ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--
Ενας νέος γύρος διπλωματικού ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού» έλαβε χώρα, χτες το μεσημέρι, στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, όπου ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι, είχε συνομιλίες με τους υφυπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Ουίλιαμ Μπερνς και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, αντίστοιχα. Μετά από πέντε ώρες συνομιλιών, ο Μπραχίμι αρκέστηκε να δηλώσει ότι όλοι συμφωνούν απολύτως ότι είναι επείγον να τερματιστεί η αιματοχυσία και αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα αλλά «δεν βλέπει τώρα κοντά κάποια πολιτική λύση».
Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, νωρίτερα, έχει δηλώσει απλώς ότι πλαίσιο της συζήτησης παραμένουν τα συμπεφωνημένα μεταξύ των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Γενεύη και πάλι, στις 30 του περασμένου Ιούνη, τα οποία προέβλεπαν γενικόλογα την προώθηση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία με τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης. Σ' αυτό το γενικόλογο πλαίσιο, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συμφώνησαν πρόθυμα ενώπιον του τότε απεσταλμένου του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αφού ήταν εμφανές ότι ο καθένας μπορεί να του δώσει όποια ερμηνεία επιθυμεί - κάτι που έγινε κιόλας αμέσως, από την επόμενη μέρα. Σήμερα, ο Μπραχίμι φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να προσθέτει σειρά ορισμένων προτάσεων στη βάση των αλλεπάλληλων γύρων επαφών που είχε, όλο το περασμένο χρονικό διάστημα, τόσο με τη συριακή ηγεσία και τις δυνάμεις που συντάσσονται μαζί της, όπως η Ρωσία και το Ιράν, όσο και με τους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις που τους στηρίζουν, όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία αλλά και οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου.
Χτες, πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς που δε διασταυρώνονται υποστήριζαν ότι έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την αεροπορική βάση Ταφτανάζ στην επαρχία Ιντλίμπ.
Χτες, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε «έτοιμος» για «κάθε στήριξη» στους αντικαθεστωτικούς. Για να ρίξει «στάχτη στα μάτια» πρόσθεσε ότι πρέπει να αποκλειστεί «κάθε προοπτική ανάδειξης τρομοκρατικών δυνάμεων» μέσα στη διαδικασία για τη μετά Ασαντ εποχή. Βέβαια, οι μισθοφόροι που έχουν συγκροτήσει τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ενισχύονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τη Γαλλία, που θυμίζουμε ότι πρώτη έσπευσε να αναγνωρίσει.
Ταυτόχρονα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τα ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα ανοιχτά της Συρίας, που περιλαμβάνουν και επίσκεψη μια φρεγάτας στη ΝΑΤΟική βάση της Σούδας και συμμετοχή στις λεγόμενες «περιπολίες ενάντια στην πειρατεία στον Κόλπο του Αντεν» από 14-18 Γενάρη.
ΡΑΜΑΛΑ.--
Σκηνές έστησαν, χτες το μεσημέρι, σε μια περιοχή στα όρια της ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ανέγερση νέων εποικισμών, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές - τουλάχιστον 200 - διαμαρτύρονται για τα σχέδια αυτά και έστησαν περίπου 20 σκηνές σε μια έκταση τουλάχιστον 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις παρυφές παλαιστινιακών χωριών, η οποία εντάσσεται στην λεγόμενη ζώνη Ε1, η οποία συνδέει τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης με αυτά της ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προανήγγειλε ότι θα υπάρξει εποικιστική δραστηριότητα και σε αυτήν τη ζώνη, πέραν των χιλιάδων νέων κατοικιών που εγκρίθηκαν για τους ήδη υπάρχοντες εποικισμούς, σε μια κίνηση που προσπάθησε να παρουσιάσει ως «αντίποινα» για τη «μονομερή», όπως ισχυρίζεται, προσφυγή της Π. Αρχής στον ΟΗΕ και την αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος της Παλαιστίνης σε «κράτος - μη μέλος, παρατηρητής». Οι ισραηλινές εξαγγελίες έχουν πυροδοτήσει σφοδρότατες παλαιστινιακές αντιδράσεις αλλά και έντονες αντεγκλήσεις και εντός Ισραήλ με τον πρόεδρο Πέρες να προειδοποιεί ότι αν δεν δοθούν, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων, ορισμένα «δείγματα προθέσεων σοβαρότητας απέναντι στην προοπτική επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, θα ξεσπάσει και νέα παλαιστινιακή εξέγερση».
Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, δεν είχε υπάρξει αντίδραση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής απέναντι στους Παλαιστινίους διαδηλωτές που επέμεναν στη διαμαρτυρία τους ενάντια στον εποικισμό.
Από τις συγκρούσεις στο Μάλι |
Τη στρατιωτική επέμβαση στο δυτικοαφρικανικό Μάλι ξεκίνησε χτες απόγευμα και επίσημα η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τη συνδρομή -σε πρώτη φάση- Νιγηριανών και Σενεγαλέζων στρατιωτών και τη σύμφωνη γνώμη του Μαλινέζου «μεταβατικού» Προέδρου Ντιονκούντα Τραορέ.
Το πρόσχημα για την επίσπευση της επέμβασης, που το Παρίσι σχεδίαζε από καιρό, ήταν η προχτεσινή ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα στο μαλινέζικο στρατό και τους ακραίους ισλαμιστές και η κατάληψη της κεντρικής στρατηγικής πόλης Κόννα (700 χλμ από την πρωτεύουσα Μπαμάκο). Οι εξελίξεις αυτές περιγράφηκαν με μελανά χρώματα σε επιστολή που έστειλε στο Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ο Μαλινέζος «μεταβατικός» Πρόεδρος Ντιονκούντα Τραορέ ζητώντας «άμεση στρατιωτική επέμβαση» έναντι των ισλαμιστών.
