ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Μέρα ολοήμερης δράσης η Τετάρτη 19 Δεκέμβρη

  • Να αντισταθούμε στη νέα φορολογική τρομοκρατία
  • Συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην Ομόνοια διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στο δημόσιο και της τρίωρης στάσης στον ιδιωτικό τομέα
  • Συγκεντρώσεις σε δήμους και συνοικίες της Αθήνας το απόγευμα της ίδιας μέρας

Σε μέρα ολοήμερης δράσης ενάντια στη νέα μάστιγα της φορολογίας και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής μετατρέπουν την ερχόμενη Τετάρτη 19 Δεκέμβρη οι ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Το ΠΑΜΕ, συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές, σύλλογοι και οργανώσεις της ΟΓΕ μπαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, την υπεράσπιση της ζωής της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν τους υπαλλήλους να δώσουν αποφασιστικό «παρών» στην 24ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν εκείνη τη μέρα στη 1 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Την ίδια μέρα έχει κηρυχθεί από τη ΓΣΕΕ τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) στον ιδιωτικό τομέα και στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΜΕ καλεί εργαζόμενους και συνδικάτα να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα σε κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες.

Με όλες τις δυνάμεις στην απεργία

Στο κάλεσμά τους για την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο μεταξύ άλλων απαιτούν:

Καμία απόλυση. Μόνιμη δουλειά για όλους!

Δεν ΜΠΟΡΟΥΜΕ, δεν ΕΧΟΥΜΕ να πληρώνουμε φόρους και χαράτσια!

Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο 45% στα κέρδη, να καταργηθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές του.

Καμία ιδιωτικοποίηση, δημόσιες δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για όλο το λαό!

Και σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνουν:

Εχουμε τη δύναμη! Μπορούμε!

«Τώρα, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, εργατοϋπάλληλοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, γυναίκες, νέοι και νέες με μια φωνή και μια γροθιά, με ενιαίο αγώνα, να ενώσουμε τη δύναμή μας, να οργανώσουμε τους αγώνες ενάντια στις απολύσεις, στη φοροληστεία, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο αυταρχικό αστικό κράτος και τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Να πολεμήσουμε ταξικά, να σημαδέψουμε σωστά,

Κόντρα σε μνημόνια και αφεντικά.

Κόντρα στους δυνάστες και τους εκμεταλλευτές των λαών. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε μια ζωή με δικαιώματα, μπορούμε να ελπίζουμε.

Μόνο έτσι μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω, να γίνουμε κυρίαρχοι στην ίδια τη ζωή μας».

Τα αιτήματα αυτά γίνονται ακόμα πιο επίκαιρα καθώς το σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η συγκυβέρνηση την Παρασκευή 14/12 προσλαμβάνει χαρακτήρα νέας άγριας επιδρομής. Είχε προηγηθεί η ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016», το οποίο επέφερε ένα ακόμα αποφασιστικό πλήγμα στο ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα, μέσω της νέας μείωσης μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία σε βάθος τετραετίας θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους την προηγούμενη βδομάδα και ενόψει της κατάθεσης του φορο-νομοσχεδίου, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ μεταξύ άλλων υπογράμμιζαν:

Με το νέο φορολογικό η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) εντείνει τη φτωχοποίηση εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για όλους, με αυξημένους συντελεστές, με κατάργηση και μειώσεις φοροεκπτώσεων. Μαζεύουν λεφτά για να χρηματοδοτήσουν τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές κ.λπ., που θα υλοποιήσουν την περιβόητη ανάπτυξη.

Η φοροεπέλαση

Οι βασικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν:

-- Κατάργηση του γενικού αφορολόγητου ορίου για όλους τους φορολογούμενους.

-- Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών.

-- Κατάργηση της γκάμας των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.).

-- Νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα που ξεκινά με συντελεστή 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 32% για το εισόδημα 25.000 - 42.000 ευρώ και 40% για τα επιπλέον ποσά.

Την ίδια στιγμή φέρνουν νέες τρανταχτές φορο-ελαφρύνσεις για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και για μεγαλοεισοδηματίες. Μειώνουν τη φορολογία στα κέρδη από το 40% στο 33,6%. Χρόνια τώρα πληρώνουν «ψίχουλα», τα οποία ολοένα και μειώνονται. Διατηρούν άθικτα τα προνόμια και τις απαλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Οχι στην υποταγή και στην εξαθλίωση

Τσακίζουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, χτυπούν ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την αφαίμαξη από το πρώτο ευρώ, όσο και με την αύξηση του περιβόητου τέλους επιτηδεύματος, σε συνδυασμό και με όλα τα άλλα μέτρα που έχουν προβλέψει για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολογήτου παιδιών, οικογενειακών δαπανών κ.λπ.). Διαμορφώνουν συνθήκες για μαζικά λουκέτα, προκειμένου να διευκολύνουν τους ισχυρούς ομίλους και επιχειρήσεις στην απόσπαση της πίτας που απομένει σε ολοένα και λιγότερα χέρια, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων και ασφάλιστρα ζωής. Οι μόνες δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό 10% θα είναι τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Το χαράτσι της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης», που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, διατηρείται μέχρι και το 2015. Διπλασιάζουν το χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων λιανικής (25% του ετήσιου εισοδήματος). Πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει» επιβάλλουν πρόστιμο με συντελεστή 21%, από 10% πέρυσι. Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού αυξάνεται σε 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα.

