Ανεργία, απλήρωτη εργασία, εκ περιτροπής εργασία και κίνδυνος διάλυσης των ναυπηγείων της χώρας είναι τα «δώρα» της καπιταλιστικής εργοδοσίας
Εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε παλιότερη Γενική Συνέλευση |
Οι οικογένειες των εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου, με δυσκολία εξασφάλισαν το ψωμί για να περάσουν τις γιορτές. Πάνω από ένα χρόνο είναι απλήρωτοι και πληρώνονται με έναντι που αντιστοιχεί σε ψίχουλα. Ο επιχειρηματίας Ταβουλάρης δεν τους κατέβαλε το Δώρο Χριστουγέννων και μόλις προχτές, ανήμερα Πρωτοχρονιάς τους έδωσε από ...300 ευρώ!
Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τις 18 Απρίλη. Από τότε δηλαδή που τα μονοπώλια, ο αραβικός όμιλος ADM και ο γερμανικός ,Thyssen Krup», επέβαλαν την εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα. Μάλιστα, από την εργοδοσία διέρρευσε χτες προς τους εργαζόμενους, ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει την παράταση για ένα ακόμα τρίμηνο αυτού του επαίσχυντου αντεργατικού μέτρου. Επιπρόσθετα, η εταιρία με πληρωμένη ανακοίνωσή της σε ημερήσια εφημερίδα έχει ανακοινώσει και μαζικές απολύσεις, σημειώνοντας ότι το ναυπηγείο θα πρέπει να δουλεύει με 500 εργαζόμενους και όχι 1.000 που είναι σήμερα.
Την περασμένη Δευτέρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, μετά από συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ενώ είναι 9 μήνες απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατάφεραν να επιβάλουν την καταβολή 1.000 ευρώ, που τους δόθηκε ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Αμυνας. Λεφτά που όπως ειπώθηκε από τους εργαζόμενους δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες τους, αφού οικογένειες εργαζομένων ζουν χωρίς ρεύμα και τρώνε σε συσσίτια. Το ποσό των 1.000 ευρώ, καταβλήθηκε από το κονδύλι που προορίζεται για την αποπληρωμή των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού που έχει αναλάβει το ναυπηγείο.
Τεράστιες είναι οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στα σωματεία των ναυπηγείων που έχουν δώσει τα ρέστα τους για να περάσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ακόμα και σήμερα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, εξακολουθούν να καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι «κάτι θα γίνει».
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας που έχουν συγκροτήσει τα ταξικά σωματεία της Ζώνης με τις αγωνιστικές παρατάξεις και πρωτοπόρους εργαζόμενους των ναυπηγείων της χώρας. Καλεί τους εργαζόμενους των ναυπηγείων να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα και να διεκδικήσουν: Να εξοφληθούν οι μισθοί στους εργαζόμενους όλων των ναυπηγείων, να σταματήσει τώρα η εκ περιτροπής εργασία στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να περάσουν τα ναυπηγεία σε κρατικό έλεγχο «και μαζί με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, να λειτουργήσουν -όπως αναφέρεται στο διεκδικητικό πλαίσιο- κάτω από 100% δημόσιο ενιαίο φορέα που θα σχεδιάζει, θα οργανώνει και θα υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία» κ.ά.
Με 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της «Thyssen Krupp» (ανελκυστήρες) συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι ηλεκτροτεχνίτες της εταιρείας αντιδρώντας στις 5 απολύσεις που προχώρησε η εργοδοσία την περασμένη εβδομάδα.
Η εργοδοσία κατά τη χτεσινή συνάντηση φάνηκε για μια ακόμη φορά ανυποχώρητη ως προς τις απολύσεις. Ταυτόχρονα, δήλωσε κυνικά ότι αν δεν έκανε τις απολύσεις θα είχε προχωρήσει από πολύ νωρίτερα σε μειώσεις μισθών. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται από την Παρασκευή σε κινητοποιήσεις, ενώ τη Δευτέρα προχώρησαν σε 24ωρη απεργία. Σήμερα Πέμπτη συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις με νέα 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. με 12 το μεσημέρι).
Στο πλευρό τους, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής.
Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση |
Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία είχε προσφύγει με αγωγή της την περασμένη Δευτέρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η τριήμερη απεργία, την οποία και τελικά το δικαστήριο απέρριψε κρίνοντας νόμιμη την κινητοποίηση.
Τρίωρη στάση εργασίας (12.30 μ.μ. - 3.30 μ.μ.) με ταυτόχρονη γενική συνέλευση πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι της «ΝΟΥΝΟΥ» στον Ασπρόπυργο. Διεκδικούν άμεση εφαρμογή όλων των κλαδικών συμβάσεων, αποπληρωμή όλων των αδειών του 2012, κατάργηση των καμερών σε όλους τους χώρους και άμεση εφαρμογή όλων των κλαδικών συμβάσεων. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε περικοπές μισθών μέσω μη πληρωμής τριετιών, επιδομάτων γάμου - τέκνων, περικοπή δωροεπιταγών κλπ. «Αυτά δεν είναι παρά μόνο η αρχή θύελλας αντεργατικών μέτρων που ακολουθεί», σημειώνει η Εργοστασιακή Επιτροπή της «ΝΟΥΝΟΥ».
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε συνεδρίασή της, αποφάσισε, σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΚΛ, να πραγματοποιήσει την Κυριακή 27 Γενάρη 2013, Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των Σωματείων, με θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού, καθώς και την ετήσια Απολογιστική Συνέλευση των αντιπροσώπων των Σωματείων, με θέματα Απολογισμός ΔΣ για το 2012 και προγραμματισμός δράσης για το 2013, Οικονομικός απολογισμός για το 2012 και προϋπολογισμός για το 2013, Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση του 2012.
Σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων προχώρησε παραμονές πρωτοχρονιάς, η εργοδοσία του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική. Απέλυσε περίπου 60 εργαζόμενους από το ξενοδοχειακό συγκρότημα, μεταξύ των οποίων και 4 μέλη του ΔΣ του Σωματείου (πρόεδρο, γενικό γραμματέα, ταμία κι ένα μέλος του ΔΣ).
Οι απολύσεις άρχισαν να ανακοινώνονται στις 28 Δεκέμβρη και συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις απολύσεις ως παράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές, καθώς όπως λένε σχετίζονται με τις αγωγές που έχουν καταθέσει για τη μη καταβολή δεδουλευμένων του περασμένου καλοκαιριού.
Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία του «Πόρτο Καρράς» οφείλει δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών στους εργαζόμενους, έχει επιβάλει εκ περιτροπής εργασία 1 και 2 ημερών και σταθερά τον τελευταίο χρόνο μειώνει το προσωπικό που απασχολεί.