Χτες βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος σε διάγγελμά του επιβεβαίωσε την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι (η οποία υποτίθεται πως θα γινόταν υπό την ηγεσία και την ένοπλη αποστολή 3.500 στρατιωτών της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας», ECOWAS). Ο Ολάντ είπε πως η επιχείρηση «κατά της τρομοκρατικής επίθεσης που αντιμετωπίζει το Μάλι ...θα διαρκέσει όσο χρειαστεί» και ότι μεταξύ άλλων πραγματοποιείται και για «την ασφάλεια» των περίπου 6.000 Γάλλων πολιτών που βρίσκονται εκεί. Πρόσθεσε ότι η απόφαση για την επέμβαση ελήφθη νωρίτερα το πρωί με τον Μαλινέζο ομόλογό του και διεμήνυσε στους τρομοκράτες πως «η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί για να υποστηρίζει ένα λαό που θέλει τη δημοκρατία»...
Στο Μάλι επικρατεί έκρυθμη κατάσταση μετά το περσινό πραξικόπημα των στρατιωτικών, την κατάληψη του βορρά από τους ισλαμιστές και την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας. Περίπου 412.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ενώ η ζωή άλλων 5.000.000 έχει επιδεινωθεί δραματικά σε μία χώρα με τεράστιο ορυκτό πλούτο (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ουράνιο) τον οποίο εποφθαλμιούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Πακιστάν, την Πέμπτη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Συνολικά 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η πακιστανική αστυνομία, κάνοντας την 10η του Γενάρη την πλέον αιματηρή μέρα για τη χώρα, εδώ και χρόνια.
Η πλέον αιματηρή επίθεση είχε στόχο σιίτες και πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα μπιλιάρδων, στην Κουέτα, με 86 νεκρούς, με την ευθύνη να αναλαμβάνει η σουνιτική οργάνωση Λασκάρ ε Τζανγκβί, η οποία θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με τους Ταλιμπάν του Πακιστάν. Ακόμα μία επίθεση με 12 νεκρούς σημειώθηκε εναντίον οχήματος που μετέφερε στρατιωτικές δυνάμεις, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε ο Ενωμένος Μπαλουχικός Στρατός, μία ομάδα αυτονομιστών, που δρα στο Μπαλουχιστάν. Η τρίτη επίθεση σημειώθηκε εναντίον μουσουλμανικού τεμένους στην πόλη Μιγκνόρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμα 70, χωρίς να αναλάβει καμία οργάνωση την ευθύνη.
Σιίτες ηγέτες έφτασαν να ζητήσουν από το στρατό να καταλάβει την πόλη Κουέτα. Αυτή η εσωτερική βία όσο και οι επιθέσεις των Ταλιμπάν, αξιοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές, διχάζοντας το λαό και αποπροσανατολίζοντάς τον από ουσιώδη προβλήματα, τη στιγμή που στην πλειοψηφία του βιώνει την απόλυτη φτώχεια και παράλληλα γίνεται θύμα αιματηρών επιθέσεων, είτε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, είτε από τους Ταλιμπάν, είτε από βομβαρδισμούς από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
ΠΑΡΙΣΙ - ΝΤΑΚΑΡ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Τη θέση ότι οι εκτελέσεις των τριών γυναικών κουρδικής καταγωγής -της Σακίν Τζανσίζ, ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), της Φιντάν Ντογάν, υπεύθυνης του Κέντρου Ενημέρωσης και της Λεϊλά Σοϊλεμέζ, επίσης μέλους του κουρδικού κινήματος- το βράδυ της Τετάρτης, στο Κέντρο Πληροφόρησης Κουρδιστάν στο Παρίσι, ήταν αποτέλεσμα εσωτερικών διενέξεων προωθεί η τουρκική κυβέρνηση, τη στιγμή που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι δράστες και οι έρευνες συνεχίζονται από τις γαλλικές αρχές.
Σε δηλώσεις του επιστρέφοντας στην Τουρκία, από τη Σενεγάλη όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη» να συνεχίζει τις συνομιλίες με την ηγεσία των Κούρδων, προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις, προσθέτοντας ότι οι εκτελέσεις των τριών γυναικών είναι πιθανό να αποτελούν προσπάθεια να υπονομευθούν οι διαπραγματεύσεις, από όσους είναι αντίθετοι σε αυτές μέσα στο ΡΚΚ.
Εκατοντάδες Κούρδοι που ζουν στη Γαλλία, την Πέμπτη συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο που έγιναν οι δολοφονίες, καταγγέλλοντας «πολιτικές εκτελέσεις», και κατηγορώντας για αυτές την τουρκική κυβέρνηση.
ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Στην τελική φάση έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Αφγανιστάν, προκειμένου να καθοριστεί η μορφή που θα πάρει ο μετασχηματισμός της κατοχής, καθώς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δε σκοπεύουν να παραδώσουν τον έλεγχο της χώρας στις αφγανικές αρχές, ούτε μετά το 2014, που υποτίθεται ότι θα αποχωρήσουν οι ξένες κατοχικές δυνάμεις. Κατά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με τον Αφγανό εγκάθετο Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουάσιγκτον (συναντήθηκε και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ), έγινε και αναφορά στο ενδεχόμενο παραμονής αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και μετά το 2014, προκειμένου να λειτουργήσει «υποστηρικτικά» στον αφγανικό στρατό, με το πρόσχημα της διατήρησης της «σταθερότητας» στην περιοχή.