'Η με τις ανάγκες του λαού ή με τη χλιδή και τα πλούτη των μονοπωλίων

Για τους φτωχομεσαίους αγρότες τα νέα μέτρα κινούνται με κατεύθυνση το γενικευμένο αποχαρακτηρισμό των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», τους οποίους και εξομοιώνουν με τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Η επίθεση στο αγροτικό εισόδημα για το 2013 κλιμακώνεται και με προηγούμενους νόμους, όπως με τη διόγκωση των ειδικών φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, την καρατόμηση των προβλεπόμενων επιστροφών ΦΠΑ, το κόστος τήρησης βιβλίων, το χαράτσι τέλους επιτηδεύματος, στοχεύοντας στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε επιχειρηματίες.

Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα επιβληθεί σε κάθε σπιθαμή γης αφού θα αφορά σε ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων με το νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο.

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη - Λάρισα

Μέχρι και την Παρασκευή το απόγευμα είχε γίνει γνωστό ότι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν:

Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Λάρισα στις 6.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

ΑΤΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις Λαϊκών Επιτροπών ενάντια στη φοροληστεία

Σε 37 συνοικίες στην Αττική

Συγκεντρώσεις και πορείες σε δεκάδες γειτονιές θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της Τετάρτης 19 Δεκέμβρη οι Λαϊκές Επιτροπές στους Δήμους της Αττικής, ενάντια στη νέα φορο-ληστεία και τα μέτρα εξαθλίωσης των λαϊκών οικογενειών:

Δήμος Αθήνας:

Πλατεία Κολωνού, 18.30

Μετρό σταθμός Σεπολίων, 18.30

Πλατεία Αμερικής, 18.30

Πλατεία Πλυτά στη Γούβα, 18.30

Βεΐκου και Γαλατσίου στο Γαλάτσι, 18.30

Γκύζη και Λ. Αλεξάνδρας, 18.30

Ν. Ιωνία, Πλατεία Συμιριώτη, 18.30

Χαλάνδρι, Πλατεία Αγ. Νικολάου, 18.30

Ν. Ηράκλειο, Σταθμός ΗΣΑΠ, 18.30

Μαρούσι, Σταθμός ΗΣΑΠ, 18.30

Μεταμόρφωση, Σκεπαστό, 18.30

Ζωγράφου, Πλατεία Ελευθερίας, 18.30

Πλατεία Τερζάκη (Ιλίσια), 18.30

Καισαριανή, Δημαρχείο Καισαριανής, 18.00 (λαϊκή συνέλευση και πορεία)

Βύρωνα, 18.00, στην αγορά (Κύπρου και Ιθώμης)

Ηλιούπολη, Πλατεία Κανάρια, 18.00

Δάφνη, Σταθμός μετρό, 18.30

Υμηττός, Πλατεία Υμηττού, 18.30

Καλλιθέα, Πλατεία Δαβάκη, 18.30

Μοσχάτο, Σταθμός ΗΣΑΠ, 18.30

Ν. Σμύρνη, Δημαρχείο, 18.30

Αγ. Δημήτριος, Πλατεία Αρη Βελουχιώτη, 18.30

Γλυφάδα - Αργυρούπολη - Ελληνικό, Κύπρου και Γεννηματά, 18.30

Περιστέρι, Πλατεία Δημαρχείου, 18.30

Αιγάλεω, Θηβών και Ιερά Οδός, 18.30

Χαϊδάρι, Παλατάκι, 18.30

Αγ. Βαρβάρα, Πλατεία Αγ. Ελεούσας, 18.30

Ιλιον, Κεντρική πλατεία, 18.30

Πετρούπολη, Στρογγυλή πλατεία, 18.30

Αγ. Ανάργυροι, Κεντρική πλατεία, 18.30

Μενίδι, Κεντρική πλατεία, 18.30

Ανω Λιόσια, Δημαρχείο, 18.30

Κερατσίνι, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 18.30

Κορυδαλλός, Πλατεία Ψαρού (Ταξιάρχης), 18.30

Πέραμα, Πλατεία Ηρώων, 18.30

Πειραιάς, Πλατεία Κοραή, 18.30

Νίκαια, Πλατεία Κουμπάκη, 18.30

Συνάντηση με την ΕΣΕΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί, αύριο Δευτέρα, 17 Δεκέμβρη, στις 2 μ.μ., με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