ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Η γαλλική επίθεση προπομπός εξελίξεων

Με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας» στο στόχαστρο ο πλούτος της περιοχής

Σε φέρετρο επιστρέφει στη Γαλλία ο Γάλλος υπολοχαγός Νταμιέν Μπουατό που σκοτώνεται πρώτος την πρώτη μέρα της επέμβασης στο Μάλι
Σε φέρετρο επιστρέφει στη Γαλλία ο Γάλλος υπολοχαγός Νταμιέν Μπουατό που σκοτώνεται πρώτος την πρώτη μέρα της επέμβασης στο Μάλι
Η γαλλική στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε στις 11 Γενάρη στο δυτικοαφρικανικό Μάλι έριξε τη μάσκα υποκρισίας του «σοσιαλιστή» Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που έσπευσε να αξιοποιήσει προσχηματικά τη δράση εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων στο βόρειο Μάλι σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντα του Γαλλικού ιμπεριαλισμού σε μία χώρα φημισμένη για τα κοιτάσματα χρυσού, πετρελαίου, φυσικού αερίου και ουρανίου.

Η πρώτη βδομάδα της επέμβασης επέφερε ελάχιστα πλήγματα στους εξτρεμιστές ισλαμιστές των οργανώσεων AQMI («Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ»), ΜUJAO (Kίνημα για την Ενότητα και τον Ιερό Πόλεμο στη Δυτική Αφρική) και ANSAR DINE («Υπερασπιστές της Πίστης») πλην ίσως της αναχαίτισης της προέλασής τους στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο. Γάλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να παραδεχθούν, από τα πρώτα 24ωρα των εναέριων και χερσαίων επιχειρήσεων, ότι αιφνιδιάστηκαν από το πόσο καλά εκπαιδευμένες, εξοπλισμένες και ετοιμοπόλεμες ήταν οι δυνάμεις των ισλαμιστών... «Ξεχνούσαν» πιθανώς ότι αρκετοί από τους ισλαμιστές ανήκαν, έως και πριν ενάμιση χρόνο, στον τακτικό μαλινέζικο στρατό που είχε εκπαιδευτεί από Αμερικανούς στρατιωτικούς.

Αντίθετα, η έναρξη της γαλλικής επέμβασης προκάλεσε τεράστια δεινά στο μαλινέζικο λαό δημιουργώντας δεκάδες νεκρούς άμαχους, εκατοντάδες τραυματίες και πλήθη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έτρεξαν να γλιτώσουν από τις βόμβες των γαλλικών βομβαρδιστικών που σκοτείνιασαν τον ουρανό του βόρειου και κεντρικού Μάλι προερχόμενα από αεροδρόμια της νότιας Γαλλίας, τον αλγερινό εναέριο χώρο και γαλλικές βάσεις στο γειτονικό Τσαντ.

Πρόσφυγες κάτοικοι του Ντιαμπαλί προσπαθούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τις βόμβες των Γάλλων και τις σφαίρες των ισλαμιστών
Πρόσφυγες κάτοικοι του Ντιαμπαλί προσπαθούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τις βόμβες των Γάλλων και τις σφαίρες των ισλαμιστών
Στην παρούσα επέμβαση είναι εντυπωσιακή η σχεδόν πλήρης αποσιώπηση των θυμάτων που προκαλούνται από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες, αν και οι φειδωλές δηλώσεις αξιωματούχων της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ προδίδουν τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής καταστροφής που συντελείται στο όνομα «καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας». Προχτές μάλιστα εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτίμησε ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι πρόσφυγες θα ξεπεράσουν τις 700.000...

Κίνδυνος δεύτερου Αφγανιστάν

Ωστόσο, από τις πρώτες μέρες της επέμβασης γίνεται φανερό όχι μόνον η αβέβαιη κατάληξη της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης αλλά και η πιθανότητα δημιουργίας μίας σύρραξης τύπου Αφγανιστάν στο κατώφλι της Ευρώπης, με σαφέστατες, δραματικές συνέπειες για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Ο Ευγένιος Κορεντγιάσοβ, Ρώσος διπλωμάτης, πρώην πρέσβης της Ρωσίας στο Μάλι (1997-2001) νυν επικεφαλής του Κέντρου Ρωσο-αφρικανικών σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, μιλώντας στο πρακτορείο «ΡΙΑ-ΝΟΒΟΣΤΙ» χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές» τις πρώτες προβλέψεις του προέδρου Ολάντ για ολοκλήρωση της επέμβασης σε «μερικές βδομάδες» σημειώνοντας, για παράδειγμα, ότι τρεις εξεγέρσεις των Τουαρέγκ στο βόρειο Μάλι που διαδραματίστηκαν μεταξύ του 1962 και του 2009 είχαν διάρκεια από δύο έως πέντε χρόνια.

