ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μοχλός αντιλαϊκών ανατροπών τα δανειακά «πακέτα»

Και στην περίπτωση της Κύπρου, επιβεβαιώνεται ότι στόχο έχουν να επιταχύνουν προαποφασισμένα μέτρα, στο πλαίσιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών - μελών

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, κύρια ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, εκφράζονται με ιδιαίτερα οξυμένο τρόπο στις αξιώσεις της τρόικας για αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο

(c) Hemera Technologies

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, κύρια ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, εκφράζονται με ιδιαίτερα οξυμένο τρόπο στις αξιώσεις της τρόικας για αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο
Η Κύπρος συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο της διαχείρισης της κρίσης από τα αστικά επιτελεία, καθώς στις 21 Γενάρη συζητιέται στο Γιούρογκρουπ η πορεία προς το μνημόνιο και το δάνειο από την τρόικα. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ΕΕ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μίλησε χτες για ανάγκη «να τελειώνουμε με το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη τροποποιήσει αναλόγως τη νομοθεσία της, «ωστόσο πως πρέπει να καταφέρουμε να εφαρμόζονται πραγματικά οι νέοι νόμοι».

Ο τραπεζικός τομέας και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι τα δυο ζητήματα στα οποία εστιάζει η τρόικα στις διαβουλεύσεις για το μνημόνιο. Είναι, μάλιστα, σχεδόν βέβαιο ότι η τελική συμφωνία θα υπογραφεί με τη νέα κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Φλεβάρη.

Μεγάλο μέρος του δανειακού πακέτου για την Κύπρο προορίζεται για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αναφερόμενος σ' αυτά τα ποσά, ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπολίτευσης Ζ. Γκάμπριελ είπε πριν από λίγες μέρες πως «ο Γερμανός φορολογούμενος δεν μπορεί να σώσει κυπριακές τράπεζες, η λειτουργία των οποίων βασίζεται σε συνδρομή στη φοροδιαφυγή», υπονοώντας ότι υπάρχει παρασκήνιο στην προέλευση ξένων κεφαλαίων στο νησί.

Ο Ολι Ρεν ανέφερε σε συνέντευξή του πως και ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Π. Στάινμπρουκ του «μετέφερε προσωπικά» την πρόθεση του κόμματός του να μη στηρίξει το κυπριακό πακέτο, επικαλούμενος ακριβώς αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα του κυπριακού δανείου αναμένονταν να βρεθεί χτες στις συνομιλίες ανάμεσα στην Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Λεμεσό.

Οπως είπε η Α. Μέρκελ, η τρόικα βρίσκεται ακόμη «μακριά» από τη λήψη απόφασης για δάνειο στην Κύπρο, και ότι «ο σκοπός είναι να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις από τη μία πλευρά και μετά να μιλήσουμε για αλληλεγγύη σε αντάλλαγμα».

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε χτες ότι η Ευρωζώνη δεν πλησιάζει καν στην επικύρωση ενός «σχεδίου διάσωσης» για την Κύπρο, δήλωσε, προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να βελτιώσει τη διαφάνεια του τραπεζικού της συστήματος. «Η διαφάνεια των τραπεζών είναι μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει να χειριστεί η Κύπρος στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο παιχνίδι και οι «οίκοι»

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες, από B3 σε Caa3, με το αιτιολογικό ότι η κατάσταση στη χώρα «θα μπορούσε σαφώς να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 έως 18 μηνών» και ο κίνδυνος η κυπριακή κυβέρνηση να κάνει στάση πληρωμών για το χρέος της «έχει αυξηθεί σημαντικά».

Οπως προέκυψε έπειτα από συνάντηση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Β. Σιαρλή, με τους πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ, ως το 2014 το δημόσιο χρέος της Κύπρου υπολογίζεται να ανέλθει στο 150% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εγχώριες τράπεζες διακρατούν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία πρόνοιας διακρατούν το 4%, άλλοι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές και πιστωτές διακρατούν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.

Οπως ανακοινώθηκε, η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει επίσημα την επέκταση κατά πέντε χρόνια του χρόνου λήξης του δανείου από τη Ρωσία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με περίοδο χάριτος δύο ετών και την έναρξη της πληρωμής κεφαλαίων το 2018.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για ανάπτυξη;

-- Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι «το 2013 είναι έτος στροφής για την ελληνική οικονομία, η χρονιά της ανάσχεσης της ύφεσης». Για λογαριασμό ποιανού μιλάει;

Η «στροφή» και η ανάκαμψη που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ, αφορά τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και είναι σε βάρος του λαού. Οι «τέσσερις πυλώνες» πάνω στους οποίους «μπορεί να στηριχτεί η στροφή της χώρας», όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος, έρχονται να υπηρετήσουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και να θωρακίσουν τους μηχανισμούς διαχείρισης του αστικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

1. Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Θα βασίζεται στη «στήριξη του κράτους» και θα έχει «μοχλούς το τραπεζικό σύστημα και τον κόσμο των επιχειρήσεων». Βασικά εργαλεία και τομείς για επενδύσεις, θα είναι «το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας, η εκπαίδευση, η καινοτομία, οι νέες επενδύσεις σε υποδομές». Ουσιαστικά, θέλει να εξασφαλίσει νέα κερδοφόρα πεδία, κρατική στήριξη και δάνεια για τους εφοπλιστές, τους μεγαλοκατασκευαστές, το τουριστικό κεφάλαιο και τους μονοπωλιακούς ομίλους που επενδύουν στη διατροφή, μέσω καθετοποιημένων μονάδων. Οι τομείς αυτοί επιλέγονται για τη γρήγορη και εγγυημένη κερδοφορία τους. «Χρειάζονται νέες επενδύσεις σε υποδομές και μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και μέσω συγχρηματοδοτούμενων έργων», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση προς το κεφάλαιο ότι το κράτος θα είναι αρωγός στην ανάκαμψη της κερδοφορίας του με υποδομές και χρήμα.

