

Σε κινητοποίηση προχωρούν οι οικοδόμοι μεθαύριο Πέμπτη, 24 Γενάρη, με κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στη 1 μ.μ., στην Ομόνοια και από εκεί θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου), όπου στις 2 μ.μ. θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Γ. Βρούτση, με θέμα την οξυμένη ανεργία στον κλάδο και ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο χρόνια. Μαζί τους θα είναι και τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για το θέμα της ανεργίας.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Δράση για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού

Τα 320 ευρώ που χρειάζεται πλέον μία 4μελής οικογένεια από Αθήνα για Κεφαλονιά, η μείωση των δρομολογίων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, η ιδιωτικοποίηση που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση των λιμανιών των νησιών κάνουν επιτακτική την ανάγκη του αγωνιστικού ξεσηκωμού των νησιωτών και του Ιονίου, του συντονισμού της πάλης με τους ναυτεργάτες με πλαίσιο πάλης για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών, του κεφαλαίου.

Αυτό αναδείχθηκε στις συσκέψεις που έγιναν το Σάββατο το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της Κεφαλονιάς και την Κυριακή το απόγευμα στον δημοτικό κινηματογράφο της Ιθάκης, μετά από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΛΜΕ - ΚΙ) και με βασικό ομιλητή τον Σάββα Τσιμπόγλου, πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ. Αποφασίστηκε να γίνει συγκεκριμένη δουλειά σε κάθε μαζικό φορέα και χωριό για την ανάδειξη του πλαισίου που έχει καθοριστεί από την ευρεία σύσκεψη για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που έγινε το Νοέμβρη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, σε συνδυασμό με την προετοιμασία για απεργιακή κινητοποίηση το Φλεβάρη.

Τη σύσκεψη στην Κεφαλονιά άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ - ΚΙ, Διονύσης Γεωργόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη να «συμβάλουμε να γίνει λαϊκή υπόθεση οι ασφαλείς, φτηνές, τακτικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις, να υπάρξει αντιπαράθεση με το ξεπούλημα των λιμανιών».

Στη σύσκεψη χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΚ Κεφαλονιάς, Μάκης Σπυράτος, ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Ματζουράτος, κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Απεργούν για την καταβολή των μισθών τους

Εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ο επιχειρηματίας Ταβουλάρης στον οποίο παραχωρήθηκε το ναυπηγείο το 1997 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από το 2010 πληρώνει τους εργαζόμενους με έναντι που αντιστοιχεί σε ψίχουλα ύψους το πολύ 300 ευρώ το μήνα. Στις γιορτές των Χριστουγέννων αντί για δώρο κατέβαλε στους εργαζόμενους ανήμερα Πρωτοχρονιάς 300 ευρώ και από τότε μέχρι και χτες τους έδωσε άλλα... 75 ευρώ!

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις επέβαλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χτες ανάγκασαν την πλειοψηφία του σωματείου να πάρει την σχετική απόφαση. Καθοριστική ήταν και η συμβολή της αγωνιστικής παράταξης Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας η οποία κατ' επανάληψη έχει θέσει πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και το συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους του κλάδου, διεκδικώντας την καταβολή των μισθών, ναυπηγεία κάτω από κρατικό έλεγχο και σύνδεση της ναυπηγικής βιομηχανίας με τις ανάγκες της χώρας.

ΝΕΛ
Αποδρομολογεί πλοία, απολύει ναυτεργάτες

Εξοπλισμένη από την αντιλαϊκή πολιτική, πατώντας σε ναυτεργάτες και νησιώτες και προκειμένου να της δοθεί μεγαλύτερο κομμάτι από το ζεστό χρήμα των επιδοτήσεων, η ΝΕΛ χτες αυθαίρετα ακινητοποίησε το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» και απέλυσε την πλειοψηφία των ναυτεργατών. Κράτησε ένα μικρό αριθμό πληρώματος για την ασφάλεια του πλοίου, ενώ έχει καταθέσει αίτημα για την αποδρομολόγηση των πλοίων «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» και «EUROPEAN EXPRESS». Η ακινητοποίηση του «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» έγινε πριν ακόμα γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει στο υπουργείο Ναυτιλίας. Αίτημα που κατέθεσε με πρόσχημα τη διαδικασία της ετήσιας συντήρησης για τα ακτοπλοϊκά πλοία. Η αποδρομολόγηση των πλοίων πρακτικά σημαίνει ότι νησιά όπως Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, καταδικάζονται σε μερική απομόνωση. Να σημειωθεί ακόμα ότι, όπως όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες, η ΝΕΛ οφείλει στα πληρώματα μισθούς ακόμα και 6 μηνών.

Στη μάχη της απεργίας του Φλεβάρη

Στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, μέσα στο Φλεβάρη. Η απόφαση πάρθηκε μετά από την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΜΕ για πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης με αιχμή τα ζητήματα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενάντια στη φοροεπιδρομή που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και για την ολοκληρωμένη και ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Ταυτόχρονα, το συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα το πλαίσιο καταγγελίας των ΣΣΕ της Ομοσπονδίας, διαμορφώνοντας το νέο πλαίσιο διεκδίκησης των 8 ΣΣΕ που υπογράφει η Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