Παράλληλα, ο Μάικλ Μαλούφ, πρώην αναλυτής του Πενταγώνου και μέλος της αμφιλεγόμενης «Ομάδας Εκτίμησης Αντιτρομοκρατίας», υποστήριξε στο ρωσικό δίκτυο «Russia Today» ότι τα σχέδια της «Αλ Κάιντα» να χρησιμοποιήσει τη Βόρεια Αφρική ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μετεξέλιξη της γαλλικής επέμβασης στο Μάλι σε μία πολυετή σύρραξη τύπου Αφγανιστάν στην οποία και οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν ενεργότερα.

Ομως, δεν είναι μόνον οι ΗΠΑ που ενδέχεται να αυξήσουν τη στρατιωτική εμπλοκή τους στο Μάλι (πέρα από την επιμελητηριακή βοήθεια που παράσχουν ήδη) αλλά και κάποιες από τις ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ. Την Πέμπτη, στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίστηκε η αποστολή περίπου 200 στρατιωτικών εκπαιδευτών (εκ των οποίων και τρεις Ελληνες).

Συνάμα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς άφησε αιχμές για πιθανή ενεργότερη, ιμπεριαλιστική εμπλοκή χωρών της ΕΕ (Βρετανία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία κ.ά.) που επί του παρόντος περιορίζονται στην παροχή επιμελητηριακής υποστήριξης. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», που επικαλείται δηλώσεις του Φαμπιούς, είναι «πολύ πιθανό οι ευρωπαϊκές χώρες να αποφασίσουν όχι μόνο να προσφέρουν επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά και να διαθέσουν στρατιώτες». Επιπλέον, η επικεφαλής της ΕΕ Κάθριν Αστον είπε χαρακτηριστικά: «Ορισμένες χώρες είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Γαλλία με οποιονδήποτε τρόπο, μην αποκλείοντας μια στρατιωτική υποστήριξη... Η Γαλλία δεν έπραξε μόνη της. Ενήργησε ακριβώς όπως έπρεπε, απαντώντας σε αίτημα του Μάλι».

Οι σύμμαχοι της Γαλλίας

Και πράγματι! Η Γαλλία δεν κάνει μόνη της την επέμβαση, αν και έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα φάνηκε πως υπήρξε «ομόφωνη υποστήριξη και κατανόηση» και από τα άλλα 14 μέλη. Παρά τις αρχικές ενστάσεις και αντιρρήσεις τόσο της Ρωσίας, όσο και της Κίνας.

Πέρα από την υποστήριξη στο διπλωματικό τομέα, η Γαλλία, που αναπτύσσει σταδιακά στο Μάλι περίπου 2.500 στρατιώτες, «δεν είναι μόνη» και στο στρατιωτικό τομέα. ΗΠΑ, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Δανία παρέχουν επιμελητηριακή υποστήριξη κυρίως στην αερομεταφορά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων. Οι Αμερικανοί, από τις πρώτες ώρες της κρίσης παρέχουν κατασκοπευτικό υλικό και «υπηρεσίες» τηλεπικοινωνιών...

«Παρών» στην επέμβαση δίνουν και γειτονικές αφρικανικές χώρες-μέλη της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) που υποτίθεται αρχικά πως θα αποτελούσαν τη βασική δύναμη επέμβασης. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι της ECOWAS σε συνεννόηση με το Παρίσι επεξεργάζονταν εδώ και μήνες σενάριο ανάπτυξης περίπου 3.300 στρατιωτών. Ωστόσο, οι 3.300 της ECOWAS έγιναν αίφνης 5.300 (και βλέπουμε...) αφού το Τσαντ (που προσφάτως έστειλε στρατό και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία...) προθυμοποιήθηκε να δώσει 2.000 ειδικά εκπαιδευμένους στρατιώτες.

