ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα η πανθεσσαλική σύσκεψη

Στις 11 το πρωί στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Η οργάνωση και ο πανθεσσαλικός συντονισμός των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της ΕΕ, θα συζητηθεί στην πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Με τις νέες κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους, παλεύοντας, ταυτόχρονα, για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και γενικότερα της πολιτικής που τα δημιουργεί και τα οξύνει. Προβάλλουν, δε, την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα, φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Η φτωχή αγροτιά, που βλέπει το εισόδημά της να συρρικνώνεται, καθώς πουλάει τα προϊόντα που παράγει σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και συνεχώς διογκώνεται, φορτώνεται, τώρα από την τρικομματική συγκυβέρνηση, και με νέα βάρη, που αδυνατεί να σηκώσει.

Μέτρα όπως η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, των σπιτιών και των χωραφιών, οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, στις εισφορές του ΟΓΑ, στην τιμή του αγροτικού και του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, στα δημοτικά τέλη, τα διάφορα χαράτσια, η άγρια περικοπή των πενιχρών αγροτικών συντάξεων κ.ά., έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή.

Αμεσες διεκδικήσεις

Στις άμεσες, αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας περιλαμβάνονται:

  • Ικανοποιητικές τιμές για τα προϊόντα, να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (επιδότηση ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου αγροτικής χρήσης κ.ά.).
  • Δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, να πληρωθούν όλοι οι πληγέντες για τους οποίους είναι έτοιμα τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι βαμβακοπαραγωγοί που η σοδειά τους καταστράφηκε από το πράσινο σκουλήκι.
  • Κατάργηση των χαρατσιών για την Υγεία (νοσοκομεία, φάρμακα), να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια σε ΔΕΗ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ, για άδειες γεωτρήσεις, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.α.
  • Να μη μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ και του φόρου πετρελαίου.
  • Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση και πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Να μη φορολογηθεί το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, ούτε τα σπίτια και τα χωράφια της φτωχής αγροτιάς.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ
Αποκαλύπτεται η κυβερνητική κοροϊδία

Φτηνό επικοινωνιακό τρικ της τρικομματικής κυβέρνησης αποδεικνύεται ο περιβόητος οικονομικός έλεγχος των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Οπως έγινε γνωστό, το πόρισμα οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα έτη 2007 - 2011 δεν έδειξε κάτι ποινικώς κολάσιμο για την ΠΑΣΕΓΕΣ. Και η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ έσπευσε να το αξιοποιήσει δεόντως... Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης βγήκε να δηλώσει υπερασπιστής της διαφάνειας και πως ο έλεγχος θα συνεχιστεί και για τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 1994. Το τελευταίο ανέφερε σε δήλωσή του πριν λίγες μέρες και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος. Μάλιστα, ο Αθ. Τσαυτάρης συνεχίζοντας το τροπάρι δημιουργίας εντυπώσεων, ανέφερε ότι καλεί όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση «να τοποθετηθούν ρητά στο θέμα των ελέγχων των Αγροτικών Οργανώσεων, όλων των βαθμίδων».

Το ζήτημα είναι πως από τον περασμένο Σεπτέμβρη δημιουργήθηκε βρώμικο κλίμα, για να χρησιμοποιηθεί σε βάρος της αγροτιάς που δοκιμάζεται σκληρά από την ακολουθούμενη βάρβαρη πολιτική και για να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά νέα μέτρα, όπως η άγρια φορολόγηση, τα νέα χαράτσια και οι περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ, στην επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου. Και το κακό δε θα σταματήσει εδώ. Από την άλλη, όπως προκύπτει από δήλωση του Μ. Χαρακόπουλου, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ επιχορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια με 60 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΛΓΑ. Βέβαια, τα χρήματα αυτά ήταν από τις παρακρατήσεις των εισφορών των αγροτών και κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΑ και ήταν το «δώρο» από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για να στηρίζουν την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ και να συκοφαντούν και να υπονομεύουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς.