2. Εθνικό φορολογικό σύστημα. Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, είναι μόνο η αρχή, αφού «καλύπτει συγκεκριμένες δημοσιονομικές ανάγκες». Στα παραπάνω συμπληρώνει: «Χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό εθνικό φορολογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στην αντίληψή μας για την Ελλάδα του μέλλοντος, ως χώρο εγκατάστασης επιχειρήσεων, ως χώρο που αξιοποιεί τα τεράστια φυσικά πλεονεκτήματα». Επί της ουσίας περιγράφει στις άμεσες επιδιώξεις της συγκυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ακόμα πιο ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στόχος της συγκυβέρνησης είναι να μειωθούν ακόμα παραπέρα οι φορολογικοί συντελεστές για τα φορολογικά κέρδη των πολυεθνικών, ώστε -όπως υποστηρίζουν- να καταστεί η Ελλάδα «χώρα φιλική στις επενδύσεις»! Εννοείται ότι για να εξασφαλίσει έσοδα το κράτος, ό,τι κόβει από φορολογία στο κεφάλαιο, θα το προσθέτει σε αφαίμαξη του λαού.

3. Αναθεώρηση του Συντάγματος. Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει και προτείνει την κατάθεση κοινού κειμένου Αναθεώρησης του Συντάγματος με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ που θα προβλέπει: α) «Αλλαγή του εκλογικού συστήματος», ώστε να διασφαλίζει τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης. β) «Συνταγματική στήριξη της βαθιάς μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση. Αξιολόγηση, κινητικότητα, αποδοτικότητα, ευθύνη». Ουσιαστικά προαναγγέλλει την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο αλλά και τη διασφάλιση των συνταγματικών συνθηκών για την μαζική είσοδο των επιχειρηματιών σε κοινωνικές υποδομές. γ) «Δημοσιονομικό σύνταγμα με κανόνες για το δημοσιονομικό έλλειμμα», με στόχο τη συνταγματική κατοχύρωση των πολιτικών λιτότητας στο όνομα του «ελέγχου» του χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως προβλέπουν οι ευρωενωσιακές συνθήκες. δ) Συνταγματικές αλλαγές για ένα «κοινωνικό κράτος, δημοσιονομικά σταθερό, αναπτυξιακό, το οποίο θα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις της μακροπρόθεσμης αυτοχρηματοδότησής του». Δηλαδή, παραπέρα μείωση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για τις κοινωνικές δαπάνες, η κάλυψη των οποίων θα μετακυληθεί στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. ε) Συνταγματικές αλλαγές για το «ρόλο των κοινωνικών εταίρων», ώστε να διασφαλιστούν πλήρως οι όροι για τη διασφάλιση της ταξικής συνεργασίας. στ) «Εναν άλλο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και του τρόπου εκλογής του απευθείας από το λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με σήμερα». Στόχος, μια σειρά από αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις να επιβάλλονται με προεδρικά διατάγματα, χωρίς την έγκριση της Βουλής.

4. Τη χάραξη εθνικής στρατηγικής. Το ΠΑΣΟΚ τη συνέδεσε με «το νομοθετικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας», προτείνοντας «να δηλωθούν στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες των ερευνών για υδατάνθρακες για να προχωρήσουν και τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ». Ουσιαστικά, περιγράφει τις κινήσεις εκείνες που θα επιταχύνουν γενικότερες διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, προκειμένου να απελευθερωθούν προς εκμετάλλευση από τα μονοπώλια οι πηγές ενέργειας.

Πολιτική συγκέντρωση στη Στοκχόλμη

Η ΚΟ Στοκχόλμης του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, με θέμα «Οι τρέχουσες εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», αύριο, Κυριακή 13 Γενάρη στις 4 μ.μ., στην αίθουσα της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης (Idungatan 4, κοντά στο σταθμό του μετρό Odenplan ή στο τέρμα του λεωφορείου nr 2). Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Περιοδεία σε Κοζάνη και Γρεβενά

Σε Κοζάνη και Γρεβενά θα περιοδεύσει την Τετάρτη 16 και την Πέμπτη 17 Γενάρη, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Την Τετάρτη 16/1, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση της ΚΟ Κοζάνης, στην αίθουσα του Κοβεντάρειου, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις - οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ».
  • Την Πέμπτη 17/1, στις 8 το πρωί θα περιοδεύσει στο Κύριο Πεδίο της ΔΕΗ και στις 12 το μεσημέρι στον ΑΗΣ Καρδιάς. Στη συνέχεια, στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση της ΚΟ Γρεβενών, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