Ωστόσο, η δύναμη - βιτρίνα της ECOWAS στο Μάλι δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και στο πεδίο των συγκρούσεων, εάν και όταν θελήσει το Παρίσι. Σε τέτοια εξέλιξη, είναι προφανές πως οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης θα γενικευτούν και δε θα αφορούν μόνον το Μάλι αλλά και άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Στοιχεία της πρόσφατης ιστορίας

Η αποσταθεροποίηση του Μάλι (που από αρκετούς αναλυτές θεωρείται, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη), προετοιμαζόταν εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Παρά τις αρχικές διαψεύσεις της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης του Γάλλου Προέδρου, η στρατιωτική επέμβαση ξεκίνησε. Ας δούμε μερικά από τα πιο κομβικά γεγονότα που οδήγησαν στην επέμβαση.

Οκτώβρης 2011 Σταματούν οι συγκρούσεις στη Λιβύη μετά τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι αφού έχει γίνει ήδη η ιμπεριαλιστική επέμβαση. Το ΝΑΤΟ ανακοινώνει τερματισμό επιχειρήσεων στις 31/10.

Νοέμβρης 2011 Επιστρέφουν στο βόρειο Μάλι μισθοφόροι της φυλής των Τουαρέγκ που είχαν στρατολογηθεί από τον Καντάφι στη Λιβύη αλλά και ισλαμιστές της οργάνωσης AQMI που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη.

Φλεβάρης-Μάρτης 2012 Ξεκινούν συγκρούσεις στο βόρειο Μάλι ανάμεσα στον ανεπαρκώς εξοπλισμένο στρατό και στους καλά εξοπλισμένους αυτονομιστές Τουαρέγκ του κινήματος «Απελευθέρωσης της Αζαουάντ» (NΜLA). Το ίδιο διάστημα οι Τουαρέγκ συμμαχούν με τους ισλαμιστές ένοπλων οργανώσεων ιδιαίτερα μετά τις πρώτες νικηφόρες μάχες έναντι του στρατού και την κατάληψη των πρώτων εδαφών. Στις 22 Μάρτη γίνεται στρατιωτικό πραξικόπημα από το λοχαγό Σανόγκο.

2 Απρίλη 2012 Η σημαία του «NMLA» κυματίζει στο Τιμπουκτού, και επιβάλλεται ο ισλαμικός νόμος.

6 Απρίλη 2012 Οι Τουαρέγκ κηρύσσουν την ανεξαρτησία του βόρειου Μάλι, που βαφτίζουν «ελεύθερο Αζαουάντ». Στις 9 Απρίλη 2012 ανακοινώνεται συμφωνία ανάμεσα στην «ECOWAS» και τη χούντα Σανόγκο και η εξουσία παραδίδεται στον τότε πρόεδρο της βουλής Ντιονκούντα Τραορέ.

27 Ιούλη 2012 Εμφανίζονται τα πρώτα σχέδια αφρικανικής επέμβασης με τη στήριξη ιμπεριαλιστικών κέντρων σε ΗΠΑ και Γαλλία.

17 Οκτώβρη 2012 Δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ακονίζουν τα «μαχαίρια» για την εξαπόλυση επέμβασης στο Μάλι, με πρόσχημα τους ισλαμιστές. Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δηλώνει ότι η «αφρικανική» επέμβαση είναι «θέμα βδομάδων»...

22 Οκτώβρη 2012 Η Γαλλία αποφασίζει την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Μάλι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ.

12 Νοέμβρη 2012 Η Αφρικανική Ενωση αποφασίζει ότι πρώτα πρέπει να γίνει «δυτικοαφρικανική» στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών και μετά η διεξαγωγή εκλογών ως τον Απρίλη του 2013.

13 Νοέμβρη 2012 «Ούτε η Γαλλία, ούτε η Ευρώπη θα επέμβει στρατιωτικά για να διώξει την Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της από το βόρειο Μάλι» ισχυρίζεται ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριαν...

19 Νοέμβρη 2012 Την επέμβαση της ΕCOWAS στο Μάλι υποστηρίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφασίζοντας να στείλουν 250 στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

9 Γενάρη 2013 Ο προεδρεύων της ΑΕ, Τόμας Μπόνι Γιάγι, πρότεινε την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Μάλι.

10 Γενάρη 2013 Ανάφλεξη συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστών και στρατού στις στρατηγικές πόλεις Ντουέντζα, Κόνα.

11 Γενάρη 2012 Ξεκινά η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας με τη σύμφωνη γνώμη του Μαλινέζου Προέδρου Ντ. Τραορέ.


Δ. ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