Φαίνεται, για μια ακόμα φορά, ότι η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να γυρίσει τις πλάτες της σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ ή ό,τι παρόμοιο σχήμα προκύψει, καθώς επίσης και στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, και να παλέψει με όλες τις δυνάμεις της σε κοινό μέτωπο αγώνα, για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής.

Το αγωνιστικό ημερολόγιο της ΠΑΣΕΒΕ

Μια ευκαιρία για συζήτηση, αλλά και μια καλή ευκαιρία για οικονομική ενίσχυση, αποτελεί για την ΠΑΣΕΒΕ η διακίνηση του ημερολογίου της για το 2013, το οποίο εικονογραφείται με φωτογραφίες από σημαντικές αγωνιστικές στιγμές της Συσπείρωσης, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που τη στηρίζουν και των συμμάχων της. Η όσο γίνεται μεγαλύτερη διάδοσή του θα βοηθήσει όχι μόνο την ΠΑΣΕΒΕ, αλλά πρωτίστως και όσους την ενισχύσουν.

Διορίστηκε ο ΓΓ Δημόσιων Εσόδων

Ο νυν Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Θεοχάρης Θεοχάρης, αναλαμβάνει, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, διατηρώντας και τη σημερινή του θέση.

Η θητεία του θα είναι 5ετής, έτσι ώστε η πορεία των δημοσίων εσόδων να παραμείνει ανεπηρέαστη από τον λεγόμενο πολιτικό κύκλο, την εναλλαγή δηλαδή των κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία. Τόσο η τρόικα, όσο και η κυβέρνηση, επιθυμούν την ύπαρξη ενός «μόνιμου» στελέχους στη νευραλγική αυτή θέση, προκειμένου να θωρακίσουν καλύτερα το αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από το 1ο και 2ο μνημόνιο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σενάρια για μικρο-ομολογιούχους

Κουρνιαχτό γύρω από την υπόθεση του υποχρεωτικού κουρέματος της περιουσίας των περίπου 12.000 μικρο-ομολογιούχων επιχειρούν να σηκώσουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Η διευθέτηση του ζητήματος παραπέμπεται σε ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα αποφασιστικό λόγο στις όποιες αποφάσεις θα έχει και η «Επιτροπή Ανταγωνισμού» της ΕΕ.

Σύμφωνα με διοχετευόμενες πληροφορίες θα εξεταστεί η δυνατότητα συμψηφισμού ενός μέρους από τη χασούρα με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Τα σενάρια έρχονται μια μέρα μετά την απόσυρση διάταξης του φορολογικού νομοσχεδίου για τον «αναβαλλόμενο φόρο» των τραπεζών, για τη δυνατότητά τους να «ισοφαρίσουν» τη χασούρα σε 30 ετήσιες δόσεις. Η ρύθμιση σε όφελος των τραπεζών αναμένεται να επανέλθει και μάλιστα «βελτιωμένη».

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Τελική ευθεία για την ιδιωτικοποίηση

Για την ερχόμενη βδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης και των λεγόμενων «εποπτικών αρχών» (Τράπεζα της Ελλάδας, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για τη διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, προκειμένου, στη συνέχεια, να εκχωρήσουν το κερδοφόρο κομμάτι στους ενδιαφερόμενους τραπεζικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδεχομένως και σήμερα Πέμπτη να κατατεθούν οι τελικές «δεσμευτικές προσφορές» των τραπεζών που ενδιαφέρονται για την εξαγορά του ΤΤ, μετά την απόρριψη του αιτήματος των τραπεζών Εθνική και Γιούρομπανκ να δοθεί παράταση στη διαδικασία. Αποφασιστικό ρόλο για την τύχη του ΤΤ θα έχει η Κομισιόν, με βάση την εισήγηση της κοιναγορίτικης «Επιτροπής Ανταγωνισμού».

Κατ' αρχήν ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τις υπό συγχώνευση Εθνική και Γιούρομπανκ (που κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις), την Αλφα (που φέρεται να αποκτά το προβάδισμα) και την Τράπεζα Αττικής. Στους χαμένους της υπόθεσης, ανεξάρτητα ποια θα είναι η τελική επιλογή, θα είναι και οι μικρομέτοχοι του ΤΤ. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες, θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο ΤΤ, όσο και συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